Lalbanga (King Edward VIII) kha!

January 28th, 2014 6:50 am by H.Vangchhia

Vawiin January 26, 2014 tukthuan ei hma deuh a Travel channel ka thil thlir chuan ka thil lo hriat thin min ngaihtuah kir tir a, khawvel politics inkhelhna hi kan chhiar leh hmuh theih chinte hi eng tham mah an nih loh zia ka chian phah chiang hlein ka inhria.

TV ka tih nun phat hian NEWS channel ka en hmasa deuh ngei ngei. Chanchinthar tur vak awm a ka hriat loh vang chuan Travel channel-ah kan thlak a, ‘Greatest mysteries: Buckingham palace’ tih chu alo chhuak dawn tan chiah mai a. Thil dangdai lawm ve hrim hrim lo nih bawk nen ka thlir ta zel a, Mizo ten ‘Lalbanga‘ kan tih mai, England lal, King Edward VIII chanchin chu Dr.Kate Williams (historian) leh midang dangten an chhuina, documentary chu a lo ni a. Read more »


TZUCHINOKO

January 27th, 2014 4:47 pm by BigDaddy Hmahmatea
TZUCHINOKO<br /><br />
**********<br /><br />
Mizovin rul hmuh thianglo a kan neih ‘Tlubing’ kan tih leh Japanese ho in Tzuchinoko an tih hi thil thuhmun a ni thei ang em...???</p><br />
<p>KHUH HAWNNA: Mizote hian  eng engemaw chanchin finfiah theih tak tak mang si loh mak deuh sawi tur hi kan ngah hle mai a, a sawi lah hi kan sawi uar thei nangiang lah taka. Mahse heihi in dem ngawt chi a lo ni hauh lo mai a, khawvel hnamdang, hnam upa tak tak ho te pawh hi an lo ni ve tho mai a. Heng thil mak tak tak kan sawi thin te hi engemaw a taka an lo hmuh tawh behchhan a a chanchin hian sawi a lo ni ve tlangpui thin a. Chuvangin dawt a ni han in tih sak ngawt hleihtheih lah a ni hek lo. Chutih lai erawh chuan hmuhdan, hriatdan, sawidan a lo dan thin avang te leh a taka finfiahna tak han phawrh mai tur a lo awmloh thin avang te hian a mak zawng deuh a sawi uar te hi kan lo ching fo thin zawk a lo ni a. Hetiang a thilmak, finfiah hleihtheih tak tak si loh, mahse a hmu sawi tur leh a chanchin sawi tur ting kan neih ve zingah chuan rul chikhat, upa te’n hmuh thianglo a an ngai ‘Tlubing’ an tih mai chanchin hi a mak pawl tak chu a ni ve ngei ang le.</p><br />
<p>MIZOVIN TLUBING KAN TIH HI: Rul chanchin hi ka hre tam lo khawp mai a, kan mithiam te’n a chanchin an ziah te leh mi sawi ka hriatte hi an ni mai a, han chhui a han zirchianna pawh ka nei ve hek lo. Mahse hman atanga mak ka lo tih ve em em chu kan pi leh pute hun lai atanga an lo sawi, hmuh thhianglo hial anga an lo ngaih ‘Tlubing’ an tih chanchin hi a ni tlat mai. Ka hriat ve dan chuan Mizovin ‘Tlubing’ kan tih hi rul chikhat, banrek tiat bawr vel a lian, tawite tawng chen vel lek a sei, mei zui deuh tawite nei, a tleng pawh a tleng ve lo a, amah chu intung a hmalam zawnga tlu bin tep tep thin a nih avanga ‘Tlubing’ an tih tak, inzial mum a chhuk zawng pawh a lum thei ni in an sawi thin a. Sawidan pakhatah chuan hetiang ‘Tlubing’ hi a inbin lai hmuh chuan lo dawm a, “Ekhai i tlu na palh ange...” tih pah a dimtea a tlu tur leia muttir chuan a lo dawmtu kha mal a sawm thin ni in an sawi bawk. A tak a hmu hi sawi tur an vang viau mai a. Rual u deuh te leh hre tur awmang deuh a ka ngaih te ka’n zawh kual ngial pawh hian hei bak hi chu chiangkuang tak a a chanchin sawi thei hi an awm hauh lo mai a. Rul chanchin ziahna lam te kan en kual ve ngial thin a, mahse khawvela rul chihrang 3,400 chuang awm an finfiah tawh zingah hian an lang tel ve lo tlat mai a. Chuvangin a chanchin hi thawnthu leh thil mak dangdai ang deuh a sawi mai bak hi chu hriat tur a lo vang khawp mai reng a.<br /><br />
<!--more--/><br /><br />
