Archive for the ‘Nature’ Category

TZUCHINOKO

Monday, January 27th, 2014
TZUCHINOKO<br /><br />
**********<br /><br />
Mizovin rul hmuh thianglo a kan neih ‘Tlubing’ kan tih leh Japanese ho in Tzuchinoko an tih hi thil thuhmun a ni thei ang em...???</p><br />
<p>KHUH HAWNNA: Mizote hian  eng engemaw chanchin finfiah theih tak tak mang si loh mak deuh sawi tur hi kan ngah hle mai a, a sawi lah hi kan sawi uar thei nangiang lah taka. Mahse heihi in dem ngawt chi a lo ni hauh lo mai a, khawvel hnamdang, hnam upa tak tak ho te pawh hi an lo ni ve tho mai a. Heng thil mak tak tak kan sawi thin te hi engemaw a taka an lo hmuh tawh behchhan a a chanchin hian sawi a lo ni ve tlangpui thin a. Chuvangin dawt a ni han in tih sak ngawt hleihtheih lah a ni hek lo. Chutih lai erawh chuan hmuhdan, hriatdan, sawidan a lo dan thin avang te leh a taka finfiahna tak han phawrh mai tur a lo awmloh thin avang te hian a mak zawng deuh a sawi uar te hi kan lo ching fo thin zawk a lo ni a. Hetiang a thilmak, finfiah hleihtheih tak tak si loh, mahse a hmu sawi tur leh a chanchin sawi tur ting kan neih ve zingah chuan rul chikhat, upa te’n hmuh thianglo a an ngai ‘Tlubing’ an tih mai chanchin hi a mak pawl tak chu a ni ve ngei ang le.</p><br />
<p>MIZOVIN TLUBING KAN TIH HI: Rul chanchin hi ka hre tam lo khawp mai a, kan mithiam te’n a chanchin an ziah te leh mi sawi ka hriatte hi an ni mai a, han chhui a han zirchianna pawh ka nei ve hek lo. Mahse hman atanga mak ka lo tih ve em em chu kan pi leh pute hun lai atanga an lo sawi, hmuh thhianglo hial anga an lo ngaih ‘Tlubing’ an tih chanchin hi a ni tlat mai. Ka hriat ve dan chuan Mizovin ‘Tlubing’ kan tih hi rul chikhat, banrek tiat bawr vel a lian, tawite tawng chen vel lek a sei, mei zui deuh tawite nei, a tleng pawh a tleng ve lo a, amah chu intung a hmalam zawnga tlu bin tep tep thin a nih avanga ‘Tlubing’ an tih tak, inzial mum a chhuk zawng pawh a lum thei ni in an sawi thin a. Sawidan pakhatah chuan hetiang ‘Tlubing’ hi a inbin lai hmuh chuan lo dawm a, “Ekhai i tlu na palh ange...” tih pah a dimtea a tlu tur leia muttir chuan a lo dawmtu kha mal a sawm thin ni in an sawi bawk. A tak a hmu hi sawi tur an vang viau mai a. Rual u deuh te leh hre tur awmang deuh a ka ngaih te ka’n zawh kual ngial pawh hian hei bak hi chu chiangkuang tak a a chanchin sawi thei hi an awm hauh lo mai a. Rul chanchin ziahna lam te kan en kual ve ngial thin a, mahse khawvela rul chihrang 3,400 chuang awm an finfiah tawh zingah hian an lang tel ve lo tlat mai a. Chuvangin a chanchin hi thawnthu leh thil mak dangdai ang deuh a sawi mai bak hi chu hriat tur a lo vang khawp mai reng a.<br /><br />
<!--more--/><br /><br />
JAPANESE HO PAWHIN AN NEI VE TLAT: Heng Mizovin ‘Tlubing’ kan tih hi kan Mizo pi leh pu te suangtuahna khawvel atanga rawn piangchhuak a ni thei mai angem tih ngaihtuahna a awm laiin hetiang ‘Tlubing’ kan tih ang deuh hi Japanese ho khian sawi an lo nei ve tlat mai le. Japanese ho chuan hetiang rul hi ‘Tzuchinoko’ an ti a chumi awmzia chu ‘tzuchi’ tih chu ‘indona milem buhpawl a siam’ tihna a ni a, ‘noko’ tih chu ‘fapa’ tihna a ni ber mai a. ‘Straw-bat snake’ tih te ‘rolling hammer’ tih te, ‘Snake bat’ tih te ‘Horizontal bat’ tih te leh hming dang chihrang hrangin an sawi thin a ni.</p><br />
