Archive for the ‘Politics’ Category

MIZORAM POLITICS A PARTY TE INCHIRHTHEHNA TAWP THEI LO: KAWNG CHHIA “MNF hovin anmahni mawng an hlim”

Friday, September 15th, 2017

Mizoram leilung hi a nghet lova fur ruahtui in thlennn tir țhin leimin avangin in leh lo mi tam takin an chan phah țhina kawng pawh nasa takin a min țhin avangin kawng a chhiat nasat phah hle țhin, hei hi hman ațanga Mizoram dinhmun leh nih dan phung reng a ni. Politics a inchirhtheh nan pawh MNF hian hmang teh mahse mipui hian Mizoramin kawng chungchangah kher hi chuan lungawithlak leh țhat tak tak hunlai a nei lo tih hi kan thil hriatchian a ni.

Tunah hian Mizoram sawrkarin he harsatna Mizoram in kan neih reng țhin tih tawp tumin kawng siamțhat hna hi beihpui tha in hma a la chho mek a, kumin 2017-18 hian Ministry of Road Transport and Highway hnuaia national highway siamna leh enkawlna turin state/UT 24 bakah NHAI, NHIDCL leh BRO te fund ruahman a ni a. He ruahmanna ah hian Maharashtra chuan chang tam berin cheng Vaibelchhe 129.72 changin Mizoram in a dawt a, cheng Vaibelchhe 124.68 kan chang a ni.

Tin, hetih lai mek hian Mizoram sawrkar chuan kawng siamțhat hnathawh beihpui tha a thawh tak meuh a, kum 2017-18 Budget ah hian Mizoram sawrkar chuan kum 2017-18 chhungin cheng vaibelchhe 239.50 kawngpui awmsa chei țhat nan ruahmanna a siam a, hei hi nikum lam lama sum Mizoram sawrkarin a dah aiin za ah zahnih sawmnga pakua (259%) in a tam zawk a ni. Amaherawchu, tun kum hian vanduaithlak takin thlasik pawh a zawh hmain fur February thla ațanga kan hman țan avangin kawng siam țhat hna thawhna turin khaw țha aa awm thei ta lova, fur a zoh hun ve leh tuma nawr ngai lovin sawrkar chuan a tum leh ruahman lawk angin kawng siamțhat hna chu beihpui thain a țan mai dawn a ni. (more…)

PI ZIRI A CHING EM NI?

Tuesday, August 15th, 2017

Mikhual hmeichhe hmeltha tak mai pakhat hi khaw pakhat ah a zin a; chumi khua ah chuan mirethei tak chhungkaw in ah a thleng a. “Chhungkaw rual tak, zah kâi, thlah ropui tak, mi chhungkaw awh rawn, mifate entawn, mi pate enthlak in nih theih nan min nei ula, min pâwl u la ka rai ang a, fa ka hrin sak ang che u… Tun chin ah rual awt reng reng a in awm a ngai tawh lovang, a hming pawh ka neisa thlapa District-a tih hi Lalpa min pek a ni” a ti a…. An va lawm teh lul em, kut bên hnan in Pathian hnen ah hial lawmthu an sawi a!!!

Chu hmeichhia chu a hmel en in zûnzam in a bawh khat tlat a, a pian lah chithlah nana itawm hliah hliah a ni, a mizia lah kutdawh tluka in ngaitlawm, lalfanu anga zahawm a ni. Mitilreh leh Pastor zahmawh thlenga kaitho thei khawpa ît awm, zei bawksi, thilphal, tawngkam thlum khat tlat a ni.

Chawngvung-i man lêt lawih a man a nih laiin, chhungkaw hmakhaw ngaih avangin an engkim thapin, neih thing lung khawng dawt dawt sengin an nei ta a. A mah ah chuan an hmakhaw hun an dahkham tak meuh meuh a ni. Nula sang tamtak hmeltha tak tak neih tur an tam laiin, Fapa ropui pek a intiam tlat avangi neih an tumruh tlat a, amah ah “zawng zawngin” an innghat ta meuh meuh a ni. Kum tamtak chhung atan an rinawm tlat a, an nei ta rêng a!!!

