Archive for the ‘Education’ Category

Mizo kan lo changkan leh zawk nan

Tuesday, June 24th, 2014

13.7.2012: Hei kum 10 chuang zet chu Mizoram pawn ah ka lo awm ve ta a; hnamdang zinga rei tak han tal takah chuan eng hi nge Mizo te hian kan chhunzawm theih a, eng hi nge hma kan lakna tur tih te hi ka lo ngaihtuah ve mai mai thin a. (A hrim in ramngaw len zawng pawh hi a ramngaw chhunga cheng te ai chuan a tlang lehlama lo thlir tu te tan hian hriat a lo awl zawk ve thin a :-) ) Chuvangin ka duhthawh luata ka lo sawi tam deuh anih pawhin ‘constructive criticism’ zawngin lo la thei ta ula. Ka sawi angin kan thatna nilovin kan hmasawn theihna lai nia ka ngaih te chu: (more…)

Hlawhtlinna kawng

Thursday, February 13th, 2014

(a thupui phuah tur ka hre mai lo, ti khian ka’n ti ta vel mai mai a nih khi…ve khanglang i…keini ang duang tan chuan…) -Lalrinthara Pachuau

1. Mi dang ngaihdanah innghat ringawt suh: Thianten chumi chu a tha an tih vang ringawtin eng thil mah pawngpaw bawh huam suh. A titu tur nangmah kha i pawimawh ber a; chuvangin i tuina kawng a ni em tih ngaihtuah phawt la, duhthlanna siam chauh ang che. Thianten an duh loh zawng pawh ni se tha i ti a, i tuina lam a nih phawt chuan maltlat ngam ang che.

2. Duh tak tak rawh: Tha i tih zawng i thlang fel tawh a nih chuan chu chu i duh tak tak tur a ni. Duh ve satliah ringawt tan chuan hlawhtlinna hi a hla thin. Duh tak takna tel lovin tumruhna hi a awm thei ngai lo tih hi theihnghilh suh ang che. I duh tak tak a nih erawh chuan a hranpaa neih chawp tum kher ngai lovin nangmahah tumruhna chu a lo piang chawp mai ang. Chu chuan i thiltuma hlawhtling turin a nawr kal tawh ang che. Duh tak taknain bul a intan a, tumruhna a lo piang a, Thawhrimnain engkim a ti thin thung.
(more…)

Atlantic Charter leh Mizote

Sunday, December 1st, 2013

Indopui II-na kha Great Britain leh a thurualpui Allied Force leh, German leh a thurualpui Axis-te indona a ni a, hei hi khawvel Historian te ziak dan ber a ni.

Pearl Harbour, USA Sipai hmunpui chu 7th Dec, 1941 khan Japan Bomber 198 zetin an rawn nuai thut mai a, US Battleship 8, Cruiser 3, Destroyer 3 leh Indo thlawhna 50 chuang an rawn chhuchhe vek a. Hemi tuk 8th Dec 1941-ah chuan Great Britain Prime Minister Winston Churchil leh US President Roosevelth-te chuan Japan lakah indo an puang ta nghal a. Tin, atuk tukleh 10th Dec, 1941 ah chuan Germany, Italy leh Japan-te pawhin thawhhona thuthlung ‘Tripartite Pack’ an ziak ve nghal bawk a ni. Heng thil zawng zawng a thlen hma August 1941 daih tawhah khan US President Roosevelth leh Great Britain Prime Minister Winston Churchil-te chuan Atlantic tuipuiah indo lawnglian-ah hmalak dan thuthlung an lo duang lawk tawh a, hei hi ‘Atlantic Charter’ an tih tak chu a ni.

Japan hi Asia khawmualpui rama chhiar zinga ram hmasawn hmasa leh ralthuam pawh nei tha ber an ni a. Axis lama a tanna chhan pawh Politics ril tak, khawthlang sawrkar (British) in Asia ram tam tak a awp chho zel doletna atana ti niin, ‘Asia ram chu Asia mi te ta a ni’ (Asia for Asian) tih hi an thupui ah an hmang a. Hetihlaia British awpna hnuai atanga zalenna sual mek India hnam hruaitute zinga mi Netaji Srubash Chandra Bose, Indian National Congress President (1938-39) ni lai pawhin an Pawl chhungah ngaihdan inan lohna a lo pian tak avangin a nihna bansanin Indian National Army a din a, a kaihhruai Indian National Army (INA) te nen chuan Japan hmalakna chu dik hle a ngaiin Axis lamah tangin Japan nen tangtlang turin hma an la ve ta nghal a ni.