JAPANESE HO PAWHIN AN NEI VE TLAT: Heng Mizovin ‘Tlubing’ kan tih hi kan Mizo pi leh pu te suangtuahna khawvel atanga rawn piangchhuak a ni thei mai angem tih ngaihtuahna a awm laiin hetiang ‘Tlubing’ kan tih ang deuh hi Japanese ho khian sawi an lo nei ve tlat mai le. Japanese ho chuan hetiang rul hi ‘Tzuchinoko’ an ti a chumi awmzia chu ‘tzuchi’ tih chu ‘indona milem buhpawl a siam’ tihna a ni a, ‘noko’ tih chu ‘fapa’ tihna a ni ber mai a. ‘Straw-bat snake’ tih te ‘rolling hammer’ tih te, ‘Snake bat’ tih te ‘Horizontal bat’ tih te leh hming dang chihrang hrangin an sawi thin a ni.</p><br />
<p>TZUCHINOKO CHU: Heng ‘Tzuchinoko’ an tih te hi an pianhmang an sawi hi a danglam khawp mai a. Taksa tawi bawng liantak phek deuh, 2ft-3ft vel a sei, an taksa vang lam hi 3inch bawr vel a hlai/lian, phuhlip hlai tak tak nei, a hnungzang thlaa a uk dum deuh a a khat mawi tawk a tial thla, a taksa hnuailam serthlum rawng deuh, lu kil thum, phek deuh lian tak nei, ki tawitei pahnih leh mit lian vak lo bial deuh nei, a hnar kawn bula khuar pahnih awm, lei sen tak mahse rul pangngai anga lei hmawr kak ve lo, a taksa sir tuak a parh deuh awm, leh a mei tawite ah chuan ruh nei lo ni in an sawi bawk.</p><br />
<p>A chetdan leh a khawsa zia an sawi pawh hi keini Mizovin a ‘Tlubing’ kan sawi thin te nen hian a lo inan hmel angreng hle mai a. An sawi dan chuan a tleng a tleng lo in hmalam zawng hian khapdiau in khap ang deuh hian a kal thin a, tin, a taksa chu intung in hmalam zawng a tlu phei in a kal thin bawk ni in an sawi. Hei bakah hian ball anga in zial mum in awih pangah te pawh chhuk zawngin a lum thin bawk ni in an sawi. Boruakah te pawh sang takah a in perh kang thei a, a rawng pawh hi a duh duh in a ti danglam thei ni in an sawi leh bawk. Tzuchinoko te hian tui hleuh pawh an thiam hle ni a sawi an ni a, tui atang pawh hian thui tak tak an in perh chhuak thei an ti bawk. Tin, faifuk ang deuh te, chhimbuk hram ang deuh te, rum ri ang deuh te pawh in an hram ri thei ni a sawi an nih bakah an rim pawh a chhe hle niin an sawi bawk. An sawi zel danah chuan ramsa te deuh sazu te leh thil dangte chawah an ring ve a, anmahni hi an kawlh in an tur hi a hlauhawm em em a, tin, an tur hi thui tak an phuh chhuak thei ni in an sawi bawk. Heng Tzuchinoko an tih ho te hi Japan ram a an tlang ram Honsu leh Shikoku ah te, Kyushu thliarkar lamah te, tin, Korea leh eastern China lamah te leh New Guinea lamah te an cheng ber ni in an sawi. Phaizawl, ramngaw, tlangpang vel leh dil hnaih dum hmunah te an awm duh bik ni in an sawi bawk.</p><br />
<p>AN HMU FO ALAWM: Keini Mizote hi chu hmanlai hun atang tawhin kan thil hmuh leh hriat te chiang taka ziak a chhinchhiah thlip thlep chi kan ni lo hrim hrim mai a. Thuziak kan neih har chu thudang ni ta se, thuziak kan neih hnuah pawh kan thil hmuh leh hriat dangdai deuh te hi chiangkuang takin kan chhinchiah ngai lova, han chhui chian dawn pawh hian “Chumi chuan a ti...” tih vel bawrah hian a zuzi ral leh mai thin a, a buaithlak khawp mai a. Hnamdang te chu hetiang hi an lo ni ve hlek lo mai a Japanese ho te chuan hetiang rul mak tak mai ‘Tzuchinoko’ an hmuh chanchin hi kum zabi 13na vel daih tawh atang khan an lo chhinchhiah thlip thlep tawh tlat mai. </p><br />
