Archive for the ‘Opinion’ Category

Ngaihtuahna

Wednesday, August 29th, 2012

French Philosopher Rene Descartes chuan, “ka ngaihtuah a, tichuan ka lo awm ta a”(I think therefore i exist/am) tih thu lar tak mai hi a lo sawi a, hrethiam lo leh deusawhtute chuan ama hming nena hmehbelin sakawr hmaah tawlailir a awm ngai em ni(Des Cart before des Horse) tiin an an sawi fiam thin a, a tum ber chu a awm a ni tih tichiangtu leh finfiahtu ber chu a awm tih a ngaihtuahna tak kha a ni. Thil nung dangte pawh hian hriatna an nei vek a, mihring danglam bikna chu kan hria tih kan hriatna lai tak hi a ni awm e.

Thil nung lo(non living) aia thil nung danglamna chu kan thil tawn kan dawnsawn let dan hi a ni a, mihring kan chungnun lehna chu kan thil tawn kan ngaihtuah let leh hi a ni a, mi fingte an ropuina chu ngaihtuahna an seng peih em em mai hi a ni. Ngaihtuahna hian mihringah mahni inhriatchianna a pe a, chu chuan nun a thunun thin; Greek Philosopher Socrates-a chuan mahni inhriatchianna hi finna bul ang hialin a chhal a, keimahni inhrechiang tur chuan kan ngaihtuahna ka sen a tul a ni. Tunge ka nih a, miten tuah nge min ngaih, tih ngaihtuahna hian nun dan mawi a paw chhuak thin.

Pathian thuah chuan, “Ka mite chuan ngaihtuah rawh se” “hawh teh u i ngaihtuah tlang teh ang u” tih thute kan hmu a, kan rin hi kan ngaihtuah a tul a, kan hriat hi kan ngaihtuah zui a tul bawk thin. Mahni mum muma mum a, hmuh chin chiah ngaihtuah ni ila, naupang chhia kan ni dawn a, ransa aia kan chungnunna chu kan ngaihtuahna hi a ni. Isaac Newton-a hun hma lamah khan theirah hi vawi duai lo a lo tla tawh a, ngaihtuahna hmanga theirah tla chhawr ber a lo ni hlauh zawk a.

(more…)

Tun ang ni lo nakinah!

Tuesday, August 28th, 2012

Mizo te hian kan ching zual em tih hi ka va’n inzawt ngun tak em… rilru-in! Mizo ka ni miau a, hnamdang aiin mahni lam chu ngaih pawimawh tur rengah te ka ngai tho bawk a.

In kan sa a, a thar lai ngei mai chuan han luahlum te a nuam a, chei á¹­hat ngai pawh a awm ngai meuh lo. Ama mawi mawiin chu in chu a mawi mai a, ka tuai hnum hle a, a aia in mawi lo leh mawi zawk pawh an tam tho bawk. Hun a liam zel a, kum tam an vei hnu chuan chu in, ama tawk a mawi ve á¹­hin tak mai chuan chul lam a lo pan á¹­an ta a ni. A hma a chei á¹­hat leh chuan ngai vak lo kha tunah meuh chuan, rawng hnawih á¹­hat te leh thil dang tam tak a thawm á¹­hat alo ngai tawh á¹­hin a ni.

Chutiang deuh tho chu mihringte hi kan ni awm e!

Kan á¹­hatlai ni te chuan keimahni phak ang tawk tawkin kan nalh á¹­heuh awm e. Kan nalh viau e tilo chuan keini aia nalh leh nalh lo pawh an kat ve nuk zel tho mai. Chutia kan nalh vanglai emaw chuan nupui/pasal min pawmlum tu tur kan hmu a, chhungkua dinin fanau nen kan chiar nak nak tawh á¹­hin. Hun leh ni te alo liam ve zel a, upat lam kan pan ve zel bawk a. Chutah meuh chuan kan engkim mai chu thuam á¹­hat alo ngai fo tawh á¹­hin. Kan rilru suk-thlek dan pawh mi pangai tan chuan a hun ang zel a intuai thar a ngai a. Thuamhnaw pawh chutiang zelin.

(more…)

Niuh neuh!

Tuesday, August 21st, 2012

1. Mizoram khawpui vel a han kal a, nula tlangval te thil han zawh a hawihhawm tak a mi chhanna chang an hre ta khan rilru a ti hahdam!

