Archive for the ‘Whatever’ Category

Dawihzep

Friday, September 15th, 2017

Mizo te hi kan inti huaiin mi hmasa te huaisenna thawnthu kan sawi pawr viau thin. A hmuh theih chin a kan dawihna panga (5) chiah kan inenchian nan sawi ka chak tlat mai!
1. Eng office pawh dawr dawn ila, sawipui tu emaw kalpui tu emaw kan neih loh chuan Mizo tam takte hi zam a khur mai chi kan ni foin ka hria.
2. A huho a bawhhuk pawlisi kan thawh hreh loh viau laiin, kan thinrimna thlenna hmun tur takah thlen ngam kan awm leh ngailo.
3. Mizoram kan hmangaih ti siin ram hmangaihtu aiin mimal hamthatna bak kan thlang tling ngam leh silo (dawizep vervek)
4. India pawn zin chakna nei siin sponsor tu awmlo a visa application dil ngamlo khawp a mi dawizep kan ni fo.
5. Thudik sawichuah hlau a midang ngaihdan tur vengthawng khawp a dawih fo kan ni (a ruk a inrel kan peih vei nen!)

ENGVANGIN NGE CHAKMA TE HI AN RAM AȚANGA TLANCHHIA IN MIZORAMAH AN RAWN PUN LUAI NA CHHAN HI.

Saturday, August 5th, 2017

Chakma ziakmi hmingthang S.P. Talukdar a lehkhabu, “Genesis of Indigenous Chakma Buddhists and Their Pulverization Worldwide,” ațanga Chakma te an awmna hmun Chittagong Hill Tract(CHT) ațanga hmun hrang hrangah, a bikin keimahni ah chuan Mizoramah, an pen hluaina chhan a sawi dan chuan India ram partition anih dawn khan kum 1941 census a Buddhist leh Hindu 97% awmna CHT chu Sikh tamna ram Zira leh Ferozpur chu Pakistan nen inthlengin CHT chu khing ram ka rawn sawi tak te aiah East Pakistan ah an awm ta a. Pakistan sawrkar chuan CHT awm Chakma te chu Pakistan leh Muslim sakhua dodaltu ah an rinhlelh avangin nekchepna tinrengin an nekchep phah a. An in venna ‘Excluded Area’ an nihna dan pawh kum 1963 khan hlihsak an ni a. Tribal ramah chuan Bengali Muslim chuan luhchilhin chimral tumin nasa takin an bei, kum 1941 census a Bengali Muslim 2.5% chauh kha kum 1991 ah meuh chuan 48.5% ah an kai chho dawrh tawh a ni. Hemi avang hian nasa takin Chakma ho chu an ram ațanga tlanchhia in ram dangah awmhmun an zawng ta a ni.

Tin, Chakma sing emaw zat chu an chenna ram Reing Khyong Reserve Forest ațangin Pakistan (Tuna Bangladesh ni ta) in Mizo helho bakah hel pawl dang te training na leh tawmna hmun atana a pek avangin an awmna hmun ațangin umchhuah an ni a, India ram state hrang hrang i.e., Mizoram, Arunchal Pradesh, etc ah an pemdarh phah a ni.
(more…)

Android Games

Monday, July 31st, 2017

Android Phone Mizorama a kan hman tanna ngaihtuaha a la rei loh ngaihtuah in tunah chuan Mobile Phone hmangtu tam ber, a tam zawk kan ti thei hial tawh ang chu, chuan Android OS hmang phone kan hmang ta fur mai. Chutih rual chuan phone tha leh changkang tak tak kan hman te hi kan belchiang in ka hrechiang lemlo hle hlawm a. Hei vang hian tul miahlo ah kan mamawh leh kan tangkaipui tur ni lemlo phone man to tak tak kan neih phah ni te pawhin ka hria. Kan sum neihin a tlin a, chhungkua a buai dawnlo anih chuan phone man to neih hi a pawina ka hre lemlo a, chutih rual chuan topup man takngial pawh harsa tak tak ten phone man to tak tak neih an tum ve kher thin hi chu a tul lemlo ka ti thin. Whatsapp nan chauha hmang te pawhin an hman mamawh bak thil lei tel teuhin phone man to tak tak an nei thin. Hei hi chu in zirtir kan la ngai hle niin ka hria. Tin, phone kan lei dawn pawhin mi neih ang leh it zawng ringawt ni lova, kan mamawh ang nei kim thei kan neih theih chuan lungawi kan zir te pawh a tha viau awm e.

