Archive for the ‘Mizo Society & Culture’ Category

Ringtu Dik Tak I Ni Chiah Em? In Enfiah Rawh Le!

Sunday, February 22nd, 2015

1. THUHMAHRUAI
Kan Thupui Innghahna Exodus 23:1-9 thu hi a pawimawh êm êm a. A chhan chu hei hi a ni – Ringtu inti-te hian Pathian nen-a kan inkâr a ţhat leh ţhat loh Sawifiah turin Hmuhtheih-a Example kan pêk theih zinga chiang ber leh fiah ber chu kan “MIHRINGPUITE NEN-A KAN INKÂR ŢHAT LEH ŢHAT LOH” (our mutual relationship with fellow human beings) hi a ni. Hei hi Lal Isua’n chiang takin min hrilhfiah a, “Anmahni chu an rahah in hre mai ang. Hruihlingnei kungah grep rah an lo ngai em ni? Lenhlingah pawh theipui an lo ngai em ni? Chutiang bawkin thing tha apiang a rah tha thin a; thing chhia erawh chu a rah chhe ţhin. Thing ţha a rah chhe thei lo va, thing chhia lah a rah ţha thei hek lo. Chuvangin, anmahni chu an rahah in hre mai ang” tiin (Mat.7:16-20).
(more…)

Refugees leh Mizoram

Monday, February 16th, 2015

Ka ngaihruat leh suangtuahna kal sual nge, Mizoram tan hmakhua ka ngai ta lua nge…hmuuu!!

Sawi deuh top teh ang. Central sawrkar leh kan thenawm State te hian Refugees zawng zawng deuh thaw te hi Mizoram hlir an kawhtir le? Chhan eng nge ni an le.

Nimin lam a Union Minister Rajnat Singh a’n Reang Tribal ho Mizoram a ho tur leh kan sawrkar poh in tha tak a lo dawng sawng tur in a tih kha.. (http://www.business-standard.com/article/news-ians/rajnath-singh-asks-militants-in-northeast-to-shun-violence-115021401086_1.html)
(more…)

Thil Tha Entawn ila a Thalo Chu Paih Ngam ila

Monday, October 20th, 2014

Indiana state, USA a Mizo hruaitu pakhat, pu Rodinga chuan kum hmasa lama Mizo Day-ah khan “Mizo tawng hmangte hi majority kan ni a, a hmang velo minority-te hi huikhawmtu kan nih a tul,” tia a sawi kha a dikin a tha ka ti em mai a tannan kan hmang ang e. A ni chiah lah taka, a majority chuan u zawk chan changin minority chu nau ang a an vuivana pawh ngaihthlak sakin huikhawmtu a nih a tul takzet.
(more…)

Nawrhna leh a nghawng-2

Tuesday, September 16th, 2014

Mizoten nawrh kan hrat êm êm kum 2011 khân ‘Nawrhna leh a nghawng’ tih ka ziak tawh a. Naupang nuar pawh tih tawh nâk-a-laia khami kum ang rêng rênga nutling leh patling kan nawrh nasat kha ka la hre ngai lo. Kuminah phei chuan a lêt thawk a tling hial maithei. Hmânlai kan pasaltha te kha an tum tihhlawhtlin nân an nawrh ngai kan hre lo. An tihtura lum chu a tha thei ang bera tih an tum tlat thin. Tûnlai pasaltha inti tam tak te erawh khum laizâwlah bâk inchhûngkhurah tak ngial pawh kan pasaltha thei meuh tawh lo va. Pâwnah chuan kan nuar zêl zâwk si. (more…)

Chhulkhat chhuak inenhranna hi!

Saturday, August 2nd, 2014

Zohnahthlakte hi hnam hrang engemaw zat awmin, khaw hrang leh rampui hrang pathum – India, Burma, leh Bangladesh-ahte awmhmun nghet tun hma atangin kan khuar a ni. Kan awmna tlang a zirin kan in kohna, kan identity pawh a hrang thliah hlawm a, chutiang bawkin hnam hrang hrang kan nih angin kan tawng hman pawh chi hrang a tam hle. Hnam hlawm lian deuhte chu: Paite, Hmar, Thadou, Mara, Lusei, Zahau, Lai, leh Ralte te kan ni. Chu’ng hnam hrang hrangte chu mahni tawk a chapo leh mahni chi nilo diriam hmang, kan pi leh pute hunlai atang tawh a inkoh elna, hmuhsitna tawngkam inthlak ching kan ni. Zohnahthlak hnam tlemte ten, hetiang kan chinna chhante chu: chhut thui loh vang, intih vei vang, leh ngaihsam tak a kan chapo vangte niin a lang.
(more…)