<p>TZUCHINOKO CHU: Heng ‘Tzuchinoko’ an tih te hi an pianhmang an sawi hi a danglam khawp mai a. Taksa tawi bawng liantak phek deuh, 2ft-3ft vel a sei, an taksa vang lam hi 3inch bawr vel a hlai/lian, phuhlip hlai tak tak nei, a hnungzang thlaa a uk dum deuh a a khat mawi tawk a tial thla, a taksa hnuailam serthlum rawng deuh, lu kil thum, phek deuh lian tak nei, ki tawitei pahnih leh mit lian vak lo bial deuh nei, a hnar kawn bula khuar pahnih awm, lei sen tak mahse rul pangngai anga lei hmawr kak ve lo, a taksa sir tuak a parh deuh awm, leh a mei tawite ah chuan ruh nei lo ni in an sawi bawk.</p><br />
<p>A chetdan leh a khawsa zia an sawi pawh hi keini Mizovin a ‘Tlubing’ kan sawi thin te nen hian a lo inan hmel angreng hle mai a. An sawi dan chuan a tleng a tleng lo in hmalam zawng hian khapdiau in khap ang deuh hian a kal thin a, tin, a taksa chu intung in hmalam zawng a tlu phei in a kal thin bawk ni in an sawi. Hei bakah hian ball anga in zial mum in awih pangah te pawh chhuk zawngin a lum thin bawk ni in an sawi. Boruakah te pawh sang takah a in perh kang thei a, a rawng pawh hi a duh duh in a ti danglam thei ni in an sawi leh bawk. Tzuchinoko te hian tui hleuh pawh an thiam hle ni a sawi an ni a, tui atang pawh hian thui tak tak an in perh chhuak thei an ti bawk. Tin, faifuk ang deuh te, chhimbuk hram ang deuh te, rum ri ang deuh te pawh in an hram ri thei ni a sawi an nih bakah an rim pawh a chhe hle niin an sawi bawk. An sawi zel danah chuan ramsa te deuh sazu te leh thil dangte chawah an ring ve a, anmahni hi an kawlh in an tur hi a hlauhawm em em a, tin, an tur hi thui tak an phuh chhuak thei ni in an sawi bawk. Heng Tzuchinoko an tih ho te hi Japan ram a an tlang ram Honsu leh Shikoku ah te, Kyushu thliarkar lamah te, tin, Korea leh eastern China lamah te leh New Guinea lamah te an cheng ber ni in an sawi. Phaizawl, ramngaw, tlangpang vel leh dil hnaih dum hmunah te an awm duh bik ni in an sawi bawk.</p><br />
<p>AN HMU FO ALAWM: Keini Mizote hi chu hmanlai hun atang tawhin kan thil hmuh leh hriat te chiang taka ziak a chhinchhiah thlip thlep chi kan ni lo hrim hrim mai a. Thuziak kan neih har chu thudang ni ta se, thuziak kan neih hnuah pawh kan thil hmuh leh hriat dangdai deuh te hi chiangkuang takin kan chhinchiah ngai lova, han chhui chian dawn pawh hian “Chumi chuan a ti...” tih vel bawrah hian a zuzi ral leh mai thin a, a buaithlak khawp mai a. Hnamdang te chu hetiang hi an lo ni ve hlek lo mai a Japanese ho te chuan hetiang rul mak tak mai ‘Tzuchinoko’ an hmuh chanchin hi kum zabi 13na vel daih tawh atang khan an lo chhinchhiah thlip thlep tawh tlat mai. </p><br />
<p>Kum 1950 vel khan Hashamotto a hnathawk pakhat M.Kyuzo chuan tlang pang atanga thil mum dum lian deuh rawn lum thla a tui a a lum lut lai chu a hmu a, a va tlan phei a a va enchian chuan chu thil mum chu a inzial a lo inphelh a hetiang Tzuchinoko hi a lo ni reng mai a, tuiah chuan a hleuh bo ta a ni. Tun hnai deuhah pawh khan an lo hmu fo tho mai bawk a. Kum 1969 June thla khan loneitu pakhat Tokutake an tih chuan hetiang ‘Tzuchinoko’ an tih ang chi rul hi central Honsu ah a hmu a, he rul hian amah chu a rawn zuan a, mahse a zuan fuh lo hlauh mai a. He loneitu hian a man a, in lamah hawn in reife a khawi hnuah a tihlum a, a sa chu a ei ta a. A kawchhungah hian sazupui a dawlh a la paitawh kimloh a lo awm nghe nghe a, he rul hi a seizawng 2ft a tling lo a ni. Tokutake hia he rul hian hnungzang ruh pahnih a neih thu a sawi lang nghe nghe, chutih lai chuan a sa a tui leh tui loh lam a sawi thu erawh hriat a nilo thung.</p><br />
