Archive for the ‘Religion’ Category

The Da Vinci Code Dâwt Sawi Hailanna-1

Sunday, November 23rd, 2014

Thuhmahruai
Lal Isua’n “Êng fate aiin he khawvêl fate hi an tûnlai kawngah chuan an fing zawk” (Lk.16:8) tia a lo sawi tawh angin, he Dan Brown-a Ngaihruat Lasi Thawnthu Phuahchawp “The Da Vinci Code” hi Kum 2003 khân chhuah (published) a ni chauhva, tunah hian khawvelah 40 million copies an hralh dêr tawh a, ţawng hrang 40 chuangin an letling tawh. Lal Isua ringlote hian Lal Isua chanchin a chhe thei ang bera ziakna thehdarh leh sawidarh dân chu an thiam hle tih a lang chiang khawp mai.
(more…)

Isua Thlahtu Davida Hi Tu Davida Ber Kha Nge?

Friday, November 21st, 2014

1. Thuhmahruai
Matthaia 1:6-ah,Jesaian Lal Davida a hring a. Tin, Davidan Uria nupui lakah Solomona a hring a” a tih laiin, Luka 3:31-ah chuan, “chu mi chu Melea fa a ni a, chu mi chu Menna fa a ni a, chu mi chu Mattatha fa a ni a, chu mi chu Nathana fa a ni a, chu mi chu Davida fa a ni a” a tih leh daih si a! Lal Isua thlahtu hi tu Davida ber nge ni ta? Solomona-pa Davida nge, Nathana-pa Davida zawk hi?

2. Matthaia Leh Dr. Luka Chhui Dân A In-Ang Lo
Matthaia leh Dr. Luka hian Lal Isua thlahtute an chhui dân hi a in ang lova. Matthaia hian Isua hi a pa Josefa lam aţangin a chhui a, Dr. Luka hian Isua nu Mari lam aţangin a chhui ve thung a. Amaherawhchu, Lal Davida-ah ve ve an chhui lut a ni. Chip-chiar deuh zawkin lo en zui ila.
(more…)

RINNA CHHAWNG THUM TE

Sunday, November 9th, 2014

“Khawngaih takin, Vawi khat tal beram hmulin mi fiahtir leh ang che” (Roreltute 6:39.)
Rinna hi chhawng thum angin a sawi theih awm e.

Chhawng khatna chu Kristiante hian chhinchhiahna eng emaw leh taksaa hriatna lo lang nasa tak kan neih loh chuan kan ring thei lo thin. Gideona angin beram hmul chu hriat nan kan hmang a, a huh chuan Pathian chu kan ring duh chauh thin. Hei hi a dik bawk e, mahse a la famkim lo a ni. Chutiang chhinchhiahnaa kan innghah chuan Pathian Thu ni lo, chhinchhiahna emaw hriatna zawn fo a ngai ang.
(more…)

PATHIANIN MANGAN LAIIN HNA A THAWK THIN

Sunday, November 2nd, 2014

“Lalpan zankhuain khawchhak thli na tak a rawn tleh tir a, tuipui chu a nem kirtir a, tin, tuipui chu lei charah a chantir a, tin, tuite chu a lo inthen ta a.” (Exodus 14:21)

He chang hian Pathianin thima hna a thawh, thlamuanna thu lawmawm tak chu min hriattir a. Pathianin Israel fate Tuipui Sen an kai theihna tura an tana thil a tih sakna tak tak chu an men lai leh mit hmuh lai ni lovin, “chu mi zan, zankhuain” a ni zawk.
(more…)

Piantharna

Sunday, November 2nd, 2014

Kum zabi 17-na laia Pietist harhna atanga lar ta em em PIANTHARNA chuan mizoram chu kum 1899 bawr atang a rawn hrut tan ve det det a. Kum sangbi tharah meuh chuan nasa em emin mizo mai nilo, sap pachal ngei pawh “pianthar” loh hlauin a hman hlel a, theologian thenkhatin hnial thlak an tum mek bawk!
Hetiang em em a piantharna ngainat leh duhluat avang hian setana beihna alo lang ve chat a, chu chu hei hi a ni;

