Archive for the ‘More than words’ Category

Saikhumphai-bawk Chungchang Kha…

Tuesday, April 22nd, 2014

Ka mi lohna a rei ta a niang,ka bo huih mai.

Saikhumphai leh Vaphai khaw inkara buaina a chhuah hma kar khan Vaphai ah ka chho a. Tichuan kha tiang thil kha athleng ta rup rup mai si a. A pawi in, a lungchhiat thlak em em a ni. Ka mit ngeiin ka hmu ve a, ka tel ve bawk a (Vaphai khua ni ve miau hek). Post hlui khatiang inziahna kha ka’n hai kual a, ka hmu nual mai. Ziah ve a tulin ka hre tlat ta a.

Hemi issue ah kher kher hi chuan Vaphai kan thiam lo hmasa a ni ti ila a sual lo ang. ‘In khua ni si i va tan lo ve’ min ti mai thei, kan sawi zel ang.

Saikhumphai hi (Keini Vaphai ho chuan Saikhumphai-bawk ti ngat in kan ko) a dinna a reilo. A din tandan chu sawi vek lo mai ang, a sei dawn lutuk. Vaphai khua, leilet a hnathawka riak thin ten an din a ni. Khua a ni lo, bawk a ni. Tichuan hun alo kal zel a, mi an lo pung ve zel, khawchhak tlang dung a tang kan unau te an lo pem khawm a, Vaphai atang ngei pawh zuk in bawk an awm ta (Vaphai atang an pem lo a, an in sawn mai a ni. Vaphai veng pakhat ang a ni). Tichuan VC hran ngiat tham te an lo awm ve ta reng mai. Hetianga mahni in relbawl hrang duh a an awm hi ka hriat sual loh chuan 2003 vel a tang a ni a. A mei zang hlap tu ber hi kan khaw pa ngei mai Pu. Lalchawivela a ni. Mahni in lak hran duhna an ti lang lian telh telh a, party lam atang eng tin tin emaw politics khelh nan an hmang a, MNF VC kan neih laiin politics khelh nan kan indan tir ang che u an lo ti pek emaw ni, chu document ngei chu a ni court-a Saikhumphai-bawk ten an lek lam viau kha. Tichuan Vaphai khaw mipuite chuan kan hotute tih dik loh chu kan tuar ta zel a ni. Hetah hian in thupsak a, kan thiamna ngawr ngawr chauh sawi ka tum lem lo a, dik lo chu a dik thei lo miau si hek! (more…)

Induhna nei ve teh ang u!

Tuesday, April 22nd, 2014

Aizawl a veng thenkhatah chuan, hmun tam tak mai, hmun 73 emaw lai chu ‘slum area’ ah an puang a ni awm e. Tute han tih vel nge ka hre lo va, eng chin nge slum area a puan theih chin pawh ka hre chuang lo. Mahse, kei a hmuh ve tawh chin vairam a slum area nen a han enkawp chuan an puan tak hmun pahnihte hi slum area a han puan chiah ka hmu thei lo a ni. Sawrkar sum hmuh duhna vang a hetiang a puangta mai hi nge an nih a, slum area (India in a tih ang) an tling tak tak zawk ni ang le aw? Slum area han neih ngawt maite hi keini Mizo-te tan chuan zahthlakah ka ngai ve tlat. Tun hma kha chuan, “Mizoramah homeless leh kutdawh kan nei ngailo,” tiin kan chapo ve thei hle thin. Tunah chuan kutdawhna chi tinrengin kan kut kan dawh vek tawh ni maiin ka hria a, pawi ka ti hle. A nihna tak hria ilang chuan mipui hi thinrimin kawng an zawh mup mup tawhin ka ring. Diktak chuan “slum area” ah hian mi pangai inti tan chuan nupui/pasal pawh zawnna chi niin a lang lo va, neihna tlak a ngaih pawh niin ka ring lo. Hmun tawp leh hnawk, chutiang a mi rethei berh uchuakte chenna hmun sawina chu a ni. ADB atang a sum hmuh beisei vang a an puangta mai hi mak ka ti a, a zahthlak ka tiin pawi ka ti takzet.

