Rukbo chhuah hlimthla

February 7th, 2014 11:45 pm by TuaiSialA

Hei hi Tuikuk misualhovin Lalzamliana leh Sanglianthanga an rukbo, an chhuah hnua January ni 21, 2014-a Mizoram an rawn lut lai a ni.

YouTube Preview Image

January 2014, Mizo(ram) Diary

February 7th, 2014 10:06 am by chhana

1st. Wednesday: Lalnunzira (35) s/o Roparliana (L), Mission Vengthlang chu a nilum ai, a tho thut chu a awmna bula khâmah a tla a, ká chhawn lohin a thi.

2nd. Thursday: Mizoram hmun hrang hrangah kumthar nawnin ruai nen hlim takin an la lawm.

3rd. Friday: Mizoram sorkar chuan Mumbai-a Tata Cancer Hospital-a Mizo damlote hman atan January 3, 2014 khan ambulance thar a pe. Cancer vanga Mumbai-a damlo kal leh enkawl mekte chu Mizoram sorkar leh chief minister Lal Thanhawla chungah an lawm hle. Mumbai-ah hian cancer vei damlo mi 200 chuangin Tata Cancer Hospital hi an pan reng a, tunah hian Mumbai Mizoram House-ah damlo 17 leh anmahni hruaitu (attendant) 27 an khawsa mek a; damdawi-inah mi pahnih an awm mek bawk.
Read more »


KAN RAM THIL HLU KAN HUMHALH VE DAN HI

February 4th, 2014 9:00 am by BigDaddy Hmahmatea

KAN RAM THIL HLU KAN HUMHALH VE DAN HI
********************************************
{Sawrkar leh mipui te hi i harh chhuak tawh teh ang u…}

Tunlai chu helam hi ka vei ve riau mai a chuvangin ka rawn post chhuak ve thuai mai a min lo hrethiam dawn nia. Hman deuh khan Sialsuk tlang sawrkar in a cheibawl tur chungchang sawi a awm nasa tan leh hle mai a. Kan ram thil hlu kan ‘Historical Monuments’ te leh kan ‘Natural Beauty’ te kan enkawl a kan sawngbawl dan hi kan sawrkar leh mipui te pawh kan in bih chian deuh a ngai a ka hriat ve avangin hemi chungchang hi kan sawi ve lawk ange.

 

He thlalak a kan hmuh hmasak ber hi Kan Mizo thawnthu a Chawngchilhi puk, Thenzawl khaw bul mai Vantawngkhawhthla penna bul lawk a awm kha a ni a ni a. Heti hian chei danglam a ni a, a ropui tawh khawp mai, mahse a thawnthu nena han mitthla chuan tunah chuan ngaihruat in lunglen a hril pha meuh ta lo. A kal chhohna step hi an siam dawn a nih pawh in thla han lak vel a lang chho tuarh tur lo deuh hian a sir lam deuh ah hian siam ni ta se thil buaithlak engmah a awm hmel lemloh. Tunah hi chuan a step lang tel lo a a thlalak hi chu a theihloh tluk a ni ta. A originality a ti bo khawp mai.

Read more »


“Zomi Namni” Mizoram a chhiatna rawn thlentu tur

February 3rd, 2014 11:20 pm by ramlehhnam

“Zomi Namni” a mizo tawng chuan “Zomi Hnamni” tuna Mimbunga February thla a hman an tum mek hi, Mizoram hmangaihtu tan chuan ngaihtuah ngun a van ngai ve le. “Bru Hnamni” “Chamka Hnamni” tih nen danglamna a awmlo.

Mizoram chu Mizo te tan ani a, Mizo ah lungrual takin kan in chhungkhawm a Ralte, Pawih, Hualngo, Paite, Hmar, Kuki etc. te lungrual taka Mizo ah inchhungkhawm in kan len laia kan thenawm unau ten rilru zim tak pu a hetiang an rawn ti hi chu thil thalo tak ani. Mizo min then darhtu tura bul tana a ni.

Kan unau Burma rama cheng Chin unaute National Day documents leh ni (day) lo tawmpuia belhchian dawllo taka hman tan ani a. Chin unaute phei chuan hman pawh an remti tawhlo hle, chumi rawn tlanchhiat puiin kan ram Mizoram ah ngei rawn kenluh an tum hi thil thalo tawpkhawk  leh Zofate in lungrualna tichhe zual tutur a ni.

