Archive for the ‘Books’ Category

Bible chhiarchhuahah lungthu ka kim

Sunday, March 9th, 2014

Lehkhabu, a kawm dum, a changtupa thihna ‘Bible’ kan tih mai hi hi khawvela lehkhabu darh zau leh copy pawh tam ber a ni awm e. He lehkhabu hi chatuan nunna kawng min kawhhmuhtu lehkhabu hlu tak a nih avangin chhiar ngei tur a ni a; a chhiar ve lo pawh chhiar tura in fuih a tul bakah hnam hnufual zawk te pawh chhiar tur chhawp chhuah sak theih hi a tul ngawt mai. Chutiang atana mi thahnemngai tlem azawng an awm pawh hi a tihzia e.

Tum hma chuan nitina chhung inkhawm nei thin kan nia; (tunah erawh ‘tunlai chuan mihring kan tul tawh a’ tih chhuanlam tute zingah ka tel ve ta.) chu’ng lai chuan ka pa hian kumthar project-ah ka u hnenah Thuthlung Thar bu pumpui hi chhiar chhuak turin a tia; kei chanchintha bu li te, tin, ka naute pahnih chu Sam bu chhiar turin a ti bawk. Ka unau dangte khan ka pa ngenna kha an ti hlawhtling ta em? ka hre ta chiah l’aw, kei erawh chuan ka tih hlawhtlin mai bakah Thuthlung Thar zawng zawng chu ka chhiar ta vek a, ka tui tak zel avangin Thuthlung Hlui lam pawh chhiar kaiin Bible chu a pumin ka chhiar chhuak ta hial mai. A vawi khat na chu.
(more…)

NGAIZAWL KHUA LEH RAMBUAI LAI

Saturday, July 27th, 2013

I chhiar tur hi khua emaw hnam bik emaw hmuhsitna leh nuihzatna thu a ni lova, Zoram buai lai chanchin kha a hlimawm lam a awm lo lulai em mai a. A hlimawm zawnga thlir tumna a ni. Chutih rualin khatih hunlaia ‘nationalism’ buaipuitu zinga tamtakte pawh kha an thil buaipuiah khan an chiang vek bik lo hle tih a hriat theih mahna!

“Mahni-lo-maha kan dinhmun a that tawh nak laia, tun ataka Zoram Independence lo ngen ve te chu, zawh loh nghawngkawl a hrawk rek zawnga bah ang mai pawh a ni lo, ‘Pialtlepa liluh tum ang a ni’”(Zoram Politic Lumlet Dan, 2nd Edition, p-197) tia Pu A. Thanglura te ho an huk dum dum hnu, March ni hnih 1966 atanga Rambuai (Disturbed Area) a puan kan nih tak pawh khan Ngaizawl khua hian Zoram-in Zalenna a sual tih an lo hre ve lo ni ngei tur a ni. Pu C. Lalpara thuziah Buailai Boruak , Rambuai Lai leh Kei, tih lehkhabu Mizoram Upa Pawl chhuah atang hian rambuai laia Ngaizawl khaw chanchin ilo ngaithla teh ang u.

IN HNEH AWM DER SI LOVAH: Zan khat chu zanriah eikhamah a thim hle tawh tihah khan Champhai Keifang tlang sipai camp kha a alh ta hluah hluah mai a, sipai ho tih kan palh mai a nih an ring a. Khawzawl sipai camp-ah lah chuan silai a ri reng mai bawk si a, chan an kap a nih te an la ring ta mai mai a. An khaw chhehvela an han vahchhuah nak a lai chuan an khaw thenawmte lah chu ramhnuai mi (MNF Volunteer) chaw pein an lo phili buai hle tawh mai si nen, an ni buai thuhla engmah lo hre ve lem lo chuan thil awmzia an han zawt chiang ve ta a. Mizoram-in Independence a sual ani tih an han hriat chuan, an han ring lo laileng khawp a, ‘In hneh awm der mai si lo va, do duh suh u,’ te an tihsan mai mai a.

