Archive for the ‘Religion’ Category

Tu Ber Nge Lal Isua Hmu Tura Lo Kal?

Sunday, September 7th, 2014

Matthaia 8:5-13-ah chuan Sipai za hotu ngei kha Lal Isua hmu tura lo kal a nih thu chiang takin a tarlang a. Lk.7:2-11-ah ve thung chuan, Sipai za hotu-in Juda Upate leh a ţhian-te a tirh thu a inziak leh si? Tu zawk leh Tu ber nge Lal Isua hmu tura lo kal? Hei bakah hian, Dam lo hi Matthaian‘Naupang’ a tih laiin Dr. Luka chuan ‘Bawih’ a ti leh bawk si? A engnge dik zawk? He Bible chang 2-a thu-te hi an va inkalh nasa ve?

Thuhmahruai
Matthaia 8:5 kan chhiar chuan, “Tin, Kapernaum khuaa a luhin a hnenah Sipa za hotu a lo kal a…” tih kan hmu a. Luka 7:3, 6 kan chhiar thung chuan, “Tin, Kapernaum khuaah a lut a… tichuan, Isua chanchin a hriat veleh… a hnenah Juda upate a tir a…” tih kan hmu bawk si! A inziak chiang ang reng bawk si a, ngaihtuah chu a tithui duh hle reng a ni. Chuvangin, ţhenkhat chuan heng Bible changte hi inkalh anga ngaiin, Bible rinhlelh phah nan an hmang ta mai niin a lang. Amaherawhchu, heng Bible changte hi a inkalh lova, rinhlelh tur a awm lova, an inpuitawn ţha êm êm zawk a ni, tih hre hmasa phawt ila a ţha awm e.

Sipa za hotu bawih naupang Lal Isua’n a tihdam thu-ah hian thilthleng ropui tak tak leh Lal Isua thusawi ropui leh mak tak chhuizui tlâk a awm nual a. Mahse, chungte chu remchanga la sawi atan dah ţha rih mai ila, tun ţumah chuan kan buaina lai khi sawifiah tum ta zawk ila a ţha awm e. Matthaia leh Dr. Luka ten he Bawih naupang tihdam thu hi an ziak ve ve a, hei hi Kristian-te kan vanneihna a nih bâkah, an ziah duh dân kalhmang leh an ziak hunlaia mite (Judate leh Gentile-te) dinhmun pawh kan hrefiah lehzual thei ta bawk a, a lawmawm lehzual a ni.

Dam Lo Hi Naupang Nge, Bawih (Sal)?
An thuziakah hian Matthaian Dam lo hi Naupang a nih thu a sawi a. Hetah hian Greek pais (boy) a hman avangin tihsual a awm lova Naupang a ni ngei a ni tih a chiang tawk. Dr. Luka thung chuan Bawih (sal) tih a hmang thung a. Hei hi Greek doulos (slave) a ni a, Dr. Luka pawhin tihsual engmah a nei lova, he Naupang hi Bawih (sal) a nihzia a rawn tichiang sauh bawk. Chuti a nih chuan, Dam lo hi Bawih Naupang (Greek doulos pais) a ni tihna a ni. An inkalh lo chiang khawp mai.

Matthaia hi chuan he Dam lo hi a kum tam lam a lo ngaihsak bik a, chuvangin, Naupang a nih thu a ziak lang a. Dr. Luka erawhchuan, a chi-leh-kuang leh dinhmun zawngin a lo ngaihven deuh bik thung tihna a ni a, chuvangin, Bawih (sal) a nih thu a ziak lang reng bawk a ni. Matthaia leh Dr. Luka-te thil thlirdân in-ang-lo nei-te thuziak avangin he Dam lo chanchin kimchang hi kan hriat theih phah zawk hlauh a ni. Chuvangin, Bible thu rinhlelhawm lam ni lovin, thu lawmawm lam zawk a ni e. (more…)

Pathian, Hun leh Chatuan

Sunday, August 24th, 2014

PATHIAN, HUN LEH CHATUAN

 

French Bible-ah chuan ‘Chatuan’ (Eternal – the Eternal or the Eternal One) tih hi Pathian hming sawi nan leh Pathian hming aiawhtu atan te an lo hmang a, Entirnan French Bible a Sam 106 :48 an ziak dan chu :

            Chatuan Pa, Israelho Pathian chu fakin awm rawh se

            Chatuan ata Chatuan thleng pawhin!