Mi sawi ka hriat thin dan phei chuan, ” BPL ni tur khawp a thawkchhuak tlem nilo pawhin BPL angin an inziak lut duh.. sawrkar sum an beisei duh vangin,” tih thlengin ka hria a zahthlak tak niin ka hria. Mahni a thil tih tumna, hmasawn tumna a awm lo va sawrkar a kan innghah rikngawt chuan hmasawnna leh changkanna tak tak kan thleng thei ngai lovang. A state zawng pawhin kutdawh kan ni kumkhua ang.
(more…)

Chi

Sunday, April 20th, 2014

CHI hi hrelo he khawvel mihring zingah hian kan awm awm love. Engtik lai atang tawh khan nge mihring te hian Chi hi kan ei tan tih hi chhui a har tawh viau anga. Tunlai khawvelah chuan tunlai khawvel thiamna nen Chi hi an la chhuak tawh mai a, leilung atanga lak chhuah a khawl a tih thianghlim te a awm a, chutiang Chi an lakchhuahna chu ‘Salt Mines’ an ti a kan Mizo tawng chuan ‘Chi khur’ tihna mai a ni. Tin, Chi hi tuipui tui al an ten’ khang atang pawhin an siam bawk thin. Mizovin Chi-khur kan tih ve thung chu tui al, leilung atanga Chi (sodium chloride) pai tam bik hi lui angin emaw, sih ang deuhin emaw a awm thina, chung chu ramsate pawhin an tlan thina. Chutiang tui al chu kan pi leh pu te khan zan riak buhfai te kengin ni tamtak riahchilhin an ‘teng’ thina, bel te an la neih thaloh avangin tam an teng chhuak thei ngailova chuvangin Chi kha an ngai hlu em em a a nazawng pawhin an ei phal lova hetang a hih avang hian Lal te kha chuan an lo hnianghnar deuha ‘ Lalber bai al liak pha’ tih tawngkam te pawh Lal mitha chin sawi nan a lo chhuah phah ta a ni. Tin, ‘chibai’ tih te pawh in duhsakna tawngkamah tun thlengin kan la hman tak zel hi. Tin, hmanlai khan ‘chikhur’ inchuh vang hian khua leh khua te pawh an lo indo phah hial tawh thin a ni. Hmanlai Rome sipai ho te pawh kha an hlawh hi Chi in an pe thin ni a sawi a ni bawk. Heng bakah pawh hian tuifinriat kam khawi emaw laiah te chuan chi lung ding khawn eih-uaih te pawh an awm ve bawk thin.
Kan Bible ah khan Lota nupui chu Sodom khua tih chhiat anih khan Pathianin hnunglam hawi lo tura a tih chu awih duhlo in hnunglam a hawi lui a chi khawnah a chang ta tih kan hmu a. Mi tamtak chuan he thil hi tak tak ni theiah an ngai tlat lo mai a. Khawiah mihring nung tha lai chi khawn a va chan ngawt thu a awm lo an ti ve deuh ani.
(more…)

Zanriah Hnuhnung a Isua no kha hmuh a ni ta (em)!

Tuesday, April 1st, 2014

Khawvel thil chhui miten hun rei tak hlawhchham titih a an lo zawn reng thin, “Isua wine inna no,” an tih “Holy Grail” chu historian ten an hmuchhuak ta tih an puang heu mai!

Spanish ram pakhat, Leon an tihah chuan biakin lian zet mai, San Isidro Basilica an tih chu a awm a. Han sawi tel zuai ila, Catholic biakin-te hian kohdan hrang an nei nawk hlawm. Entirnan, Cathedral chu Bishop awp/thuthmun biakin sawina a nih laiin, Basilica erawh chu Kristian thilah engemaw tak pawimawhna lo nei tawh thin/nei mekte sawina a ni a, a hming hi thlak theih pawh a ni lo a ni. Engpawh nise, chumi San Isidro Basilica-ah chuan museum a awm reuh a. Chutah chuan mi tlawh tam em em loh mai wine inna no, rangkachak leh lungmawi (agate & onyx) a thuah chu a awm a. Historiante’n lehkha pawimawh hrang hrang kum tel an neih hnuah “Hei ngei hi Holy Grail chu a ni e,” tiin an puang ngam ta a ni.

null

(more…)

Tun Hun Hi

Monday, March 24th, 2014

“A pawimawh ber chu hei hi a ni,

Kan ngaihhluta kan hman thiam ngai,

Nakin huna kan awmdan tur hriltu tur,

Tun hun hi.” – Vincy Chhangte

 

Hun leh tufawnin tumah a nghak lo. Saptawng chuan Time and tide waits for none tia kan hriat lar hian a sawi tum ber chu – mihring tumah hi hun kallai chelh ding tur khawpa ropui leh chak an awm lo – tih hi a ni. Hun hi mihring rohlu ber te zinga mi a ni. Thenkhat chuan hun hi nunna tluk hiala hlu a ni, an ti thin. Enge nunna chu? Boruak thawk luha thawk chhuah leh ringawt hi nunna a tling em? Engtinnge hun chu kan sawifiah tak ang le? Nobel Prize dawngtu German thawnthu ziaktu Thomas Mann chuan a thawnthu The Magic Mountain ah chuan heti hian a ziak: “Hun kan tih hi enge ni le? Hun chu thuruk a ni – khawih theih leh hmuh theih loh, mahse thil ropui ber a ni si,” tiin.