Hawhu heng hi chu i phallo teh ang u, an duh leh Manipur ram buaitak siamthat theih tawhloh ah hian lo chhunzawm hrih mai mai se a tawk chauh. Mizoram Pathian min pek ah hi chuan heting hri chhe tak hi chu rawn thehdarh lo hram teh se.


Mizoram pawlitik ka hmuh dan tlem!

February 2nd, 2014 11:05 am by H.Vangchhia

Vai khawpui Delhi lamin Mizo-te chu state pakhatah min hlangkaiin engemaw chen mahni state chhungah thuneihna min pe ta a. Mahni state chhung a thu neihna mipui min pek takah chuan Vai hmunpui rorel dan zulzui zelin leh, an dan (law) remtih chin a kan thiam ang angin, keimahni kan in relbawl nan dan leh hrai-te pawh kan insiam thei ve ta a ni.

Kan in relbawl dan tur han duang chhuak tur chuan state a mipui awm zawng zawngin, YMA general conference ang deuh a rorel a dan thar leh kalphung han siam mup mup mai chu a rem ve lova, tih chi pawh a ni hek lo. Democracy lalna hnuai a state kan nih angin mipuite chuan kan vai a kan tel ngai lovin kan aiawh thei tur, kan aiawh tlak a kan ngaihte chu kum 5 zelah kan thlang thin ta a nih hi. Chumi kan thlante chu political party hrang hrang a nihna chelhte, an mahni party zelin tha an tih, mipui aiawh tlak a an ngaih an rawn thehchhuahte an ni tlangpui thinin a rinawm.

Chutichuan an ni chuan mipui aiawh thei tur leh thlan tlin tlak, mipui vantlang tan a hnathawk thei tur leh kum 5 chhung chhawr tlak an nih chhan an party-in bial a siam sak theuhah mipui rilru hneh tumin an infak ta chiam thin a. A lehlam pawlte, mipui rawngbawl tlak an nih loh chhante pawh uar takin an sawi chiam thin a, anchhia an inlawh a ni berin ka hre thin. Chutiang chu ram danah a thiang niawm tak a ni. Chuti reng reng chuan mipui tan an tangkaina tur leh an in pumpek ngam zia te chu aurinna hmangin awr-phiar tawng tawng a an aupui hnu, ring tak leh hawihhawm theih tawp an chhuah hnu chuan mipui rilru hnehtu chuan kum 5 chhung mipui aiawhin hna a thawk ta thin a ni.
Read more »


TAWLHPAHRIT

January 31st, 2014 12:00 pm by Mapuia Hmar BZy

Zanah kawlphetha eng a awm dawn lo tih hre rengin chhung ten an han thukru tawk tawk chung paw’n sathau khawvar kha a khuangcher bo leh tawp zel kha a ni a. Keini lahin zanah eng a awm chuan lehkha kan zir ang tih hlauh vang pawh ni lem lo-in kan tawlh-lir (?) tlan chakna tura oil tha ber a nih avang khan kan ru lo thei si lo a; dil chuan an lo phal lo ve chhen bawk si a.

Thingphek banrek tia, feet thum vela seiah khan thut chhan turin mawng leng tawk velin thingphel kan han chhu bet a, a hma lerah lah a ‘steering’ ni awm fahranin ke rah chhan tur kan han vaw bet bawk a. Perek duh anga tha leh ngil a awm si lo. Rem leh rem lovin a thut chhan chu kan kheng bei thei hram a, perek a lo kawi a, perek dang awm tawh hek lo – a kawih ang angin kan chhu bet lui ta thin kha a ni a. Mahse kan kekawr mawng tai thlertu tur a ni tih hre reng mah i la kan mawng-ti em a tai thler loh chuan kan duh tawk mai thin kha a ni a.