Piantharna dik takah chuan rinna(faith) leh simna(repentance) hi a hmasa zet ang a. Chumi hnuah Isua hnung a zui ta ani tih lanna atang baptisma hi a chang tur a ni. Entirnan, Mipakhat chuan kawng thui tak a kal hnuin ticket a la a, bus-in an khaw lam a pan thin. Hetiang chiah hian kawng thui tak hian rinna leh simna hi a entir a, ticket hian baptisma a entir a. Bus- a chuan hian chhandamna a entir a ni.
(more…)

MIZO HNAM SAKHAW DIK PHOCHHUAHNA – II by. Rorelliana

Sunday, October 26th, 2014

Amah, Pathian Khuanu atanga chhuak nunna chauh lo chu ‘chatuan nunn’ dang reng reng a awm lo.

Mizo hnam min dintirh atangin englai pawhin kan hnenah a awm reng a, auh chawp ngaiin min kalsan ve ngai lo. Amah chu kan engkima kan engkim a ni a; Amah chauh lo chu Pathian dang reng reng an awm lo. Khawvel mihring zawng zawngte Pathian, Khuanu chu a ni.

6. THLARAU (Kristian zirtir dan): Mihring hian thlarau kan nei a, kan thlarauah chuan Pathian laka thiamloh chang kan ni. Chu thiamloh channa chu min thlahtu Evi leh Adama bawhchhiatna vang a ni. Isua kan rin loh chuan kan thlarau chu hremhmun (meidil)-ah a tla ang a, Isua kan rin chuan vanramah Amah nen kan kal ang. “Ka thlarauin a zawm ta; Krista grape nung chu. Rei tak ka lo thlahthlam ta; mahse ka nei leh ta” an ti. (more…)

Lal Isua Thlêmna Tawh Dân Record Hi Ava In-Ang Lo Ve?

Friday, October 24th, 2014

1. Thuhmahruai
Matthaia 4:4-5 leh Luka 4:5-12-ah Lal Isua thlêma a awm thu kan hmu a. Thlêmna a tawh chhoh dân indawt (order of temptation)-ah hian, Matthaia chuan Biak In chhip aţanga zuangthla tura Thlêmna 2-na, Khawvel lalram Thlêmna 3-na angin a record a. Dr. Luka thung chuan, Khawvel lalram Thlêmna 2-na, Biak In chhip aţanga zuangthla tura Thlêmna 3-na angin a record thung si!? Engtia sawi rem tur nge ni ang?
(more…)

ABELA LEH KAINA TE THIL HLAN

Sunday, October 19th, 2014

Tin, Lalpa chuan Abela leh a thil hlan chu a lawm a; Kaina leh a thil hlan erawh chu a lawm ve lo va. Tichuan Kaina chu a thin a ur em em a, a hmel a lo dur ta khup a. Tichuan Lalpa chuan, Kaina hnenah chuan, “Enga tinge I thin a ur? Engati nge I hmel a lo dur tak? Thil I tih that chuan lawm I hlawh dawn lo vem ni? I tih that loh erawh chuan Sual chu kawngka bulah a bawk reng a ni; a duhzawng chu nangma hnen lam a ni; a chungah thu I nei tur a ni,” a ti a. (Gen 4:4-7)
Engvang nge?
1. Kaina chuan a rem chang chang a rawn la ve ngawt; Abela erawh chuan, a ran vulh zinga a piang hmasa leh a thau tha tha a thlang kher. (more…)

LEHKHACHAIH LUKHAWNG NEI

Monday, September 29th, 2014

 Ennawm pahnih: Ni 9, khuangchawithla, 2009 Zirtawpni tlai a ni a, Pisâ ban hnu ah chawhmeh ilo bazar pahin bawr takin ka in khai haw ve par par a, kê a kal râlah chuan kan in chu a lo hla zek mai, kan veng thlen meuh chuan thut chawlhna tur chu ka zawng ruai a!! Pu Das a kawmchhak lungrem ah chuan thuthmun rem in, thli thaw chu ka dawng ta vang vang a, ka thlang inchung zawlah chuan unau pahnih, in kawmngeih zet mai hian lehkhachaih an lo buaipui a, lehkhachaih inanglo tak mai chu chaih thawlh tum ve ve in an lo vawr dun lauh lauh mai a. Fûr ruah a tuihul tawh bawk a, boruak lah a thiang tha, thlifim a tam vei bawk nen lehkhachiah tuipui mi tan chuan hun duhawm tak a ni ringawt mai. Vengdang naupang tepawn an hai hauh lo, lehkhachiah pian in anglo tak tak leng vel chu ka tlir dauh dauh a, hmuhnawm a tling tham a, ka rilru luah tu ber erawh ka thlang lawk inchung a naupang Sahar chaih thawlk ve theilo ah chuan a awm tlat mai…. Chu naupang Sahar chaih chu… (more…)

Tu Ber Nge Lal Isua Hmu Tura Lo Kal?

