Archive for the ‘Mizo Society & Culture’ Category

Tawng tih hausak a pawimawh!

Wednesday, May 23rd, 2018

Khawvelah hian tawng chihrang a tam em em a, hnam ropui leh fing deuhte tawng a hausa deuh a, hnam mawl deuh te tawng a hausa lemlo fo niin a lang – mahse, tawng hausa sa awm theiin a rinawm loh. Tawng hausa tur chuan mahni tawng emaw atang a phuahbelh ngawt lo pawhin hnamdang tawng lalut (adopt) te pawhin tawng a tih hausak theih a, chumi chu khawvel a tawng hausa ber English a hausak chhan ber pakhat pawh a ni thei ang.

William Shakespeare khan a lehkha ziaknaah English thumal 17,677 a hmang a, chutah chuan thumal 1,700 chu a ma siam ni a sawi a ni. Chutih karah chuan a hunlai khan English hi a la buaichuar khawp mai a, khaw lehlam leh lehlam te, ziaktu hrang hrang leh press khawl chhu ho pawhin a remchan dan angin thumal sipel an thlak kual vel mai mai thin a ni a. Midang ang bawkin amah Shakespeare-a hming ngei pawh sipel dang 80 lai a ziak a awm niin Milada Broukal chuan a ziak a, chutiang sipel-ah chuan Shagsspeare tihte, Shakspeare tihte leh Shakestaffe tih thlengin sipel danglam hman a ni. Amah Shakespeare ngei pawhin a signature lar tak 6 hmuh theih zing a pahnihah ngawt a hming sipel zuk thlak danglam ve roh pek a mawle! A enga pawh chu nise, Shakespeare khan English hi nasa takin a ti hausa chiang a ni.
(more…)

Nuthlawi min ti maw!

Tuesday, August 28th, 2012

Hei le, a ziaktu nu phalna thlapin, tamtak chuan in chhiar tawh ngei ang. FB (THU NGAIHNAWM HUANG July 26 at 9:29pm via mobile)  ah leh Vanglaini (FRIDAY, 10 AUGUST 2012 05:10 ) ah chhuak tawh  mah se tha ka tih em avangin ka rawn copy-paste ve thuai mai.

– Romuanpuii Zadeng

Bazâr lûn lai taka ‘Nuthlawi tharlâm’ tia min put nawlh a, min kalpui vâwk vâwk lai khân, fiam dawl lo nih ka hlauh vàng khan ka nui ve mai a nih kha aw! Ka thinlung hi hliam hlim hlawl a ni asin!

“A lung a la lêng a ni ang, a bawrchhawr em mai” min ti teh sek a, ka’n inchei ve dêk dêk a, a ka kaw nazawngin engvangin nge, “A kâk leh tawh” ”Va tang ve” min tih sek kher.

(more…)

Kapkhawvunga (Paihteliana) – II

Thursday, August 23rd, 2012

Kapkhawvunga hi a san lam ai mahin a lenzia hian mi mit a lain hmuhnawm an ti zawk tih kan sawi tawh a. A len em avangin ft.7 a sang ni mahse, a dung lam pawh chu a lang sang lo zawk a, pa lian sa inphut mawi tawk tak a ni. Sawleng khaw pa Pu Hrangkaia khan a dam laiin Kapkhawvunga malpui chu a sum ve tawh a, “Ka sum ruk” a tling,” tiin a sawi thin. ‘A hnar kuaah te hian patling kutzungpui chu a leng zan e,’ tih a ni bawk.

Mi ina a lengte hi, tapchhakah hian a han thu ve na a, rapchungah hian a dak du mai thin. Vawk sum nga hi tulah thilin, a kut vei lamin a keng kawh a, a kut ding lamin chemkawmin a ziat thin. (Tualte Vanglaia Mi chak Chula khan hetiang hi a ti ve thei bawk niin an sawi).