Hetia Japan-in hma a rawn lak tak avang hian Allied ho chuan lo dolet ve dan tur rang taka an ngaihtuah a ngailo thei ta lova. A tira indonaa langsar Allied lama tha thawh tak tak te chu Great Britain leh France sawrkar an ni a. Hetiang dinhmun a lo nih tak avang hian Great Britain leh France-te mangang chuan Russia sawrkar leh Europe ram hrang hrang an thurualpui theihte sawmkhawmin, ram 26 te’n Atlantic Chartar zulzuiin thawhhona thuthlung 1st January 1942 khan New Foundland-ah an lo ziak fel ta a. Heng ho tangrual sawrkar te hi ‘Allied Force’ tia hriat an lo ni ta a ni. ‘Atlantic Charter’ ah hian point pawimawh tak tak 8 dah a ni a. “He Indona-a Allied Force ten hnehna an chan chuan, Allied Force lama tang zawng zawng ram te chuan, anmahni hmalam hun tura an inrelbawl dan turah duhthlan theihna an nei ang” tih te bakah point pawimawh tak tak mimal zalenna atan thleng pawha pawimawh te pawh a awm a, vawiin thlenga India Constitution bulthut ‘Fundamental Rights’ tia kan hriat lo pian chhuahna bul pakhat pawh hi a ni ta a ni. Hemi avang hian India hruaitu Mahatma Gandhi-te pawh kha Allied Force lama tang turin an thlem thlu ve ta thung a. (more…)

Chhungkaw Thu hla ( U Vaiva te nupa pualin)

Wednesday, November 13th, 2013

Hmanni chu kan Professor in Look East Policy hlawhtlin theih rih lohna chhan chungchang a sawina ah hmarchhak State te pachhiatna hrang hrang a sawi a. Marketing, industry, infrastructure leh adt a kan hniam zia vel. Mahse chung zingah chuan  ‘population’ tih hi a sawi tel tlat peka. “Engatinge population chu a pawimawh nachhan?” tiin ka zawta. Northeast ah hian 40 million vel awrh mihring kan chenga. Mizoram population phei chu sawi ngai lovin kan hre theuh awm e. Mihring kan tlem chhung chuan market a hlawk thei ngai dawn lo. huiham.

Lunglei ah te pawh hian dawrkai ho an hlawk loh em em chhan hi engdang vang a ni lo. Mihring (consumers/customers) kan tlem em a. Tihngaihna a awm lo.Krismas lai tih lohah chuan Bazar te pawh hi han kal ila alo reh duk zel mai ania. Veng thenkhatah phei chuan mihring veivak pawh an vang pharh mai a ni. Delhi ah te hi chuan Priya Complex (Mizoram House bul lawk) thlen dawn kawngsira vai kuhva thlum zuar te mai mai pawh hi hlawk tak an ni.

Infrastructure leh thildang te hi chu ‘manpower’ ah hniam mah ila sawrkarin chak taka hma a lak chuan tih dan dan ala awma. Mahse tlangram chhengchhe lutuk, inkalpawhna kawng mumal lo leh banking/industry dinhmun chhe bawk si, mihring cheng la tlem lutuk zui bawk si avang hian alawm Lookeast Policy ina alo ruahman angin ‘Gateway to Southeast Asia‘ kan nih hleihtheih loh.

Zak angreng tak chung hian “Sir, chuti chu Lookeast Policy a taka implement anih hmain kan Family Planning Scheme te kan lo ennawn leh phawt a ngai dawn a nih chu” ka tia, an nui hak ringawt.  Fa neih tlem sawi mawi thin ka ni, mahse kan dinhmun en hian ‘tam lam pan lova tlem lam pan tura inkawhhmuh hi a realistic vak hmel loh tlat’. Hmasawn tur chuan mihring tam a ngai. Innei thar te hian tan han la teh se. Han ti ngawt ilah.