2. Sawrkar officer emaw, contractor lian emaw, sumdawng lian emaw nih hian tinge kan thawhpuite, keini aia lehkha zirsang lo zawk en hniamna kan neih tlat zel le?

Engvangin nge sawrkar officer emaw contractor lian emaw, sumdawng lian emaw nih hian midangte aia ni vei ta riau a kan inhriat á¹­hin le. Midang tel lo vin kan awm thei der si lo. Midang ten an hnathawh ang thawk tu awm lo vin khawvel a kal thei a ni der bawk si lo.

3. Tinge mahni chhunghaw chenna tawk lek, sak hma a rel-hmang uluk tak a siam mai lo va, theih patawpin lian thei ang ber leh rit em em mai a in sak kan chin tlat hi le. Kan ram leilung ngheh dan tawk pawh ngaihtuah duh lek lo va, rem leh rem lo va kan inchherchhuan san siak mai hi le aw. Mi hmuh a nei tak ang a lan/neih zia pho lan tumna mai a ni thei ang em?

(more…)

Lalhnam ka hmuh ve dan/lalhnam sikul-ah ka kal ve a….!

Tuesday, August 21st, 2012

Ka thil tawn tlem te hi kan sawi lang ve leh teh ang ;-) Lalhnam era a ni bawk sia :-P :-P :-P

Kum 1990 kum khan lalhnam sikul, Thingsulthliah khian hostelah thlahnih vel ka han awm ve alawm le :-O (ka nu lama ka pu te hi pawlchhuak, lalchhungkua an nih vangin) an hreawm dan chu(h) jail tang ah hian ka in chan ber ;-( disiplin chu a tha, mahse…. kha a tam lutuk a ni keini naupang tan kha chuan.

Thla hnih hnu a ka pa in mi rawn kan khan min la chhuak chiang teh asin… Tun hnu thleng a ka ngaihtuah hian pawlchhuak ho hi chu an lo de de dei dei tlats. :-D Kan in bula nunna kulhbing an tih,(biakin ve a niang chu) ah lah chuan chhun zan zawm in an rawn pawnto reng mai a, tu ma mit mei kha an veng ngai lo hrim hrim. Naupang a ta lang chuan nuam hi kan lo ti ve thei a nia a chheh velah. :-) (He in hi ka pu in a rama a sak tir a nia, lalhnam atanga an chhuah hnu in a khul let leh tawh) chutiang vel chu an lo ni, zahna nei lem lo, chapo ar a lalchhungkua in ti tlat kha (N) chuvang chuan thu tak khuk a khuk pui hlui chi an ni lo, hmuh kan ila a fuh ber in ka hria ;-)

Lalhnam ho ka hlawkpui ve na tlem awm chu ruai kha an threh deuh reng a, masi hi kan hmang a ni deuh reng mai a ni. :-P :-P :-P A hrim hrimin vanneih ve deuhna ka neih chu a changin lalramah (lalchhungkaw zingah) :-P ka khawsa a, a changin israel ram-ah (hnambo zingah) :-D Hei tuna ka hnathawhna hmun bulah lah hian van kawtchhuah te a la awm zui :-D Mi te ang in thu leh hla te chu thiam ve phei ila chuan vanram fan thu te pawh ka ziak ve hial tawh mahna :-P :-P :-P

Mizo á¹­awng ziahphung – 0

Tuesday, August 21st, 2012

Mizo ṭawng hi hmasáng aṭanga zîaka dahṭhat a awm vè lëm loh avàngin a ziah dàn chungchangah pawh harsatna tam tak a awm a. Hemi sukiang tùr hian Mizo Language Committee din a ni a, an lehkhabu siam Mizo ṭawng ziah dân    tih a chhuah meuh chuan buaina tam zâwk a kiang duak niin a ngaih theih: Mi tam tak inhnialna a tireh a, a dik zâwk leh dik lo zâwka inhnial buai ngai lovin dàn siam a ni tawh miau va. Mahsé he lehkhabu nei lo leh chhiar lo tán chuan a reh ve ngawt lo.

 

Tuna ka thuziak hi chu a lehkhabu pumpui thlir thuak thuakna a ni phawt ang a, a ziah dàn tak tak chu hman remchan ang zëlin, chhiartute’n in chhiar peih dawn bawk chuan, kan la rawn zîak ang.

(more…)

Han ti ve ila..