<p>Kum 1970 khan nupa pahnih hian Tzuchinoko hi southeast Osaka bula Tojikimi an tih ah an hmu a, he an rul hmuh hi a che rang hle a, ding le vei zawngin a che chhawknghawlh ngual ngual a, phuhlip hraw tak tak nei in a taksa chu saphai ang mai hian a tial ni in an sawi. August ni 18, 1995 khan Okayama Perfecture a Aidamachi a cheng mi pakhat pawhin tlangah hetiang chi rul 20inch vel a sei hi a hmu a, a mit chu a ti chekual rang hle a, a hmutu hi a kalsawn lawk hlanin he rul hi a lo vak bo hman a ni.  Hei aia la tunhnai leh deuh zawk 2000 kum June ni 15 pawh khan Mitsuko Arima chuan lui a hetiang Tzuchinoko hleuh lai hi a lo hmu ve bawk.</p><br />
<p>ENGE NI TA ANG: Heng Tzuchinoko an tih te hi enge an nih chiah tih hi hriatthiam a har khawp mai a. Dr Karl P.N. Shuker chuan a lehkhabu ziah ngaihnawm zet mai ‘The Unexplained’ tih ah chuan a lem an ziah chap nen a dah langin tawite in ‘Pit Viper’ an tih ang chi piangsual danglam deuh an ni thei ange a ti a. Mi thiam thenkhat thung chuan ‘Mamush pit viper’ (Agkistrodon halys blomhoffi ) an hmuhsual a ni ange an ti ve thung. Heng ‘Mamush Pit Viper’ an tih ho te hi Tzuchinoko an sawi te nen nian an pianhmang, an rawng, an awm duhna hmun vel a inang hle ni in an sawi. Mithiam thenkhat thung chuan Pit viper (Crotalinae) chi zing ami African vipers (Viperinae) an tih te nen a inchawhpawlh science ina a la hriatchhuah chiah si loh chi danlam deuh an ni ange an ti ve thung bawk. A enga pawh chu lo ni ta se Tzuchinoko te hi a awm chu an awm ngei a ni tih chu a hmu tute leh a sa ei tawh ngei te pawh an awm dan atang hian a hriat theih mai awm e.</p><br />
<p>TLIPNA: Heng Tzuchinoko an hmuh kan han sawi tak te leh a chanchin kan han sawi tak te hi han chhut han chhut hian keini Mizovina ‘Tlubing’ kan tih te nen hian thil thuhmun thil inang a nih duh hmel riau in kei chuan ka hria a. Thil thuhmun thil inang an ni e ka tihna phei chu a ni hauh lo thung a. Mahse Tlubing kan tih hi a chanchin sawi tur hi kan hre thui lo hlawm em mai a, mit ngei a hmu pawh hi sawi tur kan hre hlawm manglo a ni a. Chuvangin heng kan pi leh pu te hun lai atanga hmuh thianglo hial anga an lo ngaih ‘Tlubing’ an tih te hi an suangtauhna khawvel atanga rawn piangchhuak mai mai nilova a tak ngei a awm, khawvel hmundangah pawh sawi lo awm ve thin, mahse khawvel thiamna in chiang taka a finfiah hleihtheih si loh Japanese ho in a Tzuchinoko an tih te nen hian thuhmun te a lo ni reng thei mai lo maw tih thu ah Tzuchinoko chanchin hi ka hmuh theih ang ang ka rawn fawm khawm ve a ni e.</p><br />
<p>*Source: 1). http://worldcyclopedia.org/Tzuchinoko<br /><br />
2). http://www.angelfire.com/vamp/dervampir/tzuchinoko.html<br /><br />
3). The Unexplained<br /><br />
**Image: The Unexplained tih bu ami a Tzuchinoko lem an ziah thla phone camera a ka lak chhawn.