Mahse, an han nei ta cheng a, beisei a lo ang lo hle mai!!! Mo fel hmeltha anga a luh achin ah Rorelnate, thuneihnate, thiltihtheihna te a rawn chhawm a, hun a lo kal deuh a, chhungpuinû chan chang tura beisei khan, nu hrawn zia a rawn pu ta a!!! Ancheh, biak har, induh, vîn si, sual si ah a lo chhuak ta a. Chhungkaw fai rel bêl awmna hai khawpin chhungkua a hre chiang lova. Êk in kawng thlawh fai chu sawi loh, kawng tla bal, tuiin a hawrh leh biboh zawng zawng pawh a hai der lui tlat tawh!!! (more…)

American flag thui hmasaber tu chu tunge?

Tuesday, July 4th, 2017

Mi tamtak chuan American National flag thui hmasaber-tu chu, Elizabeth “Betsy” Ross, anti ngei ang. A dik chiah em tih hi chhui tham taktak a awm thei a, mahse thlurbing pakhat neiin i han sawi dawn ang hmiang! Elizabeth Ross khan American flag hi a thui ani tih a damlai zawngin vawikhatmah a sawi hriat a nilo a, ama thui ngei a ni tih tuman an sawi emaw pawh hriat a ni chuanglo chungin, a tupa chuan leh hmutu tur an thih hnu leh,kum 100 dawn a liam hnuah – George Washington, Robert Morris, leh George Ross te hmaah a design chu phawrhin, chutiang chuan a thui thei angem tiin a zawt a. George Ross chuan tlem tidanglam a thui turin a hrilh ta niin Elizabeth Ross tupa William Canby chuan 1870 khan a sawi a. Tichuan, Elezabeth Ross fanu leh a tunu te hriatpuina-in “Harper’s New Monthly Magazine”-chuan kum 1873 khan a chhuah darh ta a, chuta tang chuan American Elementary School-ah te chuan naupangte zirtir chhoh a nita a ni. (more…)

“Vote thlak” chungchang a kei leh United States.

Wednesday, January 11th, 2017

Ka blog a mi ka rawn suan lut e:

Kum 2007 atang tawh khan United States-ah hian “vote thlak” thei dinhmun a insiam ve thei ni tawh mah ila ka phur tehchiamlo bawk nen ka ngaihsak ngailo. Thiante hnenah pawh ka tumloh thu ka sawi zeuh zeuh tawh thin bawk. Kum 2008 a United States President thlanna a awm khan, ram tan a mi tha a ni dawn a ka hriat vangin (a campaign auhla vang a ni ang), vote thlak tumna lam nei chuang hauhlo chuan ka nupui hnenah Barack Hussein Obama vote ngei ngei turin ka fuih. Ka fuih mai pawh nilo-in ka tur zawk mah awm e. Vote tumna lam neive lem rihlo mah ila, awmna ram atan chuan mi dik leh ram tan a tha tur ni a ka ngaih chu party politics a buailo-in kalo tan ve em em ringawt mai a nih chu.

A campaign auhhla a ropuiin a ukil nih hriat tak a tawngkam thiam Hussein Obama chu President a nita ngei a, a lawmluh ni pawh a pui hep hep teh e! Mahse, kum khat pawh a ral hma chuan kalo tanta kha inchhirna leh inngeina deuh ka neita tlat pek a. A rei zel a, mihring lem tak leh America ram chakna haw tak (he seem to hate strong America), khawvel a chak bik nih duhlo niawm taka engkim kalpui a ni chhota zel mai a ni. America hmelma Iran a thlawp a, remchang a hmuh apiangin America hmingin ngaihdam a dil a, middle east a America thiantha ber leh Democracy ram awm chhun chu a hawta em em mai a nih kha. Tichuan, kum 4 a ral dawn… 2012 a inthlan awm leh turah Hussein Obama a ding leh chu a lungchhiat thlak lek lek zawk a ni. Tin, hna a thawh hma a Nobel Peace price an pek khan a lawmman siamtute a ti nep sawtin ka hre nghe nghe. Hussein Obama leh Romney te chu ram tan a tha lo tur nia ka hriat ve ve vangin vote thlak lam ka ngaihtuah leh talo a, ka nupui pawh chuan a tu zawk mah chu a vote ta lo a, kan chhungkua atangin 2012 inthlan khan vote a tla talo a ni.