Monday, August 20th, 2012

Kum 1990 chho bawr velah khan Vai nena buaina neuh neuh kan tawk zing hle a, kan buai apiang mai khan kawng a ping a, thil man a to a ei tur kan tlachham nghal zel kha a ni mai a. Kum 20 bawr vel a liam ta, kan la ngai reng a, buaina awm se kan nghei nghal dawn tih a la lang reng. Dem tur an awm a nih chuan a kara sawrkar-na chelhtu zawng kha an ni mai ang chu.

Tuirial Hydel Project zo thei chuang lovin Serlui Hydel Project nen hma an la dun a, a pakhat mah chhawr tur la awm chuang si lo; Serluite hi khuap li pung lo hian Mizoram chawbel-ah hman tum zawk se kan hlawk zawk ang. Mizoram lui zawng zawng deuh thaw hi a kam tuak thlai chin nana tha tak a awm meuh lo, tiau vut leh lungin a bawh khat deuh vek a ni mai a. Serlui/Builum erawh chu Buh leh thlai chin nana tha fahran mai, leilet zau tak siam theihna a ni a, a luikam tuak hi leilet atan chei ila mizoram chawm thei hial tur a ni.

Hautak em emin Builum khua an sawnsak a, Compensate atan nuaih tam a luangral a, chhawr tur ber kawlphetha lah Bulb pakhat eng pawh kan la hmu si lo, lo hmu teh reng pawh ni ila vai ram kawng a pin tikah eng utin ei tur kan nei lo leh emaw a ni ang a. Tih tak takna kan tlachham ber mai hi a pawi vawng vawng. Lal taka awm a, Motor-a Guard-ho nena Traffic chep em em kara chak deuha tlan tum hi Minister hna ber emaw kan ti tawh mai ang tih a hlauhawm e.

(more…)

Lalhnam/Hnam Sakhua- ho post ka ninna tlem..!!

Monday, August 20th, 2012

Mi phunchiar ka rawn che leh dawn. Hetiang pawh hian ka la awm vak ngai lova, rilru te pawh min lo ti maithei. Amaherawhchu, mi tam tak sawichhuah duh loh hi sawichhuak tur hian a mawl fal hi kan awm loh chuan a buaithlak tan tlatin ka hria.

Mi thuziak ania, enge a pawina awm pawh in ti mai thei. A dik viau tho a. Kei ngei pawh hi ka thiam lo ang, mi thuziak lo nin em em mai chu.

Hman deuha an ngaihdan an rawn sawi te, tunhnai deuha an lo indin chhuah dan, Mizo history ah pawh sawi tel theih tur an rawn ziak kha chuan keipawhin ngaihnawm ka ti a, ka hlawkpui chuang lem lo nain an ziak tha chu ka ti tho mai.

Mahse, ti teh ang, heng a hnuaia point hrang hrangte  avang hian ka ning deuh tlat. Ka sawifiah duah dawn lo a, mi pangngai, helai hmun tlawh thiam chuan a awmzia kan man mai ang chu maw.(inla thu min tih pawn pawi ka ti lo)

1)  Helai hmun hi RAMTHIM Field emaw an ti tlat hi ka ning.

2) Helai hmuna  Midang tai rana thuziak an thehdarh tam lutuk hi ka ning.

3) Helai hmunah hian ngaihdan a leng vek a, amaherawhchu midang ngaihdan zahpah lo baksaka dawt leh thu mumal lova an pawt reng hi ka ning.

(more…)

For Tibetans, the Zos My People and Others

Monday, August 20th, 2012

Sources: http://shauzelsailo.blogspot.com/ (- Tar leh mit chaklote tan)
http://dayofluck.blogspot.com

I believe we all have heard of suicides including self-immolation, this have been a concern for me, but my concern is renewed when I saw a picture of a self-immolating Tibetan in burning himself for free Tibet from China, on a website. I was taken to it when I click a link of someone’s tweet on twitter.

If the reasons freedom fighters commit self-immolation or suicide are because they want freedom and to be a master upon themselves, self immolation or to hurt or kill oneself is courageous but the most foolish act.
Maybe some people self-immolate because they are taught no to violence, in other words not to kill, of harm enemy by voilence, and because they want quick and effective action and consider that self immolation is the quick and effective way without really realizing how short and ineffective self immolation really is. And they did not realize that when they self immolate they do not free themselves but they free their own enemies from themselves.

