Archive for the ‘Zu’ Category

Inneih Sawmna

Monday, October 21st, 2013

Kei VaiVa te reuh hian October ni 25 (Zirtawpni) hian Champhai Vengthlang Presbyterian Kohhran Biak Inah ‘Tiam tlat e’ ka ti ve dawn a. Misual member zawng zawng te ka rawn sawm che u a ni e.

(more…)

ZU HI SUAL A NI LO, A IN A TE PAWH AN SUAL HEK LO

Tuesday, September 17th, 2013

A thupui atang chuan inla Sakhaw mi deuh te chu an phu zawk ang chu, a then te chu an nui vur2 ang a.. Zu in mi chu Vanram ah an kai lovang, tih Bible a in ziak ka hmu tlat lo mai hi, ka mit that loh vang a ni em lovang chu maw…? A rampum ang leh a hnam ang zawng poh a ZU ngaisang hnam kan ni tih hi hai ruai a ni lo.

Zu avangin a sur a sa hnuai ah Kohhran Upa pon Upa ka ni e ek e bal e an ti hek lo, YMA hruaitu te hlei2 hi a tel lovin an awm thei lo emaw tih mai tur in. man tur an zawng, an dap a,an hel/rim a a tawp ah chuan an rim thlu nge2 thin.

Kan Bible ah chuan, ( I Tim 5:23) ” tui chauh in mi ni tawh suh a, i pum avang leh i dam loh fo avangin Uain tlem te hmang thin ang che” a ti daih mai a. Kan La Isua poh khan tui Uain ah a chan tir a nih kha.. Kristian na nen phei chuan Zu hi in hnim hnai tak a ni tih Thuthlung Hlui hun atang a, Thuthlung Thar thleng khan en ila, a chiang awm e. Isuan Tui Uain a a chanter na khua a lo in ve patling pui2 pawh hi tunah la dam chu nise a tui thu an tu leh fa te an hrilh fak in ka ring a ni.

(more…)

MLTP ACT BAWK HI SAWI NAWN LEH TEH ANG U

Thursday, July 25th, 2013

Tualchhung chanchinbu ka chhiarah chuan MLTP Act siamthatna tur Bill pawm a nih thu heading-ah an rawn hmang kelh kulh hlawm a. Mipui mimir tan chuan a that zawkna tur lai tak point pawh hriatthiam a har deuh avangin, a hre zawkte sawifiah turah dah mai ta ila. Khawnge, kan rui tlang ta sa sa, inkarkik deuh deuhin ngaihdante sawi ve leh phawng phawng mai ila. Ngaihdan inan loh vang maia invuak tum uaih uaih chu, kan kalpelh tawh kha maw!

MLTP ACT?: A hlawhtling ring lo pawl thawm a ring tial tial. Chutih laiin he dan hlip tura inzuar ngam chu kan politician zingah hian an la awm lem lo niawm tak a ni. Khap bur duhtute an la tam zawk a ni mahna? Tin, khap bur duhtute duhdan hian hunrei tak chhung chu kan kal a la ngaih hmelin a lang. He dan kengkawhtu Excise department lam chuan thawktu, motor etc. indaihlohna avanga an duh anga an chet theih loh thu an sawi uar hle a. Khawpui daifema zu zawrhna hmuna excise outpost dahna tur takngial pawh sum a awm lo a nih hmel. Nitin deuh thaw zu check tura an zuk pan a ngai tlat.

Tun tum MLTP Act siamthata a thil tum deuh ber ni a lang ta chu, zu khap duhtute tih lawm nan a, sum sen belh chuang si lova pumpelh (short cut method) hmanga, zu hi tihrem tak tak theih inring chuang si lova siamthatna a ang hle. Tin, sorkar hian he dan tihhlawhtlinna tur atan hian sum sen belh hi a tum tawh hrih lo niin a lang ta. A tawi zawngin a sorkar ber hi tuilairapin a awm mek niin a lang.