Kum 2016 inthlan lo awm tur chu Republican party a candidate an tam hle mai a ( mi 17), mi tha deuh hlir nia ka hriat anni hlawm nghe nghe. Democratic party candidate te erawh: pakhat chu kan awmna state, Maryland governor hlui, a mayor nihna a record chhe fahran, governor a nih pawh a record tha nei lemlo a ni. Pakhat dang lah chu Democratic hming a ding independent candidate leh Socialist a ni. An hmeichhe neih chhun lah chu dawt sawi avanga a hna lian thawh hmasak ber atanga an ban, record tha reng reng kum 30 vel chhung neilo a ni. Republican lamah chuan politics lam a hming la nei ngailo pakhat, frank tak mai, mi pawisawi palh hlauhna neilo a thil a nih ang ang a sawi chhuak phawng phawng mai chu an chuk rawn ta luai luai mai a — a chanchin chhui chian chakna ka neita tlat! (more…)

LADC Gen. Election Result kimchang

Tuesday, December 1st, 2015

LADC MDC INTHLAN FINAL RESULT
.
Sangau East : F. Rohnuna, MNF- 633 votes.
Sangau South : ST. Laldailova, INC- 664 votes.
Sangau West : C. Lallungmuana, INC- 625 votes.
Cheural : L. Lawmkima, INC- 479 votes
Lungtian : H. Biakzauva, MNF- 649votes.
Lungpher South : C. Lalhnuna, MNF- 791 votes.
Vawmbuk : T. Zakunga, INC- 849 votes.
Bualpui West : V. Zathang, MNF-564
Bualpui East : K. Vanlalsanga, INC- 569
Lawngtlai Bazar : C. Sangchhunga, INC- 521votes.
Lawngtlai Vengpui : VL. Hmuaka, INC- 838votes.
Lawngtlai Chandmary : C. Lalsawmzuala, MNF- 707
Lawngtlai Council Veng : Manghmunga Chinzah, MNF- 840
M. Kawnpui : N. Sangnawni, INC- 1239 votes.
Bungtlang South : JC. Ngurluaia, INC- 646votes.
Sakeilui : Suresh Chakma, INC-
Sekulh : Apetow Lawmsanga, INC- 1257 votes.
Tuithumhnar : KC. Malsawmdawngliana, INC- 971 votes.
Vathuampui : C. Lalneihkhuma, INC- 955 votes.
Lawngtlai College Veng : Lalchhuanawma, INC
Lawngtlai -III : T. Lalengmuana, MNF-
Lawngtlai AOC : LR. Dingliana, Independent
Paithar : V. Zirsanga, INC-1090
Diltlang South : Laltlawmlova Chinzah, INC-814
Chawngte P : Andrew Laltlanzara, MNF-854
.
INC : 16
MNF : 8
Independent : 1
Thu Nawi : (more…)

Ram Hruaitu Auh-Nawmnah Hi A Dik Em?

Friday, March 20th, 2015

1. THU KAMKEUNA
Ka post hmasa “Savawmin Mi 42 a Seh-hlum” tih-ah khân, Pathian ruat Hruaitu Auh-Nawmnah leh hmuhsit a ţhat loh-zia leh a hlauhawm-zia, chawp-leh-chilh-a an thih nghal thu kan sawi tawh a. Vawiinah thung chuan, Pathian ruat Hruaitu chu Pathian tirh ngeiin a Auh-Nawmnah thu leh chu Pathian ruat Hruaitu chuan ngawi reng a, lungawi taka a tuar thu kan ngaithla ve thung dawn a ni.

Bible hian thil engkim deuh-thaw mai nih-phung leh zia hi a sawi lang a. A chhânna leh a siamţhatna lam thlengin a ziak leh vek bawk a. Zawlnei Isaia chuan, “Lalpa thu-ah chuan zawng ula, kim lo pakhat mah a awm lovang a, kawppui nei lo pakhat mah a awm lovang” a lo ti daih tawh a ni (34:16). (more…)

Refugees leh Mizoram

Monday, February 16th, 2015

Ka ngaihruat leh suangtuahna kal sual nge, Mizoram tan hmakhua ka ngai ta lua nge…hmuuu!!

Sawi deuh top teh ang. Central sawrkar leh kan thenawm State te hian Refugees zawng zawng deuh thaw te hi Mizoram hlir an kawhtir le? Chhan eng nge ni an le.

