AUKHAWK LASI

January 14th, 2014 8:11 am by BigDaddy Hmahmatea
NGAIZEL AUKHAWK<br />
**************<br />
Helai hi Ngaizel petrol pump thlen hma khampang kha a ni a. Tunhma chuan han au ila a khawk ruak ruak thin a, mahse lung an lak velnaah a ti khawk tu lai ver an hal chhe ta a tunah cuan a khawk thei tawh lo. Kan Mizo ziaktu hmasa Lalzuithanga'n AUKHAWK LASI tih thawnthu ngaihnawm tak mai a lo ziah ami kha a ni. Tunhma chuan helai hmun velah hian lasi te an awm thin ni in an sawi. Nokia N8 12Mp
AUKHAWK LASI
************
Ngaizel Aukhawk Lasi chanchin leh a behbawm.

Aukhawk an tih hi thangthar hre phalo kan tam viau tawh in a rinawm a. Sawmi Ngaizel Petrol Pump thlenphei hma kawng chhak lam khampang saw a ni a, hmanlai chuan han au hian a khawk ruah ruah thin a, chuvanga aukhawk ti a ni a. Mahse Ngaizel a lung an lak thin lai khan a ti khawk tu ber lai a kha an hal chhe ta daih a tunah chuan a khawk thei ta lo a ni, a uiawm khawp mai. A khawk theih hun lai hi kan hre ve pha a, chawlhni tlai vel hian kan va phei a, kan han au vak a vawi li vawi nga te hi chiang deuh deuh hian a khawk nawn awn awn mai thin a ni. A engemaw rapthlak duh ve phian mai lehnghal. Tunhma keini hriat ve phak hma, hemi Ngaizel kawng a motor kawng a la tlang hma daih hian helai Ngaizel aukhawk an tih velah hian Lasi an awm thin a sawi a ni a. Ngaizel an tihnachhan tak hi ‘Ngai’ kung hi a tam thin vang a ni a, tunah pawh hmuh tur a la awm zeuh zeuh saw.

Read more »


Kumthar chibai u le, mi(sual) ho ;-)

January 11th, 2014 7:37 pm by shailendra

Kum 2014 kan lo chuangkai ta. Kumthar Chibai ule. Kum kaltaah khan thla tin post 1 tal submit ka tum thin a, mahse thla eng emaw atang khan facebook leh whatsapp hian min vawchhia a, ka mi(sual) mumal ta lo. surf zeuh zeuh tih loh chu. Silent reader chu ka la ni ve reng a nia (Y)

Krismas, kohhran mipui tana inhlan tharna
Read more »


Thlipui vawt!

January 8th, 2014 8:34 pm by H.Vangchhia

Kar hmasa khan kan awmna Frederick, MD leh Washington metro area chu khua a nuam ngang mai. Nipui thlen hma chapchar hunlai ang boruak vel a ni hial awm e. January ni 5, 2014 khan a vawt tawh viau nangin lo thleng mek hmahruai lek ala ni. January 6, 2014 zan aṭang erawh kha chuan a dan a dang ta zar thung! “Polar vortex” an tih mai, polar hurricane an tih bawk, thli vawt tak mai chuan North America a rawn tuam chhuk ta ṭuam ṭuam mai a ni.


Read more »


TIHDAMNA MAK

January 8th, 2014 6:36 pm by BigDaddy Hmahmatea

TIHDAMNA MAK
****************
(Sermon lam a ni lo)

Kumthar kan lo chuangkai chu a ni leh ta reng mai a, kumhlui kalta kha engtinge kan hman chu keimahni teuh in kan hre tlang anga. Kumin chu kumhlui aia tha leh hlawk zawk in hman tum theuh ila tih hi kan thu inchah hmasak ber atan ni se. Tun tum atan chuan doctor te damdawi tel lova tihdamna chungchang hi ka’n thlasik mau puah pui ve leh pawp mai teh ang. Hetiang lampang sawi zau deuh hian tlem a kan Mizo Kristian inti fekfawn deuh ho hian lo helh deuh thin an awm avang hian sawi chi a ni ang nge nilo ang tih hi ka ngaihtuah nasa ve hle a, mahse hriatzau nan pawh atha ve hrim hrim a ka hriat avangin a him tawk chin ni a ka ngaih ka rawn ziak ve tawp mai dawn a ni…

