Archive for the ‘Mizo Society & Culture’ Category

MNF LEH CHAKMA POLITICS; TU NGE A KAIKUANG CHHUI A NGAI E !!!

Monday, July 31st, 2017

Chakma Autonomous District lo pian chhuah dan:

North Eastern Areas Re-Organisation Act, 1972 ah khan Sixth Schedule tidanglam in Mizoram chu UT Legislative Assembly din ni i.e 21 Feb., 1972 ațangin Mizo District Council a nihna chu tih tawp a ni a. Tun, Mizoram chhunga Autonomous Region te chu Autonomous District ah hlan kai an ni ang tih a ni a. Hemi Act ah hian Chakma District piang tur tih lanna a awm lo. Mizoram UT Assembly ah emaw Parliament-ah te pawh hriattir chiah lo in Chakma District piantir tuma beitu te chu khatih lai huna Chief Commissioner SJ Das, Aizawl DC AC Ray leh Home Secretary(Central) Pimputkar te niin a lang. Mizoram Administrator SJ Das chuan para 1(2) Sixth Schedule tlawhchhanin Pawi-Lakher Reorganisation order 1972 chu april ni1 ah siamin Pawi-Lakher Region chu Autonomous Region 3 ah țhenin Chakma, Lakher, Pawi region ah a siam ta a, thil mak tak mai chu region 3 April ni 1, 1972 a lo piangte kha a tuk April ni 2, 1972 khan Sixth Schedule para2(6) tlawh chhanin Region Council Rule, 1972 siamin Autonomous Regional Council a pe nghal a ni. Chutiang zelin UT Act, 1971 hmangin Sixth Schedule para 29B tlawhchanin Mizoram Administrator chuan Autonomous District Council ah ahlang kai leh. Hei pawh hi April ni 29, 1972 khan Mizoram District Council Order, 1972 hmanga siam ani. Hman-hmawh taka thiltih a nihna avang hian a felhlel hle.

Tin, April ni 1, 1972 a region siam leh a tuk April​ ni 2, 1972 a Rule siama council 3 a siamsak an nih nghal bakah 29 April, 1972 a autonomous district council ah hlan kai leh theuh mai te kha a mak chuk chuk hle a ni.
(more…)

Davida Kha ‘Pathian Thinlung Ang Pu’ Kan Ti Thei Dawn Emni

Sunday, January 17th, 2016

1. THUHMAHRUAI
Kan Bible hi khawvêla Sakhaw lehkhabu thianghlim-te zinga upa ber, rintlâk ber leh do hlawh ber, mahse, chhût hnem ber leh ţha ber a ni. Judate leh Ringtute chauh ni lovin, Ringlo mite pawhin Entawn atân leh an Nun Kaihruaitu atâna an hman zinga mi a ni. India Hnampa, India Zalênna Tharum tellova sualchhuaktu – Mahatma Gandhi, Hindu kûlmûk tak khân, Hindu sakhaw lehkhabu Bhagavat Ghita aiin, Bible hi a chhiar nasa zawk a, Bible-a Lal Isua Zirtirna (Jesus’ Ideology) hmangin, Tharum tellovin (Non-violence/Ahimsa) India ram tân Zalênna (Liberation/Moksha) kha a sual-chhuak a ni.
(more…)

SETANA CHU FING TAK LEH NÂ TAKIN A CHE ȚAN TA E!! (Setana Pawlten America Sorkar Dân Phalna-in Setana Biak In Hawnna/Hlanna An Nei)

Wednesday, January 13th, 2016

1. EN TEH, I RINAIIN A TLAI TAWH A NIA AW…
Setana Pawl, Setana Tihdân, Setana Thiltih lam hawia chet dân (Satanist/ Satanic/Satanism) rêng rêng hi tun hma chuan, Mimal, Pawl, Khawtlâng leh Kohhran-ten an do-rawn ţhin. Hetiang lam hawia a nâwlpui leh a nâ thei ang bera hmalâkna Witch Hunt (Setana Betu/Setana Pawl/Dawithiam, etc. te Zawnchhuah leh Tihhlum) chungchang kha kan hre ţheuh awm e. Kohhran kha a phusa ber a nih kha. Khatah khân, “Dân Bawhchhiatna Thurûk” (Setana Fin-kherek Program) avangin, Kohhran leh Sorkar ţangrual khân, Mi tam tak chu Dawithiam/Setana Betu-ah ngaiin mi 60,000 vêl zet chu (ringtu/miţha tam tak pawh dâwta puh avangin an tel) an tihlum (khaihlum/hâl-hlum) a nih kha.
(more…)