ENG DENCE PAWH SUAL ANG HMIANG: March ni 15 a lo thlen meuh chuan leh! Ngaizawl khua chu lo hal tur chungchangah an buai hle a. An chhehvel khuate ramri veng turin an hrilh a. An khaw thenawmte lah chuan, ‘Lo hal a sawi theih loh, kan ramin independence kan sual a nih hi, engmah rawn sawi tawh suh u,’ an lo tihsan mai si a. Ngaizawl VCP Pu Ngulhenthanga chuan, “ Eng dence pawh sual ang hmiang, chaw ei loin kan awm thei dawn em ni? Keini chuan independence aiin, hlo thlawh theih loh kan hlau zawk. Ramri chinah meilam sat chhuak vel ila, I hal mai ang u’’ a tih leh an khaw mipui chuan an ngam chiah si lo: A tawp a tawpah chuan nasa taka an inhnial hnuah hal chu an ti thlu ta nge nge a ni.
(more…)

KA THAWNTHU PHUAH

Thursday, July 25th, 2013
Real Madrid leh Bayern Munich te chuan Allianz Arena, Munich khawpuiah UEFA Champions League 2011-12 semi-final 1st leg khel turin an inbuatsaih mek a, khawvel a footballer tha ber ber te fuankhawmna tur a nih avangin khawvelin a nghak a, thlir a chak a ni. Munich khawpui ah chuan football expert-ho te, media lam mi te an pungkhawm sup sup a, kawtthler tin maiah te chuan football fans ho te chu an sahawk nasa in, an ri le lu mai a ni. Kick-off nan darkar 4 chiah a awm tawh a ni.
Hetih lai mek hian kei pawh mahni inah thawnthu phuah tur a inbuatsaih in hun ka lo hmang ve mek bawk a. Inkhel nghah nan a thawnthu inphuahsiak turin ka thianpa (unanupa) pakhat nen kan incho/in el a ni. In ah chuan ka phone chu charge pahin thawnthu phuah a, type lut nghal char char a, post nghal turin ka inbuatsaih ta a. Darkar 4 lai hun ka la nei a ni. Ka thawnthu phuah tur  ah hian idea pakhatmah ka neilo a, nilo, idea pakhat chu ka nei. Chu chu ka thawnthu phuah chu englam hawi emaw eng thu pawh nise a tawpah a changtupa chu lungngaihna vawrtawp tuarin a thi tur a ni tih hi a ni bur mai a ni.
Ka ziak tan ta a, Phone-ah ka type a, ka type tawh hnu a edit theih loh bakah rang tak a ka type theih loh avangin a tir atangin ka uluk nghal viau a (typing mistake, han tihsual palh zauh chu a tih that theih a, paragraph hran a luh tawh hnu chuan ka type tawh ho chu a tihdanglam  theih tawh loh…a tang(skip) tlat zel a ni) A hmasa ber atan a changtupa ka pian chhuah tir phawt a. Engtin nge ka tih khawngaihthlak chhoh tak ang le..? tiin ngaihtuahna ka seng chho ta a.

(more…)

FURPUI MALSAWMNA

Tuesday, July 23rd, 2013

(02.05.2012 Dar 01:30 PM – 01:50 PM)

Ka bek chu a rawn huh thawt mai a. Kan ventilator phuilo atang chuan ruah a rawn lut a ni. Pawnlam ah chuan ruahpui vanawn a sur tluk tluk a. Furpui kan lo thleng leh dawn ta reng mai a lo ni. He hun hi tamtak tan chhiatna, leimin, inchim etc. te thlentu ni mahse he hun hian duhawm na leh nawmna tamtak min thlen ve tho a ni. (more…)

German Ral Run

Monday, May 27th, 2013

Written by Vawmphunga

Indopui hmasa (1914-1918) vel laia kan Mizo tlangvalte French ram kal chanchin Pu J.F. Laldailova’n (L) tha tak maia a lo record thap mai hi a hluin a ropui kan ti tak zet a ni.

Mizo tlangvalte hi Aizawl atangin Silchar ke in an kal a. Duarbon phai an thleng a, sihal zan vak tin tur an hmu a, an han au khum ta ruih ruih mai te leh Silchar atanga an rel chuang mak an ti lutuka, nui ni silo tap ni bawk silo, zai pawh ni hek lovin an au ta chuah chuah mai a ni awm e. Bombay an thlenga, tuipuiah lawnglian chungah France ram an pan ta a ni. Han chhiar teh u le.