 

KA FARNU DUHTAK

Thursday, October 31st, 2013

http://imgur.com/fQmq45d

Ka farnu duhtak, Chingal bai tuitak leh Saum sawhbâwl pir phak lovin thangkhat lian dâwn i lo awm bo ve tareng mai!!! Zoram khawvel leh thalai te ningkhawng hmu leh hre phak lova i awm hnu ah; Tuithiang tualnuam a tualchai turin i puanthuah te i rawn têl dawnta tih ka lo hria a. Phûr namenin kan phur lo!!! Amaherawhchu, kan sumtual leh chhuahtlang nunphung changkanna chimawm tak tak leh danglamna dangdai tak tak tena a lo barakhaih che a; i men phar awn awn loh nan kei i û hian thu kam hnih khat ka’n rawlruk teh ang che.

Thawhrimna avanga i sakhmel pawr tak leh phuai tak te chu tuaihnum lovin Zo khaw ‘Tribalywood’ ah i rawn pho chhuak dawn a ni a, changkanna chihrang hrang ina a chiahpiah te khawvel ah hian hralh a tlâk loh chu sawi loh melh pawh a hlawh lo maithei e, mite angin sakhmel hmatheh tur hmaifang felfai neilo mahla, Belvâl val a vâl satliah te thlang mai lo tur leh an lak a kut kuangkuah thiam deuh turin ka duh hle a che. Kawtthler a chak tak tak a tlan ching te hi, Biakin kawng a tlan muang tak tak te an nih thin avangin an lakah mit lên lo la, i thinlung phei chu hawng hauh suh ang che.
(more…)

Ka Zirtirtu

Thursday, September 5th, 2013


A rel thiam ngei e chung Khuanu’n,
Mimang piang zaleng zawng tan,
Alo duang e kei ka tan Zirtirtu;
Nunkawng tluangtea ka zawh theih nan.

Chun leh Zua hmangaihna dawng phalo tan,
Chun chang a chang a, zua chan a chang thin.
Chhiahhlawh nun ianga hna zahawm thawk in;
Tuk chhuak in ka tan a inhlan.

Thiamtin hrila finna pe tu,
Heilo liam a rawngbawltu ropui,
A kim thei lo’ng ram kalsiam pawh;
Ka fak ka zirtirtu tello chuan.

He ni bik i tan liau liau lo thleng ah hian,
I phu ngawih ngawih chawimawina kan hlan che a,
Kan theih tawk tlem hle mah se;
Kan zah che a, kan chhuang a che.

Aw!! Ka Zirtirtu,
Khua hual in dam reng la,
Ngalfim in chawl nang che.

Zirtirtu Isua{Teachers’ Day Special}.

Thursday, September 5th, 2013

Zirtirtu te hi Lal Isua Krista hna chhunzawmtu(Heir to the Profession of Lord Jesus Christ) tih anni thin. A chhan chu, Lal Isua kha, Miten an hriat dan ber leh zah taka an koh dan ber kha “Zirtirtu” tih a ni tlat a. He Khawvela kum 3 rawng a bawl chhung khan, a hna ber chu midang tanpui ngaite tanpui paha ‘Zirtir’ mial mial kha a ni tlat a ni.
Tin, Lal Isua hi Pathian fapa mihringa lo chang ani bawk a, Vankhawpui atanga apa tirha he leia thuawihna famkim nena Missionary hna a rawn thawh chung changah leh Zirtir hna a thawh chung changah khan, Entawn tur tha thlawt(Perfect example) nih a tling zo em em bawk a ni. Zirtirtu tha anih zia leh tunlaia Educationist ten an zirtir tlut tlut ho hi a tak ngeia a lo hman hmiah hmiah zia I han en ho dawn teh ang:-

1. Recapitulation(An lo zir tawh leh hriat tawh han ennawn pui thuak thuakna):-
Lal Isua khan Mipui a han zirtir tan dawn khan, an la hriat ngai loh thil thar kha a pawng zirtir nghal mawlh mawlh ringawt ngailova, an thil lo hriat than tawh leh an lo vawn bel em em te kha sawi hmasa phawtin, Mosia emaw, Davida emaw, Zawlnei tuemaw chanchin leh Zirtirnate kha a han sawi hmasa te te thin a ni. (Matthaia 5:21, 27,31,35,38,43, etc…). “Nangni chuan, chutiang khatiang chuan in lo ti/hre thin, kei erawh chuan ka hrilh a che u…” a ti hmak hmak mai thin a ni. A thu ngaithlatu te thinlung kha a hawng hmasa a, a inhawn that lai takin, a duh tak, a zirtirna thar kha a thun ta chat chat thin ani.