A puzawnin se patuai, a ki leh a beng inchen a talh a, sial leia mu chu a ke khing lehlamin a sep kang lauh lauh thei a ni. A puzawn chuan, “Kha tin ti suh, mi’n ka neihchhun ka talh ve a nia, min hming that lo em mai,” a ti a, a tin awn leh duh ta lo va. Kapkhawvunga chuan, “Tual laia sa chan zawng vaivutte a kai ang a, a bawlhhlawh ang e,” tiin lei atang chuan leikapuiah a hlang a, se sa chu Leikapuiah chuan an chant a a ni.

(more…)

Kapkhawvunga (Paihteliana)

Thursday, August 23rd, 2012

Zofate zinga an chanchin hriatchian theihte zinga Palian leh chak ber ni a chhal ngam, Kapkhawvunga, a len em avang a Paihteliana an tih bawk hi, Lamzathanga Samte leh Khawlniang Songput te fapa niturin kum 1904 khan Chin Hills (Burma) rama Lunglenpi bula Bualtal khuah a lo piang a. A pa hian kum 1910 khan naupangte an nih laiin a boralsan hlauh mai a, Tichuan, ei leh bar lamah an harsat tak em avangin, an chhungkua chu kum 1911 khan Manipur ram Singat Sub-Division-a Lungthul(T) khuaah an pem ta ngawt mai a ni.

Lungthul khuaah hian Fahrah naupang rethei tak niin a nu chuan a hmeithaipui a, thing delh loh lungdelh loh na na na chu an lo thanglian ve zel a. Mak deuh mai chu, Kapkhawvunga hi naupang thang mawh tak a ni tlat mai a, nimahsela, kum 15 anih atanga kum 17 anih kum, kum 3 chhung hian a thang ta vak mai a ni. Hetia hmuhtheih khawpa a lo than tak vak avang hian khum chungchangah buaina a tawk nghal a, abik taka a khum tur siam a lo ngai a, Kawngkaah pawh a intauh fo avangin kawngka te pawh sang deuh taka siam a lo ngai ta hial a ni.

A han puitling phei chu a san lam ft.7 a ni a, a tawng zawnga an teh chuan tawng ruk chuang a sang a ni. A dar lenlam, a ban-bul tuaka tehin khap li, ft.3-a lian a ni. Sum kua laia lian a tling. A awlsam zawnga an sawi dan chuan Ft.7 a sang, a vang ft.3 tih ani mai thin. A pa len em avang hian a san lam pawh hi amah rau rauvah a lang sang lutuk lo va, a dung san lam ai chuan a pa lenna hi mite hrilhfak leh hmuhnawm tih a ni zawk a, an en huai huai thin a ni. (a lo than thut nachhan hi a nuin Sazu var ruh nei lo hi a man a, a hem hminsak a, a ei zo vek vang niin an sawi-man ve a va chakawm ve-Pk) (more…)

Church Denomination leh Mizo Kristiante

Wednesday, August 22nd, 2012

Sakhuana hi thil run thlâk deuh mai a ni a, a then te phei chuan an pawm hlei lo va, âtthlâk ni-ah an ngai fo. Karl Marx-a pawhin sakhuana chu ‘mipui vantlâng ruihchilh’ (opium of the masses) a lo ti hial rêng a ni. A kal fawr (extreme) te phei chuan an thihchilh ngam hial thin. ‘Mizoram Gospel Centenary Bulletin’ khân Mizo Kristian chu bung 82 laiah a chhuah a. Tûnah phei chuan 100 nufa teh meuh kan ni tawh maithei. Kum 118 lai Kristian lo ni tawh chu inpumkhat thei tawh âwm tak kan ni a, mahse ‘inpumkhatna’ tih thu pawimawh ber mai chu kan ngaihthah ber a ni ang lawi bawk si.

Kohhran inpumkhat lohna thlentu hi tam tak a awm thei ang – Pâwl (Denomination leh Thurina danglamna), Harhna/Bethel/Crusade/Camping, Sum leh pai (Economics) dinhmun inanlohna, Chi (hnam) leh tawng (dialect) danglamna leh chhan dang tam tak.

