Zawi Te-in Ka Kal Dem Dem Tawh Ang

January 5th, 2014 6:00 am by Dr John

1. Thuhmahruai
November 30, 2013-a American Actor hmelţha leh lâr tak Paul Walker thihna chuan khawvel a ţhawng hle mai a. Entertainment khawvela tui mi leh inhnamhnawihte rilru a khawih-in, an tan chânna râpthlak tak a ni. Kha thihna râpthlak tak kha eng vanga thleng ta mai nge tih an chhui chian chuan Paul Walker ţhianpa Roger Rodas khan an chuanna Car kha a khalh chak lutuk a (at least 90 mph), a thunun zo tawh lova kawngsira thing ding chu su-in a alh zui nghal a, a chuangte chu kâ pawh chhawn lovin a hmunah an thi nghal niin an sawi a ni. A tawi zawngin an tlân chak lutuk a, an fimkhur tawk lova accident râpthlak tak an tawk a ni.

Chhui mite chuan, Lirthei (Car, Bike etc.) khalhtu, (amah felloh vang emaw, fimkhur tawk loh vang emaw ni lova) a tar-kun thlenga tawhsual (accident) tawk miah lova khalh thei-te chu, “mi fimkhur tawp, mi rintlak leh in-nghahna tlak an ni e” an ti! He zirchianna-in a tarlan duh ber chu, Lirthei hmanga chetsualnaah hian khalh chak lutuk ringawt hi chhiatna chhan ber a ni mai lova, a muang emaw, a chak emaw, fimkhur tawk lohna hi chhiatna chhan ber chu a ni zawk a ni, tih hi a ni. Read more »


December 2013, Mizo(ram) Diary

January 4th, 2014 9:54 pm by chhana

1st. Sunday: Bible Sunday a ni a, Bible Society of India (BSI) zawmtu Kohhran hrang hrangten hemi pual hian programme an hmang. Presbyterian Kohhran chuan thupui pahnih a siam a, Kohhran thenkhat tumhnih programme siam theite tan ruahman a ni. Inkhawm tum khat hmangte tan a eng zawk zawk emaw, a pahnih a kaihkawpin emaw hman theih a ni bawk. Kumin Bible Sunday thupui te chu -
Bible – Krista hnena min hruaitu (Johana 5:39; 17:17) leh Bible – Rinna leh thiltiha thuneitu (Thufingte 30:6; Hebrai 4:12) a ni.

2nd. Monday: Mizoram State Tobacco Control Society (MSTCS) chuan I & PR Conference Hall-ah The Cigarettes & Other Tobacco Products Act, 2003 hnuaia Section 4 zawm dan (a that leh that loh) zirchianna an neih atanga an thil hmuhchhuahte tarlanna hun an buatsaih. He hun hi Dr. Lalbiakkima, Director, Hospital & Medical Education chuan kaihruaiin Dr. Jane Ralte, State Nodal Officer chuan tun tumah an zirchhiana atang zuk leh hmuam chungchangah, Section 4 kaihhnawihte District hrang hrang in an zawm that dan leh thil hrang hrang an hmuhchhuahte a tarlang a ni. Read more »


NEW YEAR RESOLUTION: PACHHE KUM TIAM

January 2nd, 2014 7:49 pm by BigDaddy Hmahmatea

NEW YEAR RESOLUTION: PACHHE KUM TIAM
******************************************
New Year Special

Pachhe kumtiam tih hi enge a tobul tak kei chuan ka hre hauh lo mai a. High School kan kal ve lai hian kan thian pakhat zirlai hriatna lam ah chuan tawng sang lo ve tak mai hi a awm a, examna ah hian a ziak hnem ber ziah a a ti chhe ber ziah thung a, vawikhat chu a answer paper kan en ruk sak a, Mizo tawng upa hrilhfiah tur ah hian ‘Pachhe kum tiam’ awmzia hrilhfiah tur hi a lo chuak a. Kan thianpa pek chuan ‘Pachhe kumtiam chu pa pakhat hmelchhe deuh hi a awm a, chu chuan thil engemaw hi a intiam a, chu a intiam kum sawina chu a ni e…’ tih hian a chhang pek a. A chhanna hnuaiah chuan kan Sir in ‘Fiamthu i va thiam lo ve’ tih a sen in a ziak…Mark hmuh hnem chu a har ve hmel khawp mai.

