TLEIRAWL HMANGAIHNA

February 18th, 2017 8:18 pm by H.zate

– H.Zate
Hmar Run,

( Pawl 12 exam turte tan ka han hlan dawt mai teh ang! )

“Min hmangaih em?!”
“Aw, ka hmangaih che!”

“Eng tianga nasa in?!”
“*Ka sawi fiah thiam lo*!” Read more »


January 2017, Mizo(ram) Diary

February 18th, 2017 8:17 pm by chhana

1st. Sunday: Salvation Army-a nihna sang ber, Commissioner-a Mizo zinga kai hmasa ber Chianghnuna a thi. Chianghnuna hi India Western Territory-ah Commmander niin a chawl a, a nupui Barbara Chianghnuna leh a fate a kalsan. Chianghnuna hi June 19, 1929-ah a piang a, kum 1950-ah Salvation Army officer atan lak a ni. S.A officer niin, chanvo hrang hrang a chelh hnuah kum 1988-ah Colonel-ah kaiin, Mumbai-ah a awm a; kum 1992-ah Commissioner-ah a kai leh a ni.

2nd. Monday: Nimin kha kumthar ni ni mah se, Pathianni a nih avangin kohhran tam zawkin kumthar lawman ruai vawiin lam hian an theh hlawm. Read more »


ZOLÛTI LEH PÛK HUÂI

February 18th, 2017 8:13 pm by Ruatfeli pa

Dêngsûrinu pûk hi Serchhip khawhlui(Sailo lal Bengkhuaia hunlaia ankhua) tlâk lam hnuai lawka awm a ni a,athlang lawkah chuan ‘Paihte tuikhur’ antih chu a awm bawk a,Chutih lai chuan khaw dâi lawk a ni a.Bengkhuaia hunlai atang tawhin he pûk leh tuikhur hian an hming ngai hi anla pu ta ngar ngar a ni.

He pûk hi lian lo tak a ni a,lungpui lian deuhte’n ansiam mai a ni a,pûk remlo tak a ni.Han han en thuak chuan pûk ani tih pawh a hriat awm love;Mahse,he pûk te taktê hian ‘Huai’ nei niin ansawi thin a,a hnu zelah phei chuan Dêngsûrinu(Siklali) thlarau chuan he pûk hi chenchilh zuita niin anngaia,’Dêngsûrinu pûk’ tiin ansawi zuita hial a ni. Kum 1871 hmalam tawhah khan he pûk hian Huai neitawh niin ansawi a,.. Read more »


December 2016, Mizo(ram) Diary

February 3rd, 2017 12:11 am by chhana

1st. Thursday:World AIDS Day a ni a; he ni pual hian Chanmari YMA hall-ah charity concert buatsaih a ni. He prog. hi Positive woman Networt of Mizoram buatsaih a ni. Heta an sum hmuhchhuah re hi HIV vei ho tanpui nan an hmang dawn a ni. He hunah hian Mizo zaithiam hrang hrang engemawzat an tel a ni. Read more »


2016 MIZORAM

January 11th, 2017 9:30 pm by chhana

* MPL champion Aizawl FC chuan nikum lama an khelh that rah zoin I-League an khel ve ta. A vawikhat nan Aizawl FC hian Kolkata club tha Mohun Bagan chu Kolkata khawpuiah 1-3 in an hneh lo a, Aizawl FC te an khel tha ve pangngai viau in a lang. Aizawl FC hian khualmualah point hlawh chhuak lo mah se inelna tikimtu an ni ringawt lo tih an lantir a, game mawi an khelh miau avangin India rama football ngainatuten Mizo club hi an fak a, Kolkata-a Mizo awmte’n MPL club-te an ṭawiawm ṭha hle bawk. Read more »


“Vote thlak” chungchang a kei leh United States.

January 11th, 2017 6:39 pm by Henry Vangchhia

Ka blog a mi ka rawn suan lut e:

Kum 2007 atang tawh khan United States-ah hian “vote thlak” thei dinhmun a insiam ve thei ni tawh mah ila ka phur tehchiamlo bawk nen ka ngaihsak ngailo. Thiante hnenah pawh ka tumloh thu ka sawi zeuh zeuh tawh thin bawk. Kum 2008 a United States President thlanna a awm khan, ram tan a mi tha a ni dawn a ka hriat vangin (a campaign auhla vang a ni ang), vote thlak tumna lam nei chuang hauhlo chuan ka nupui hnenah Barack Hussein Obama vote ngei ngei turin ka fuih. Ka fuih mai pawh nilo-in ka tur zawk mah awm e. Vote tumna lam neive lem rihlo mah ila, awmna ram atan chuan mi dik leh ram tan a tha tur ni a ka ngaih chu party politics a buailo-in kalo tan ve em em ringawt mai a nih chu.

A campaign auhhla a ropuiin a ukil nih hriat tak a tawngkam thiam Hussein Obama chu President a nita ngei a, a lawmluh ni pawh a pui hep hep teh e! Mahse, kum khat pawh a ral hma chuan kalo tanta kha inchhirna leh inngeina deuh ka neita tlat pek a. A rei zel a, mihring lem tak leh America ram chakna haw tak (he seem to hate strong America), khawvel a chak bik nih duhlo niawm taka engkim kalpui a ni chhota zel mai a ni. America hmelma Iran a thlawp a, remchang a hmuh apiangin America hmingin ngaihdam a dil a, middle east a America thiantha ber leh Democracy ram awm chhun chu a hawta em em mai a nih kha. Tichuan, kum 4 a ral dawn… 2012 a inthlan awm leh turah Hussein Obama a ding leh chu a lungchhiat thlak lek lek zawk a ni. Tin, hna a thawh hma a Nobel Peace price an pek khan a lawmman siamtute a ti nep sawtin ka hre nghe nghe. Hussein Obama leh Romney te chu ram tan a tha lo tur nia ka hriat ve ve vangin vote thlak lam ka ngaihtuah leh talo a, ka nupui pawh chuan a tu zawk mah chu a vote ta lo a, kan chhungkua atangin 2012 inthlan khan vote a tla talo a ni.

