Zo Mite U, In Duh Thlang Rawh U: Mipui Te Rorel Hun a In Tran E

January 20th, 2014 10:21 pm by SHauzelSailo

Hmanlai, kan pi leh pute hunlai, kan ramah chuan, kan zinga tu emaw in khua a sat a, amah duh ten khuaah chuan an awmpui a, khaw sattu chu lal a siam a lo ni a, lal kan ti.
A chang chuan, tu emaw an thlang a, lal atan, a ni lom ni?
Mahse chu Zoramah, a bikin Mizoram an tih ramah chuan, ramdang mite an lo kal a, kan tih dan – mipui duh thlan lalte chu an ban!

Mahse, Zo hnahthlak/Zo Mite, Zo Ram mipui te chu trangrual lehin, ram leh hnam humhalh nan tiin, YMA, YPA, HYA, YLA, etc. (Chin, Lai, Mara, Naga, Thadou/Kuki – Youth Association/Organization, etc. telin) an din leh.Mahse, chutih hun emaw, chutih hun hma chuan, ramdang miten (mahni ngaihdan hmasial tak), hmasial leh eiruk hmang leh mi thil awt a chhuh a ei hmang hrang hrang an lo kal a,
Tin, mipui zinga mi, an lam trang tur an zawng a, an hmu reng ngei a, chungte chuan an duh ang angin mipui ro an rel khum ta, an ei ral mek bawk a ni.
Read more »


Dr. HL Malsawma Chanchin

January 19th, 2014 7:49 am by H.Vangchhia

Social Network a vantlang hmuh theih a dah a ni a, a ngaihnawm dangdai em bawk nen ka rawn re-post a ni e:

1. Puitling Sade Sikul ah Ziaktu lian a nia, tun hma chuan report hi a kar leh ah puan thin a nia, a chhan chu inkhawm kan tam in report pek hman ngaihna kha a awm lo a a chang chuan Puitling Report choh an puang hman tawk thin a.

Kohhran pawn a ruattur dik tak an han ruat ta a lawm le….. Report puan hman loh lai khan enge an tih tih zawk tur khawp khan an hneh zeih zeih khawp mai a. Puitling mai nilo Naupang Sande Sikul thawhlawm zawng zawng, kal zat nen lam a puang hman mai pawh a ni lo….. Report kimchang kha a pe hman vek a, Kar leh Dept hrang hrang a hun hmang tur nen lam a a puang hman pawh pui tak kha a ni tawh….

A ni chuan chu mai chu duhtawklo khan, Inkhawm zat kha hmingziak a tanga % nen lam leh, thawh lawm kan thawh kha mi 1 in a a thawh zat % nen lam an puang hman ta bik bik thin kha a nia, pui tak a ni pui tak…..
Read more »


Vim faknaah Pu Ziona te

January 17th, 2014 10:42 pm by The_Chhamanator

YouTube Preview Image
Tunlai chu TV ah an lang an lang ve mai. A lawmawm ve duh phian.
Read more »


KUMHLUI MUAL LIAM TUR HI

January 15th, 2014 3:44 pm by BigDaddy Hmahmatea

(Tlai khawhnu ah chhuahsak tho teh ang -Vaiva)
KUMHLUI MUAL LIAM TUR HI
*****************************
Ngaiteh kumhlui mual liam tur saw
A kal mek auh din rual lohvin
Kan nundan zawng chitinrengah
Khuarei a chan pui tur

Hei kumin 2013 chu a lo ral dawn a ni leh ta reng mai a. Mahni hun hmandan te han thir let chuan a mihring ve ta na na na chu lung han ti leng vawng vawng tur te pawh tawn chang te a awm ve nawk tho mai a. Chutih lai erawh chuan mahni mimal takah phei hi chuan kha hun kha rawn inher chhuak leh se aw han tih vawng vawng tur ka neih phei chu ka hre lem hlei law. Ka rawn sawi duh tak pakhat chu tu pawh mai hian kum tawp a lo thlen hi chuan kan hmalam a kum thar lo awm tur thlir leh hmuak hian kan hun hi kan hmang thin a, kum thar a tih tur eng eng emaw te kan in tuk in kumhlui thlah zan hman dan tur tih vel bawr ah te kan rilru ngaihtuahna kan seng nasa viau thin a, tin, kum thar lo awm tur atan eng eng emaw te pawh kan plan ve nasa thin a. Kei ngei pawh hian kumthar atan eng engemaw plan ka nei teuh mai a, nupui neih te pawh ka plan a, neih tur hmuh leh hmuh loh te chu thu dangah dah ta ila. Chutiang chuan hmalam hun thlir in kan hun kan hmang thin a, amaherawhchu kan hun kal tawh, kum hlui a kan hman ral tak lam erawh hi chu tu vak mah hian kan chhui let kan chui let in kan dawn kir vak ngai lem awm love.