2. Known to Unknown(An thil hriat tawhsa atanga tannin, an la hriat ngai loh thil thar zirtir):-
Heipawh hi a chung ami nen hian a in ang deuh reng a. Isua khan thil thar hlak mai leh Thlarau lam thil te, Van lam thil te a Zirtir dawn reng rengin, a thu ngaithlatute thil lo hriat chian tawh sa kha a han sawi hmasa te te thin a, Chuta tang chuan an thil la hriat ngai loh kha a zirtir ta thin a ni. (more…)

Lehkhazir hi hna hmuh nan ringawt a ni lo

Friday, July 26th, 2013

Zirlai tawh phawt chuan ‘Engvangin nge lehkha ka zir?” tih zawhna hi kan tawng theuh tawh awm e. Education nih phung tak hrelo hian tunlai ‘Mizo radical idealists’ tam takin lehkhathiam hna hmulo te an rawn veiin an sawisel fova, inenfiah nan chuan a tha e. Chutih laiin a nawlpuiina kan ngaihdan dik lo em em chu, lehkhathiam tih leh hna thawk tih hi a vun leh a hmul ang vela inkawp emaw kan ti tlat hi.

Lehkhazir hi a hautakin a hahthlak em ema, hautak taka zir (sum sen tam) phei chuan a let (returns) kan beiseina a pung zual. Hei vang hian lehkhathiam sang emaw zir sang chin te chuan hna sang leh tha tak thawh an inbeisei vek a ni. India rama State rethei ber pawlah kan chenga, industry ah kan hniam em em. Tertiary/service sector (60%) leh agriculture (14%) chu kohhran leh khawtlang tih ang vela kan economy innghahna an ni. Social sector adt awm lo phei se buh leh bala kan eizawnna hi chu kan khamkhawp lo chhiava tih a lang renga.

Chutiang dinhmun karah chuan kumtin thalai lehkhathiam, a hming chauhva thiam leh thiam nia inhria kan pung zela. Thiam bawk si lo, thatchhe bawk si, hmantlak siloh kawng dang (incheina adt) a ‘standard’ ti sang leh em em si, chawmhlawm ba ngah an tam em em bawka. Kan State sawrkara beisei ti sang tak tak an awm nual laiin mi tam zawk hi chu kan beidawn luatah kan ‘morale’ a down zova, mahni kutkea din tum aiin eiruk leh mi tanpuina hmanga inhaikuak kan tuma. Lehkhathiam nia kan hriat, degree eng engemaw nei ve si hna hmu silo te lah chu kan hmusitin kan deu em ema. An zinga ‘FRUSTRATION’ nasat zia leh kawng awm thei ang dapa an buai ve zia kan hrelo, engmah ti lova tal zui ta mai mai ho ka sawi lo.

Lehkha taima taka zir tang tangte hnual rawihna turin a tawng chak deuhten a rualpawl tawk chauhva zira hna, mahni thawh tawk zawn mai an lo sawimawi thul. Lehkha thiam hi damchhung daih, kan taksa rilru leh ngaihtuahna vawngtu, nunphung, awmdan, chetzia, ngaihtuah thiamna, chhut thiamna leh hriatthiamna thinlung min petu, huaisen leh nghet taka dinga, khua leh tui tha, rintlak, rawntlak leh mi puitling ni tura min siama min chhertu a ni a. Sumdawn bul tanna emaw Office-a thutna tur kailawn, hmanrua satliah a ni lo.
(more…)

A Bul Ṭanṭhat A Zâtve Zo

Thursday, July 18th, 2013

- H.zate

 

“Kan la mawl tluang zel e” – Pu muanpuia 5:5

 