Kum 2016 inthlan lo awm tur chu Republican party a candidate an tam hle mai a ( mi 17), mi tha deuh hlir nia ka hriat anni hlawm nghe nghe. Democratic party candidate te erawh: pakhat chu kan awmna state, Maryland governor hlui, a mayor nihna a record chhe fahran, governor a nih pawh a record tha nei lemlo a ni. Pakhat dang lah chu Democratic hming a ding independent candidate leh Socialist a ni. An hmeichhe neih chhun lah chu dawt sawi avanga a hna lian thawh hmasak ber atanga an ban, record tha reng reng kum 30 vel chhung neilo a ni. Republican lamah chuan politics lam a hming la nei ngailo pakhat, frank tak mai, mi pawisawi palh hlauhna neilo a thil a nih ang ang a sawi chhuak phawng phawng mai chu an chuk rawn ta luai luai mai a — a chanchin chhui chian chakna ka neita tlat! Read more »


November 2016, Mizo(ram)Diary

December 26th, 2016 11:17 am by chhana

1st. Tuesday: Aizawl Municipal Corporation-a councillor 12-te chu India ram khawpui hrang hranga tualchhung sorkar (municipal) rorel dan zir tur leh an hnathawh dante zir turin Aizawl aṭangin an chhuak. AMC councillor-te study tour-a kalte hi deputy mayor Lalringliana’n a ho a ni.

2nd. Wednesday: SBI digital branch thar, ‘sbiINTOUCH’ tia vuah, Chanmari, Aizawla mi chu chief Minister Lal Thanhawla’n a hawng. sbiINTOUCH hi khawl changkang ber ber hmanga thuam a ni a, independent (mahnia inrêlbâwl) branch a nih ang leh digital branch a nih angin hnathawk pawh mi pahnih chauh dah a ni. Read more »


MIN NGAIDAM LUL RAWH

December 15th, 2016 11:49 am by H.zate

MIN NGAIDAMDAM LUL RAWH
– H.zate

[Khawvel hian eng chu a inherchhuahpui thin ni maw! Ka awm mai mai hi thawnthu mak tak tak hian min rawn deng zut zut reng a. Ka nat phah hial thin. He thawnthu pawh hi a tak, inthiam lo leh rilru hreawm tak atang lo chhuak a ni a. Ka thiam ang tawkin ka han ziahsak leh dawn chu anih hi. A….. A ziah ka rawn khawrpum ni berin ka hre zawk! ]

A kum, a hun leh ni ka la hre reng! Khawvel hmasawnnain a ken tel WhatsApp group pakhatah kan awm hova, chuta inchhar chu kan ni. Ka thian pakhat nen in inkawm thin a, ani avang chuan kan inbe chho ta a, kan inkawm ngeih ve hle anih kha. Khang hunlai khan nuam ka ti a, a hlimawm a, a ngaihawm! Read more »


October 2016, Mizo(ram) Diary

December 15th, 2016 11:48 am by chhana

1st. Saturday: World Old Age Day a ni a, Mizoram hmun hrang hrangah hman a ni a, sorkar mi pawimawhte pawhin an hmanpui. Kum 2011 chhiarpuiah senior citizen (kum 60 chung lam) Mizoramah 49,799 an awm a, chung zinga 25,469-te chuan tar pension (old age pension) an la mek a ni.

2nd. Sunday: India hnampa, Mahatma Gandhi pian champha a ni a, amah hriatrengna leh zahna lantir nan sorkar hotu liante’n Zodin Square-a Mahatma Gandhi limah pang¬par an dah. India Hnampa zahna lantirnaah hian Governor Lt.Gen. Nir¬bhay Sharma-a’n pangpar dah hmasa berin, chief minister Lal Thanhawla’n a dawt a; a hnuah Legislative Assembly speaker Hiphei, Home minister R.Lalzirliana, minister dang te, parliamentary secretary-te leh MLA te, Chief Secretary, DGP leh sorkar officer dangte’n zahna pangpar an dah a ni. Read more »


Lawm chunga Lalpa rawngbawl

December 15th, 2016 11:45 am by Sangpuiipa

Sam 100-na hi nun kawng hruaina tha tak niin ka hre thin. Ringtu, Pathian rawngbawltu te hian kan nun enfiah nana hman fo tlak niin ka hria.

Lawm chunga Lalpa rawngbawl hi thil harsa ve tak a ni. Mihring nun hi chhut ila, kan lawm hun aiin kan lawmloh hun hi a tam zawk angem aw tih tur khawp in kan lawmlo nasa thin. Lawmna tur kan hmuh nasat poh leh lawm lohna tur a tam mai ni te hian a lang.

A enga pawh nise lawm hi zir theih a ni a. Lalpa rawng bawl tur phei chuan lawm lo chunga rawngbawl hi Pathian pawhin a duh ber a ni lemlo ang. Bible a kan hmuh ang hian Lawm chungin Lalpa rawng kan bawl tur a ni ang. Lawmlo chunga rawng kan bawl hian kan rawngbawlpui te mai bakah keimahni ngei pawh hian hrehawm kan ti thin chu a nih hi maw.

Read more »