Read more »


AUKHAWK LASI

January 14th, 2014 8:11 am by BigDaddy Hmahmatea
NGAIZEL AUKHAWK<br />
**************<br />
Helai hi Ngaizel petrol pump thlen hma khampang kha a ni a. Tunhma chuan han au ila a khawk ruak ruak thin a, mahse lung an lak velnaah a ti khawk tu lai ver an hal chhe ta a tunah cuan a khawk thei tawh lo. Kan Mizo ziaktu hmasa Lalzuithanga'n AUKHAWK LASI tih thawnthu ngaihnawm tak mai a lo ziah ami kha a ni. Tunhma chuan helai hmun velah hian lasi te an awm thin ni in an sawi. Nokia N8 12Mp
AUKHAWK LASI
************
Ngaizel Aukhawk Lasi chanchin leh a behbawm.

Aukhawk an tih hi thangthar hre phalo kan tam viau tawh in a rinawm a. Sawmi Ngaizel Petrol Pump thlenphei hma kawng chhak lam khampang saw a ni a, hmanlai chuan han au hian a khawk ruah ruah thin a, chuvanga aukhawk ti a ni a. Mahse Ngaizel a lung an lak thin lai khan a ti khawk tu ber lai a kha an hal chhe ta daih a tunah chuan a khawk thei ta lo a ni, a uiawm khawp mai. A khawk theih hun lai hi kan hre ve pha a, chawlhni tlai vel hian kan va phei a, kan han au vak a vawi li vawi nga te hi chiang deuh deuh hian a khawk nawn awn awn mai thin a ni. A engemaw rapthlak duh ve phian mai lehnghal. Tunhma keini hriat ve phak hma, hemi Ngaizel kawng a motor kawng a la tlang hma daih hian helai Ngaizel aukhawk an tih velah hian Lasi an awm thin a sawi a ni a. Ngaizel an tihnachhan tak hi ‘Ngai’ kung hi a tam thin vang a ni a, tunah pawh hmuh tur a la awm zeuh zeuh saw.

Read more »


Kumthar chibai u le, mi(sual) ho ;-)

January 11th, 2014 7:37 pm by shailendra

Kum 2014 kan lo chuangkai ta. Kumthar Chibai ule. Kum kaltaah khan thla tin post 1 tal submit ka tum thin a, mahse thla eng emaw atang khan facebook leh whatsapp hian min vawchhia a, ka mi(sual) mumal ta lo. surf zeuh zeuh tih loh chu. Silent reader chu ka la ni ve reng a nia (Y)

Krismas, kohhran mipui tana inhlan tharna
Read more »


Thlipui vawt!

January 8th, 2014 8:34 pm by H.Vangchhia

Kar hmasa khan kan awmna Frederick, MD leh Washington metro area chu khua a nuam ngang mai. Nipui thlen hma chapchar hunlai ang boruak vel a ni hial awm e. January ni 5, 2014 khan a vawt tawh viau nangin lo thleng mek hmahruai lek ala ni. January 6, 2014 zan aṭang erawh kha chuan a dan a dang ta zar thung! “Polar vortex” an tih mai, polar hurricane an tih bawk, thli vawt tak mai chuan North America a rawn tuam chhuk ta ṭuam ṭuam mai a ni.


Read more »


TIHDAMNA MAK

January 8th, 2014 6:36 pm by BigDaddy Hmahmatea

TIHDAMNA MAK
****************
(Sermon lam a ni lo)

Kumthar kan lo chuangkai chu a ni leh ta reng mai a, kumhlui kalta kha engtinge kan hman chu keimahni teuh in kan hre tlang anga. Kumin chu kumhlui aia tha leh hlawk zawk in hman tum theuh ila tih hi kan thu inchah hmasak ber atan ni se. Tun tum atan chuan doctor te damdawi tel lova tihdamna chungchang hi ka’n thlasik mau puah pui ve leh pawp mai teh ang. Hetiang lampang sawi zau deuh hian tlem a kan Mizo Kristian inti fekfawn deuh ho hian lo helh deuh thin an awm avang hian sawi chi a ni ang nge nilo ang tih hi ka ngaihtuah nasa ve hle a, mahse hriatzau nan pawh atha ve hrim hrim a ka hriat avangin a him tawk chin ni a ka ngaih ka rawn ziak ve tawp mai dawn a ni…