Ani lah taka han ti ve ngial ila, tunlai thangthar te zingah ngat phei hi chuan tawng upa chu sawi loh Mizo tawng tualleng pangngai pawh a awmzia inhrilhfiah chawp nawk nawk ngai an kat ta nawk mai. A hahthlak teh zawng a nih hi maw. Hei kum a lo thar chu a ni leh ta reng mai a. Mitin deuhthaw hian kumthar a tih tur ‘New Year Resolution’ hi kan insiam thin a. Kei pawh tunhma ka sual lai, thildang zawng zawng aia ruihtheih thil ka duh zawk lai ( Chaw ai pawn ka duh zawk thin lai) te pawh khan kum tharah chuan ka ti tawh lo ang hi kan ti ve ngei a, ni 31 zan a lo thleng a, uar tak mai in kan han rui ngei mai a, lu lam leh mawng lam pawh hrelova rui an tih te hi chu neptak a ni tawp mai, a tuk khua a lo var a, a hma zan a kan ruih kha chhut zui a lo ngai ngei a, loh-theih-loh in January ni 1 chu kan han rui leh pang mai a. Kumthar nikhatah pawh kan rui ta sa sa tun kum chu ban tlang leh mai ang kan ti a kan bantlang leh nge nge a, hetiang ringawt hian kum 25 chuang zu han ruin ia mawle. Hetiang ngei hi alawm kan Mizo upa ten ‘Pachhe kum tiam’ an lo tih thin chu. Read more »


BUANNEL RAM DAIAH VA TUAN ILA

January 2nd, 2014 12:45 pm by CFL

Mizo pi leh pute chuan, “Sa hi Buannel-ah an piang a, Chawngtinleri’n a siam a ni,” tih thute an sawi thin. Chuvangin Buannel hian hman atanga vawiin thlengin mizote ngaihtuahna thinlung a luah ve tlat a ni. A la hmu lo ten hmuh an chak a, a hmu tawh te erawh chuan a mawizia leh a nawmzia chu hahipin an sawi thin. Tin, he hmun mawi leh nuam danglam tak, chanchin ngah zet mai hi a hmu tawh inchhir tawh reng reng an awm lo ve.

Buannel hi Myanmar (Burma) ram Hmunluah atanga chhim chhak dep, Hmunluah khawlu tlang liam, mel sarih vela hla, Luangdam lui bul lawka awm a ni. Buannel hi chhuah lam leh tlak lam dawng tha tak a ni a, a tlang inkhawh cham durh mai te chu an mawi em em a ni. Rih Dil awmna Rihkhawdar atang hian Motor keng lo tan pawh Bike a hire theih a, inphurhtir man hi pakhatah Burma pawisain Kyat (Chiat tia lam tur) 8000/- zel a ni. Khawmawi tlanpelin, Lianhna khawthar leh khawhlui tlanpel leh zelin, Chawhte thlen hnuah Hmunluah a thleng a. Hmunluah thleng chauh hi Motor-in a thleng thei rih a ni. Hmunluah atang hi chuan ke-a fehkawng tum ang tiat velah kal a ngai tawh a, kein a thlen theih tawh a ni.

Buannel-ah hian a nu tlang leh a pa tlang an awm a, chung tlang cham durh mai te chu an mawi em em a ni. Tin, a nu tlang leh a pa tlang inkarah chuan phai ruam zau tak a awm a, phai lo atan a itawm hle. Tin, a nu leh a pa inrina phaizawla lui luang hi ngil taka luang lovin a luang kawi nghiat mai a, hetianga lui te a zik zaka a han luang kawi ngiai mai hi a makin a mawi dangdai hle a ni. Chumai ni lovin a nu tlanga lui te luang pawh hi a kawi nghiat tho a ni. Hetianga Buannela lui te pahnih luang kawi nghiat maia an luang hi thil mak tak leh sawi hlawh tak chu a tling a ni. Read more »


2014 Chibai inbuk tawn nan

January 2nd, 2014 6:42 am by

Khai le 2014 chu, Pathian hruaina changin kan chuangkai leh ta. Misual member te Chibai kan inbuk tawn nan he post hi hmang dawn teh ang u…Chibai han buk duh bikte kan nei a nih phei chuan, he website-a rei tak lo lut ve tawh thin tuna lut ta vak ngai lo pawh an awm thei a, kan duh chuan a leng vek tih kan hre dawn nia.

A bul tan nan-2014 Kumthar rauthla Chibai to Sheldon & Tsa Khupchong…


Aw Lalpa, i malsâwmna hlu

January 1st, 2014 10:27 pm by Awmtea Leo Khiangte

‘Aw Lalpa, i malsâwmna hlu’ tih hla phuahtu Pu Ch. Pasena (Chawngnghilhlova) hi kum 1893 khân Khawrihnîmah a lo piang a. Sir Herbert M.P. châwmin kum 1924 & 1925 khân London-ah lehkha a zuk zir a; Mizote zîngah London-a lehkha zir hmasa ber a ni nghe nghe. Theih tâwpin Pathian rawng a bâwl a, kohhran upa niin kohhran sikul Principal a ni. ‘Tichuan, a rawng a bâwl thin Lalpa hnênah December ni 2, 1961 khân a lo châwl ta.