TUNLAI TECHNOLOGY LEH THALAITE

Tuesday, July 8th, 2014

-T.D. Zalawmpuia

Media-in tunlai thalaite a nghawng danah hian a tha lam aiin a chhe lam zâwnga a nghawng dan chu a langsar zâwk mah a. Mi thenkhatin hriselna lamah hmasawn phah nan hmang bawk mahse mi tam tak nun chu a tihbuai phah zawk a, mihring nundan phunga nun kawngah an buai phah hle a ni. Media hian chak takin thalaite a dêng a, chutih laiin Kohhran hian an nun mamawh phuhrûk zo loin an inhria a. Kristian nundàn phung thlauh thlain nun dàn phung thara nun an duh a. Thil thar hlekah hlimna a awm ringin an bawh huam huam zêl mai a ni. (more…)

Nula Rim

Friday, July 4th, 2014

Keini kum ang rualin kan naupanlai hman kan tih ve khanglan hi thenkhat tan chuan hmanni lawk tunlai an tih tur ang ni mahse, hmanlai kan Pi leh Pute kan Nu leh pa te hun laia an Nula rim dan leh tun hun a kan Nula rim dan kan khaikhin ve reng reng teh ang.

Hun liam tawh ah khan kan pi leh pute hun laiah chuan, zanah tlangval in nula an rim thin a. An Nula ngainat zawng emaw nula hrim hrim rim kha an zan (more…)

HMAR HNAM PENG HRANG HRANGTE

Wednesday, July 2nd, 2014

1. AIMUOL

2. BIETE
Betlu, Chongol/ Chungngol, Darnei, Fatlei, Hmunhring, Khurbi( Lienate ), Nampui, Ngaite, Ngamlai, Puilo, Sawnlien, Tamlo, Tamte, Thienglai, Tlungngurh

3. CHANGSAN
Armei, Chailong/ Chaileng, Hranhnieng, Hrawte, Kellu, Ngawithuom, Ngulthuom, Thangngen, Zilchung, Zilhmang

(more…)

YMA vrs Tlawmngaihna

Saturday, June 28th, 2014

Tlawmngaihna hi kan pi leh pute hun atanga kan pianpui ni berin a lang a , a hming pawh hi a mawi in ram hrang hrang tawng pawh hian phochhuak zo tak thumal pakhat hi a awm lo tih em em chu sawisual a hlauhawm. He tlawmngaihna hi Pathian zawnchhuah ram kan ni e tih nen pawh hian a inmil na lai riau neiin ka hre ve a,Lungbul thingbul kan biak hma khan tlawmngaihna hi kan thlahtu te zingah khan a lo cheng tawh a,Sap Pathian thuhril tu te rawn kal khan Pathian a awm thu leh a chhandamna chungchang min hrilh bak kha thuthar vak a awm ka ring lo.Kan nundan leh kan chezia kha a mawi sa em em a ni.Ramvah leh indo lam te chu dahtha ila.Bible thu hre ngailo hnamah chuan Mizo te hi Bible a inziak zawm tam ber pawl kan ni maithei.
(more…)

U Ama

Thursday, June 26th, 2014

 “Kum zabi 18-naa Latin Krismas hla lar tak, F. Oakeley (1802-80)-in, “O Come, All Ye Faithful” tia a lehlin, Sap Upa_in Mizo Ṭawnga a dah chhawn leh sawiselna article hi, Zofate zinga duhtuina chi kui ṭiaktu J.F. Laldailova’n Feb. 24, 1979-a Tlangnuama a ziah a ni a. Khawi chanchinbu maha la chhuah loh nia hriat a ni. He article-a a thil sawi ṭhenkhat hi chu tihdanglam a ni nual tawh a, entir nan, “Mi ring zawng zawngte u”, tih chu “Ringtu zawng zwngte u”, tia thlak a ni tawh a, “Vantirhkoh mite u,”tih chu, “Vantirhkohho te u”, tia thlak a ni tawh bawk. Tin, tuna a manuscript kan hmuh hi mi copy chhawn leh a nih nual hlawm avangin a awmzia kan hriat loh thil a awm nual a, chungte chu a ṭhen kan paih a, a ṭhen kan siam rem a ni. He article aṭang hian hlawkna kan châwk chhuah beiseiin kan rawn chuah a ni. “(Hetiang hian Mafaa Hauhnar chuan kum 1996, December thla chhuak Sabereka Khuangkaih chanchinbu-ah khan thu a lo kam keu a ni).

(more…)