Mizoram ringtu ‘inti’ tamna ram, tawngtai damthei ni a an sawi hlek chu ‘fanghmir chithlum hmu’ ang mai a kan bawr luai luai zel na ram angah te hian chuan ‘inti’ zawlnei leh ‘inti’ tawngtai damthei hi sumdawn nana hman tham zet hi an kuh ve tul reng a. Mar deh thiam, mi zut dam thei inti lah an tam nangiang, lo zut fair lo fe fe tawk lah an tam bawk. Mi zut dam thei ka hriat pakhat pawh hmeichhe damlo hmeltha deuh a zut tur chu an chungah a bawh deuh kher zuk han ngai tlat pek a mawle. Eng thlarau tak ni ang maw?! Hetiang ang lampang tihdamna hi chu khawvel hmun dangah pawh hian an lo buaipui ve nasa tho mai. Tun tumah hi chuan tihdamna chihnih PSYCHIC HEALING an tih leh BIOFEEDBACK SYSTEM an tih chungchang hi kan rawn thlur deuh thung dawn a. A tawp lamah atak a ka thil tawn ka rawn zep tel ve thung anga. Heng tihdamna chihnih te hi medical scientist ten an pawm loh ve ve,mahse tawngtaidamna kan tih ang deuh a ataka thil thleng si a ni thung.Tin, hetiang tihdamna hi hmanlai India rama an tih dan atanga rawn in tan chhuak a ni tih hi kan zep tel hmasa leh zauh phawt ange.

PSYCHIC HEALING: Psychic Healing an tih ah hi chuan damlo kha mi tihdam theihna nei khan a khawih emaw, a lu chungah kut a nghah in emaw, eng tin tin emaw a an sawngbawl kual vel khan kha damlo khan a lo dam phah ta thin a. Hetiang tihdamna hi Kristian sakhuaah hian a tam em em laiin sakhaw dangah leh hnam mawl kan tih ho zingah pawh hian a awm ve tho mai a. Mithiam ten research an neih naah pawh sakhaw hrang hrang ami mi tihdam theihna nei hi an hruai khawm a, anmahni sakhaw vawn lai ami nilo sakhaw dang ami theuh damlo lakah tihdamna hi an thawh tir a, a tam zawk chuan an sakhaw pui te nilo pawh an ti dam tho mai. Hetiang hi New York University a an profesror Dr.Dolores Krieger chuan enchhinna a neihah chuan mihringa haemoglobin awm leh Hindu ho in mihringa nunna thahrui awm an tih ‘Prana’ hian inan na lai a nei a, chumi chu mi tihdam theihna nei te atanga thahrui engemaw (energy) chhuak khan damlo nunna thahrui ‘prana’ chu engtin emaw tak zuk ti danglam in an natna ata damna a pe thei a ni tih a hmuchhuak ve tlat.
Read more »


2013 Mizoram

January 6th, 2014 9:56 pm by chhana

*Dam takin kumthar kan chuang kai a; mahse, reilo teah chanchin duhawm lo tak, drug overdose avanga thihna leh an thi chiah lo a nih pawhin buaipuiawm taka buainain min nang nghal. Heng thil lo hlen nachhan ber chu tunlaia khawchhak film kan tuipui em em Korean film nghawng niin a lang.

Ngona damdawi a ni a; khuh damdawi, lar tak, mitin pawn kan hre awm e, doctor prescribtion tel lo pawh a lei theih Syr. RESPIRA – D, leh zawlaidi an ruih pawlh vang a ni. He khuh damdawi hi awmna a tan te an chawh nasa a, khuh damdawi tha tak a ni. Respira – D hi damdawi chi hnih in pawlh a ni, a khuh damdawi a tak zawk chu DEXTROMETORPHAN HYDROBROMIDE a ni, a hman na tur a hman chuan damdawi tha tak a ni, a dang chu CHLORPHENERAMINE MALAETE a ni, hei chu anti-histaminic (allergy damdawi ang deuh) a ni.

Hmuh theihin a tirah a lang si lo a, mahse, a thawh chu a lo na ngang aniang. Hetia thalate lungphu chawla an thih teuh tak avang hian sorkar pawhin thuchhuah siamin naupang kum tlinglo leh school kal mek, uniform ha te tan khuh damdawi hralh a khap ta hial a ni. Read more »


Kristian-te Tiduhdahtu Rome Emperor-Te {Sunday Pual}

January 5th, 2014 11:02 am by Dr John

1. EMPEROR CLAUDIUS CAESAR DRUSUS GERMANICUS NERO (AD 54-68)
(1). A Hmun:- AD 65-68 khan Rome khawpui chhungah tiduhdahna hi a thleng.
(2). Tiduhdahna:- Nero hian Rome khawpui a hâl a (hla a phuah duh vangin a hâl nia sawi a ni). Kristian-te chu “Rome khaw hâltu-ah” a puh hlauh thung a. Nasa taka tihduhdah an ni.
(3). Martar langsâr zualte:- Apostol Petera leh Paula.