            Mi zawng zawng chuan ‘Amen’ ti rawh se

            Chatuan Pa chu fak rawh u.

Isaiah 9:6b “A hmingah chuan Maka…..Chatuan Pa..” tih kan hmu bawk a. Tin Sam 90: 2b “…. Chatuan ata chatuan thleng pawhin nang chu Pathian i ni,” tih ka hmu bawk a. Heng Bible chang leh a dang atangte pawhin Pathian hi kan awmna Universe siamtu, hunte an lo pian hma leh Chatuan hmasa pawha Pathian a nihzia chiang takin kan hmu a ni. Tichuan Chatuan hmasa a awm a, Chatuan dang lo thleng leh tur a awm bawk a, Chatuan hmasa leh Chatuan lo thleng leh tur inkarah chuan ‘Hun’ a awm. Tunah hian Hunah chuan kan cheng mek a. Chatuan leh Hun chuan danglamna an nei a. Tichuan Engvanga Huna lo awm nge kan nih? ‘Hun chu engtiklai khan nge a lo intan?’ tih leh Enge a pawimawhna? tih zawhna chi hrang hrangte hian kum 2007 Feby thlaa ka u duh takin motor chetsual avanga min boral san ka han hriat hnu chuan ka thinlung an luah tlatin ‘Chatuan’ tih thu hi a cham reng avangin hriatna beitham tak chung leh mahni insit tak chungin he article hi ka han ziak a ni.
(more…)

LALPA A LAWM LO

Monday, July 28th, 2014

Ni 25.07.2014 zân khan Pianchampha phak lâwm zo thalai thenkhatin Zampuimanga thlan bulah boruak thengthaw an lo va dawngve a, an lo hlim ve viau tepawh a ni mahna le, an mit meng te pawh a lo zim deuh tawh pawh a ni maithei e, kawngpui phah bak zawh liam in, a tam zawk an boral ta a. A zialo takzet mai. Ka tawrh pui hle ani!!!

An chetsual dan leh thih chhan thu lêngvel ah; thenkhat, in ti fing fâl leh in ti fel fâl deuh ten “Awm loh natur a kan awm in, kan tih loh tur sual kan ti thin” ti in tawngkam feikibar nen an lo khawh zui zuai zuai mai pek a. “Sualna nei lo chuan dêng rawh se” tih Bible chang hmanga den let siahsiah mai tak kha ka nap hlawm!!! Ka ti ta lem lova.”Mi vanduaina diriamtu chu hrem lohin a awm lo ang.” (Thufingte 17:5) tih châng te hi kei ni erawhin vawng reng ila a tha hle. (more…)

PATHIAN PAWISAWI THENKHATTE THIH DAN

Sunday, July 27th, 2014

PATHIAN PAWISAWI THENKHATTE THIHDAN

Hmanni chu tunlai a phone hmanga an inkawm khawmna lar tak pakhat Whatsapp ah hian ka thiannu pakhatin khawvel mi lar Lal Isua nuihsawh tute leh an thih dan a saptawngin an in thawn chhawn ang chi hian min rawn thawn ve a. Kei lah hi misual, a rin tlak hlawm em tih Google lam atangin kan check nghal vat a, a hmasaber ah Bernard Shaw thih dan an rawn dah chu a lo diklo tih kan hmu nghal pang mai a. Tichuan ka en thla zel a an rawn tarlan loh pawh sawi lan atana tha tih deuh deuh ka ngah ta mai a, tichuan he article hi ka rilru a a rawn thawh ve dan mil in ka rawn ziak chhuak ve ta phawng mai a ni. (more…)

PASSIVITY LEH TAKSA CHETNA

Wednesday, July 16th, 2014

Teh ngawt dawn a, engtin nge kan ziah tan ang aw…  Active leh passive hi inlo hre tawh thin em? Active chu rilru harhfim, chhia leh tha hriatna thiang kan tih,sap tawng a Clear conscience kan tih hi a ni mai a, Passive chu rilru mutthlu, chhia leh tha hriatna thiang mutthlu, kan hriatna rawn lova thiltih hi a ni ber. Passive smoker kan tih chuan a hriat miah lova cigarette tan sek, zu sek sawina a ni.