Tlai sikul ban hnua Sikul muala a tawlh chak pawl leh intithei pawl nih duh chuan zing lamah hma tawka thawh a ngai tih chu tumah inhrilh kan ngai lo. Khua a var rualin kan tho them them a, chhungte mombati kan ru chhuak a, kawmhnuaiah, bal tinreng hawl liamna hmun, arpui tui lai ten chhun lama an duhtawka an talna hmunah ngei mai chuan kan ‘tawlhpahrit’ intung tha hle hle chu kan han kuai zang thal thuai a, a hnuai lam zawngah chuan mombati tlawn khat chu kan han tat ral vek a, tlai lama hruk tlet/nal turin ni sa hnuaiah kan hnutchhiah a, sikul kan kai san ta thin. Read more »


Krista Zuitu Nih Fiahna

January 31st, 2014 6:00 am by thutak

  Zâidamna te, ngilneihna te, hmangaihna te leh thuhnuairawlhna hi Krista zuitu nih fiahnate chu an ni. Krista zuitu nunah chuan  Kristâ mîzia a lang thîn a ni. “Chumi avang chuan tûpawh Kristaa a awm chuan thil siam  thar a lo ni a, thil hluite chu a ral a,  ngaihteh u, a lo thar ta.”1

Mî chuan englai takin nge, khawii hmunah nge a pianthar a sawi thei kher lo ang; nimahsela, chu chuan a  piangthar lo a ni tih a tilang  chuang lo. Krista’n Nikodema hnênah, “Thlî khawiah pawh a duh duhin a tleh thîn, a rî i hria e, nimahsela khawi atanga lo kal nge, khawiahng a kal dawn tih pawh i hre si lo; tupawh Thlarauva  piang chu chutiangin an awm,”2 a ti a. Thlî, hmuhtheih loh, a hnathawh  erawh chiang taka hmuh leh hriat ang bawk hian Pathian Thlarau chuan mihring thinlung chhûngah hian hna a thawk a ni.  Piantharna tura thiltihtheihna, mihring mita hmuh theih loh chuan, rilruah nun thar a siam a; Pathian anpuiin mi thar a lo siam a ni. Thlarau hnathawh chu a ngawih reng lai leh hriatthiam mang loh a nih lai pawhin, a thiltih chu a lang thîn. Pathian Thlarauvin thinlung a rawn tihthar tawh chuan, nundan chuan dikna chu a rawn entîr ve mai a. Kan thinlungte tidanglam tura engmah kan tih theih loh lai leh, Pathian nen inrema kan awm theih loh lai pawhin, keimahni leh kan hnathawh thate kan rin loh lai tak hian, nundan chuan Pathian khawngaihna chu keimahniah a awm leh awm lo a rawn tilang ang. Danglamna chu nungchangah te, awmdanah te leh tihduhzawngah te hmuh a ni ang. A danglam dawn a ni. Nungchang chu thil tha emaw thil thalo emaw tih zeuh zeuha lang thei a ni lova, thiltih than leh thusawi duh zawngah a lang ber a ni.

Krista thiltihtheihnain a tihthar lem loh pawhin pawnlam nungchang siam dikna chu a awm ve thei a ni tih hi a dik e. Mi thunun theihna duh vang leh mi dang ngaihsan duhna vang pawhin nundan tha tak a awm thei reng a. Mahni inzahna pawhin suala lang thil chu pumpelh turin min hruai thei a. Thinlung duhãm pawhin thil tha a ti thei tho a ni. Chuti a nih chuan, khawilama awm nge kan tum ang?

Read more »


MIZO HNAM HRANG HRANGTE INPUMKHATNA ATANA HMABAK .- Zodinpuia.

January 30th, 2014 8:41 pm by Zoram Fapa

Zofate hi kan duhtlanna leh biak rawn na awm hauh loin ram pathum India, Burma leh Bangladesh ah te thendarh a awpbeh kan ni a. Hei vang hian kan nunphung leh tawng, chindan hrang hrangte pawh awmna boruak in min chiahdan ang zelin alo danglam deuh pawh a ni thei. Mahse, hei hi kan Inpumkhatna tichhe tu ah hmang lo in, Unau kan nihna min hriat chian tir tu leh kan inthlakhlelhna tizual tu ah hmang zawk ang u.