 
(more…)

Flight 370

Thursday, March 20th, 2014

Tunlai hian Aizawl velah hman zan, dar 7 bawr velah khan Aizawl chung zawnah thlawhna hniam takin a thlawk a ni awm e. Mite chuan thuthang vawrhdarhin, “Malaysian thlawhna bo kha a ni ang/ a ni ngei ngei ang,” tite pawh an awm leh ta zel niawm tak a ni. Hetiang thil chhui lam a zirna nei miahlo keimah hian thil dik hlel tak nia ka hriat vangin ka chhut dan kan thai lang mai mai ang e.

A hmasa berin khawvel mithiam ber berte pawhin a ngaihna an la hrelo phawt mai. Thudik hriat hnuhnunah chuan, pilot flight simulator-ah khan file delete a awm tih an hmuchhuak thar a, chumi chu forensic lam a mithiam ten an chhui mek a ni.

Kha thlawhna khan lei lam a biak hnuhnunber kha an mahni local time a zinglam dar 1:21 niawm tak a ni a, chumi chu India hunah chuan zan dar 10:51 bawr vel a nih hmel. Malaysia atang a Mizoram zawn vel thlawh chhung hi darkar 4 emaw a ni ngeiin a rinawm bawk (Mel 2330 vel). A nih chuan Aizawl chung zawn vel chu zing lam dar 3-4 inkar velah emaw thlawk tur a nih dawn hmel.

Aizawl hi feet 3000-ft 4000 inkar altitude vel a ni tlangpui. Radar man theih loh tur a thlawk hniamin tlang karah ‘terrain masking’ an tih ang pawhin han thlawk dawn sela, thim tham karah an theih ka ring lo va, feet 3000 vel bawr a sang a thlawk hi radar-in a man ka ring bawk. Aizawl chung a thlawhna hniam tak a a thlawk an tih kha zan dar 7 bawr vel a nih bawk chuan, khitiang zawng zawng khi han chhutin zir lemlo tan pawh thil nithei niin a rinawm loh a ni.

An la hmuchhuak ngeiin a rinawm a, ilo thlir zel phawt teh ang aw!

UNAU KAN NI

Monday, March 17th, 2014

Naupangte Ka nihlai chuan Nu fing pui pui leh Pa fin hmel pui pui ten ‘Mizo’ hi min hrilhfiah fo ṭhin a, “Mizoram mi chu Mizo a ni mai, eng hnam pawh awm se, Mizoram Khua leh tui a nih chuan ‘Mizo’ a ni” an ti ṭhin. Ka ngaihtuahna a ti thui thei em em a, han hnial vak turin min hmuhsit nak alai a an ṭawng ka hnial phei chuan Ka chan chuan Vai Thirchhe zawng chan pawh a tluk dawn lo tih ka hria a Ka hnial ngai lo. He an pawmdan zulzui hian ‘Mizo’ hi han hrilhfiah ila. Mizoram Khua leh Tui nihna nei chu Mizo a nih chuan Vai te pawh hi Mizo an ni ang a,chuan, amah Vai a NU Mizo te phei chu Mizo diktak ah kan chhal thei awm e. Tichuan, keipawh Mizo Ka ni ang a, mahse, Ka chhungte Manipur leh Mizoram chhevel a awm te erawh chu Mizo an ni ve lo tihna a nih chu. Mak ṭhin teh nuaih e.

Zohnahthlak Hrang hrang te insuihkhawmna chu ‘Mizo’ tih hi a ni ti ila Kan daw tampui awm love. ‘Mi’ chuan Mihring emaw a mi chengte emaw a entir a, Zo chuan Zotlangsang emaw Tlangram a entir bawk, tichuan, Mizo awmzia chu Tlangram a chêng ṭhin Mihringte tihna ang a nih chu. Mi tamtak chuan Mizo hi Kristian Kan nih hnu leh Mizo Union Movement aṭanga rawn piang chauh angin an sawi laiin ṭhenkhat chuan ‘Hmasâng’chhinlung thleng a chhuilut te pawh an awm ve bawk. A eng a pawh chu lo nise, Kan Hming emaw Mizo tih emaw a hming rei leh rei loh ah a innghat lova Zohnahthlak Unau Kan nihna hi a pawimawh ta ber chu a ni. Mizo Union emaw Kristian Kan nih hnu a inṭan /piang chauh pawh nise kan vai hian Thlatu Pakhat nei, Hmarhovin ‘Zang hnar khat a suok’ an tih chu kan ni reng reng. Naute alo piang a, a hming an phuah hma khan nihphung leh nihna a nei sa a, a hming chu Kum Sawm hnu ah pawh phuah se a nihna a hloh chuang lo. Chutiang chiah chuan Kan hming a naupan leh a upat hian Unau Kan nihna a dâl chuanglo.
(more…)

Bible chhiarchhuahah lungthu ka kim

Sunday, March 9th, 2014

Lehkhabu, a kawm dum, a changtupa thihna ‘Bible’ kan tih mai hi hi khawvela lehkhabu darh zau leh copy pawh tam ber a ni awm e. He lehkhabu hi chatuan nunna kawng min kawhhmuhtu lehkhabu hlu tak a nih avangin chhiar ngei tur a ni a; a chhiar ve lo pawh chhiar tura in fuih a tul bakah hnam hnufual zawk te pawh chhiar tur chhawp chhuah sak theih hi a tul ngawt mai. Chutiang atana mi thahnemngai tlem azawng an awm pawh hi a tihzia e.