Kohhran inpumkhat lohna hian nghawng lian leh hlauhawm tak a nei a:

1. Inerna rilru a siam a, inpawh tawnna a dâl
2. Thurin leh inrêlbâwlnaa inlâk bingna a nasa
3. Berâm inrûksak a hluar
4. Inhmangaihna leh thlamuanna a eichhia
5. Chhiatni-thatniah inthliarhranna a siam
6. Chhûngkaw inpumkhatna a tibuai
7. Khawtlângah kohhran huhâng/hnuhma a tidal
8. Thlarau lam nun a khawih

(more…)

Bangalore Mizote Leh Tunlai Boruak

Tuesday, August 21st, 2012

Khual-thuthang leh ar-pan-chuk
Kan pi leh pu te’n an sawi thin a, a dik em em bawk. Thu belhchiandawl lem lo pawh hi, a kual a kual chuan, hmun thenkhatah awih tawk an awm fo thin. Tun hnaia Assam chhunga Bodo leh Muslim mite inkara buaina hrinchhuah harsatna chuan, namen lovin India ram a nghawrnghing a. He harsatna avanga Bangalore-a cheng hmarchhak mi tam tak thlabara an awm tantirh lai hian Mumbai leh Pune-a ka zin lai a ni a. Chanchinthar ka en a, mak ka ti em em a, mahse a thleng mek bawk si! Tin heti hi a ni a, Bangalore ka haw dawn meuh chuan, thuthang avang khan kei ngei paw’n ka hlauhthawng tlat nia!

Hlauhthawnna
Thuleng vak leh thlalak (belhchiandawl miah si lo) te’n hnam leh sakhaw inkara inhmelmak theihna tam tak a darh chiam a. He boruak thlen laia remchanga lo la duh tawk misuaksual an lo awm fir fer nawk nen. A bik takin zirlai leh dawra thawk tam takte chuan tihthaih leh vau hial te tawkin, a vanduai deuh phei chuan kut an tuar bawk. Hei vang hian, zirlai class kal ngam lo leh hnathawhnaa kal ngam lo te an awm teuh a. Hetia engmah ti thei lova tawmsen ngawt bakah, hlauthawng reng renga awm ai chuan tia sum leh pai neih ang ang senga haw an tam phah hle a ni.

Tin, haw ve lo te zingah lah chanchinthar maksak tak tak, a lem leh tak hriathran har bawk si avangin lungmuangin an awm thei lo va. Khawtual mi leh an thenawm te ngeiin, ngaih titha lo tawk turin engatinge in haw ve loh? lo ti tawk lah bo lo. Pawna chhuak thenkhat te lah ringhlel taka zawhna lo zawt nawlh nawlh te an awm bawk si nen. Mi tam zawkte thla a muang lo a ni.

(more…)

My sweet memories of Mizos

Thursday, August 16th, 2012

S. Gurumanickam – Assistant Engineer at the DD Kendra, Chennai-a mi chuan The Hindu (August 12, 2012) khan he thu hi a rawn ziak a, a ngaihnawmin ngaihdan pawh min siam ve khawp mai. Full article chu a link-ah khian a chhiar theih e.

 

mizo

“I found the Mizos practise honesty and trust effortlessly. Why don’t we give it a try?”

There is a lot of misconception about the North-East in many parts of India. That people there are “culture-less tribals, head-hunters, that they eat wild animals,” etc. In short, there is a definite, palpable and unmistakably condescending attitude towards the people of North-East in the mainland. The general apathy and animosity sometimes manifests as hostility we see elsewhere.

Initially, when I was called a mainland Indian I was irked. Why should I be singled out? Are they not Indians? Soon, I realised there’s a Himalayan difference between ‘them’ and ‘us’. I experienced this the day I set my foot on Mizoram. And when you ask for the luggage they will never ask for your identity or to prove yourself. They simply trust you and hand over things. Phew! They implicitly trust others!