TZUCHINOKO

************

Mizovin rul hmuh thianglo a kan neih ‘Tlubing’ kan tih leh Japanese ho in Tzuchinoko an tih hi thil thuhmun a ni thei ang em…??? (Heihi ka MISUAL pui te lo chhar ve ah ka duh tlat)

KHUH HAWNNA: Mizote hian  eng engemaw chanchin finfiah theih tak tak mang si loh mak deuh sawi tur hi kan ngah hle mai a, a sawi lah hi kan sawi uar thei nangiang lah taka. Mahse heihi in dem ngawt chi a lo ni hauh lo mai a, khawvel hnamdang, hnam upa tak tak ho te pawh hi an lo ni ve tho mai a. Heng thil mak tak tak kan sawi thin te hi engemaw a taka an lo hmuh tawh behchhan a a chanchin hian sawi a lo ni ve tlangpui thin a. Chuvangin dawt a ni han in tih sak ngawt hleihtheih lah a ni hek lo. Chutih lai erawh chuan hmuhdan, hriatdan, sawidan a lo dan thin avang te leh a taka finfiahna tak han phawrh mai tur a lo awmloh thin avang te hian a mak zawng deuh a sawi uar te hi kan lo ching fo thin zawk a lo ni a. Hetiang a thilmak, finfiah hleihtheih tak tak si loh, mahse a hmu sawi tur leh a chanchin sawi tur ting kan neih ve zingah chuan rul chikhat, upa te’n hmuh thianglo a an ngai ‘Tlubing’ an tih mai chanchin hi a mak pawl tak chu a ni ve ngei ang le.
(more…)

Thlipui vawt!

Wednesday, January 8th, 2014

Kar hmasa khan kan awmna Frederick, MD leh Washington metro area chu khua a nuam ngang mai. Nipui thlen hma chapchar hunlai ang boruak vel a ni hial awm e. January ni 5, 2014 khan a vawt tawh viau nangin lo thleng mek hmahruai lek ala ni. January 6, 2014 zan aṭang erawh kha chuan a dan a dang ta zar thung! “Polar vortex” an tih mai, polar hurricane an tih bawk, thli vawt tak mai chuan North America a rawn tuam chhuk ta ṭuam ṭuam mai a ni.