A BUL KAN TAN FUH LO A NI: MLTP Act kan hman tantir khan vengtina zu zuar kawlten JAC te indinin, tlawmngai pawl dangte nena thawkhoin, zu supply titawp tumin zu zuar kan hnawtchhuak chum chum mai a nih kha. Zu zuar kan hnawhchhuah takte kha khawiah nge an kal tih pawh kan ngaihtuah zui lem lo, mahni veng theuh dry area a puan tumin kan hmanhlel em em mai hlawm a nih kha. Kut inthlaknate hial thlengin, unau kan inhmelmak lek lek mai a nih kha maw! (more…)

Pi Lalpianmawii leh MZP chanchin kal zel

Wednesday, July 10th, 2013

via Pu Vanneihthanga Vanchhawng @ SPECIAL REPORT

DAWRPUI KHAWTLANGIN PI LALPIANMAWII HNENAH ZANGNADAWMNA CHENG SING 5 PE TURIN MZP AN PHUT…

10th July : July ni 8 zana Dawrpui Khawtlang pawl hrang hrang Joint committee chuan Pi Lalpianmawii chunga thil thleng avangin MZP chu cheng sing 5 zangna dawmna pe turin an phut.

Hetih lai hian MZP chuan thuchhuah siamin kha thil thleng kha pawi an tih thu an sawi a, Pi Lalpianmawii kutthlaktu thiltih chu pawl hmalakna piahlam a ni tiin kut thlaktu hi a inthiamloh avangin July ni 8 khan banna a thehlut a, a nihna atanga chawlhtir nghal a nih thu an sawi.

Hemi chung changa Dawrpui Khawtlang Jt Committee thuchhuah in a tarlan danin, July ni 7 zan dar 8:30 vel khan Dawrpui vengchhung New market huam chhungah MZP hruaitu mi 4 zurui te chuan, July ni 8-a MZU Vice Chancellor Pisa kal tur dan an tumna-a, refreshmen atan tiin an hotute tirh ni a insawiin Hnamdang sumdawng hnenah Artui case 3 pawisa pawh pe lovin an chhuhsak tih an sawi a, an zinga pakhat chuan a bula in pakhatah tui in tur a dil a, a in zawh hnu hian naupang pakhat chu a pet a, an thil zawrhte pawh a pet bawk a, Inneitu Pi lalpianmawii chuan engatinge khatianga naupang in tih a han tih chuan Pi Piani chu a hrawkah rekin a chhipsam ah a tham a, a thin leh a dul ah a khup in a tauh a, ka that law law lo che hi i vannei zawk a nih hi tu hnen ah pawh sawi rawh ka hlaulo a ti bawk niin an sawi.

(more…)

Bible-a Zu Rui Sualte-1 {Sunday Pual}

Sunday, May 12th, 2013

Bible-in, “Thil engkim tih ka tan a thiang a, nimahsela thil engkim tih a ţha kher lo; thil engkim tih ka tan a thiang a, nimahsela eng bawihah mah ka inphal lo… Thil engkim tih a thiang a, nimahsela thil engkim tih a ţha kher lo. Thil engkim tih a thiang a, nimahsela thil engkim tihin mi a siam ţha lo” (1 Kor.6:12, 10:23) a tih avangin, Zu in ringawt hi sual a ni lova, Zu in sual (hman sual/abuse) erawhchu sual lian tak a ni thei an tih hi a dik hle a ni. Bible-ah hian Zu in vang ni lova, Zu in sual (ruih sual/hman sual) avanga chanchin lungchhiat-thlâk tak tak thleng min record sak nual a. Zir chhuah tur a awm beiseiin ka rawn lawr-khawm a ni.

1. Nova A Rui Sual, A Zahmawh A Lang! (Gen. 9:21-25, Heb.11:7)
Nova, Pathian ţih dek a, a chhungte chhandamtu, rinnaa kan pa meuh khan Zu a siam a, a in a, a in nasa lutuk deuh. A rui-sual a, a la mu-sual zui! Nova Zu rui sual hian nghawng ţha lo tak mai a nei a. A Zu rui mu-sual chu a fate zinga pakhat-in a zahmawh lang a hmu a! A tupa Kanaan leh a thlah-ten ânchhia an dawn phah ringawt bawk! A Zu ruih sual vanga zahmawh langa a mu khan a thlah-te zingah an chhia a thlen phah a nih chu, ava ţha lo em! Zu hi kan in pawhin chhungte leh thlahte ânchhia dawng khawp khawpin in rui lo ila a ţha ang.