MIZO TIH HMING HI KHAWI HMUN AH LEH ENGTIK ATANGA LO CHHUAK NGE :

Mizo tih lo chhuahna hi eng hun atangin nge tih leh Khawi hmun atangin nge tih hi bulfuk taka sawi leh ziak thei kan awm lo a. Mizo chu Mongolian an tih, hnam hlawm lian pui atanga lo chhuak, tawngah chuan Tibeto-Burman an tih zinga mi kan ni tih hi Historian te leh mipui nawlpui in kan pawmdan tlang lawn ber chu a ni. Mizo tih hi eng tik atang chiaha lo chhuak nge tih hriat a harsa hle a. Kum 1880 chho vêla Saikuti zaiah khan: ‘In zuah sual e chhuahtlang thing lenbuang, Par a chhuang e, Mizo lû ngenin,’ a tih hla thu a awm a, kha kha Mizo tih lo rik chhuahna hmasa pawl ah chuan ngaih a ni a. Kan ziaktu hmasa Pu K. Zawla khan Than Tlang vel a Pi Pu te lo khawsak dan chungchang a ziah ah khan, ‘Tlâng sâng taka awm an nih avângin an vêla mite chuan Zomi an ti a. Ni khat chu pa pakhat hian sanghal muhil lai mau feiin a vit hlum a, “Keimah Mizopa, phulraw chawia sa tin kâpa,” tiin hla a phuah a. Heta tang hian Mizo tih hi a lo chhuak ta niin upate’n an ring,’ tiin a ziak a. Hetah pawh hian an ring ti baka chiang chuan a ni pawh hian a sawi ngam chuang lo a ni.

Read more »


Lalbanga (King Edward VIII) kha!

January 28th, 2014 6:50 am by H.Vangchhia

Vawiin January 26, 2014 tukthuan ei hma deuh a Travel channel ka thil thlir chuan ka thil lo hriat thin min ngaihtuah kir tir a, khawvel politics inkhelhna hi kan chhiar leh hmuh theih chinte hi eng tham mah an nih loh zia ka chian phah chiang hlein ka inhria.

TV ka tih nun phat hian NEWS channel ka en hmasa deuh ngei ngei. Chanchinthar tur vak awm a ka hriat loh vang chuan Travel channel-ah kan thlak a, ‘Greatest mysteries: Buckingham palace’ tih chu alo chhuak dawn tan chiah mai a. Thil dangdai lawm ve hrim hrim lo nih bawk nen ka thlir ta zel a, Mizo ten ‘Lalbanga‘ kan tih mai, England lal, King Edward VIII chanchin chu Dr.Kate Williams (historian) leh midang dangten an chhuina, documentary chu a lo ni a. Read more »