2. EMPEROR DOMITIAN VESPASIAN FLAVIA (AD 81-96)
(1). A Hmun:- AD 96 khan Rome khawpui leh Asia Minor-ah te tihduhdahna hi a thleng.
(2). Tiduhdahna:- Emperor hian “Pathian” (Lord & god) anga biak a phut. Apostol Johana chu Patmos thliarkarah tan tir a ni.
(3). Martar langsâr zualte:- Flavius Clemens (Domitian’s cousin). Read more »


Zawi Te-in Ka Kal Dem Dem Tawh Ang

January 5th, 2014 6:00 am by Dr John

1. Thuhmahruai
November 30, 2013-a American Actor hmelţha leh lâr tak Paul Walker thihna chuan khawvel a ţhawng hle mai a. Entertainment khawvela tui mi leh inhnamhnawihte rilru a khawih-in, an tan chânna râpthlak tak a ni. Kha thihna râpthlak tak kha eng vanga thleng ta mai nge tih an chhui chian chuan Paul Walker ţhianpa Roger Rodas khan an chuanna Car kha a khalh chak lutuk a (at least 90 mph), a thunun zo tawh lova kawngsira thing ding chu su-in a alh zui nghal a, a chuangte chu kâ pawh chhawn lovin a hmunah an thi nghal niin an sawi a ni. A tawi zawngin an tlân chak lutuk a, an fimkhur tawk lova accident râpthlak tak an tawk a ni.

Chhui mite chuan, Lirthei (Car, Bike etc.) khalhtu, (amah felloh vang emaw, fimkhur tawk loh vang emaw ni lova) a tar-kun thlenga tawhsual (accident) tawk miah lova khalh thei-te chu, “mi fimkhur tawp, mi rintlak leh in-nghahna tlak an ni e” an ti! He zirchianna-in a tarlan duh ber chu, Lirthei hmanga chetsualnaah hian khalh chak lutuk ringawt hi chhiatna chhan ber a ni mai lova, a muang emaw, a chak emaw, fimkhur tawk lohna hi chhiatna chhan ber chu a ni zawk a ni, tih hi a ni. Read more »


December 2013, Mizo(ram) Diary

January 4th, 2014 9:54 pm by chhana

1st. Sunday: Bible Sunday a ni a, Bible Society of India (BSI) zawmtu Kohhran hrang hrangten hemi pual hian programme an hmang. Presbyterian Kohhran chuan thupui pahnih a siam a, Kohhran thenkhat tumhnih programme siam theite tan ruahman a ni. Inkhawm tum khat hmangte tan a eng zawk zawk emaw, a pahnih a kaihkawpin emaw hman theih a ni bawk. Kumin Bible Sunday thupui te chu -
Bible – Krista hnena min hruaitu (Johana 5:39; 17:17) leh Bible – Rinna leh thiltiha thuneitu (Thufingte 30:6; Hebrai 4:12) a ni.

2nd. Monday: Mizoram State Tobacco Control Society (MSTCS) chuan I & PR Conference Hall-ah The Cigarettes & Other Tobacco Products Act, 2003 hnuaia Section 4 zawm dan (a that leh that loh) zirchianna an neih atanga an thil hmuhchhuahte tarlanna hun an buatsaih. He hun hi Dr. Lalbiakkima, Director, Hospital & Medical Education chuan kaihruaiin Dr. Jane Ralte, State Nodal Officer chuan tun tumah an zirchhiana atang zuk leh hmuam chungchangah, Section 4 kaihhnawihte District hrang hrang in an zawm that dan leh thil hrang hrang an hmuhchhuahte a tarlang a ni. Read more »


NEW YEAR RESOLUTION: PACHHE KUM TIAM

January 2nd, 2014 7:49 pm by BigDaddy Hmahmatea

NEW YEAR RESOLUTION: PACHHE KUM TIAM
******************************************
New Year Special

Pachhe kumtiam tih hi enge a tobul tak kei chuan ka hre hauh lo mai a. High School kan kal ve lai hian kan thian pakhat zirlai hriatna lam ah chuan tawng sang lo ve tak mai hi a awm a, examna ah hian a ziak hnem ber ziah a a ti chhe ber ziah thung a, vawikhat chu a answer paper kan en ruk sak a, Mizo tawng upa hrilhfiah tur ah hian ‘Pachhe kum tiam’ awmzia hrilhfiah tur hi a lo chuak a. Kan thianpa pek chuan ‘Pachhe kumtiam chu pa pakhat hmelchhe deuh hi a awm a, chu chuan thil engemaw hi a intiam a, chu a intiam kum sawina chu a ni e…’ tih hian a chhang pek a. A chhanna hnuaiah chuan kan Sir in ‘Fiamthu i va thiam lo ve’ tih a sen in a ziak…Mark hmuh hnem chu a har ve hmel khawp mai.