(more…)

Mihring taksa/kawchhung a thlai ṭiak

Thursday, December 19th, 2013

Ron Sveden chu nasa takin a khuh ṭhin a, a hnu phei chuan a marphu leh thaw thlengin a buai zo ta. Ambulance kovin damdawiin lam an panpui ta nge nge a. Dâktawr ten an han en ṭhin a, engmah an hmu lawk lo. A vawi 3 naah chuan a chuap (lung) chhungah chuan ‘pea’ rah a lo ṭiak a ni tih an hmu ta a ni.

Mihring hian thil kan eiin kan thawkna dawt (trachea) a a luh loh nan thil inkhar khep khep thei epilottis a awm a, chumi chuan thawkna dawt a thil sakhat a luh nan nan a veng ṭhin a ni. A luh chuan kan hak (choak) mai ṭhin a nih hi. Chutiang bawkin chaw kawng a thli a luh chuan vawih leh irh a siam ṭhin bawk a nih kha. Kan thawkna dawt a thil sakhat lut tur vengtu epilottis chuan hmaih palh a nei ṭhin a, chutiangah chuan Ron-a chuapah chuan a pea hel ei chu a lo lut palh a, thlai chiin ṭiah ( sprout) theihna atan a mamawh hnawm, boruak leh lum chu a awm vek si a a ṭiak ta mai a ni. Tlem a tlemah a thihpui lo chauh a nih chu.

Kum 2010 a thil thleng tawh mah nise, a dangdai em mai a ka rawn phawrh chhuak a ni e.

Chhiar belh duh tan:
Read More at Source

Tunkum thlasik

Wednesday, December 11th, 2013

United States a Washington Metro Area-ah hian vur tlain sur ve ṭhin mahse a tlangpui thuin vur surna ṭhin hmundang ai chuan a ziaawm fo ṭhin. Kum 2009 thlasik chho velah khan hrat theih chin a Washington Metro Area a snow storm nasa ber chu a awm a, 2010 February a mi phei kha chu”Snowmageddon” tih hming a chawi ta nghe nghe a nih kha.
Snowmageddon

Tichuan kum thum emaw lai thlasik mumal pawh nei lova Washington Metro Area a awm hnu, December 8, 2013 chawhnu aṭangin vur chu namen lovin a sur ve leh ṭan ta. He vur rawn haw hian hmun a awh zau em em mai a, United States a hmun tamzawk chu a hrut kim deuh vek awm e. Kan awmna khua Frederick (City of Frederick), Maryland state-ah chuan Chawlhni, December 8, 2013 chuan inchi 8 a sur e an ti a, kan kawmcharah erawh feet khat emaw tal chu a teh theih a, hmelhriat dangte pawhin chutiang zat bawr vel chu an sawi tho mai.

Kan kawmchar a pot lian ve tak a vur awm:

(more…)

Thli thaw ri ngaihthlak nuam lo!

Friday, December 6th, 2013

World Trade Center chu misual ho vang a a chim hnuin, tunah chuan a thar tha tak sak zawh a ni leh ta. Amaherawh chu an rel mek lai atang tawh khan thli thawin an insak a chhemin a ri ruai ruai zel mai chuan mi tamtak awm a ti nuamlo thin hle mai. Thu neitute pawhin an hria a, mahse an sak zawh hnu, tukverh ilo an vuahkim hunah chuan a reh mai an beisei thin a ni.

Tunah chuan sak zawh a ni tawh a, US a in sangber a puan a ni tawh bawk.

Chutia, thli chhem rik riai ruai an hriat thin chu reh mai tur a an ngaih nak laiin a reh thei reng reng lo mai a, mi tamtak awm a tinuam lo viau awm e. Mi tam tak, 3000 chuang thihna alo ni kher bawk nen, zan a an ri riai ruai mai tur chu a nuamlo ve duh viau mahna. Chhunah pawh thli a thawt chuan a ri ruai ruai mai a ni.