TZUCHINOKO

January 27th, 2014 4:47 pm by BigDaddy Hmahmatea
TZUCHINOKO<br /><br />
**********<br /><br />
Mizovin rul hmuh thianglo a kan neih ‘Tlubing’ kan tih leh Japanese ho in Tzuchinoko an tih hi thil thuhmun a ni thei ang em...???</p><br />
<p>KHUH HAWNNA: Mizote hian  eng engemaw chanchin finfiah theih tak tak mang si loh mak deuh sawi tur hi kan ngah hle mai a, a sawi lah hi kan sawi uar thei nangiang lah taka. Mahse heihi in dem ngawt chi a lo ni hauh lo mai a, khawvel hnamdang, hnam upa tak tak ho te pawh hi an lo ni ve tho mai a. Heng thil mak tak tak kan sawi thin te hi engemaw a taka an lo hmuh tawh behchhan a a chanchin hian sawi a lo ni ve tlangpui thin a. Chuvangin dawt a ni han in tih sak ngawt hleihtheih lah a ni hek lo. Chutih lai erawh chuan hmuhdan, hriatdan, sawidan a lo dan thin avang te leh a taka finfiahna tak han phawrh mai tur a lo awmloh thin avang te hian a mak zawng deuh a sawi uar te hi kan lo ching fo thin zawk a lo ni a. Hetiang a thilmak, finfiah hleihtheih tak tak si loh, mahse a hmu sawi tur leh a chanchin sawi tur ting kan neih ve zingah chuan rul chikhat, upa te’n hmuh thianglo a an ngai ‘Tlubing’ an tih mai chanchin hi a mak pawl tak chu a ni ve ngei ang le.</p><br />
<p>MIZOVIN TLUBING KAN TIH HI: Rul chanchin hi ka hre tam lo khawp mai a, kan mithiam te’n a chanchin an ziah te leh mi sawi ka hriatte hi an ni mai a, han chhui a han zirchianna pawh ka nei ve hek lo. Mahse hman atanga mak ka lo tih ve em em chu kan pi leh pute hun lai atanga an lo sawi, hmuh thhianglo hial anga an lo ngaih ‘Tlubing’ an tih chanchin hi a ni tlat mai. Ka hriat ve dan chuan Mizovin ‘Tlubing’ kan tih hi rul chikhat, banrek tiat bawr vel a lian, tawite tawng chen vel lek a sei, mei zui deuh tawite nei, a tleng pawh a tleng ve lo a, amah chu intung a hmalam zawnga tlu bin tep tep thin a nih avanga ‘Tlubing’ an tih tak, inzial mum a chhuk zawng pawh a lum thei ni in an sawi thin a. Sawidan pakhatah chuan hetiang ‘Tlubing’ hi a inbin lai hmuh chuan lo dawm a, “Ekhai i tlu na palh ange...” tih pah a dimtea a tlu tur leia muttir chuan a lo dawmtu kha mal a sawm thin ni in an sawi bawk. A tak a hmu hi sawi tur an vang viau mai a. Rual u deuh te leh hre tur awmang deuh a ka ngaih te ka’n zawh kual ngial pawh hian hei bak hi chu chiangkuang tak a a chanchin sawi thei hi an awm hauh lo mai a. Rul chanchin ziahna lam te kan en kual ve ngial thin a, mahse khawvela rul chihrang 3,400 chuang awm an finfiah tawh zingah hian an lang tel ve lo tlat mai a. Chuvangin a chanchin hi thawnthu leh thil mak dangdai ang deuh a sawi mai bak hi chu hriat tur a lo vang khawp mai reng a.<br /><br />
<!--more--/><br /><br />
JAPANESE HO PAWHIN AN NEI VE TLAT: Heng Mizovin ‘Tlubing’ kan tih hi kan Mizo pi leh pu te suangtuahna khawvel atanga rawn piangchhuak a ni thei mai angem tih ngaihtuahna a awm laiin hetiang ‘Tlubing’ kan tih ang deuh hi Japanese ho khian sawi an lo nei ve tlat mai le. Japanese ho chuan hetiang rul hi ‘Tzuchinoko’ an ti a chumi awmzia chu ‘tzuchi’ tih chu ‘indona milem buhpawl a siam’ tihna a ni a, ‘noko’ tih chu ‘fapa’ tihna a ni ber mai a. ‘Straw-bat snake’ tih te ‘rolling hammer’ tih te, ‘Snake bat’ tih te ‘Horizontal bat’ tih te leh hming dang chihrang hrangin an sawi thin a ni.</p><br />
<p>TZUCHINOKO CHU: Heng ‘Tzuchinoko’ an tih te hi an pianhmang an sawi hi a danglam khawp mai a. Taksa tawi bawng liantak phek deuh, 2ft-3ft vel a sei, an taksa vang lam hi 3inch bawr vel a hlai/lian, phuhlip hlai tak tak nei, a hnungzang thlaa a uk dum deuh a a khat mawi tawk a tial thla, a taksa hnuailam serthlum rawng deuh, lu kil thum, phek deuh lian tak nei, ki tawitei pahnih leh mit lian vak lo bial deuh nei, a hnar kawn bula khuar pahnih awm, lei sen tak mahse rul pangngai anga lei hmawr kak ve lo, a taksa sir tuak a parh deuh awm, leh a mei tawite ah chuan ruh nei lo ni in an sawi bawk.</p><br />
<p>A chetdan leh a khawsa zia an sawi pawh hi keini Mizovin a ‘Tlubing’ kan sawi thin te nen hian a lo inan hmel angreng hle mai a. An sawi dan chuan a tleng a tleng lo in hmalam zawng hian khapdiau in khap ang deuh hian a kal thin a, tin, a taksa chu intung in hmalam zawng a tlu phei in a kal thin bawk ni in an sawi. Hei bakah hian ball anga in zial mum in awih pangah te pawh chhuk zawngin a lum thin bawk ni in an sawi. Boruakah te pawh sang takah a in perh kang thei a, a rawng pawh hi a duh duh in a ti danglam thei ni in an sawi leh bawk. Tzuchinoko te hian tui hleuh pawh an thiam hle ni a sawi an ni a, tui atang pawh hian thui tak tak an in perh chhuak thei an ti bawk. Tin, faifuk ang deuh te, chhimbuk hram ang deuh te, rum ri ang deuh te pawh in an hram ri thei ni a sawi an nih bakah an rim pawh a chhe hle niin an sawi bawk. An sawi zel danah chuan ramsa te deuh sazu te leh thil dangte chawah an ring ve a, anmahni hi an kawlh in an tur hi a hlauhawm em em a, tin, an tur hi thui tak an phuh chhuak thei ni in an sawi bawk. Heng Tzuchinoko an tih ho te hi Japan ram a an tlang ram Honsu leh Shikoku ah te, Kyushu thliarkar lamah te, tin, Korea leh eastern China lamah te leh New Guinea lamah te an cheng ber ni in an sawi. Phaizawl, ramngaw, tlangpang vel leh dil hnaih dum hmunah te an awm duh bik ni in an sawi bawk.</p><br />