(more…)

ZU

Monday, April 8th, 2013

Zu leh a chhehvel chungchang hi sawi leh ziah a tam tawh khawp mai, thenkhat tan phei chuan a hming ringawt pawh hi ninawm tham a ni tawh ang. Tun tumah hian Zu hi sual a nih leh nih loh emaw, total prohibition a that leh that loh thu emaw sawi ka tum lo a, ringtu, zu duhlo leh zu inngailote tana pawimawh nia ka hriat tlem ka’n thailang ve duh a ni.

Kan ramah hian zu hi heti khawp hian kan doin kan bei nasa a, zu inmite’n an sim theihna’n lah kan tawngtai nasa; Mahse engati nge zu hi a rem mai theih loh a, a pung tulh tulh emaw tih tura a awm? Engati nge kan tawngtaipui thin zu inmite hian an sim hleihtheih loh? Kan do dan leh kan do chhan hi a diklo a ni mai lo maw? Sawrkar leh tlawmngai pawl te’n an do dan leh an do chhan chu engpawh lo nise, keini ringtute leh Pathian rawngbawltute hian engtin nge, engvangin nge kan do ve? Rilru fim takin ngaihtuah teh ang.

Zu kan duh loh chhan leh kan do chhan tlangpuite(Research ka ti lem lo):-
1. Zu inmi chu an ninawm: Zu in ngailo tan chuan zurui bula awm hi thil ninawm tak a ni. An hawihhawm loin mi zahpahna an nei bawk si lo. A hun leh hmun an hrelo a, midang ngaihchanna an nei lo.
2. An tawpin an tenawm: An rim a chhiain an bula awm a hrehawm a, rui tawng tak tak bula awm phei chuan chaw ei a titui lo vek thei a ni.
3.Chetsualna a tam: Miin rui chunga lirthei a khalh vangin chetsualna a thleng a, pawisawilote’n nunna an
chan thin.
(more…)

Zû…..

Saturday, March 9th, 2013

Pathian rawng kan bawlna kawnga thalai tam tak min tibahlahtu leh min tichau tu chu a va ni tak em! “Zu hi sual a nihna ka hre lo,” ti zuah zuah thintu te pawh hian ZU an han in meuh hi chuan sual taah an inngai vek! A lang a pauvin ‘sual ka ti e’ ti lemlo mah se, zu an han ruih meuh chuan sual ta riauvin an inhre tho tho.

  Chuvangin, mi tam takin an sawi fo thin angin zu hi in thiam a har fe a ni mai thei. A in thiam dan awmchhun pawh in duh miah loh hi a nih hmel. He hnam naupang tak, hma lam pana thrang mek hian a than mawh bawk chu ZU hi a ni. Hnam dangin an tihtheih leh an tlin tam tak tlin ve lo te kan ni a, phat rual a ni lo. Zu anih avanga tlin ngawt bik thu pawh a awm nahek lo.

Chuvangin, ka ngaihdanah chuan kan khap avanga kan thalaipui tam takten an in loh phah dawn anih phawt chuan khap rih hi ala tha ber lawm ni aw te ka tia, khapna hmanga kan la inveng thei te hi a lawmawm ve tho a lawm ni te ka ti .

Tin, tun dinhmunah hian lo hlip ta thut ni ila kum 2/3 chhung chu he hnam hi kan che buai ve khawp ang. Chu chu chiang sa a ni. Chumi hnuah chuan ngaiah kan nei chho ve tawh ang a, a ziaawm tawh ang. Mahse, chu kum 2/3 chhung vela hrehawmna leh manganna kan tawh tur chu kan inhuam ve phawt chu a ngai ngei dawn a ni. (more…)

Zet-u-zu (Hetiang zawng hian)

Friday, February 22nd, 2013

Wriiten by-L Vanchiau

Buhfai umtawih, vai dawidim phut a chiah zawp tawh hnu, umtawih firiau leh kawi nuai mai; Sazu nghal fal deuh liluh chhuak zo lo in a tawihhnan buhril var paw phut mai chu mei thil-tih-theihna hmanga chhuan so a awmin, ngaiteh bel a so liam ni hauh lo a, dawnthleng a rawn far ngei tuifim tak rawn far chhuak a thiltihtheihna ropui tak a ni.