<p>Kum 1950 vel khan Hashamotto a hnathawk pakhat M.Kyuzo chuan tlang pang atanga thil mum dum lian deuh rawn lum thla a tui a a lum lut lai chu a hmu a, a va tlan phei a a va enchian chuan chu thil mum chu a inzial a lo inphelh a hetiang Tzuchinoko hi a lo ni reng mai a, tuiah chuan a hleuh bo ta a ni. Tun hnai deuhah pawh khan an lo hmu fo tho mai bawk a. Kum 1969 June thla khan loneitu pakhat Tokutake an tih chuan hetiang ‘Tzuchinoko’ an tih ang chi rul hi central Honsu ah a hmu a, he rul hian amah chu a rawn zuan a, mahse a zuan fuh lo hlauh mai a. He loneitu hian a man a, in lamah hawn in reife a khawi hnuah a tihlum a, a sa chu a ei ta a. A kawchhungah hian sazupui a dawlh a la paitawh kimloh a lo awm nghe nghe a, he rul hi a seizawng 2ft a tling lo a ni. Tokutake hia he rul hian hnungzang ruh pahnih a neih thu a sawi lang nghe nghe, chutih lai chuan a sa a tui leh tui loh lam a sawi thu erawh hriat a nilo thung.</p><br />
<p>Kum 1970 khan nupa pahnih hian Tzuchinoko hi southeast Osaka bula Tojikimi an tih ah an hmu a, he an rul hmuh hi a che rang hle a, ding le vei zawngin a che chhawknghawlh ngual ngual a, phuhlip hraw tak tak nei in a taksa chu saphai ang mai hian a tial ni in an sawi. August ni 18, 1995 khan Okayama Perfecture a Aidamachi a cheng mi pakhat pawhin tlangah hetiang chi rul 20inch vel a sei hi a hmu a, a mit chu a ti chekual rang hle a, a hmutu hi a kalsawn lawk hlanin he rul hi a lo vak bo hman a ni.  Hei aia la tunhnai leh deuh zawk 2000 kum June ni 15 pawh khan Mitsuko Arima chuan lui a hetiang Tzuchinoko hleuh lai hi a lo hmu ve bawk.</p><br />
<p>ENGE NI TA ANG: Heng Tzuchinoko an tih te hi enge an nih chiah tih hi hriatthiam a har khawp mai a. Dr Karl P.N. Shuker chuan a lehkhabu ziah ngaihnawm zet mai ‘The Unexplained’ tih ah chuan a lem an ziah chap nen a dah langin tawite in ‘Pit Viper’ an tih ang chi piangsual danglam deuh an ni thei ange a ti a. Mi thiam thenkhat thung chuan ‘Mamush pit viper’ (Agkistrodon halys blomhoffi ) an hmuhsual a ni ange an ti ve thung. Heng ‘Mamush Pit Viper’ an tih ho te hi Tzuchinoko an sawi te nen nian an pianhmang, an rawng, an awm duhna hmun vel a inang hle ni in an sawi. Mithiam thenkhat thung chuan Pit viper (Crotalinae) chi zing ami African vipers (Viperinae) an tih te nen a inchawhpawlh science ina a la hriatchhuah chiah si loh chi danlam deuh an ni ange an ti ve thung bawk. A enga pawh chu lo ni ta se Tzuchinoko te hi a awm chu an awm ngei a ni tih chu a hmu tute leh a sa ei tawh ngei te pawh an awm dan atang hian a hriat theih mai awm e.</p><br />
<p>TLIPNA: Heng Tzuchinoko an hmuh kan han sawi tak te leh a chanchin kan han sawi tak te hi han chhut han chhut hian keini Mizovina ‘Tlubing’ kan tih te nen hian thil thuhmun thil inang a nih duh hmel riau in kei chuan ka hria a. Thil thuhmun thil inang an ni e ka tihna phei chu a ni hauh lo thung a. Mahse Tlubing kan tih hi a chanchin sawi tur hi kan hre thui lo hlawm em mai a, mit ngei a hmu pawh hi sawi tur kan hre hlawm manglo a ni a. Chuvangin heng kan pi leh pu te hun lai atanga hmuh thianglo hial anga an lo ngaih ‘Tlubing’ an tih te hi an suangtauhna khawvel atanga rawn piangchhuak mai mai nilova a tak ngei a awm, khawvel hmundangah pawh sawi lo awm ve thin, mahse khawvel thiamna in chiang taka a finfiah hleihtheih si loh Japanese ho in a Tzuchinoko an tih te nen hian thuhmun te a lo ni reng thei mai lo maw tih thu ah Tzuchinoko chanchin hi ka hmuh theih ang ang ka rawn fawm khawm ve a ni e.</p><br />
<p>*Source: 1). http://worldcyclopedia.org/Tzuchinoko<br /><br />
2). http://www.angelfire.com/vamp/dervampir/tzuchinoko.html<br /><br />
3). The Unexplained<br /><br />
**Image: The Unexplained tih bu ami a Tzuchinoko lem an ziah thla phone camera a ka lak chhawn.