<p>AN HMU FO ALAWM: Keini Mizote hi chu hmanlai hun atang tawhin kan thil hmuh leh hriat te chiang taka ziak a chhinchhiah thlip thlep chi kan ni lo hrim hrim mai a. Thuziak kan neih har chu thudang ni ta se, thuziak kan neih hnuah pawh kan thil hmuh leh hriat dangdai deuh te hi chiangkuang takin kan chhinchiah ngai lova, han chhui chian dawn pawh hian “Chumi chuan a ti...” tih vel bawrah hian a zuzi ral leh mai thin a, a buaithlak khawp mai a. Hnamdang te chu hetiang hi an lo ni ve hlek lo mai a Japanese ho te chuan hetiang rul mak tak mai ‘Tzuchinoko’ an hmuh chanchin hi kum zabi 13na vel daih tawh atang khan an lo chhinchhiah thlip thlep tawh tlat mai. </p><br />
<p>Kum 1950 vel khan Hashamotto a hnathawk pakhat M.Kyuzo chuan tlang pang atanga thil mum dum lian deuh rawn lum thla a tui a a lum lut lai chu a hmu a, a va tlan phei a a va enchian chuan chu thil mum chu a inzial a lo inphelh a hetiang Tzuchinoko hi a lo ni reng mai a, tuiah chuan a hleuh bo ta a ni. Tun hnai deuhah pawh khan an lo hmu fo tho mai bawk a. Kum 1969 June thla khan loneitu pakhat Tokutake an tih chuan hetiang ‘Tzuchinoko’ an tih ang chi rul hi central Honsu ah a hmu a, he rul hian amah chu a rawn zuan a, mahse a zuan fuh lo hlauh mai a. He loneitu hian a man a, in lamah hawn in reife a khawi hnuah a tihlum a, a sa chu a ei ta a. A kawchhungah hian sazupui a dawlh a la paitawh kimloh a lo awm nghe nghe a, he rul hi a seizawng 2ft a tling lo a ni. Tokutake hia he rul hian hnungzang ruh pahnih a neih thu a sawi lang nghe nghe, chutih lai chuan a sa a tui leh tui loh lam a sawi thu erawh hriat a nilo thung.</p><br />
<p>Kum 1970 khan nupa pahnih hian Tzuchinoko hi southeast Osaka bula Tojikimi an tih ah an hmu a, he an rul hmuh hi a che rang hle a, ding le vei zawngin a che chhawknghawlh ngual ngual a, phuhlip hraw tak tak nei in a taksa chu saphai ang mai hian a tial ni in an sawi. August ni 18, 1995 khan Okayama Perfecture a Aidamachi a cheng mi pakhat pawhin tlangah hetiang chi rul 20inch vel a sei hi a hmu a, a mit chu a ti chekual rang hle a, a hmutu hi a kalsawn lawk hlanin he rul hi a lo vak bo hman a ni.  Hei aia la tunhnai leh deuh zawk 2000 kum June ni 15 pawh khan Mitsuko Arima chuan lui a hetiang Tzuchinoko hleuh lai hi a lo hmu ve bawk.</p><br />
<p>ENGE NI TA ANG: Heng Tzuchinoko an tih te hi enge an nih chiah tih hi hriatthiam a har khawp mai a. Dr Karl P.N. Shuker chuan a lehkhabu ziah ngaihnawm zet mai ‘The Unexplained’ tih ah chuan a lem an ziah chap nen a dah langin tawite in ‘Pit Viper’ an tih ang chi piangsual danglam deuh an ni thei ange a ti a. Mi thiam thenkhat thung chuan ‘Mamush pit viper’ (Agkistrodon halys blomhoffi ) an hmuhsual a ni ange an ti ve thung. Heng ‘Mamush Pit Viper’ an tih ho te hi Tzuchinoko an sawi te nen nian an pianhmang, an rawng, an awm duhna hmun vel a inang hle ni in an sawi. Mithiam thenkhat thung chuan Pit viper (Crotalinae) chi zing ami African vipers (Viperinae) an tih te nen a inchawhpawlh science ina a la hriatchhuah chiah si loh chi danlam deuh an ni ange an ti ve thung bawk. A enga pawh chu lo ni ta se Tzuchinoko te hi a awm chu an awm ngei a ni tih chu a hmu tute leh a sa ei tawh ngei te pawh an awm dan atang hian a hriat theih mai awm e.</p><br />
<p>TLIPNA: Heng Tzuchinoko an hmuh kan han sawi tak te leh a chanchin kan han sawi tak te hi han chhut han chhut hian keini Mizovina ‘Tlubing’ kan tih te nen hian thil thuhmun thil inang a nih duh hmel riau in kei chuan ka hria a. Thil thuhmun thil inang an ni e ka tihna phei chu a ni hauh lo thung a. Mahse Tlubing kan tih hi a chanchin sawi tur hi kan hre thui lo hlawm em mai a, mit ngei a hmu pawh hi sawi tur kan hre hlawm manglo a ni a. Chuvangin heng kan pi leh pu te hun lai atanga hmuh thianglo hial anga an lo ngaih ‘Tlubing’ an tih te hi an suangtauhna khawvel atanga rawn piangchhuak mai mai nilova a tak ngei a awm, khawvel hmundangah pawh sawi lo awm ve thin, mahse khawvel thiamna in chiang taka a finfiah hleihtheih si loh Japanese ho in a Tzuchinoko an tih te nen hian thuhmun te a lo ni reng thei mai lo maw tih thu ah Tzuchinoko chanchin hi ka hmuh theih ang ang ka rawn fawm khawm ve a ni e.</p><br />
<p>*Source: 1). http://worldcyclopedia.org/Tzuchinoko<br /><br />
2). http://www.angelfire.com/vamp/dervampir/tzuchinoko.html<br /><br />
3). The Unexplained<br /><br />
**Image: The Unexplained tih bu ami a Tzuchinoko lem an ziah thla phone camera a ka lak chhawn.