He thu ziak tur hian ka tling tawk ka ti lo a, ṭha ka inti tâwk bawk heklo. Fel famkimlo hringmi leng kan nih hi tih vang ngawt a ziak lah ka ni heklo. Amaher… kan Ram, khawtlawng leh kan dinhmun hian a khawngtlu ta em a, a ziaktura ka ngaihten an ziak duh bawk silo , tlinglo tak chungin ka han thairang ve ta mai ani. Kan thupui hi kan hre fo tawh anga, mahse, kan chang thlan Pu Muanpuia 5:5 khi chu Vengthar Middle School, Thingdawl chhuak ngat lo tan chuan hriat a har khawp ang le. A tirlam a ṭhat chuan a chanve zo tlukah ngaiin ṭan kan la nasa em em ṭhin a, kum thar a han ni phei chu zingah hmatakah kan tho a, January Ni khatna hi chu ṭha taka hman kan tum hram hram ṭhin. Engdang vang niloin “A Bul Ṭan Ṭhat a Zatve/Zahve Zo”tih thu hian min hneh tlat vang ani.

Kan Ram ah hian zirna In tamtak a awm a, kan Fa te kan han zirtir a, Nu leh Pa ten an theihtawp bakah abâ telin an fate thiamloh hlauin an bei a, zirnain ṭha leh an tlin tawk zel a ṭha ah an dah ṭhin. A bul ṭanṭhat a zatve zo tih thupuia hmangtute hian a bulk an ṭan ṭha meuh em? Lamkhuang kawlej a ṭanin Midil Sikul ah kan dah leh a, chutah, Hai Sikul a ṭangin Pawl Sawm, hmanlai a hlutak maia Meṭik anlo tih ṭhin chu. Meṭik chu an han pas ta nge nge a, kan khua, intih changkang satliah, mahni neih phak baka inchei,midangte mila in herrem thiam tak, hmun dang aṭanga awfisar lo awmte mil zel a in her rem ṭhin te khua ah hian Meṭik chunglam chu zuk han awm tawh tlatlo pek a.

(more…)

Kan duh loh kan tih a ngai leh thin

Thursday, July 18th, 2013

Tun hnaiah sawrkar hna lak hrang hrangah felhlel a tam ta hle niin a lang a. Hei hi kan ram kalphung ve rëng anga ngaihna pawh a awm ta hial mai. Tun hnaiah MPSC hna lak theih chin chungchangah kan zirlai pawlte atangin dodalna a awm ta hial a. Departmental exam-a hna lak a nih hian duhsak zawngte thunluhna remchang tak a awm thin niin a lang a, hei hi zirlai pawlte duh loh chhan tak pawh niin a lang a. Mizo Students’ Union phei chuan July ni 30-ah Aizawl khawpuiah total bandh huaihawt a tum hial a, heta a hlawhtling lo a nih chuan district headquarters tinah bandh hi neih chhunzawm an tum thu an sawi nghe nghe.

A thawnthu

Kum 1989-a Mizoram Public Service Commission (MPSC) din a nih atang leh, kum 1991-a hna a thawh tan tak tak atanga chhûtin MPSC hna lak theih chin (Limitations of Functions) hi vawi 6 lai siamthata tihdanglam a ni tawh a. Hei hi eng vang nge tih hi zawhna pawimawh tak a ni thei ang. Sawrkar hian an duhsak zawngte sawrkar hnaa thunna remchang an zawng em ni tih mai pawh awl tak tur a ni. Kum 2008 MPSC (limitations of functions) Regulation-ah chuan, sawrkar hna lak reng reng, Group ‘B’ Gazetted leh Non-Gazetted Post chin zawng MPSC kuta dah a ni a, hei hi Mizo thalai, a thiam leh tlingte ngeite sawrkar hnaa an luh ve theih nana a that viau laiin he dân hi kum 2011, May Ni 30-ah sawrkarin a siam danglam leh a. Kum 2011 MPSC (Limitations of Functions) Regulation sawrkar-in a siamthat (ammend)-ah chuan, sawrkar hna lak turah Grade Pay Rs. 4400/- chin MPSC-in hna lakna an kalpui thin chu Gazetted leh Non-Gazetted Post thliar lovin MPSC kut atangin sawrkarin a chhuhsak leh vek a, hei tak hi Mizo thalai hna zawngte tan beidawnna tham a tling. Grade Pay Rs. 4400/- chinah hian hna pawimawh tak tak a tam avangin hei hi ngaihthah mai mai chi a ni lo.

(more…)