(more…)

Hnamte chanchin – 3

Thursday, August 16th, 2012

Hnambing chanchin ziak lovin vawiin chu tuizáwng leh rilrua lo lang apiang kan sawi mai mai ang a, mahsé ram leh hnam chungcháng bawk a ni ang.

Khawvêla ṭawng pianpuitu ngah ber chu Chaina ṭawng a ni tih kan hria a, a lär ber leh pianpui lëm lote zir hlawh ber erawh sâp ṭawng a ni. Amaherawhchu sâp ṭawng pianpuitu hi khawvêlah a tam ber pathumna a ni. (Chaina ṭawngpui Mandarin leh sipein ṭawng Castilian dawtah). An tam viau tihna a ni chu, hindi pianpuitu ai pawhin. Bengali hi pianpuitu ngah berte zinga mi a ni ve bawk a, mahsé zirtu chu an tam vak loh kan ring ṭheuh awm e: an tam vak lo rëng bawk a.

 Tuma hnial rual lohvin sâp á¹­awng chu  khawvêl á¹­awng kan ti thei deuh mai awm e. Amaherawhchu hei hi ngaihtuah fimkhur deuh a ngai tih hi ka rawn sawi duh a ni. Chainaramah han kal chhin teh… Vairam hmun tam tak angin sâp á¹­awngin an biak theih vek tùrah i ngái rawk ang e…! I che sual dèr ang. Nangmah (mizo mipui náwlpuiah lo inngai ta la) angin sâp an ngáisáng vè tùrah i ngai lehpek ringawt ang e…! I che khawlo hlauh vang.  Mahni hnam an hmangaih a, changkàn pawh an changkäng rëng bawk.

(more…)

Kei chu Lai ka nia

Thursday, August 16th, 2012

Kei chu Lai ka nia, thenkhat chuan pawi ti pawn min sawi thin. Lawngtlai khua ka ni a, ka pi leh pu atang tawhin mizoram chhim tawp a cheng leh in bengbel kan nih avangin ka tan chu ka chenna ram hi a hlu em em a, hei ai a hmangaih leh ngaihnat hi ka ngei chuang lo.

Kan khua hi a kil em avang leh chhungkaw harsa tak atang a lo seilian ka nih avangin khawpui dang pawh tlawhpawh lo in ka naupan lai chu hun ka hmang thin. Ka nu hian Mizo tawng chhiar min zirtir thin a, a tir ah ning hle thin mah ila a tawp ah chuan ka hlimpui ta em em mai a, Lahkha chhiar nuam ka ti in hriatbelh hi ka chak ve hle thin. Ka pa lehkhabu ka hmuh theih ang ang ka chhiar thin a, chutah chuan pawi chu mizo hnam khat an nih thu te, lusei te,mara te, hmar te ralte te adt pawh mizo vek kan nih thu te ka chhiar thin a ka rilru a hlim in mizo nih kha nuam ka ti thei hle nghe nghe a nih kha. Mahse lehkhabu thenkhat ah chuan pawi an hmutsitna tawngkam ni awm tak tak te ka hmu zeuh zeuh thin, mak ka ti in pawi ka ti ta em em mai a, Keimah ngei pawn hreawm ka tiin ngatinge pawi kher ka nih bik le, mizo tak tak ni chiah silo mizo ve deuh tho si ni in ka hre thin a hreawm ka ti thei hle thin.

