Archive for the ‘Politics’ Category

“Vote thlak” chungchang a kei leh United States.

Wednesday, January 11th, 2017

Ka blog a mi ka rawn suan lut e:

Kum 2007 atang tawh khan United States-ah hian “vote thlak” thei dinhmun a insiam ve thei ni tawh mah ila ka phur tehchiamlo bawk nen ka ngaihsak ngailo. Thiante hnenah pawh ka tumloh thu ka sawi zeuh zeuh tawh thin bawk. Kum 2008 a United States President thlanna a awm khan, ram tan a mi tha a ni dawn a ka hriat vangin (a campaign auhla vang a ni ang), vote thlak tumna lam nei chuang hauhlo chuan ka nupui hnenah Barack Hussein Obama vote ngei ngei turin ka fuih. Ka fuih mai pawh nilo-in ka tur zawk mah awm e. Vote tumna lam neive lem rihlo mah ila, awmna ram atan chuan mi dik leh ram tan a tha tur ni a ka ngaih chu party politics a buailo-in kalo tan ve em em ringawt mai a nih chu.

A campaign auhhla a ropuiin a ukil nih hriat tak a tawngkam thiam Hussein Obama chu President a nita ngei a, a lawmluh ni pawh a pui hep hep teh e! Mahse, kum khat pawh a ral hma chuan kalo tanta kha inchhirna leh inngeina deuh ka neita tlat pek a. A rei zel a, mihring lem tak leh America ram chakna haw tak (he seem to hate strong America), khawvel a chak bik nih duhlo niawm taka engkim kalpui a ni chhota zel mai a ni. America hmelma Iran a thlawp a, remchang a hmuh apiangin America hmingin ngaihdam a dil a, middle east a America thiantha ber leh Democracy ram awm chhun chu a hawta em em mai a nih kha. Tichuan, kum 4 a ral dawn… 2012 a inthlan awm leh turah Hussein Obama a ding leh chu a lungchhiat thlak lek lek zawk a ni. Tin, hna a thawh hma a Nobel Peace price an pek khan a lawmman siamtute a ti nep sawtin ka hre nghe nghe. Hussein Obama leh Romney te chu ram tan a tha lo tur nia ka hriat ve ve vangin vote thlak lam ka ngaihtuah leh talo a, ka nupui pawh chuan a tu zawk mah chu a vote ta lo a, kan chhungkua atangin 2012 inthlan khan vote a tla talo a ni.

Kum 2016 inthlan lo awm tur chu Republican party a candidate an tam hle mai a ( mi 17), mi tha deuh hlir nia ka hriat anni hlawm nghe nghe. Democratic party candidate te erawh: pakhat chu kan awmna state, Maryland governor hlui, a mayor nihna a record chhe fahran, governor a nih pawh a record tha nei lemlo a ni. Pakhat dang lah chu Democratic hming a ding independent candidate leh Socialist a ni. An hmeichhe neih chhun lah chu dawt sawi avanga a hna lian thawh hmasak ber atanga an ban, record tha reng reng kum 30 vel chhung neilo a ni. Republican lamah chuan politics lam a hming la nei ngailo pakhat, frank tak mai, mi pawisawi palh hlauhna neilo a thil a nih ang ang a sawi chhuak phawng phawng mai chu an chuk rawn ta luai luai mai a — a chanchin chhui chian chakna ka neita tlat! (more…)