(more…)

Sehrep thenfai dan awlsam

Friday, July 7th, 2017

Tuna ka post tur hi khawpui buhfai tha ei chin tan chuan a tangkai lemlo maithei a, amaherawhchu keini buhfai man tlawm a lei chin ho in in lo tangkaipui ve tak hlauhin kan share ang che u.

Buhfai ah hian sehrep a awm duh hle a, tunhma kha chuan lung nawi a awm thin a, then a nuam in a awlsam a. Tunlai ah chuan sailungvar emawni an pawlh tawh a, buhfai rawng nen a in an em avangin then a hautak thin hle. A bik takin ration buhfai ho ah hian a awm tam em em thin a, a chan em avang hian seh zawng hian ha te pawh a bal hlawk thei thin.

Tum khat chu science kan zirtir laiin kan thil zir atang chuan thil tih chak riau ka nei a. Thil Size inanglo thliar hran nan hrik tur a ni tih kan zir a. Ka haw veleh ka ti chhin ta a. Sailungvar ho kha buhfai aiin an te a, chhang hrikna hmangin ka hri chhin ta a, a lo tha ngiang mai. Thlan hah vak ngailo in a hrik tlak vek theih nia.

Lo ti ve chhin teh u.

KA MITTUI A TLA!

Saturday, June 17th, 2017

Room kawngkhar inkalh ri khep in min ti harh a, tuk dang ang bawka thawh chhuah ka tum lai tak chuan, kan inah ka awm lo tih ka inhre thei nghal a.

Chu ka awmna room tluka room khawhar chu khawvel hmun dang ah a awm theih pawh ka ring lo, a thim in a dai ruih mai a, boruak pawh chu a rit hle bawk a. Chu room thim ruih mai chuan mitthi khaw lam nena inzawmna a neih ti chiang tur in, chiang lo ruaia ruangam lo che phei hrut hrut ka hmu thei a, mahni inrintawkna nei chung a uluk tak a ka lo thlir pawh in, ka thil hmuh chu mitvai thil hmuh sual mai mai a ni lo tih ka hre thei bawk.
Chu thil chuan ka lam a rawn pan hnai hret hret tih ka hmuh chuan chi-ai ruk na riau ka nei a, kar lo ah ka khum bul hnai chu a lo thleng ta mai a! A hmel ka en nak chuan ka thau ah min man a! dik tak chuan tawng chhuak tur pawh ka awm tawh lo.
Chutia chechang lova ka awm reng lai chuan thawm dang in min rawn ti harh zawk a, room kil tin atang chuan tuna ka thil hmuh mek ang deuh hlek leh tlema ang lo deuh tam tak an rawn chhuah belh a, a then mawngtawlh in, a then bawk vak in an lo chhuak a, a then phei chu an che hlei thei lo zawk hial a ni.
Ka huaisen na zawng zawng te nena intih pachan tum a, ka han inseh ruh meuh chuan chu room thim tak chu thawklehkhat ah a eng ta uar hian ka hre thei a, a boruak rih dan leh boruak khawhar thlak tak erawh a la danglam chuang lo. Chung ka thil hmuh te theihnghilh thak khawp ka in ngaihtuah lai chuan, chiang lo ruai, mahse hriatthiam theih tho si a min be tu an awm ta tlat hian ka hria a. Ka hawi kual a, a tira hlauh ruk na nen a ka lo hmuh, ka enchian ngam loh te kha eng dang ni lovin, nausen buchip te te, lungchhe tak, mittui nen min lo thlir dauh dauh tu te lo niin. (more…)