Tum hma chuan nitina chhung inkhawm nei thin kan nia; (tunah erawh ‘tunlai chuan mihring kan tul tawh a’ tih chhuanlam tute zingah ka tel ve ta.) chu’ng lai chuan ka pa hian kumthar project-ah ka u hnenah Thuthlung Thar bu pumpui hi chhiar chhuak turin a tia; kei chanchintha bu li te, tin, ka naute pahnih chu Sam bu chhiar turin a ti bawk. Ka unau dangte khan ka pa ngenna kha an ti hlawhtling ta em? ka hre ta chiah l’aw, kei erawh chuan ka tih hlawhtlin mai bakah Thuthlung Thar zawng zawng chu ka chhiar ta vek a, ka tui tak zel avangin Thuthlung Hlui lam pawh chhiar kaiin Bible chu a pumin ka chhiar chhuak ta hial mai. A vawi khat na chu.
(more…)

REINCARNATION LEH DEJA-VU

Monday, February 24th, 2014

Pian nawnlehna leh Awm tawh anga inhriatna:

KHUH HAWNNA: Tuntum chu Pathianthu tehchiam lo lam hi a ngaihnawm ve hrim hrim atan leh hriatna tizautu atan han sawi ve thung teh ang. Mihring tute mai pawh hian kan nunah hian kan thil tawn engemaw hi hmanah hetiang hi tawng tawh a inhriatna, hetiang hian hmanah pawh ka awm tawh tih ang chi hi kan nei theuh mai a, hetiang hi French tawng chuan Deja-Vu an ti a, mi tamtak chuan pian nawnlehna Reincarnation nen hian inzawmna neiin an ngai a, thenkhat erawh chuan, Pre-cognition lam nen inzawmin an ring thung bawk. Reincarnation, Mizovin pian nawnlehna kan tih mai hi sakhaw hrang hrang a ringtu an tam viau mai a, chung zinga langsar zualah chuan Hindu sakhua te, Buddhist sakhua te hi an ni awm e. Reincarnation chungchanga khawvela lar leh langsar ber te pahnih Shanti Devi chungchang leh Dalai Lama chungchang hi entirna angin rawn sawi chho hmasa ila a tha awm e.

(more…)

TAWLHPAHRIT

Friday, January 31st, 2014

Zanah kawlphetha eng a awm dawn lo tih hre rengin chhung ten an han thukru tawk tawk chung paw’n sathau khawvar kha a khuangcher bo leh tawp zel kha a ni a. Keini lahin zanah eng a awm chuan lehkha kan zir ang tih hlauh vang pawh ni lem lo-in kan tawlh-lir (?) tlan chakna tura oil tha ber a nih avang khan kan ru lo thei si lo a; dil chuan an lo phal lo ve chhen bawk si a.

Thingphek banrek tia, feet thum vela seiah khan thut chhan turin mawng leng tawk velin thingphel kan han chhu bet a, a hma lerah lah a ‘steering’ ni awm fahranin ke rah chhan tur kan han vaw bet bawk a. Perek duh anga tha leh ngil a awm si lo. Rem leh rem lovin a thut chhan chu kan kheng bei thei hram a, perek a lo kawi a, perek dang awm tawh hek lo – a kawih ang angin kan chhu bet lui ta thin kha a ni a. Mahse kan kekawr mawng tai thlertu tur a ni tih hre reng mah i la kan mawng-ti em a tai thler loh chuan kan duh tawk mai thin kha a ni a.

Tlai sikul ban hnua Sikul muala a tawlh chak pawl leh intithei pawl nih duh chuan zing lamah hma tawka thawh a ngai tih chu tumah inhrilh kan ngai lo. Khua a var rualin kan tho them them a, chhungte mombati kan ru chhuak a, kawmhnuaiah, bal tinreng hawl liamna hmun, arpui tui lai ten chhun lama an duhtawka an talna hmunah ngei mai chuan kan ‘tawlhpahrit’ intung tha hle hle chu kan han kuai zang thal thuai a, a hnuai lam zawngah chuan mombati tlawn khat chu kan han tat ral vek a, tlai lama hruk tlet/nal turin ni sa hnuaiah kan hnutchhiah a, sikul kan kai san ta thin. (more…)