Zu kan tih tak hi lo ni chuan. Thiltihtheihna (power) ropui tak nei a, mi tam tak nghawng a hrui vet a damlai nunkawng ngil lam a kaih kal lo zawng a hruaitu chu zu hi a lo ni reng chuan. Chu tuifim rawn dir chhuak tar tar chu maw sual hlawm leh tenawm tak zawng a lo ni.

Zu hi a lawnga a awm hi chuan sual anih hi ka hmuthiam ve hauh lo mai pek chuan. A tawnah erawh pumpui a luan thlen a, thluak a fan raih tawh hnu ah erawh lu a kai chiai chiai in a hai chhalh a, chu hunah meuh zawngin thlarau rawn thawk chuan ropui bera te, thiltithei bera te, chak leh huaisen ber ni thei tur in huaisenna a pe ta thin a. Tha leh thisen a thunun hnuaiah chuan a ni thlarau chuan a awmpui thin ni.

(more…)

Zu factory, in tlawh zuai teh ang u!

Monday, February 11th, 2013

1995 a Mizoram Liquor Prohibition Act puan a nih atang khan vawiin thlengin he dan hi kan la kalpui ta zel chu a ni a.

Zu khapna dan hlawhtling taka kalpui ngei tumin sorkar leh tlawmngai pawl, YMA pawhin tan an la a. Tactic hrang hrang lah an hmang hnem tawh e. Mahse Zu zuarte hian tlawm an tum tlat lo tih hi chu hai rual a ni lo. Zu zuar berh ve tak pawhin dante hi an hre em em zel a. Exise force lam pawhin ‘neitu awm lo zu’ mihring tel lovin an man ta reng mai a nih hi. Man an tawh pawhin aiawh tang thei tur an nei thei mai zel bawk. Tin, court-a an mahni dinsak tur ukil te lah an duh duh rawih tur an thlang thei bawksi nen. Zu hi kan buaipui tlang ta luih luih a nih tak ber hi.

Tin, Zu zuarte hi an inhlawm khawm tha em em mai bawk a. Chhiat, that pawh tawk se an inbuaipui tlang liam liam thin. Sumdawnna a inhlawm khawm that a tulzia hi an hrechiang hle a. Zu siam dan awlsam, zu tihtak dan, thuhruk dan etc te hi a tih dan thar an hmu chhuak zung zung mai bawk nen. Cell phone rawn chhuah hnu phei hi chuan information rang tak takin an inpe tawn zung zung thei ta a. Man har tak an nih zual phah ta a ni.

ZU FACTORY: Zu sakna factory hi economic term takin Private ownership factory a ni ber a! (more…)

Zu leh Sex

Sunday, February 3rd, 2013

Tam zawk chuan kan hretawh awm e. Pheromones hi greek tawng atanga lak a ni a, a awmzia chu ‘bear/pu'(sam sen a pu, lalthisen kai,etc a hman chi) a ni. Ransa,ramsa leh rannung chi tamtak ten inbiaknan an hmang a. Mihring te pawhin kan lo pechhuak reng mai  ni ten an la sawi leh zel. A awmzia lam leh scientific findings lam thlur erawh ka tum lo.

In lo ngaihtuah chik ve tawh em ka hre lova, Ui-nu(bitch) hian an hur tih hriatnan an pechhuak thin tih chu kan hre theuh awm e. Hmun hla tak atang pawhin a pa in an hre thei thin.

Ka sawi tum tak erawh chu zu rim hian uinu hur in an rim pekchhuah/put pheromomes anna a lo nei tehlul emawni. Zu rui hian ui pa chakna an ti chhuak tlat thin hi a ni. Zir a Chhuichhuah a ni tawh em ka hre hauhlo. Perfume alcohol content nei hmang pawh a ni tho. I lo hmu ve tawh ngai mial em? Zurui ui in an dep tum et et zel hi?? A hrechiang deuhvin han sawizui teh un. :) :-P