High school ka pass hmu ah Aizawl ah ka sikul kal turin ka kal a, ka rin ai daihin a lo ropui lehnghal a. sikul kan tan a thian te zing a ka tawng ve hian an nui leh hak thin a a zahthlak duh takzet a ni. Mizotawng tho ka hmang si a ngatinge an nuih a zat tlat le ka ti rilru neuh neuh thin. lawngtlai chu khaw lian ve tak a ni a thingtlang khaw thenawm atang pawh in sikul kal tam tak an awm ve tho a, an awki leh awphawi pawh a danglam ve thin tho, mahse kan nuih ka hre ngailo a, an in kiltawih kan hlauh avangin kan kawm zawk thin kha a ni si a, ngatinge mizoram khawpui ber a cheng ho hian ka tawng hi an nuih tlat chu aw tih ngaihdan chu a lian tawlh tawlh a, a tawpna chu mizo tak tak ka ni loh vang leh Lai ka nih vang a ni ang tih bawk a ni leh a.
(more…)

TLAWMNGAIHNA vs NIHNA

Thursday, August 16th, 2012

Tlawmngaihna chungchang hi a awmzia leh nihphung chu kan hre tlangpui hlawm anga, midangte tana mahni nun pekna, a let leh beisei lova midang tana inpekna ti ten kan sawi fiah thin. Hei bakah hian Tlawmngaihna hian awmze ril tak a la nei fo mai. Huaisenna te, chhelna te, chakna, hmangaihna te hi Tlawmngaihna hian a keng tel vek bawk. Mi Tlawmngai ni tur chuan dawihzep a rem lova, mi der dep leh duap tak tak tan chuan Tlawmngaih tak tak pawh hi thil harsa tak a ni a, Tlawmngai ni thei ni thei tur chuan rilru leh taksa hrisel neih hi thil pawimawh em em mai a ni a. Hei vang hian mi tlawmngaih kan tih te hi an ropui em em a ni.

Tunlai thangtharte nunah hian Tlawmngaihna a tlak hniam tawh thu sawi a ni fo thin a.Chutiang chu lo nita sela, nih leh engvanga kan Hnam ro pawimawh berte zinga mi Tlawmngaihna nun chu lo tlahniam ta zel nge tih hi kan hriat a, chu mi hriatna chuan engtinnge Tlawmngaihna tluchhe zel tur chu kan tun din leh theih ang tih hi thil pawimawh ber mai chu a ni ta. Doctor tan pawh damlo natna hre lova, damdawi lo rin chawh ve ngawt chu a dik lovin, dam lo tan damna a ni kher awm lo ve. Hetiang bawk hian, thangtharte nunah Tlawmngaihna a thlak hniam tawh thu te, an nu leh pa, pi leh pu te hunlaia a an Tlawmngaihna kha an phak tawh loh zia te hi thangtharte hnenah sawi vak vak thin mah ila, awmzia a neih thui kher hi a rinawm lem loh a ni.

Tlawmngaihna dalna chhan pakhat chu kan ‘nihna’ hi a ni awm e. A bikin kan Politics khelh dan hian kan Tlawmngaihna hi nasa takin a tidal kan ti thei ang. Hman lai kan pi leh pute Lal rorelna hnuaia an kun lai leh a hnu deuh a thleng kha chuan thalaite nunah Tlawmngaihna hi an nunpui tha em em thin a. Hei hi a chhan chu thalai tlawmngaite kha chu an dah sangin an chawimawi thiam hle thin vang a ni. Tunlai hunah erawh hi chuan tlawmngaite tan tlawmngaih hi thil chakawm lutuk a ni thei meuh ta lo. Kan Politics khelh dan hian thangtharte nunah nasa takin a chhe zawngin nghawng a nei a. Tlangval tlawmngai tak leh fel tak mai, mitthi lumen tlaivar leh thlan laih ni a theihtawp chhuaha inpe thin pawh lo awm se, kan Party a nih ve miau loh chuan induhsak tak tak harsa ka ti fo thin. Hei bakah hian Tlawmngaihna tichuai tu chu kan ‘nihna’ hrang hrang, sum leh pai dinhmun te, Kohhran lawina ah etc., te hian kawng tam takin Tlawmngaihna vul zelna tur ah kawng nasa takin kawng a dal thin bawk a ni.

(more…)