TZUCHINOKO

************

Mizovin rul hmuh thianglo a kan neih ‘Tlubing’ kan tih leh Japanese ho in Tzuchinoko an tih hi thil thuhmun a ni thei ang em…??? (Heihi ka MISUAL pui te lo chhar ve ah ka duh tlat)

KHUH HAWNNA: Mizote hian  eng engemaw chanchin finfiah theih tak tak mang si loh mak deuh sawi tur hi kan ngah hle mai a, a sawi lah hi kan sawi uar thei nangiang lah taka. Mahse heihi in dem ngawt chi a lo ni hauh lo mai a, khawvel hnamdang, hnam upa tak tak ho te pawh hi an lo ni ve tho mai a. Heng thil mak tak tak kan sawi thin te hi engemaw a taka an lo hmuh tawh behchhan a a chanchin hian sawi a lo ni ve tlangpui thin a. Chuvangin dawt a ni han in tih sak ngawt hleihtheih lah a ni hek lo. Chutih lai erawh chuan hmuhdan, hriatdan, sawidan a lo dan thin avang te leh a taka finfiahna tak han phawrh mai tur a lo awmloh thin avang te hian a mak zawng deuh a sawi uar te hi kan lo ching fo thin zawk a lo ni a. Hetiang a thilmak, finfiah hleihtheih tak tak si loh, mahse a hmu sawi tur leh a chanchin sawi tur ting kan neih ve zingah chuan rul chikhat, upa te’n hmuh thianglo a an ngai ‘Tlubing’ an tih mai chanchin hi a mak pawl tak chu a ni ve ngei ang le.
Read more »