An record:

An record thar:

FANCHUN

Sunday, August 11th, 2013

Pawl Sawm Exam form kan fill-up laiin kan Principal in ”I hming engtia dah nge i duh? A ngai ang hian kan dah dawn a mi?. ‘F’ hi eng nge awmzia?” tiin min zawt a. Pawl Sawm a tanga hnuai lam zawngah kha chuan ‘F. Lalrosanga’ kha ka ni thina. Kan Principal hnenah chuan ‘F’ chu FANCHUN tihna a nih kha ka ti a. ”E he! Pawichhia te maw i nih? Pawichhia te” minti a, ka zak lutuk kha, ka thinrim pawh ka tilang ngamlo hial.

Office chhunga Zirtirtu dang awm lai leh Ka zirlai puite Exam form fill-up ve tur awm lai a khatiang thu dawn kha chu ka zak lutuka, hawina lam tur pawh ka hrelo a, awmdan pawh ka thiam tawhlo.!. Mahse ka nihna chu ka nihna a ni tlata, eng angin zahpui mah ila a sawt chuanglo a, ka nihna a ni tho tho a.. FANCHUN in ka nihna a tilang a nih chuan tiin, kan Principal hnenah chuan ka hming bula ‘F’ dah tawhlo in ‘Lalrosanga B Fanchun’ tiin Class-x Exam form ka fill-up tir ta a.

Kan Principal in ”Pawichhia te” mintih lai khan thinrimin zak viau mah i la, tun kum 7 vel liam hnua ka ngaihtuah that leh hian ‘Pawichhia’ minlo tih kha a lo awm reng a lawm le tih hi rilru natak chungin ka pawm thiam ve ta..:(

Kei ni Lai ho chu ‘hnambo’ a lawm kan lo nih chu.! Tawng hran leh ze hran Pathian in a hran tein minlo siam sak ve kha humhalh loin leh ngainep in; hnam dang ho hnenah ka pil zo ta! Hnambo, mahni tawng leh zia pawh hrelo chu ngati nge ‘Pawichhia’ mintih mai loh ang?.

Khawvelah Lai hmun hnihah kan awm a:
Hmunkhat chu Burma lamah. Burma lama awm ho chu kawl ho karah an awm a, Kawl tawng hmangin, Kawl zia an hmang a, a then ram inrelbawlna thatloh vangin ram dangah an ral tlana, Vunvar, vunsen, vundum ho bulah UN in a thendarh hlawm a.. Chung ho pawh chu reilo teah an bo thuai dawn.. An mahni inti ‘Lai’ em em mahse an fa fa leh te chu an awmna ram/ an ral tlanna mi ho angin an chhuak tawh ang. (more…)

Tuklo no chawm.

Thursday, August 1st, 2013

Ka quarter luah lai kawt a thingkung kuaah tuklo in bu a chhep a, no 3 a awp keu a. A pa leh a pui thlawk vel hmuh a nuam khawp mai.

A pui hian a note hi a buah a awp deuh rawt a. Hetih lai hian A pa hi chaw zawng in a thlawk kual a. A pui hian, “Kan ril a tam tawh e” a ti a ni ngei ang, a ang nasa e mai.
(more…)

KA LIGHTER

Saturday, July 27th, 2013

Lighter chu ka han talh a, a alh eng pap a, ka cigarette hmawr ah chuan chuktuah in ka tan kai ta a. Ka hmui chuan cigarette chu ka hip kawk a, a khu chu ka pum lamah ka hip thla a. Muangchangin ka hrawk lamah rawn chho leh in, ka ka leh hnar ah te chuan sem darh in a khu chu boruak ah chuan an zam darh chiai chiai a. He thil thlentir tu ka lighter chu hum in ka en ta vang vang a.

He ka lighter hi kuhva dawr te a mi Rs 5 a ka lei a ni. A hmel en in a tlawm na a, tih ang deuh khan a man tlawm mahse ka tan a tangkai zia hi sawiin a siak lo a ni.  A thiltih theih zia ngaihtuah chuan he Rs 5 man hian Cheng Vaibelchhe 5 chuang man pawh a meivap ah a chan tir thei a. A pawi khawih pawi theih zia ngaihtuah chuan ram tha tak tak a tikang thei a, ram leh hnam hmelma ah min siam thei hial a ni.