Sunday, September 7th, 2014

Matthaia 8:5-13-ah chuan Sipai za hotu ngei kha Lal Isua hmu tura lo kal a nih thu chiang takin a tarlang a. Lk.7:2-11-ah ve thung chuan, Sipai za hotu-in Juda Upate leh a ţhian-te a tirh thu a inziak leh si? Tu zawk leh Tu ber nge Lal Isua hmu tura lo kal? Hei bakah hian, Dam lo hi Matthaian‘Naupang’ a tih laiin Dr. Luka chuan ‘Bawih’ a ti leh bawk si? A engnge dik zawk? He Bible chang 2-a thu-te hi an va inkalh nasa ve?

Thuhmahruai
Matthaia 8:5 kan chhiar chuan, “Tin, Kapernaum khuaa a luhin a hnenah Sipa za hotu a lo kal a…” tih kan hmu a. Luka 7:3, 6 kan chhiar thung chuan, “Tin, Kapernaum khuaah a lut a… tichuan, Isua chanchin a hriat veleh… a hnenah Juda upate a tir a…” tih kan hmu bawk si! A inziak chiang ang reng bawk si a, ngaihtuah chu a tithui duh hle reng a ni. Chuvangin, ţhenkhat chuan heng Bible changte hi inkalh anga ngaiin, Bible rinhlelh phah nan an hmang ta mai niin a lang. Amaherawhchu, heng Bible changte hi a inkalh lova, rinhlelh tur a awm lova, an inpuitawn ţha êm êm zawk a ni, tih hre hmasa phawt ila a ţha awm e.

Sipa za hotu bawih naupang Lal Isua’n a tihdam thu-ah hian thilthleng ropui tak tak leh Lal Isua thusawi ropui leh mak tak chhuizui tlâk a awm nual a. Mahse, chungte chu remchanga la sawi atan dah ţha rih mai ila, tun ţumah chuan kan buaina lai khi sawifiah tum ta zawk ila a ţha awm e. Matthaia leh Dr. Luka ten he Bawih naupang tihdam thu hi an ziak ve ve a, hei hi Kristian-te kan vanneihna a nih bâkah, an ziah duh dân kalhmang leh an ziak hunlaia mite (Judate leh Gentile-te) dinhmun pawh kan hrefiah lehzual thei ta bawk a, a lawmawm lehzual a ni.

Dam Lo Hi Naupang Nge, Bawih (Sal)?
An thuziakah hian Matthaian Dam lo hi Naupang a nih thu a sawi a. Hetah hian Greek pais (boy) a hman avangin tihsual a awm lova Naupang a ni ngei a ni tih a chiang tawk. Dr. Luka thung chuan Bawih (sal) tih a hmang thung a. Hei hi Greek doulos (slave) a ni a, Dr. Luka pawhin tihsual engmah a nei lova, he Naupang hi Bawih (sal) a nihzia a rawn tichiang sauh bawk. Chuti a nih chuan, Dam lo hi Bawih Naupang (Greek doulos pais) a ni tihna a ni. An inkalh lo chiang khawp mai.

Matthaia hi chuan he Dam lo hi a kum tam lam a lo ngaihsak bik a, chuvangin, Naupang a nih thu a ziak lang a. Dr. Luka erawhchuan, a chi-leh-kuang leh dinhmun zawngin a lo ngaihven deuh bik thung tihna a ni a, chuvangin, Bawih (sal) a nih thu a ziak lang reng bawk a ni. Matthaia leh Dr. Luka-te thil thlirdân in-ang-lo nei-te thuziak avangin he Dam lo chanchin kimchang hi kan hriat theih phah zawk hlauh a ni. Chuvangin, Bible thu rinhlelhawm lam ni lovin, thu lawmawm lam zawk a ni e. (more…)