LADC Gen. Election Result kimchang

Tuesday, December 1st, 2015

LADC MDC INTHLAN FINAL RESULT
.
Sangau East : F. Rohnuna, MNF- 633 votes.
Sangau South : ST. Laldailova, INC- 664 votes.
Sangau West : C. Lallungmuana, INC- 625 votes.
Cheural : L. Lawmkima, INC- 479 votes
Lungtian : H. Biakzauva, MNF- 649votes.
Lungpher South : C. Lalhnuna, MNF- 791 votes.
Vawmbuk : T. Zakunga, INC- 849 votes.
Bualpui West : V. Zathang, MNF-564
Bualpui East : K. Vanlalsanga, INC- 569
Lawngtlai Bazar : C. Sangchhunga, INC- 521votes.
Lawngtlai Vengpui : VL. Hmuaka, INC- 838votes.
Lawngtlai Chandmary : C. Lalsawmzuala, MNF- 707
Lawngtlai Council Veng : Manghmunga Chinzah, MNF- 840
M. Kawnpui : N. Sangnawni, INC- 1239 votes.
Bungtlang South : JC. Ngurluaia, INC- 646votes.
Sakeilui : Suresh Chakma, INC-
Sekulh : Apetow Lawmsanga, INC- 1257 votes.
Tuithumhnar : KC. Malsawmdawngliana, INC- 971 votes.
Vathuampui : C. Lalneihkhuma, INC- 955 votes.
Lawngtlai College Veng : Lalchhuanawma, INC
Lawngtlai -III : T. Lalengmuana, MNF-
Lawngtlai AOC : LR. Dingliana, Independent
Paithar : V. Zirsanga, INC-1090
Diltlang South : Laltlawmlova Chinzah, INC-814
Chawngte P : Andrew Laltlanzara, MNF-854
.
INC : 16
MNF : 8
Independent : 1
Thu Nawi : (more…)

Ram Hruaitu Auh-Nawmnah Hi A Dik Em?

Friday, March 20th, 2015

1. THU KAMKEUNA
Ka post hmasa “Savawmin Mi 42 a Seh-hlum” tih-ah khân, Pathian ruat Hruaitu Auh-Nawmnah leh hmuhsit a ţhat loh-zia leh a hlauhawm-zia, chawp-leh-chilh-a an thih nghal thu kan sawi tawh a. Vawiinah thung chuan, Pathian ruat Hruaitu chu Pathian tirh ngeiin a Auh-Nawmnah thu leh chu Pathian ruat Hruaitu chuan ngawi reng a, lungawi taka a tuar thu kan ngaithla ve thung dawn a ni.

Bible hian thil engkim deuh-thaw mai nih-phung leh zia hi a sawi lang a. A chhânna leh a siamţhatna lam thlengin a ziak leh vek bawk a. Zawlnei Isaia chuan, “Lalpa thu-ah chuan zawng ula, kim lo pakhat mah a awm lovang a, kawppui nei lo pakhat mah a awm lovang” a lo ti daih tawh a ni (34:16). (more…)

Refugees leh Mizoram

Monday, February 16th, 2015

Ka ngaihruat leh suangtuahna kal sual nge, Mizoram tan hmakhua ka ngai ta lua nge…hmuuu!!

Sawi deuh top teh ang. Central sawrkar leh kan thenawm State te hian Refugees zawng zawng deuh thaw te hi Mizoram hlir an kawhtir le? Chhan eng nge ni an le.

Nimin lam a Union Minister Rajnat Singh a’n Reang Tribal ho Mizoram a ho tur leh kan sawrkar poh in tha tak a lo dawng sawng tur in a tih kha.. (http://www.business-standard.com/article/news-ians/rajnath-singh-asks-militants-in-northeast-to-shun-violence-115021401086_1.html)
(more…)

POLITICS LUNGPHUM

Friday, January 30th, 2015

(He thu hi Pi Hmingthanzami ziak a ni a. Tha ka tih em avangin ka rawn post a ni e. Lo chhiar ve ngei teh u)