Heng te hi lo chhinchhiah phawt i la: (more…)

LALBER CHHIARKAWP

Sunday, July 13th, 2014

Awle, a hmasaberah cuan Isua he khwvela a len laiin zirtirna tam tak a pe thin a, chu a zirtirna pek zingah chuan rorelna ni a lo thlen huna misual leh mithate rorelsak dan tur ni awm tak a sawi hi lo en ila. Lalber(Pathian) chuan kel leh beram a thliar vel laiin kel(Pathianringlo mi) chu vei lamah dahin, chu a veilam chu thiamloh changte awmna anih tur thu kan hmu a. Tin, beramte(Pathian ringtute) chu a ding lamah a dah dawn niin a sawia. A dinglam chu thiam changte awmna tur anih kan hre bwk ani. (more…)

KA HRINGNUN HEI HI HRIA LA

Wednesday, July 9th, 2014

He hla hi a ropui thlawt a ni.

Ka Hringnun, Hei Hi Hria La
by H. Vanlalhuma

1.Ka hringnun, hei hi hria la, khawvel chhandamtu atan,
Lal kum chhiarna zawkah ngei, leilunga zin i nih hi;
Khawvel tam i nun hlan la, nangma kraws ngei chu puin,
Khawvel mamawh Isua chu, nangmah ngei i nih hrilh rawh. (more…)

Hmeltha Lalnu

Monday, July 7th, 2014

Aigupta hunlai hian retheite an chep hle laiin hausa te erawh rin phak bak an ni a, Nawmchenna an uar hle a,an in leh a chhehvelte chu Alabaster in an hual vel tira,inchhung pawh thil man to tak takin an cheimawi thin. Mi hausaten an inchhung enkawl turinhmeichhe hmeltha an zawng ngat thin, Potiphara nupui pawh kha hmelthalalnu an ti hial ta ve ang!

Hmeltha-i chu (more…)

BABEL II

Sunday, July 6th, 2014

Babel I ah kan sawi hawng tawh a, Pathian in rindan diklo leh zirtirna diklo a huatzia chu. Keinin kan lo ngaithei viau mai leh kan chhandamna a khawibuai phalo ti a kan namliam hi thlirna pahnih atanga thlir chuan chhuanlam mai mai a ni tih hi a chiang teh asin.

Post pakhat ah rawn khung teuh kan tum zet a, a impact a darhsarh dawn lutuk in ka hre leh si a, post pakhat ah pakhat te te in ka rawn thet leh dawn si teh ang. Chuan Babel hi XV a thleng hial maithei a ni. Tun tum ah chuan 7th day ho hmuhfuh hi in thet dawn teh ang. (more…)

A LO DIK RENG SI

Thursday, June 26th, 2014

V.L. Ngaihmawia

Hmasâng hun kan thlir chuan mite chuan vân chanchin te hriat tumin an thlir a, an zir ve ṭhin a, mahse hun a liam zêl angin mihringte hi kan lo fingin kan lo changkâng chho tial tial a, hmanrua pawh chi hrang hrang kan lo nei changkâng chho ta zêl a. Adama hun lai leh tun kum 2014 lek phei chu a inthlauin mihringte hmasâwnna chuan Pathian finna a tluk ṭêp tawh emaw a tih theih rum rum hial awm e. Hman lai mite chuan ni leh a vela arsi inher vêl khian kan awmna lei (Khawvel) hi an hel mup mup nia hriatna an nei ṭhin a, tunah erawh chuan khawvêl mihring zawng zawng tih theih mai turin a lian ber aṭanga a te ber thlengin ni leh a vêla arsi inherte chanchin dik zawk hriain ni khi a vela awmte (kan awmna lei tiamin) chuan an hel mup mup a ni tih kan lo hriain kan lo awih vek ta.

(more…)