Everyone should know that self immolation is not an idea or part of non-violence and never will it be its idea or part. It is not even the way to get any freedom and independence. Self-immolation or suicide does not speak or shout louder and is not more effective than fighting and dying in the hands of enemies, violence or non-violence movement, instead it makes your enemies happy.

Of course, when one burn himself, his enemy will not come, care and give him food, instead they will want all of them to burned themselves to death. And if all the freedom fighter self immolate, who will fight for freedom? There will be no one, and freedom is never. Therefore, it is certain that self immolation is not the way to get freedom and independence. It is not even the act of true leaders, and true leaders will never supports but condemns it.
(more…)

ZORAM POLITICS- Congress leh MNF insiamthat lehzual nana ka beiseite.

Sunday, August 19th, 2012

Kan sawi fo thin a, Zoram politics hi beidawnthlak leh beiseiawm pawh awm tawh lo khawpa chhia hian kan chhuah fo mai a. State dang khaikhin chuan kan politiciante hi an la tha narawh e. Kan politician-te hi engtiklai pawhin kan la bawhbuaiin kan la chimbuai a, anni lah hian tha takin min lo dawngsawng thei reng te hi a ropui. State danga politiciante chu an party MLA te takngial pawhin bawkkhupin chibai te an buk ania, mipui dinhmun han ngaihtuah mai ila. Kan M.P Pu C.L.RUala leh Pu Lalhmingliana te lah hi mi taima leh zamtha, Mizo society atana theihtawpa inhmang nasa an ni. Kan ram hruaitute hi fak an phu asin.

Amaherawhchu, heng points tlemte ah te hian an failed deuh chuan a lang a, hmasawn tum nan pawh hmang se a tha hle in a rinawm

Congress
1) An pu ber hian thangthar thalai mifing tak tak hovin han belhchian hi a dawl lo deuhin a hriat mah mah tawh.
2) An pu ber hi tawngkam lam duh uluk lehzual se, a leadership chu a la tha tho maithei. Tunlai thangthar an fing tawh a, media lah an chak a, tawngkam tin hi record a thehdarh zel a ni tih hriat a pawimawh.
3) Mipui nitin mamawh, basic needs- eirawngbawlna gas, power supply, adt ah hian tan lak a ngai khawp mai. Minister zam tha, fing tak an mamawh in a hriat.
4) MLA an ngah avanga an confi lutuk hi tlem chuan an tlukchhiatna hmawr a ni ang tih a hlauhawm.
5) Minister naupang, fel tak takte hi mipui nen inzawm department hi chang deuh bik se, sawrkar hian fak a hlawh deuh angem? entirna- sports department ang te hi.
(more…)

Kelchal mangman…

Saturday, August 18th, 2012

Thihna lui chu, thihna lui chu,

Thihna luifâwn thimah chuan kal mah ila, 

Jordan lui fâwn vêl chu ka hlau lo vang a…

tiin ka piaha záwng rùal chu an lo zái rual ṭhat ṭhat a, ka bek zâwna uite pangang chu

Duhthuléng sàm zawng ka nuam ve (ham ham) ṭhin e,

Thliahhnu léng ka tán sakhmél a úang thlàwn e

tiin hrùtzai leh chhepchher ilo remin a lo zái rát rát a. Ka piaha pawhchhiatkhàuvin aw chhäng ṭiaka

Nang lo chuan tlaini lèn a har e Lalpa

ti-a a lo chhàwn avàng chuan fùrpui nge varungpui hur lai ka thliar hrang thiam mai lo va. Varung leh ngalbiang chuan bû chu lo chhep rual mah sé engnge ka tán a sawngsawhlawtna awm? tiin ka ngaihtuah ru leh hnuhnawh a. Ka piah käwiah chuan putar pakhat leh a á¹­huihruaite hian thäwm maksak deuh deuh hi an rawn nei ham ham a. Ka va hnaihchilh chuan pu HES Luaia leh a hmeite hi an lo ni a (Pu HES Luaia chu tunge a nih pawh ka hre lo va, hmei a neih leh neih loh hriat phei chu lawr lawr lawr). A hmei zíngah chuan mipate lo awm nuaih a…! Mai mai tak kai! Nawhchizuar bungbu lai ngei mai hi rampalailenga a lo á¹­o mial tâkin tiin rawlkhang an lo tlùan a ni.  Chutah ka piaha tlangval zamá¹­ha zet zawt chuan,
(more…)