President Trump ka hmuhdan (amah thlawptu lam atangin)

Thursday, March 23rd, 2017

Kum 2016 United State inthlanpui a thlantlin nita, President Trump thlantlin anih chhan nia ka hriat chhan, keimah anga amah thlawptuten kan hmuhdan leh kan tan tlatna chhan nia ka hriat kan thual thiak thuak ang e:

Democracy ramdang ang bawkin USA-ah pawh mipui thlantlinten ram mipuite aiawhin ram an enkawlin vanhim hna an thawk thin a, India democracy kalphung nen erawh Capitalist kalphung an hman vangin a danglam viau thung.

Americaah hian “deep state” an tih, awnlam neiru ran chunga sawrkar hnanghet thawk te, “establishment” an tih, politics eizawnnan a hmangte (career politicians) te hi ram enkawlna lamah an lutthuk satliah mai niloin, agenda neihran (ram mipui aia ngaih pawimawh nei) niin a nawlpui hian kan hria. Ram hmangaihtu diktak nia inchhalte ngat phei chuan an khawsakphung an ning ngawih ngawih a ni. Tichiangtu pakhat chu, U.S. Congress khawsa zia mipui ngaihdan February 11, 2015 a lakah chuan za a 11 (11%) chiahin an kalphung a tha anti a ni. (more…)

misual.com tih tawp a ni dawn?

Saturday, February 18th, 2017

Engtin nge niang? Kan archive tawh mai dawn em mi?

Post rawn lut zeuh zeuh hi chu a la awm reng a. Mahse, a enkawltute hi running start reng mai hi kan ngai tawh a. Kan tawp tawh mai dawn emi? Chhiar theih erawh chuan la awm reng se.

Mizo site ah chuan dam rei ber pawl chu kan ni lo maw? Democracy nen a chak tak a kal te pawh hmuhtur an awm lohna chin ka hre ta lo.

In nam nun reng mai ngai hi :)

A VA LUNGLEN THLAK EM!!!

Wednesday, September 14th, 2016

Kum 2009 khan ka kuthlei in Internet ka khawih ve chiam a, he Site (misual.com) ah hian kan petek lut ve hlawl mai a. Post leh Coment kan en thla zei zei a, Post ‘Hot” leh ‘Hit’ em em an en chho a, chuta tang chuan ka lut ve ta chhen a ni. Thenkhat chuan he Group Member tha tak tak ni chung in min boralsan tawh a. An va uihawm tak em!!

Pu.Hv-a ate, Funny-a, Aryan-a, etc. In va ngaihawm e aw :-D
Funnya’n ” Intellectual tak in min han argue teh u” an ti pang pang te kha a va ti nuam em!! :-)

Tun ah chuan Facebook leh Whatsapp ah min pemsan zo ta!!

The reason we have bad roads in the North East

Friday, July 8th, 2016

India had a misguided policy of keeping border areas less developed because politicians and bureaucrats and generals thought that having fantastic roads in NE (and other border areas) will allow the enemy to move troops and machinery faster inside the Indian territory when the attack came. This has changed only in the last few years. Our look east policy is part of this change. We know what physical connectivity of NE with India is not that great. So, we are trying to get proper transit through BD. And on the other hand, we are trying to connect with the South East Asia, so that NE can be connected to the other side without waiting to connect to this side. Long game.

Via Reddit AMA “I am an officer of the Indian Foreign Service. Ask Me Anything (almost)” (3 years ago).

NGAIHTUAH CHIAN ATAN

Saturday, June 25th, 2016

HRILH HRIAT CHAWP A NGAI LO PATHIAN.

Ṭawngṭaiin dil vak vak mah la,

Ṭawngṭai reng reng lo mah la,

            I siamtu enzawna i kal phawt chuan, i mamawh chu i chungah a thleng vek tho dawn. I siamtu Pathian chungkhuanu hian englai mahin a muthilh san lo che a, i hrilh chawp aṭanga thil ti chauh ani lova, englai pawhin i muthilh hlan pawhin a enkawl reng che a ni zawk. (more…)