Nimin lam a Union Minister Rajnat Singh a’n Reang Tribal ho Mizoram a ho tur leh kan sawrkar poh in tha tak a lo dawng sawng tur in a tih kha.. (http://www.business-standard.com/article/news-ians/rajnath-singh-asks-militants-in-northeast-to-shun-violence-115021401086_1.html)
(more…)

POLITICS LUNGPHUM

Friday, January 30th, 2015

(He thu hi Pi Hmingthanzami ziak a ni a. Tha ka tih em avangin ka rawn post a ni e. Lo chhiar ve ngei teh u)

Mizorama mipui tam berin Politics kan hriatthiam dan chu- thuneihna leh lalna inchuh (Sorkar siam) hi a ni. Politician kan tih zinga tam tak pawh hian chu chu an ngaihdan niin a lang. Engti zawng pawha thuneihna chan hi an tum ber a ni. Chumi atana a chaw chaha kan hman ber chu Development a ni a. Policy kan insiam that siak a; policy tha neih aimaha kan la ngaihpawimawh zawk chu, ‘Engin nge mipui hip ber ang?’ tih hi a ni. Congress-in NLUP an sem a, party dangte chuan sawisel reng chungin a aia tam sem dan an duang chhuak thap mai a ni. Hnam leh Ram erawh chu kan agenda-ah hian a tel pha lo em em a. Opposition an nih laiin mipui te rilru thawi nan vei awm tak te chuan an insawi thin a, a tak takah erawh chuan kan thinlungah veina a awm pha lo a ni. Hei leh chen kan thenawm nena kan ramri kan ngaihthah theih danah hian chu chu a chiang reng mai a ni.

State ramri chungchanga kan sorkar ten an duh ber chu- an sorkar laia buaina a thlen loh hram hi a ni. Thil eng emaw lo alh chhuak hlek a awm chuan official te tlantir vat vat a, hmehmih vat vat, remna siam thuai thuai leh thil a pangngai anga dah theih hram (status quo maintain) kha an tum leh duh ber a ni. Mizo mipui te thinlung erawh chu a dam chuang miah lo a ni. MNF hunlaiin Vairengte daiah MZP-in Zorun an sa a, zankhat pawh a riah hmain Mizoram sorkarin a thiahsak leh nghal a ni. Politics in a tum, HNAM HIMNA leh ZAHAWMNA te chu an tihchhan a nih hmel loh. ‘Kan lal chhung hi chuan buai rih lo e,’ tih chiah an ngaihtuah a ni. Tunhnai Congress hunah pawh hian kan buai chinfel dan chu kan hmuh theuh a ni- official te tlantir vat vat a, a ngai anga awm tura ‘remna’ siam vat vat kha a ni mai. (more…)

ZIUSA in UN ECOSOC ah Consultative Status hmu

Wednesday, October 29th, 2014

Kan hriat theuh angin United Nations ah Main Bodies panga a om a, chungte chu (1) General Assembly (2) Security Council (3) Economic and Social Council (4) Trusteeship Council (5) International Court of Justice te an ni. Heng zinga pakhat “Economic and Social Council” ah consultative status nei turin Zomi Innkuan USA chuan kum 2012 khan dilna an thehlut a ni. Diltu tamtak zingah vanneihthlak takin an dilna chu pawmsak a ni. July 14, 2014 khan United Nations Economic and Social Council (UN ECOSOC) ah Zomi Innkuan USA chu Non Governmental Organization, Civil Society an nihna angin Consultative status pek an ni ta. United Nations E/2014/32 (Part II) Economic and Social Council thuchhuah: Report of the Committee on Non-Governmental Organization on its 2014 Resumed Session, (New York, 19 – 28, May and 06, June 2014) phek 10 & 40-na a “Consultative Status” pekte ziahna ah Zomi Innkuan USA pawh a chuang ve kiau mai!
(more…)

Mizoram Sawrkar Hna – Fair em?

Tuesday, July 1st, 2014

Mahni State Sawrkar nita chu kan sawisel ve thei in ka ring.

Mizo te hi a tlangpui in kan zawldawh a, sawrkar hna chungchangah pawh kan ngawi kual ve mai mai in ka hria. Mizoram-ah chuan hna chu thawk lo mah ila, Mizoram lam a thawh dan tur ngaihtuah in hun rei ve tawh tak atangin ka bei ve tawh a, chutiang bawk chuan mi dang Mizoram lam a tawk lo te pawn in an tih ve tho pawh ka ring. MZU, MPSC, leh a dang te pawh ka rawn apply nual thin a, mahse ka hna dilna apiang atang thu mumal lo tak a hnawl ka ni fo mai a, RTI lam te pawh in ka tihpui ve tawh bawk a, mahse ka la hlawhtling chuang lo. (more…)