Ani lah taka han ti ve ngial ila, tunlai thangthar te zingah ngat phei hi chuan tawng upa chu sawi loh Mizo tawng tualleng pangngai pawh a awmzia inhrilhfiah chawp nawk nawk ngai an kat ta nawk mai. A hahthlak teh zawng a nih hi maw. Hei kum a lo thar chu a ni leh ta reng mai a. Mitin deuhthaw hian kumthar a tih tur ‘New Year Resolution’ hi kan insiam thin a. Kei pawh tunhma ka sual lai, thildang zawng zawng aia ruihtheih thil ka duh zawk lai ( Chaw ai pawn ka duh zawk thin lai) te pawh khan kum tharah chuan ka ti tawh lo ang hi kan ti ve ngei a, ni 31 zan a lo thleng a, uar tak mai in kan han rui ngei mai a, lu lam leh mawng lam pawh hrelova rui an tih te hi chu neptak a ni tawp mai, a tuk khua a lo var a, a hma zan a kan ruih kha chhut zui a lo ngai ngei a, loh-theih-loh in January ni 1 chu kan han rui leh pang mai a. Kumthar nikhatah pawh kan rui ta sa sa tun kum chu ban tlang leh mai ang kan ti a kan bantlang leh nge nge a, hetiang ringawt hian kum 25 chuang zu han ruin ia mawle. Hetiang ngei hi alawm kan Mizo upa ten ‘Pachhe kum tiam’ an lo tih thin chu. Read more »


BUANNEL RAM DAIAH VA TUAN ILA

January 2nd, 2014 12:45 pm by CFL

Mizo pi leh pute chuan, “Sa hi Buannel-ah an piang a, Chawngtinleri’n a siam a ni,” tih thute an sawi thin. Chuvangin Buannel hian hman atanga vawiin thlengin mizote ngaihtuahna thinlung a luah ve tlat a ni. A la hmu lo ten hmuh an chak a, a hmu tawh te erawh chuan a mawizia leh a nawmzia chu hahipin an sawi thin. Tin, he hmun mawi leh nuam danglam tak, chanchin ngah zet mai hi a hmu tawh inchhir tawh reng reng an awm lo ve.

Buannel hi Myanmar (Burma) ram Hmunluah atanga chhim chhak dep, Hmunluah khawlu tlang liam, mel sarih vela hla, Luangdam lui bul lawka awm a ni. Buannel hi chhuah lam leh tlak lam dawng tha tak a ni a, a tlang inkhawh cham durh mai te chu an mawi em em a ni. Rih Dil awmna Rihkhawdar atang hian Motor keng lo tan pawh Bike a hire theih a, inphurhtir man hi pakhatah Burma pawisain Kyat (Chiat tia lam tur) 8000/- zel a ni. Khawmawi tlanpelin, Lianhna khawthar leh khawhlui tlanpel leh zelin, Chawhte thlen hnuah Hmunluah a thleng a. Hmunluah thleng chauh hi Motor-in a thleng thei rih a ni. Hmunluah atang hi chuan ke-a fehkawng tum ang tiat velah kal a ngai tawh a, kein a thlen theih tawh a ni.

Buannel-ah hian a nu tlang leh a pa tlang an awm a, chung tlang cham durh mai te chu an mawi em em a ni. Tin, a nu tlang leh a pa tlang inkarah chuan phai ruam zau tak a awm a, phai lo atan a itawm hle. Tin, a nu leh a pa inrina phaizawla lui luang hi ngil taka luang lovin a luang kawi nghiat mai a, hetianga lui te a zik zaka a han luang kawi ngiai mai hi a makin a mawi dangdai hle a ni. Chumai ni lovin a nu tlanga lui te luang pawh hi a kawi nghiat tho a ni. Hetianga Buannela lui te pahnih luang kawi nghiat maia an luang hi thil mak tak leh sawi hlawh tak chu a tling a ni. Read more »