Amah nen a kan chhuah dun tum hi chuan vawi engemaw zat hi ti alh mah ila, tumkhat ah hian sec 5 aia rei ka chhawr ngailo a, a kan ral tawh (cigarette) man zawng zawng hi chhut ta i la, cheng fe a ni tawh ngei ang. Amah avang hian hmelhriat loh tamtak in min biak phah a “Khawi maw lighter i ak mial em?” Amah avang hian midang ka pur na tur tamtak ah midang tibuai lovin min awmtir thin a ni. A chungah hian lawmthu sawina tur tamtak ka ba in ka hre hial a ni. Mahni chauh a chhuah a, Cigarette ah si a, zuk duh bawk si a, he ka lighter ka ah theihnghilh tum hi chuan, chawbel bul a tamchhawl an tih thin hi hrilhfiah leh chuan ngai miah lovin ka hre fiah kuar kuar thin. Hetiang hun ah te hian ka ngai zual thin. (more…)

FURPUI MALSAWMNA

Tuesday, July 23rd, 2013

(02.05.2012 Dar 01:30 PM – 01:50 PM)

Ka bek chu a rawn huh thawt mai a. Kan ventilator phuilo atang chuan ruah a rawn lut a ni. Pawnlam ah chuan ruahpui vanawn a sur tluk tluk a. Furpui kan lo thleng leh dawn ta reng mai a lo ni. He hun hi tamtak tan chhiatna, leimin, inchim etc. te thlentu ni mahse he hun hian duhawm na leh nawmna tamtak min thlen ve tho a ni. (more…)

An sawi Gullu Mual

Tuesday, May 21st, 2013


[pic source: Zomi Daily]

Gullu tih chu a ngial a ngan a leh dawn chuan “rullu” tihna a ni. Tlang/mual “rullu’ nen a in ang tihna a ni mai awm e.“Gullu Mual” hi Tedim subdivision chhung Dimzang khaw bul, Sagaing Division border a om a ni. Pathian in zo hanma min hmangaih em em a, kan ram leilungah hausakna a lo phumru teuh mai a. Chu ram leilung hausakna chu kan finna leh thiamna ten a phak hunah kan chhawr tangkai thei dawn a ni. Gullu mual ah hian Nickel tamtak a om tih hriatchhuah a ni. Nickel bakah lunghlu dang pawh tam tham tak om tura ngaih a ni. Heta Nickel omte hi chi 5 vel a ni awm e. A lei rawng a sen a, in rawng hnawih (colour paints) atan a tha em em. A lei hian Mizoram a lo thleng tawh nghe nghe. Mizorama in bang tamtak gullu lei hmanga hnawih sen a ni.

Tunhma rei tawh tak atangin Gullu lai duh in khawvel ram hrang hrang ten an lo hel tawh thin a ni. Mahse Burma sawrkar in a la phalloh avangin tun thlengin laih a la ni lo. Germany a Dr. Vumson an lehkha a va zirlai pawh khan German ho in Gullu chungchang an lo zawt nasa thei thin hle. Ani chuan a lung a la chang tawk lo e, a lo ti awlsam mai thin. Amaherawhchu tun hnai hian Burma sawrkar leh China company(North Mining Investment Company Ltd.) in laih an tum tat lat mai. Zogam leilung hauhsakna a neitu Zomite rawn miah lova laih tumna hi Zomite chuan dodal zel kan tum. Kan ram leilung hausakna hnamdangin min sawrchhuahsak hi kan phallo a ni. Esau a’n a rochan ai a hralh ang hian zomi ten kan rochan kan ram leilung hauhsakna i hralh lullo ang u.

(more…)