SUNDAY SCHOOL KAIKIM LAWMMAN KA LA LEH TA

Monday, January 11th, 2016

Sunday School hi kum 11 lai chu ka lo kaikim ve ta. Mahse, kalkim lawmman ka lak erawh chu tum 10 chauh a ni thung. Ka dawn hmasak ber tum hi chuan ka kalkim tih pawh ka inhre lo a; rin loh leh beisei loh tak mai a lawmmawn ka’n dawn ve nawlh mai ka lawm zia kha. Kalkim lawmman lak nawm zia ka man a; khatatang khan ka theih anga tam kalkim ka tum ta a; kum sawm (Pi Zaii Medal Awardee) lai kalkim taah ka inngai.
(more…)

Ka Ngaihtuahna a Awm Thin Thenkhat

Monday, January 4th, 2016

1. Hmangaihna hian chatuan a daih a, zaidamin dawhthei viau mahse hremna pawh a neive thin tho mai.

2. Mipa chuan hmeichhia a zah tur a ni a, chutih karah hmeichhia chu zah turin a khawsak a ngai ve bawk.

3. Mihring che muang tak mai thiltihpui an hreawm duh phianin a rinawm. Mihring che vawt vawt pawh an thiltih a phelh pheng phung duh hmel. Viak-ṭha tak erawh thatchhia an vang phian thung awm e!

4. One’s dream may falter but to give up is a failure.
(more…)

Lalpa Tlâng Ruat – Kêlkâng Harhna (Tun Leh Nakin)

Tuesday, June 30th, 2015

1. THU KAMKEUNA
Kan Tisa leh Thlarau lam Nun atân hian Lalpa min ruatsak, Lalpa inpuanna, Lalpa min pek ngei hi a awm a ni tih kan chiang ţheuhva. Tunlaia Kêlkânga Thlarau Thianghlim Hnathawh ropui tak pawh hi chung zinga pakhat chu a ni. Tuna Kêlkâng Harhna kal mêk hi June 13, 2013 aţanga inţan tawh nia sawi a ni a. Vawiin thlengin Chhimtu an pung tual tual a, Pathian Hnathawh a zual tulh tulh emaw tih tur a ni. Kêlkânga Harhna thleng chungchâng hi Mipui vântlâng hnuailam aţanga Sakhaw hruaitu mi pawimawh tak tak kâ aţangin, țawngkam leh ziakin, Fakna leh Selna, Fak-mawitu leh Sawi-hnawmtu hmuh tur leh hriattur an awm reng a. Kei pawhin, Kêlkâng Harhna Chanchin ka hriat tirh aţanga ka rilru-a Pathian thu rawn awm leh vawiin thlenga châm reng mai sawichhuah ve tawh ţha-in ka hria a. Pathian Thlarauvin min pâwlna leh min kawhhmuhna kaltlanga Pathian Thu ka zirna aţangin ka rawn sawi dawn a. Chhiartuten rilru-a Țawngţaina nen-a in ngaihtuah-zui ngei ka ngen che u a ni.

2. TUNLAI ZORAM TÎTÎ – KÊLKÂNGA PATHIAN HNATHAWH ROPUI!!!
Tunlaia Kêlkânga Pathian Thlarau Thianghlim Hnathawh hi ava ropui êm!!! Pathian Hnathawh mak zia leh ropui zia hi sawiin a siak lo ve. Bible-in Kohhran/Ringtute Awmdân tur (Model Church) a sawi tam tak kha Kêlkângah hian a thleng dik mêk a ni, “Tin, Tirhkohte zirtirin, inpâwlin, chhang phelin, ţawngţaiin ţhahnemngai takin an awm reng a. Tin, mi tinin an hlau ta a; Tirhkohte chuan thilmak leh chhinchhiahna tam tak an ti a. Tin, a ring apiang chuan engkim an inţawm hlawm a, an ro te, an sum (THIL NEIH)-te an hralh a, an châkkhai daih lek ţheuhvin an zaa hnenah chuan an sem ţhin a. Tin, ni tin rilru hmun khatin Pathian biak inah chuan ţhahnemngai takin an awm ţhin a, an in lamahte pawh chhang an phel a, hlim tak leh lungawi takin an chaw an ei ţhin a, Pathian an fak a, mi zawng zawng lawmzawngin an awm ţhin. Tin, a chhandam mêk apiangte chu Lalpain ni tin an hnenah a teltir zel ţhin” tih kha a takin kawng tam takin a thleng dik a ni (Tirh.2:42-47).

(1). Kohhran PAWL ram indaidanna a ţhiat vek. PATHIAN CHIAH AN DAH LAL BER. (2). Speaker ram a ţhiat vek. SPEAKER NGAIHSȂN BIK TUR AN AWM LOVA. PATHIAN CHU SPEAKER A NI. (3). Pathian Hmanrua a Tlâwm Hle. LEI-TLANG LEH MAHNI-A ȚAWNGȚAIA PATHIAN DAWR A NI TAWP. (4). Kêlkâng Khua-te Inpêkna ropui-zia sawiin a siak lo. Mikhual ringawt an buaipui a, mahni mimal Hna an chawlhsan vek a, Thawhlawm lah a bîk takin an khawn chuang si lo!! June 2013 aţangin Zân tin an Inkhawm a, an Thiltih leh an Inpêkna hian THLARAU THIANGHLIM CHU HNA THAWK LO THEI LOVIN A SIAM A NI. (more…)

PASTOR-IN HOTEL-AH KS A TAWMPUI MAW!