As told to JF Laldailova

Lawng ruak lianpui “Akbar” an tihah chuan leihlawn indawh-ah kan kal kai chho ta nguah nguah mai a. “Life Belt” an tih, thing laimu zang chia an siam tuia pil theih lohna tur hi min pe theuh a. “Hei hi eng tik lai pawhin keng rawh u, lawng a keh palh hlauh pawha in invenna tur a nih hi,” an ti a. Mi 1,500 lai lawnga kan han luh hnu chuan lawng chu tuiah a lo inphum hniam ta deuh a. Kan pawla mi Sawleng khua Khuaia chu thlem ngaihna awm lek lo hian a tap ta chiam mai a. “Tukverh leh vaukam lungrem inzawl dan khi ka chhinchhiah kiau a, lawng hi a la pil tial tial a ni. Hetianga mi tihhlum tum tho tho si engati nge kan chhungte’na kan ruang an hlawm phakna hmun Aizawlah khan min tihhlum law law lo ni? Ka lung a va awi lo tak em!” a ti thin a. Darkar khat lai hnu pawha a la pil tak lohna chuan a thlem ban theih ta chauh a ni.

Vaukam atanga khawpui lan theihna mel khat velah chuan kan lawng chuan min tawlh chhuahpui ta a. Chutah chuan ni khat lai kan cham a. A tuk leh tlai lamah chuan lawng chhungril chu a ri ta tlut tlut mai a. Buh in-thumrawn ang deuh hian thawm a nei a. “Lawng a kal a ni e,” an ti a. A chhunga awm tan chuan a kal tih pawh a hriat si lo. A nakinah chuan a chhawng chungnungah chuan ka han leng chhuak ve e, ka ti a. Khawpui kha han hmuh leh mai ka tum ngawt a, tui hlir, tui hlir a lo ni mai si a. Lehlam ka va thlir leh, tuipui chunga ni tla tur hi amah chuahin a lo awm ta luang luang mai a. Khawmual reng reng a lang ta lo va. Kan piah lawka sairawkherha perh phak awm lekah hian kawlkil chu a lo awm ta ruih mai ni hian ka hria a. Ka rilru a mangang ve ta a. Aizawl Chanmari pheia min tah hawm hawm lai ka hmuh te khan ka nuih a za mai a. Tuipui zau -a kan han kal ta meuh chu min lo tah leh ta se, “Ka pui ve mai awm mang e,” ka ti rilru a.
(more…)

Lehkhabu te hi kan ziak ve leh ngawt thin a

Thursday, April 25th, 2013

He thu hi thenkhat chuan kan helh viau maithei. A mawh hran lo ve. A enga mah hmaa mi thiltih lo sawisel ve ngawt chu thil mawi ber pawh zuk ni hek suh. MAL Book of the year 2012 ‘Sihlipui’ tih hi review ka chak viau nachungin vawi khat chauh ka la chhiar chhuak si a. Ka la zuam rih lo. He lehkhabu hi zirtir nei tha tak, Mizote dinhmun leh nihna tarlang thei leh kan tunlai boruak mil taka ziah a ni a. Book of the year 2012 a ni pawh hi a inawm ve hle chuan ka hria.

NIMAHSELA, Book of the year meuha thlan tur chu zirtir nei tha leh thu tha phawk chhuak zo mai bakah literary concept nei tha; thu chheh leh tawngkam hrim hrim pawh inrem fuh tak a nih a ngaiin ka lo ring ve thin a (a ni thin reng bawk a). ‘Sihlipui’ hi Book of the year 2012-a an thlan hma khan ka lo chhiar tawh a. A thu ken chu a tha; mahse, tawngkam leh a thu han chheh kual vel danah erawh ka duhthu zawng a sam zan lo.

Sawi zel dawn chuan sawi tur hlir a ni tlat mai. Ka sawi tum tak zawk chu, tunlai mite (tunlai mi lote pawh) hian mi tih hriain lehkhabu te hi kan han ziak ve leh ngawt thin a (an beih hahna ka ngainep tihna ni lovin), a lawmawm rual rualin ka beisei erawh a pha lo hle thin (ka lo beisei sang lutuk zawk nge ni). 2012 chhung khan Mizo irawm chhuak lehkhabu 135 lai a chhuak hman a. Achievement ropui tak chu a ni. Amaherawhchu, kha’ng lehkhabu chhuak zozai te kha ‘ro tling’ leh ‘chhuan tlak’ a ni meuh em tih ka ngaihtuah thin. Mizote hi thil thiam zung zung leh ti ve mai thei hnam kan ni a. Hei tak hian kan ‘rilna’ leh ‘thûkna’ tur kawng a dal tlat thin. Mite’n an tih avang maia ti ve ni lovin ‘tuina’ avang zawka beih tak takna hi kan tlachham tial tial niin ka hmu ve a.

Lehkhabu ziah te hi tih namai a ni lo. Chuvang tak chuan ‘ro tling’ ziak chhuak thei ngei turin kan ziak mite ka cho duh a. Nasa lehzualin han bei fat fat teh se. ‘Ka thei ve tho alawm’ tih thuvawn paih ngamin ‘Ka tuina zawng tak a ni’ tih hian kan nun khalh zawk sela a va duhawm dawn em! Ka lawm e.