TZUCHINOKO

************

Mizovin rul hmuh thianglo a kan neih ‘Tlubing’ kan tih leh Japanese ho in Tzuchinoko an tih hi thil thuhmun a ni thei ang em…??? (Heihi ka MISUAL pui te lo chhar ve ah ka duh tlat)

KHUH HAWNNA: Mizote hian  eng engemaw chanchin finfiah theih tak tak mang si loh mak deuh sawi tur hi kan ngah hle mai a, a sawi lah hi kan sawi uar thei nangiang lah taka. Mahse heihi in dem ngawt chi a lo ni hauh lo mai a, khawvel hnamdang, hnam upa tak tak ho te pawh hi an lo ni ve tho mai a. Heng thil mak tak tak kan sawi thin te hi engemaw a taka an lo hmuh tawh behchhan a a chanchin hian sawi a lo ni ve tlangpui thin a. Chuvangin dawt a ni han in tih sak ngawt hleihtheih lah a ni hek lo. Chutih lai erawh chuan hmuhdan, hriatdan, sawidan a lo dan thin avang te leh a taka finfiahna tak han phawrh mai tur a lo awmloh thin avang te hian a mak zawng deuh a sawi uar te hi kan lo ching fo thin zawk a lo ni a. Hetiang a thilmak, finfiah hleihtheih tak tak si loh, mahse a hmu sawi tur leh a chanchin sawi tur ting kan neih ve zingah chuan rul chikhat, upa te’n hmuh thianglo a an ngai ‘Tlubing’ an tih mai chanchin hi a mak pawl tak chu a ni ve ngei ang le.
Read more »


Rinhlelhna Hi Engtia Tih Tur Nge?

January 27th, 2014 12:44 pm by thutak

Rínhlèlhna rêng rêng chu Krista aṭanga chhuak a ni ngai lo. Rínna chu tìhderthãwn a nih theih nân Setana’n ringtûte rilrû-ah rínhlèlhna a tuh ṭhîn a, chû chu Kristâ zârah hneh theih a ni.

Pathian ringlotûte ngaihdanin mi tamtak a tibuai ṭhîn a, Kristian nunkawnga mitharte hi an ni bîk nghê nghê ṭhîn. Bible-ah hian thil tamtak an hrilhfiah theih loh leh hriat pawh an hriatthiam loh a awm a, Setana chuan Pathian Lehkhabu hi Pathian hnên aṭanga puanchhuah a ni tih an rinna tihderthãwng tûrin hêng thilte hi a hmang a ni. “Engtín nge kawng dik chu ka hriat theih ang? Bible hi Pathian thû a nih takzet chuan, engtin ne hêng rinhlelhnate leh buainate aṭang hian ka fihlîm ang?” tiin an zâwt ṭhîn.