Thursday, May 14th, 2015

1. THU HMATHEH
Vawiin-a kan thu khel tur, “Pastor-in Hotel-a KS (Nawhchizuar) a Tawmpui Chungchâng” hi a tak ngeia hmuh leh kut ngeia man, a nâk ngeia zen chungchâng a ni a. Amaherawhchu, Pastor hming leh KS hming erawh hi chu thup tlat a ni thung. An hming-te hi sawichhuah a țul tlat a nih a, anmahni’n rem an tih bawk chuan puanzar a ni chauh ang.

Khawvelah hian, Thlarau lam thil a ni emaw, Khawvel lam thil a ni emaw, thil âwm leh âwm lo, Thil ni tur leh ni lo tur hi a awm vek a. A nih tur anga thil a nih loh chuan, a dik lo satliah ringawt lova, a tênawm hial zawk țhin. Entirnân, Hnap hi a chhuah (tawlh) chuan thenfai a, hmuh phâk lohvah paih tur a ni. Chutih laiin, paih lovin Hnap tla pur chungin Chaw te ei ila, Mipui hmaah Thu-te sawi ta ila, Miin țawp min tiin, min tên ngawt ang. A chhan chu, Hnap kha a awm lohna tura a awm vang a ni.
(more…)

In ennawn fo avan tha em!

Sunday, May 10th, 2015

Ngaihtuah chang ka ngah ta hle mai, ka ngaihtuah nasat poh leh “Mizo” intite kan lo racist zia hi zahtlak ti khawpin ka chiang tawlh tawlh mai chu a ni e. “Mizo” inti-te aia racist hi HITLER bak kha an awm dawn em ni chu le aw, ka ti deuh hial thin bawk.

Mongol thlah hrang hrang indo reng mai huikhawmtu leh ram pakhata dintu, Temujin (Chinggis Khan) kha chuan, an chak theih zawknan a hmelma (a chipui Borjigin tribe nilo) pawh a generalah hial a dah duh a nih kha mawle. Keini “Mizo” intite hi chuan, “Mizo” intiten kan chipui nireng si pawh an awmna ram a danglam vang a an identity a danglam-in emaw, an hnam bil tawng an la hman vang hian “Mizo pawh inti duhlo” kan ti leh mai thin nia mawle.
(more…)

K.S. Pawh Tluk Lo Rawngbawltu!!!

Sunday, March 29th, 2015

1. DÂWT VÂR SAWI HI A PAWI EM???
Theological College-a ka thawh lai khân, ţum khat chu FACULTY COLLOQUIUM kan nei a. Kan thawhpui Professor zinga pakhat chuan, “Dâwt vâr (white lies) sawi hi a pawi em? Bible-ah hian hetiang lam hi a awm reng em?” tih chu Sawiho atân a rawn chhawp-chhuak a. Break kan neih hnu-in kan ţhu-khawm leh ta a. Kan sawiho hma pawhin ka rilru-ah thil tam tak a lut tawh a.

Abrahama khân a sahimna atân thudik pawimawh zawk zêp-in Dâwt a sawi a, a nupui Sari chu “ka farnu a ni” a ti a. Lal Abimeleka leh a chhungte zawng zawngin an tawrh phah a (Gen.20). A fapa Isaaka khân a Pa Abrahama hnungzuiin amah ang chiah-in dâwt a rawn sawi ve nghal zat a!! A nupui Rebeki chu “ka farnu a ni” a rawn ti ve leh a nih kha (Gen.26). Pa-fa na na na chu an inchhûn fuh hle mai! (more…)

Ram Hruaitu Auh-Nawmnah Hi A Dik Em?

Friday, March 20th, 2015

1. THU KAMKEUNA
Ka post hmasa “Savawmin Mi 42 a Seh-hlum” tih-ah khân, Pathian ruat Hruaitu Auh-Nawmnah leh hmuhsit a ţhat loh-zia leh a hlauhawm-zia, chawp-leh-chilh-a an thih nghal thu kan sawi tawh a. Vawiinah thung chuan, Pathian ruat Hruaitu chu Pathian tirh ngeiin a Auh-Nawmnah thu leh chu Pathian ruat Hruaitu chuan ngawi reng a, lungawi taka a tuar thu kan ngaithla ve thung dawn a ni.

Bible hian thil engkim deuh-thaw mai nih-phung leh zia hi a sawi lang a. A chhânna leh a siamţhatna lam thlengin a ziak leh vek bawk a. Zawlnei Isaia chuan, “Lalpa thu-ah chuan zawng ula, kim lo pakhat mah a awm lovang a, kawppui nei lo pakhat mah a awm lovang” a lo ti daih tawh a ni (34:16). (more…)