Hlawhchham hi Hlawhtlinna {Failure is Success}

Wednesday, April 17th, 2013

1. J.K. Rowling – Novelist (Harry Potter) 
Harry Potter thawnthu ziaktu Joanne “Jo” J.K. Rowling hi tunhma chuan waitress hna thawk țhin a ni. A lehkhabu hi Publishers 10 chuang ten an hnawl sak hnu-in, a kal tawpna-a an CEO fanu kum 8 mi chuan a pa a ngen tlat avangin an chhuahsak hrâm a. Khawvela thawnthu ziak hralh tam ber (best-selling book series in history) a lo ni a, Kum 5 chhung lekin, Multi-Millionaire a nih phah! Kum 2008 ah khan United Kingdom-a hmeichhe hausa-ber 12-na a ni phak hial!

2. Ludwig Van Beethoven – Composer & Pianist
A violin tum thiam lo lutuk chu a Zirtirtu chuan beidawnthlâk a ti lutuk a, “Music lam leh hlaphuah kawnga beisei-bo a ni” a ti tawp. Chutih nâk alaiin, Beethoven chuan a ri hriatna a hloh zel a, a beng a ngawng hlen ta hial! Mahse, a kut-chhuak zinga ropui ber 4 te chu a Beng a ngawn hlen (completely deaf) hnu-a a siam (composed) an ni tlat!

3. Colonel Harland Sanders – Founder of KFC
Sanders chuan Kum 65 mi a nih-in a “Chicken Recipe, Kentucky Fried Chicken” siam hralh turin hmun hrang hrang 1000 chuangah a kal a, a hlawhchham. Kum engemaw zat a vahvaih-pui hnu, kum 75 mi a nih-in, a company din “Kentucky Fried Chicken” chu Dollar million 15-in an lei sak a, ram 120 ah dawr 18,000 chuang a nei tawh!

(more…)

William Williams-a Chanchin

Wednesday, January 16th, 2013

Rev Dr PL Lianzuala lehkhabu ‘Zofate chanchin tha rawn hlantute’ tih a Wlliam Williams-a chanchin a ziak dan pawimawh zual hi a bu neilote tan thil tangkai a nih beiseiin ka hn tarlang teh ang

William Williamas-a hi kum 1887 tawp lam khan Welsh Methodist Foreign Mission tirhin Khasi ramah Missionary in a lokal a. A rual hian midang 7 tirh an ni bawk. Hetih hun lai hian Mizoram chu British awpna hnuaia awmin Mizo lal tam tak chu Sapho thuhnuaia inpe duh lovin an la sehhel hle a. Kum 1890 Sept. thlaah Mizo lal 6 intiamrualte chuan Aijal leh Changsil kulh an bei vak mai a, changsil kulh phei chu an la thlelh nghe nghe a. Chung lal hote chu manin Syhlet Jailah dah an ni a.

William Williams-a hi a thian Missionary dangte tlawhin Syhletah a va zin a, Jail an tlawh a, mitang thar Mizo lalte chan chin leh mi kawlhsen an nihnate chu a va hre chopchilh a. Hemi atang hian Mizote chu a vei em em a, a rilruah a thi thei lova, Lushai rama awmte tana remna kawng awm chhun chu Isua Chanchin Tha chauh niin a ring nghet tlat a. Zofate a veina hi a reh theih loh avangin kal ngei poh a duh a. Hemi thu hi Mission lama anhotute hnenah pawh lehkha thawnin a hrilh nghe nghe a.

(more…)

MIZO SAKHAW BIAK DAN LEH A TOBUL~4

Tuesday, January 8th, 2013

CHUNG- Hei pawh hi vawkte bawk a biak nan an hmang leh a ni. An biak ber nia an hrian chu Ni engatanga malsawmna thlen tirtu leh ruah rawn sur tirtu niin, Mizo Sakhaw chanchin ziaktu dangte hian vawktea hman a ni an ti a, thingkhawn chungah a hmanrua atan thlanvawng thing tel ngeiin a in an sa thin a; ziaktu pakhat thungchuan arhluisen an hmang a ti ve thung tlat mai.

VAN SEN- Hetah hian chhum dum leh chhum senkarah khian malsawmtu awmin an ngai a ni ber a, chu chu an bia a , arpa-hluisen an hmang thin. Tuium hunna chung ditipah a sa serh chu an pe thin.