Mizorama mipui tam berin Politics kan hriatthiam dan chu- thuneihna leh lalna inchuh (Sorkar siam) hi a ni. Politician kan tih zinga tam tak pawh hian chu chu an ngaihdan niin a lang. Engti zawng pawha thuneihna chan hi an tum ber a ni. Chumi atana a chaw chaha kan hman ber chu Development a ni a. Policy kan insiam that siak a; policy tha neih aimaha kan la ngaihpawimawh zawk chu, ‘Engin nge mipui hip ber ang?’ tih hi a ni. Congress-in NLUP an sem a, party dangte chuan sawisel reng chungin a aia tam sem dan an duang chhuak thap mai a ni. Hnam leh Ram erawh chu kan agenda-ah hian a tel pha lo em em a. Opposition an nih laiin mipui te rilru thawi nan vei awm tak te chuan an insawi thin a, a tak takah erawh chuan kan thinlungah veina a awm pha lo a ni. Hei leh chen kan thenawm nena kan ramri kan ngaihthah theih danah hian chu chu a chiang reng mai a ni.

State ramri chungchanga kan sorkar ten an duh ber chu- an sorkar laia buaina a thlen loh hram hi a ni. Thil eng emaw lo alh chhuak hlek a awm chuan official te tlantir vat vat a, hmehmih vat vat, remna siam thuai thuai leh thil a pangngai anga dah theih hram (status quo maintain) kha an tum leh duh ber a ni. Mizo mipui te thinlung erawh chu a dam chuang miah lo a ni. MNF hunlaiin Vairengte daiah MZP-in Zorun an sa a, zankhat pawh a riah hmain Mizoram sorkarin a thiahsak leh nghal a ni. Politics in a tum, HNAM HIMNA leh ZAHAWMNA te chu an tihchhan a nih hmel loh. ‘Kan lal chhung hi chuan buai rih lo e,’ tih chiah an ngaihtuah a ni. Tunhnai Congress hunah pawh hian kan buai chinfel dan chu kan hmuh theuh a ni- official te tlantir vat vat a, a ngai anga awm tura ‘remna’ siam vat vat kha a ni mai. (more…)

ZIUSA in UN ECOSOC ah Consultative Status hmu

Wednesday, October 29th, 2014

Kan hriat theuh angin United Nations ah Main Bodies panga a om a, chungte chu (1) General Assembly (2) Security Council (3) Economic and Social Council (4) Trusteeship Council (5) International Court of Justice te an ni. Heng zinga pakhat “Economic and Social Council” ah consultative status nei turin Zomi Innkuan USA chuan kum 2012 khan dilna an thehlut a ni. Diltu tamtak zingah vanneihthlak takin an dilna chu pawmsak a ni. July 14, 2014 khan United Nations Economic and Social Council (UN ECOSOC) ah Zomi Innkuan USA chu Non Governmental Organization, Civil Society an nihna angin Consultative status pek an ni ta. United Nations E/2014/32 (Part II) Economic and Social Council thuchhuah: Report of the Committee on Non-Governmental Organization on its 2014 Resumed Session, (New York, 19 – 28, May and 06, June 2014) phek 10 & 40-na a “Consultative Status” pekte ziahna ah Zomi Innkuan USA pawh a chuang ve kiau mai!
(more…)

Mizoram Sawrkar Hna – Fair em?

Tuesday, July 1st, 2014

Mahni State Sawrkar nita chu kan sawisel ve thei in ka ring.

Mizo te hi a tlangpui in kan zawldawh a, sawrkar hna chungchangah pawh kan ngawi kual ve mai mai in ka hria. Mizoram-ah chuan hna chu thawk lo mah ila, Mizoram lam a thawh dan tur ngaihtuah in hun rei ve tawh tak atangin ka bei ve tawh a, chutiang bawk chuan mi dang Mizoram lam a tawk lo te pawn in an tih ve tho pawh ka ring. MZU, MPSC, leh a dang te pawh ka rawn apply nual thin a, mahse ka hna dilna apiang atang thu mumal lo tak a hnawl ka ni fo mai a, RTI lam te pawh in ka tihpui ve tawh bawk a, mahse ka la hlawhtling chuang lo. (more…)

I lo sawi ve tûr a awm lo

Wednesday, June 25th, 2014

January ni 1, 2014-a ka post bak kha ka la post leh miah lo va. Ka khua lam lam a har riau nia. Ka’n rawn ti leh hram ang e aw.