Mizoram ringtu ‘inti’ tamna ram, tawngtai damthei ni a an sawi hlek chu ‘fanghmir chithlum hmu’ ang mai a kan bawr luai luai zel na ram angah te hian chuan ‘inti’ zawlnei leh ‘inti’ tawngtai damthei hi sumdawn nana hman tham zet hi an kuh ve tul reng a. Mar deh thiam, mi zut dam thei inti lah an tam nangiang, lo zut fair lo fe fe tawk lah an tam bawk. Mi zut dam thei ka hriat pakhat pawh hmeichhe damlo hmeltha deuh a zut tur chu an chungah a bawh deuh kher zuk han ngai tlat pek a mawle. Eng thlarau tak ni ang maw?! Hetiang ang lampang tihdamna hi chu khawvel hmun dangah pawh hian an lo buaipui ve nasa tho mai. Tun tumah hi chuan tihdamna chihnih PSYCHIC HEALING an tih leh BIOFEEDBACK SYSTEM an tih chungchang hi kan rawn thlur deuh thung dawn a. A tawp lamah atak a ka thil tawn ka rawn zep tel ve thung anga. Heng tihdamna chihnih te hi medical scientist ten an pawm loh ve ve,mahse tawngtaidamna kan tih ang deuh a ataka thil thleng si a ni thung.Tin, hetiang tihdamna hi hmanlai India rama an tih dan atanga rawn in tan chhuak a ni tih hi kan zep tel hmasa leh zauh phawt ange.

PSYCHIC HEALING: Psychic Healing an tih ah hi chuan damlo kha mi tihdam theihna nei khan a khawih emaw, a lu chungah kut a nghah in emaw, eng tin tin emaw a an sawngbawl kual vel khan kha damlo khan a lo dam phah ta thin a. Hetiang tihdamna hi Kristian sakhuaah hian a tam em em laiin sakhaw dangah leh hnam mawl kan tih ho zingah pawh hian a awm ve tho mai a. Mithiam ten research an neih naah pawh sakhaw hrang hrang ami mi tihdam theihna nei hi an hruai khawm a, anmahni sakhaw vawn lai ami nilo sakhaw dang ami theuh damlo lakah tihdamna hi an thawh tir a, a tam zawk chuan an sakhaw pui te nilo pawh an ti dam tho mai. Hetiang hi New York University a an profesror Dr.Dolores Krieger chuan enchhinna a neihah chuan mihringa haemoglobin awm leh Hindu ho in mihringa nunna thahrui awm an tih ‘Prana’ hian inan na lai a nei a, chumi chu mi tihdam theihna nei te atanga thahrui engemaw (energy) chhuak khan damlo nunna thahrui ‘prana’ chu engtin emaw tak zuk ti danglam in an natna ata damna a pe thei a ni tih a hmuchhuak ve tlat.
Read more »


2013 Mizoram

January 6th, 2014 9:56 pm by chhana

*Dam takin kumthar kan chuang kai a; mahse, reilo teah chanchin duhawm lo tak, drug overdose avanga thihna leh an thi chiah lo a nih pawhin buaipuiawm taka buainain min nang nghal. Heng thil lo hlen nachhan ber chu tunlaia khawchhak film kan tuipui em em Korean film nghawng niin a lang.

Ngona damdawi a ni a; khuh damdawi, lar tak, mitin pawn kan hre awm e, doctor prescribtion tel lo pawh a lei theih Syr. RESPIRA – D, leh zawlaidi an ruih pawlh vang a ni. He khuh damdawi hi awmna a tan te an chawh nasa a, khuh damdawi tha tak a ni. Respira – D hi damdawi chi hnih in pawlh a ni, a khuh damdawi a tak zawk chu DEXTROMETORPHAN HYDROBROMIDE a ni, a hman na tur a hman chuan damdawi tha tak a ni, a dang chu CHLORPHENERAMINE MALAETE a ni, hei chu anti-histaminic (allergy damdawi ang deuh) a ni.

Hmuh theihin a tirah a lang si lo a, mahse, a thawh chu a lo na ngang aniang. Hetia thalate lungphu chawla an thih teuh tak avang hian sorkar pawhin thuchhuah siamin naupang kum tlinglo leh school kal mek, uniform ha te tan khuh damdawi hralh a khap ta hial a ni. Read more »


Kristian-te Tiduhdahtu Rome Emperor-Te {Sunday Pual}

January 5th, 2014 11:02 am by Dr John

1. EMPEROR CLAUDIUS CAESAR DRUSUS GERMANICUS NERO (AD 54-68)
(1). A Hmun:- AD 65-68 khan Rome khawpui chhungah tiduhdahna hi a thleng.
(2). Tiduhdahna:- Nero hian Rome khawpui a hâl a (hla a phuah duh vangin a hâl nia sawi a ni). Kristian-te chu “Rome khaw hâltu-ah” a puh hlauh thung a. Nasa taka tihduhdah an ni.
(3). Martar langsâr zualte:- Apostol Petera leh Paula.

2. EMPEROR DOMITIAN VESPASIAN FLAVIA (AD 81-96)
(1). A Hmun:- AD 96 khan Rome khawpui leh Asia Minor-ah te tihduhdahna hi a thleng.
(2). Tiduhdahna:- Emperor hian “Pathian” (Lord & god) anga biak a phut. Apostol Johana chu Patmos thliarkarah tan tir a ni.
(3). Martar langsâr zualte:- Flavius Clemens (Domitian’s cousin). Read more »