Pathianin kan rinna nghahchhan tûr thil fiah tâwk tak pe lova ring tawp tûrin min ti ngai lo. A awm ngei zia te, A nungchang te, a thu dikzia te zawng zawng hi kan hriat theihna tûra dinchhuah a ni a, hê hriattîrna hi a tam hlê a ni. Chutichung pawhin Pathianin rinhlelhna A tibo chuang lo. Ka rinna chu thil entîr chhinna mai maia innghat lovin, hriatchianna chungah a innghat tûr a ni. Ringhlel duh mi chuan hun remchâng a hmû ang a, thutak hre duh takzette erawh chuan an rinna nghahchhan tûr thil chiang tamtak an hmû ang.  Read more »


THIL

January 27th, 2014 11:00 am by BigDaddy Hmahmatea

THIL

****

Kan Pu Chhurbura khan Phungpuinu a man khan Phungpuinu kha an vau vel a, “Tihian inah ka hawn che anga naupangin khawlaiah an chaih che anga….” an tih vel khan Phungpuinu khan a hlau ta khawp a, amah intlanchhuah nan Chhura hnenah khan, “Chhura mi chhuah la ‘thil’ tha deuh ka pe ang che,” a ti ta a. ‘Thil’ han tih ngawt chuan enge a nih a hriat mai si loh a, Pu Chhurbura pawh a phur viau a ni ang , “Eng thil maw?” an ti let ve a. Phungpuinu chuan, “Tuthlawh hlo thlo thei,” an ti a. Khang hun lai kha chuan an hna thawh ber kha hlo thlawh a nih miau avangin thuthlawh hlo thlo thei chu tangkai viau tur a ni reng a, mahse Kan pu Chhura kha a a bik tlat lo. A’n ngaihtuah chiang a tuthlawh hrim hrim chuan hlo a thlo thei vek tih a hre tlat, mahse a hmang tu tha a ngai vek thung, chu chu kan Pu Chhura khan a hre ve kar tlat. Kha tuthlawh kha automatic a nih leh nih loh a zawt let ve ta tlat mai, “Anih tha a ngai em?” an tih khan khawiah a ni phung satliah ve mai khan SOT (Self Operated Tuthlawh) kha neih bik thu awm hek lo le, “Ngai ve bawk e,” a lo ti a. Chutiang mai mai tuthlawh pangngai te chu kan pu Chhura khan a nei ve lutuk, engatan mah a ti bik teuh lo mai, “Chutiang te chu ka nei ve bawk…” a lo ti hmiah mai a nih kha.

Phungpuinu kha a in tlan chhuah loh chuan Chhura khan in a hawn a naupang ho khawlai a chaih tir a tum nasa mai bawk si. Phungpuinu chuan tactic dang a ngaihtuah leh ta, ‘thil’ dang pek a tum leh ta, “Anih hrepui khuai tu thei ka pe ang che,” an ti leh a. Chhura khan chu pawh chu a lo dil chhut ve leh riau mai a, tha a ngai em a lo zawt leh tlat mai a nih kha. Hei pawh ani Phungpuinu, Chhura thlam hnuai a pipui suih a uai ruk ching satliah tih vel mai mai khan khawia hreipui automatic a khuai tu thei te chu nei hek lo le, tha chu a ngaih ve bawk thu in a chhang leh ta anih kha. Chutih lai chuan in lama hawn a naupangin khawlai a an chaih kual mai mai nih lah chu a hlau ve tumhrang bawk si a, tichuan a ‘thil’ neih hlu ber mai ‘seki buhchhuak’ chu intlan nan hman a tum ta a nih kha. Kha sekibuhchhuak kha kan Pu Chhura kha a lo la hre ngai tlat lo mai a, eng ang nge a operate dan leh a function pawh a hre reng reng lo, chuvangin a hman dan leh a hnathawh kha an zawt chiang ta a. Phungpuinu chuan a hman dan chu an hrilh chiang a, “Seki buh chhuak buh chhuak e, lu lamah buh chhuak buh chhuak, mawng lamah sa chuak sa chhuak… i ti anga a lu lamah buhchangrum a rawn chhuak anga a mawnglamah sa a rawn chhuak mai ang,” a ti a. Chu zet chu kan Pu Chhura duhthusam a ni ta, buh leh sa te chu a duh lutuk alawm. Tichuan Phungpuinu kha chu thil ‘sekibuhchhuak’ chuan a in tlan chhuak ta a nih kha. Ka ngaihtuah mai mai thin a, seki hi khawi lam nge a lu lam ni a khawi lam nge a mawng lam tih hi tun thleng hian ka la hre ta chuang lo reng reng nia mawle. A ki bullam, a lu a a invuahna lam hi a lu lam ni ta se a hmawr zum lam hi a mawnglam ni tur chuan chunglamah a awm bawk si. Chunglam a awm chu a mawng lam nih thu a awm bawk si lo, a lian lam hi a mawng lam ti dawn ila a ki bul lam a ni ang lawi bawk si buaithlak ve deuh mai a nia.