Mizoram leiba chêng vbc. 5,455.95 a nih thu leh mi pakhatin chêng 50,008.06 theuh ba kan neih thu kan sawi zing ta hle mai. Bat neih duh lo leh nei ngai lo tia inchhâl mi fel tak takte pawh khân ba in lo nei reng zuk nia! Heti chung hian eng dang dâwn lovin kan la nui bâwk bâwk thei chu a ni si a le!

Vaibelchhe bi bat nei chungin minister leh parliamentary secretary-te hman tûr lirthei lei nân Rs. 3,41,50,000 an ruahman mai pawh ni lovin an chah thleng tawh zâwk lo maw? Thukhawchâng pakhat “Bumna ngaiah hmeichhia chu vawi sarih an bum nawn theih” tih thu hi in lo hre theuh tawhin a rinawm. Tûna kan dinhmunah hi chuan Mizoram mipuite hian hmeichhia pawh kan tluk lo tihna a ni. (more…)

Mizoram State Day – Pu Laldenga duhthusam ber thlen famkimna ni a ni ang em?

Friday, February 21st, 2014

-Fela Ayala @FB Special Report

Mizoram in buaina lak ata remna leh muanna kan neiha, State inhmuna hlankai kan lo nih tak dan chungchang sawi dawn hi chuan Pu Laldenga hming hi sawirik lohtheihloh a ni a. A lailum luahtu ber a ni. Pu Denga hi mi pianhmang fel tak, India sipai rinawm tak lo ni tawh thin, chumi hnuah District Council (Mizo Union sawrkar lai) ah pawh Cashier hna thawka engemaw vanga bang leh ta, mifing leh thusawi thiam tak mai a ni a. Thenrual kawm thiam leh mi rilru hneh dan thiam tak a nih avangin mite ngaihnat pawh a hlawh hle a. Kum 1990-a London khawpuia Cancer vanga a thih pawh khan Zoramin an sun tak meuh meuh a. Zofa chhulchhuak boral zingah chuan suntu nei ropui ber a ni hial mai awm e.

Amaherawhchu, mi tam takin “Mizo Hnam Pa” ti hiala an faka an chawimawi lai hian sawiseltu leh hawtu a ngah em em a. Tun hnaiah phei chuan a tir atang rengin independent a lo sual tak tak hleinem, a hna atanga bantu Pu Ch.Saprawnga a itsik vang mai mai alawm a lo nih ti-a sawi a ri zing ta hle mai. Mitthi tawh chanchin thalo lam hailan hi thil nuam lo tak ni mah se, Zoramin history bias lutuk loh nana an hriat hi a tul ve si avang hian lohtheihlohvin zalenna hi a lo sual tak tak lo emaw ni le aw tih rin theihna point hrang hrang ti hian lo tarlang ila :

(more…)

Lalbanga (King Edward VIII) kha!

Tuesday, January 28th, 2014

Vawiin January 26, 2014 tukthuan ei hma deuh a Travel channel ka thil thlir chuan ka thil lo hriat thin min ngaihtuah kir tir a, khawvel politics inkhelhna hi kan chhiar leh hmuh theih chinte hi eng tham mah an nih loh zia ka chian phah chiang hlein ka inhria.

TV ka tih nun phat hian NEWS channel ka en hmasa deuh ngei ngei. Chanchinthar tur vak awm a ka hriat loh vang chuan Travel channel-ah kan thlak a, ‘Greatest mysteries: Buckingham palace’ tih chu alo chhuak dawn tan chiah mai a. Thil dangdai lawm ve hrim hrim lo nih bawk nen ka thlir ta zel a, Mizo ten ‘Lalbanga‘ kan tih mai, England lal, King Edward VIII chanchin chu Dr.Kate Williams (historian) leh midang dangten an chhuina, documentary chu a lo ni a. (more…)