Ch. Pasena hian Pathian malsawmna kan dawn nasatzia a hmu chiang hle a. Kawng thenkhatah chauh ni lovin “Kan engkim chungah a lang,”  a ti hial a. Kan lût leh kan chhuak, kan thu leh kan ding pawh hi Pathian thu vek a ni a, keimahniin engmah kan tithei lo tih a hmuh chian êm avangin “I thu lo chuan kan nunna hlu, kan neih zawng nên a ral ang,”  tiin a au chhuahpui a ni.

Mihring famkim lo, duh tinrênga khat, awhna suala hrin, thinlung uire kan ni chung pawha kan aw neih chhuna “Fak tâwk lo”  tia insit tak chung leh Pathian thlazâr hnuaiah lo chuan himna leh damna a awm lo tih hre bawk siin “Min ensan suh”  tiin a ngên a; “I duhzâwng min zirtîr rawh,”  a tih hian a zawm famkim theih dâwn vang ni lovin Pathian duhzâwng hriat hi khawvêl finna hriat aiin a tha zâwk a, A duhzâwng anga awm chu mihringte tihtûr awm chhun a ni tih a hriat chian vang zâwk a ni. Mihring duhzâwmg hi zawng sual lam âwn sa a ni rêng a. Read more »


PEACE CHILD(Inremna Nau lo piang chu) – {Krismas }

December 28th, 2013 4:50 pm by PKfanai

Kum zabi sawmhnihna chhunga Missionary ropui ber mai pakhat chu Canada mi Don Richardson hi ani awm e. Kum 1935 ah lo piangin Kum 1965 khan Indonesia a Western New Guinea ah a nupui Carol Richardson leh an naute thla 7 mi lek nen, Lu la hnam leh Hringei nia an sawi thin, hnam mawl em em leh kawlhsen em em mai, ‘Sawi’ ho an han luhchilh a ni.

An zinga an han chen tirh atang rengin harsatna tam tak an tawk a, vawi tam tak thah an tum a, thi lo aruangin an chhuak hram hram thin a ni. Theih ang tawkin ‘Sawi’ ho tawng te an han zir nghal a, an tawng lah chu a lo har kher mai lehnghal a. Amaherawhchu, an tumin an bei ngawrh bawk a, an thiam ve ta mai a. Carol chuan damlo enkawl lam a lo buaipui ve nasa a, Sawi ho pawhin an pawm ve sawt em em a ni.

Tichuan le, tumkhat chu Don Richardson-a chuan hun remchang a hmu fuh ta a, In pakhat khat tlata ‘Sawi’ ho thukhawm chu an tawng ngei mai chuan, Lal Isua chanchin chu thahnemngai takin a han hrilh ta a. Isua hun tawp lam a han sawi lai chuan an phun ta mur mur mai a, a thusawi chu a tla tha hle niah ngaiin, eng vanga phun ta mur mur nge annih a han zawh nak chuan, an hotupa chuan, “Chutianga a Zirtirte zing ami mai maiin tangka sawmthuma a hralh theih Isua chu kan ngaisang ve lo, Mahni Zirtirtu pawh hralh thei khawpa fing Juda Iskariota chu kan ngaisang daih zawk” an ti ta mai a, Missionary tan chuan a beidawn thlakin a mangan thlak hle awm e.
Read more »


Pa hun tiam.

December 26th, 2013 9:55 am by PKfanai

“Nimahsela a hun bi a lo kim khan fa nihna kan hmuh theih nan Dan hnuaia awmte chu tlan turin Pathianin a Fapa, hmeichhe hrin, Dan hnuaia lo piangin a tir chhuak ta a” (Galatia 4:4).

Bible-hi ngun taka kan zir chuan, Pathian chatuan thil ruahman kan hmu thei a. Genesis atanga Thupuan thleng hian Pathian thil ruahman leh a lo thlen famkimna te, lo la thleng leh zel tur te kan hmu a ni. Khawvel hun tawpa Sakawlh lo chhuak tur te, He khawvel chunga Pathian thinurna berhbu leihbuak tur te, Harmageddon Indona lo awm tur te, Setana leh Sakawlh te Chatuan hremhmuna paiha awm a, chatuana a chhun a zana nghaisak an nih tur te, Mihring thi tawh te thlarau zawng zawngten Rorelna hnuhnung ber an tawh tur leh, Thiam loh chang Nunna bua hming ziak loh zawng zawng te Hremhmuna paih annih tur te, Isua Krista leh a Kohhran inneih hun tur(Vanrama Ringtute kan lawi luh hun tur)te, Lawmman sem anih tur zia thlengin a inziak lawk vek a ni.
Pathianin a Fapa he khawvela a rawn tirh dawn pawh hian a rawn Sezawl chhuah tawp hauh lo mai a, khawvel hi a lo buatsaih lawk sa diam a, a hun dik takah a rawn pian tir chat mai a ni. Chung chu engte nge ni I han thlir ho dawn teh ang:-