Read more »


Ka pitar hmelhriat te chu!

January 27th, 2014 6:43 am by H.Vangchhia

Ka hnathawhna hmunah hian pitar nui sen sen thin biak nuam deuh mai hi a awm a, kan innel ve em em mai a ni. George Washington University lamah art history lam a zirtir bawk tih ka hria a ni mai a, chu tih loh chu ram hrang hrang history kan sawi dun thin bak chutin kan inkawm em em hran lo. Mahse tuina lam a titi dun thin kan ni bawk a, titina hun remchang a awm tawh hi chuan kiangah midang an awm em tih hre dawn lo lekin kan tui ta thin pek a. Kan hnam naupang takin kan culture leh tradition kan humhalh a, kan vawn that tlat a pawimawh zia min hrilh thiam khawp mai. Sikul mai bakah mahni theuh leh kan fate kan hrilh a pawimawh… Read more »


Because He Lives-Bill Gaither

January 26th, 2014 10:37 pm by lr hlonchhing

Bill Gaither leh Gloria hi nupa inhmangaih leh zirtirtu tha tak an ni ve ve a. He hla “Because He Lives” tih hi kum 30 dawn liam tawha Pathian hnen atanga an dawn lai hian, Bill leh Gloria te hian nau thar neih an inbeisei lai mek a ni. Hetih hunlai hian harsatna namen lo an tawh ve fo thin avangin, Gloria chu lungngaia a khah mek lai a ni. Gloria chuan he khawvel chhe tawh takah hian he ka nau pai lai mek hi a lo piang ngei ang a, he khawvel hian eng nge a pek ve ang tiin naute hma hun lo awm turah chu a thlirpuiin a tal buai ve hle.

Lungchhe vankai meuhvin tap mah suh se, a beidawnna chuan kawl eng a thlir tir thei meuh bik si lo. Mak tak maiin heti hian Lalpa’n an thinlungah thu a sawi ta-

Because He lives, I can face tomorrow
Because He lives, all fear is gone.
Because I know, I know, He holds the future
And life is worth the living just because He lives.

And then one day, I’ll cross the river,
I’ll fight life’s final war with pain;
And then, as death gives way to vict’ry,
I’ll see the lights of glory and I’ll know He lives… Read more »


AMERICAN LIFE by Michael Mizo

January 26th, 2014 8:33 pm by Zonunsanga11511

Zofate zinga US Airforce hmasa ber leh kan neih chhun, MBA leh  US Treasury a hna tha vawng kan neih chhun Michael a article hi khawvel hrang hrang a kan Mizo thalai ten kan tangkai pui ngei beisei in ka rawn post chhawng leh ani e.

Kan Mizo thalaiten lehkha ziak tura min tih hian enge ka ziak ang aw tih ka ngaihtuah a, tichuan ka rilruah “American Life” tih hi a lo lang a. “American Life” chu han ziak vek dawn ila lehkha bu tamtak a ziah theih ang a, mahse chung chu ziak vek lovin, keima experience American life leh thalaite tana tangkai tura ka rinte chauh ka rawn tar lang zawk dawn a ni.

America hi khawvelah ram nuam ber a ni a, a chhan chu a ram a hausak bakah dan hi a that em em vang ni. Civil Rights Act of 1964 hian mi hring inhmuhsit (Discrimination) reng reng hi a phal lova: khawi ram atang pawha lo kal ni mah la, eng sakhua pawh bia mah la, a inhmuhsit theih loh a ni, danin a phal lo. Midang i hmuhsit chuan racist i ni mai. Miin an hmuhsit che chuan court ah i khing thei a, pawisa tam tak i chawitir thei a ni. Hetianga dan tha hi ram dangin an neih ve loh avangin America hi vanram no-te an ti hial thrin. He mi dan avang hian tuna kan president Obama pawh hi president a ni thei a, Obama pa chu Kenya, Africa-a mi a ni a, US-ah University a rawn kai a, Obama nu, American nula nen an innei a, Obama a piang a, chuan a nu nen an inthena Kenya-ah a haw leh daih a, US citizen pawh a ni lo. A fapa chu US president a ni ta daih mai. Hetianga Kenya pa fapa mah US president a nih theih chuan keini Mizo pawh engati nge US president chu kan nih theih loh bik ang! Mizo thalaiho tan i la ang u.