HNUAIPUI- Hei hi in hmun leh a velleh a hnuai lama lei thuahthip kara mi, lei thuah tina awm hnena malsawmna dilna a ni leh a. Lei hi thuah sawm thleng awmin an ring a, thuah tina mi malsawmtu awm kha an bia a ni. A biak nan hian vawkpui no nei tawh ngei an hmang thin a ni. Dawino chhuinaah chuan a tawp ber leh ahautak ber a mi. Vawk chu kawmchar thlang lam kil ban bulah kher an talh a, a serh zawng zawng leh a lu chu thûk takah phum bovin a sa chu ni thum chhunga ei zawh ngei tur a ni a, an ei zawh loh chuan paih hmiah mai tur a ni.

Heng Dawino chhuinaa an biakte bakah hian Khuangchawi thlenga an sakhaw kawngkal indawt chhova an biak thin Pathian chu han chhui chho leh ta ila, heng kan han tarlan turte an tih dante nen kan hriat theih ang angin hansawi diah diah ila.

SEDAWI CHHUN- Luseiin Sedawi chhun an hman hian sepa an talh a, chu chu in lama thangchhuahnatur sakhaw-kawngkal rahbi pathumna a ni a; hetah hian an setalh chu Khua pual ani a. Sa pual atan pawh vawkpa lian chu an talh leh tho a ni. Tichuan Sa leh Khua chu hetah hian an be kawp tihna a nih chu. Ralte lam pawhin Sedawi hi Khawzîm Pathian an biakna niin a pualin sial an talh a. Sa pualin vawk an talh ve bawk a ni. Tin, K. Zawla sawi danin Pawih hnam pawhin Sedawi hi anhmang ve leh bawk a ni. Chutiangin Hmar Thiak chi pawhinSedawi hi an hmang ve bawk a, anni tan chuan Thangchhuahna tura an sakhaw kawngkal rahbi pahnihna a ni.
(more…)

MIZO SAKHAW BIAK DÂN LEH A TOBUL ~ 3

Thursday, October 25th, 2012

CHAWNTHAN-
Heng rahbi indawt an zawh chhoh hian a hmasa berah, ‘Chawnthan’ an ti a, an chawng phawt a ni. Heta an biak ber chu ‘Sa’ bawk kha a nih avangin vawkpa lian an talh leh a ni. An Pathian biak apianga an ran talh hi a sa serh an pe zel thin. Chawn leh lâm hi Ralte chi-a mi Mizo Rêngropui tak Lersia Chawngthu tihchhuah hmasak ber a ni a, heta tang hian Zo hnahthlak dangin la chhawngin an ching ve ta a ni. An chawn hma hian Chawnfâng an hmang hmasa a, chu chu Chawn hmahruai a ni. Lusei leh Ralte Chawn hman dan hi a tawi thei ang bera ziak a ni e.

VAWKRIAL HMAN-
Hei hi Pawih hovin chhungka3essssssssssssssssssssw bila sakhua an hman chhawng hnihna a ni. A sa hi an hnampuite bakah unauva an siam hnam dangte chauh ei turin an sawm a, hnam dangin an eipui thiang lo. Chu chu a ni ” Ar sa ei za” an lo tihthin chu ni. ” Ar sa ei za, unau kan ni e” an ti thin a ni. Lusei hovin”Dawisa kilza thei” an lo ti bawk a,’Ar sa ei za’ intiho chu chhiatni thatni-ah pawh an in phatsan tawh ngai lova, man leh mual an rel za a, an inei tawn a, chhungkhat bulhnai tak takah an insiam tawh a ni. Khawzing Pathian biakna zel a ni.

VAWKPA THAH-
Hei pawh hi Pawih chhungkua bikah chuan an sakhaw hman chhawng thumna niin, Luseiin vawkpa sutnghak an talh anga ‘Vawkpa thah’ an vuah chu a ni a, mi tinin an ei tling ngei an talh tura ni. Hetah hian anni Pawihho chuan Khawzîng bawk an bia a ni.

Amaherawhchu, a chunga kan sawite hi V. Lalchhawna ziak atanga lak a ni a, K. Zawla ziakah chuan Pawihho Chawn hman dan a dang leh daih ani tih a lang a. Eng pawh ni sela, Lusei rau rau pawh an tih dan a in ang lo zung ang bawkin Pawih pawh an chenna ram bik leh khua a dang angin an tih dan a in ang vek kherlovang tih chu a rin theih a ni.
(more…)