1. Chanchin tha a darh chak theih nan, A fapa Isua Krista pian nan Khawvel laili lai a rawn thlang:
“Pathianin Khawvel a hmangaih em em a, chutichuan a fapa mal neih chhun a pe a’(Johana 3:16) leh
“Ama hmingin simna thu leh sual ngaihhnathiamna thu Jerusalem khuaa tanin, hnam tin hnenah an hril ang”(Luka 24:47)
Tih thu an chhiar hian Kum zabi pahnihna vela mi te chu an nuih a lo za deuh thin ani awm e.
Greek miffing Celsus-a phei chuan AD 175 naah khan Lehkhabu a lo ziak hial a ni. Read more »


BETHLEHEM ARSI MAWLH MAI HI

December 25th, 2013 1:01 pm by BigDaddy Hmahmatea

BETHLEHEM ARSI MAWLH MAI HI
********************************

Krismas te pawh a lo hnai leh ta, ni tlemte bak kan bak ta lo. December thla chawhma lam atanga khawvel pumpuia chhungtin deuhthaw in kan buaipui mahni in chei leh Krismas lo thleng tur atana inpuahchahna chu a tu a te mai pawhin kan buaipui luih luih mai a ni a. Aizawl velah pawh khawlai te kan chei a, ran in lem te siamin arsi lem lian pui pui te kan khai leh ta fur mai a. Kan Lal Isua kha Bible ah hian ran inah a piang tih phei chu a inziah pawh chu kei phei chuan ka hre hlei law. In lo hmu bik anih phei chuan a inziahna bung leh chang te min rawn hrilh ve nghe nghe ula ka duh a, tihian in tinah arsi lem te kan khai eng leh fer fur mai dawn a ni a. Kan naupan lai phei chuan pa te hian ramhnuai ami mau sei tawk hi an han la ngei a, a zik kuaiah hian arsi lem, lehkhakhawng sen a siam, a chhunga electric bulb dah hi kan han khai ngei a, inchhungah saisiak kung a hnah hlawi filh-ah Christmas card leh eng engemaw incheina kan han khai a, lekhamawi vel inchhungah kan han zam kual a, heng hian a lo ti Krismas bik hliah hliah mai thin a lo ni. Krismas huna bang ngai lo, hla ah te pawh an lo phuah Bethlehem arsi, Sap sendang ho in’THE STAR OF BETHLEHEM’an lo tih bawk hi enge anih chiah. Arsi tak tak a ni nge hrilhfiahna dang a awm zawk nge vana thilmak lo thleng tih hi in sawi chho daih teh ang.
Read more »


MITIN TA TUR CHANCHINTHA!

December 25th, 2013 9:58 am by Chamliana Ro

Krismas a hnai tawh hle a, a nihna takah chuan Lal pian champha lo thlen nan kar khat em pawh ni a awm tling tawh lova, nili chauhvin a dang tawh a — hnai tawh tak a ni.

Thla thum zen zawn ka tawmna ngaiah ka tawm tawh a ni ber a. Kan tul theih em avang leh ka thil buaipui lai chu zawh fel thuai thuai tuma theihtawp (leh tlem!) ka chhuah avangin university campus pawn lamah inkhawm tura Pathiannia va chhuah takngial pawh thil awlai a ni hranpa vak lo. Tunah erawh chuan buai zualpui a reh ve ta deuhva, hahdam zawka thawk han lakte pawh a chakawm ve tawh reng reng a, krismas lah a lo hnai em em tawh bawk nen — rilrua helhkam ren run awmte pawh ka inthing thla zo deuh thaw tawh a. Hetih hun lai hi thlawhna leh lirthei dang ticket rush lai a ni a. Aizawl lam pan tum mi tamtakte chu ticket ngaihtuahin an phili buai leh fe dawn tih ka hre kar a. Chuvangin, kei chuan Delhi ka pan hma daih khan Zotlangsang lama let lehna tur ticket pawh Aizawlah ka ti fel (thlip thlep) tawh nghe nghe a. Naktip maiah Aizawl lam pana ka haw lehna tur air ticket chu ka bag-ah a awm fel ran tawh a ni.
Read more »