Read more »


M.A. Nula A Ţul Tlat Mai! Tlat Mai A!

January 26th, 2014 7:51 am by Dr John

Hun Ava Tlêm Êm Ve Le!
Krismas Ni, December 25, 2013-a kan Inkhawm chu kan rei ang reng hle a, Dâr 3:00pm aţanga kan inkhawm chu Dâr 5:00pm ah kan bâng thei ţawk a. Refreshment tuihnai tak an buatsaih chu ei turin kan chhuak sang sang a. Dâr 7:00pm chu Ruai kil hun atana ruat a nih avangin, luhkhawm a, han zai leh nân hun chu a awm lo achha hi a ni ber mai. Tichuan, kan ti nek nek a, dâr 6:45pm ah chuan mi tlêm-te chauh la lut-khawm rih mahila, zai chu kan ţan ta hrâm a. Hla 3 vel ka sa hman  tih-ah chuan Receptionist a lo lut a, Lêngkhawm Hruaitu hnenah kalin a beng bulah thil a hril ru sa sa a. Ka rilru chuan, tawpna a siam tawh dawn ni maw, ka lo ti a. Mahse, hla a tawp chuan a rawn dingchhuak a, “Hei, ruai an la peih lo tlat mai a. Kan zai chhunzawm zel dawn nia. Fatu lam an inpeih hunah min rawn hrilh mai turah ngai ila…” a rawn ti ta daih mai a!

Kan Zai Tui Ta Phian! Mahse, Tawp A Ţul Ta Si!
Kan zai chho ta zel a. Pathian malsawmna changin kan zai tui ta phian mai a! A karah Thuchahtawi vawi 2 lai kan ngaithla hman bawk a. Zai kha kan kham lo tih a hriat hle. Kan Pastor-te leh Nu & pa lam chu an lâm chhuak ta nual a, Haleluia Amen! thawm pawh a ring ţan hle a. Chung zingah chuan Nula lian thelh-thawlh, hmel chhe vak lo, hmaifang ţha tak pakhat chu Chêtna chang engemaw zat zingah chuan a tel ve tih ka va hmu thei a. Dâr 7:40pm a ri ta! Receptionist kha a lo lang leh a, ruai an peih tawh thu chu kan Lêngkhawm Hruaitu hnenah chuan a rawn hrilh ru leh ta sa sa a. Tichuan, kham lo tak chungin Hruaitu chuan Pastor chu ţawngţai turin a sawm a. Lêngkhawm chu a ti tawp ta a ni.
Read more »


Beidawng aurawl!

January 25th, 2014 8:13 pm by RZA

Felna an phum bo a,
Dikna puan ang an hnawl maw?
Eiru an chawisang a,
Bumtu’n parthi a awrh maw?

Khawnge i ropuina?
Chhuan tur eng nge i neih le?
I hming an hre lo a,
Chhuan tur reng i nei lo e.
Read more »


Min pui thei in awm mial em?

January 23rd, 2014 6:58 pm by Khal Khattlata

Thiante u,  chuti teh vakin tun hma ang kha chuan in active tawhlo tih chu hretho mah ila, tute emaw minlo pui thei leh angaihna hria inlo la awmtak mial in tiin ka rawn post ve tawp e!

Englo ania.. :-D iiiihhh.. Canada ram Visa buaipui dan ka hre duh deuh a, a tihdan hria in awm tak mial chuan khawngaihtakin minlo hrilh ve hram teh u.. Ka Google ve nasa a, mahse hriatthiam loh ka ngah em a ni.. Heng a hnuaia mite hi ka hriatchian duh langsar zualte chu anni e:

1.  Visa dil tur hian Canada ram atanga sponsorship neih kher a ngai em?

2.  Work permit nei turin engtia tihtur nge? Entirnan, Tourist visa lo nei ta ila, a ram thlen hunah hnathawk leh duh ta si ila, India ram atanga Tourist visa mai bakah work permit ka dil nghal angai dawn tihna em mi? Chutiang chuan anti ngai em, an phal angem?

3.   Tunlai hian (2014) Indian tan visa an la pe chhuak ve zel turah ka ngai a, kum khatah engzat vel nge an pek chhuah thin le? Chan a har ang em?
Read more »