KUMHLUI MUAL LIAM TUR HI

January 15th, 2014 3:44 pm by BigDaddy Hmahmatea

(Tlai khawhnu ah chhuahsak tho teh ang -Vaiva)
KUMHLUI MUAL LIAM TUR HI
*****************************
Ngaiteh kumhlui mual liam tur saw
A kal mek auh din rual lohvin
Kan nundan zawng chitinrengah
Khuarei a chan pui tur

Hei kumin 2013 chu a lo ral dawn a ni leh ta reng mai a. Mahni hun hmandan te han thir let chuan a mihring ve ta na na na chu lung han ti leng vawng vawng tur te pawh tawn chang te a awm ve nawk tho mai a. Chutih lai erawh chuan mahni mimal takah phei hi chuan kha hun kha rawn inher chhuak leh se aw han tih vawng vawng tur ka neih phei chu ka hre lem hlei law. Ka rawn sawi duh tak pakhat chu tu pawh mai hian kum tawp a lo thlen hi chuan kan hmalam a kum thar lo awm tur thlir leh hmuak hian kan hun hi kan hmang thin a, kum thar a tih tur eng eng emaw te kan in tuk in kumhlui thlah zan hman dan tur tih vel bawr ah te kan rilru ngaihtuahna kan seng nasa viau thin a, tin, kum thar lo awm tur atan eng eng emaw te pawh kan plan ve nasa thin a. Kei ngei pawh hian kumthar atan eng engemaw plan ka nei teuh mai a, nupui neih te pawh ka plan a, neih tur hmuh leh hmuh loh te chu thu dangah dah ta ila. Chutiang chuan hmalam hun thlir in kan hun kan hmang thin a, amaherawhchu kan hun kal tawh, kum hlui a kan hman ral tak lam erawh hi chu tu vak mah hian kan chhui let kan chui let in kan dawn kir vak ngai lem awm love.


Mahse, in ti teh ang, kan hun liam tawh hnu min ngaituah let tir a, hmalam hun min thlir tir vawng vawng tu hla hi tha deuh mai kan Mizo hla-ah hian kan lo nei reng mai a. Hla hrim hrim hi Mizo hla-ah pawh hmanlai deuh, Pi Lalsangzuali(RIP) hla kan tih ang chi te phei hi chu ka ngaithla tam lo in a mawi tih pawh hi ka nei tam lo khawp mai a. Diktak phei chuan Pi Lalsangzuali hla ngat phei hi chu fiamthu a ama zaidan zir pah vel a tawi te te ka hriat bak hi hriat pawh ka nei tam lem lo khawp mai a. Mahse, kumtin mai a kum tawp apianga lo lar thar leh thin a hla pakhat ‘Ngaiteh kum hlui mual liam tur saw…’ tih hi chuan ka ngaihtuahna a ti thui fo thin. Kan Pathianthu chuan rorelna ni ah chuan mitin kan thiltih ang zel a rel saka akan awm tur thu chiang takin min hrilh a. Kumin ral ta a kan thil tih zawng zawng te kha chhinchhiah vek an ni dawn a, chu chu lei leh van Lalber Siamtu Pathian hma a kan din hunah chuan angai ngai a phawrh chuah a la ni dawn a ni. Tu pawh mai hi kan la thi dawn a, tumah hian kan thih hun tur hi kan hre miah lo lehnghal a. Kan thih hunah hian kan thlarau hi rorelna hmaah a ding nghal dawn nge, Lal Isua lo kal leh hnuah kaihtawh a awm in rorelna hmaah mitin te hi kan ding dawn tih lam a hun thu vel hi chu rawn sawi ka tum a ni lem lo a, hriat pawh ka hre hek lo. Mahse kan thlarau hi rorelna hmaah chuan a la ding ngei ngei dawn tih hi kan Bible in chiang takin min hrilh a ni.

Chuti a nih si chuan kum tluan a kan thil tih zawng zawng, a chhe lam emaw a tha lam emaw pawh nise, kan tih tawh chu kan tih tawh a ni a, koh kir theih a ni lo a, siamthat leh theih pawh a ni hek lo, hun hian tuilian angin a liam pui zel mai a ni a, chu chu chunglamah khian kimchang tawkin an lo chinchhiah thlap thlap mai dawn a, chu an chinchhiah sa chu rorelna ni ah chuan phawrh chhuah in a la awm dawn a ni. Tichuan han inngaihtuah let ta vang vang ila, kumin 2013 ral ta a kan thil tih zawng zawng mai te kha van mipui leh lei leh van Lalber hmaah hian cinema ang deuh a chhuah tur ni ta mai se zah pui miah lo in kan en tluan ngam hlawm angem aw??? Kei chuan en ngamloh fe fe tur ka ngah mai a. Nangni enge in dinhmun ka hriat pui hauh lo che u a, mahse kum hlui liam ta chunga mahni thil tih van mipui te leh Pathian hma a zahpui hauh lova confi tawk a en ngam tur chu keini Mizo Kristian ‘Inti’ te zingah hian an tam tehchiam in ka ring lo khawp mai.

Hetiang a nih si chuan rorelna ni ah lei leh van a Roreltu hma a kan din hun tur chu ava huphurhawm dawn in ava zahthlak duh dawn em. Thlarau hian zah a hre ve ngai te anih chuan zak fe fe tur chu kan tam khawp ang le. Kan sawi tawh ang khan kan thil tih tawh reng reng hi engmah hi a tih that in a siamthat theih tawh loh a, hun hian chawp leh chilhin a liam pui nghal zel a, amaherawh chu ti leh tawh lo tur erawh chuan a insiamthat theih thung. Chuvangin he ka thuziak phuailuai tak chhiartu zawng zawng te hian han inngaihtuah vang vang ila, tun kum tharah chuan eng hunah pawh lo thi dawn in, eng hunah pawh rorelna hmaah lo ding dawn ila, kan hun hmanral tak a kan thil tih zawng zawng te kha phawrh chhuah leh an nih a, lei leh van Lalber hma a kan din pui hunah pawh kan thil tih te avanga kan zah lutuk loh nan leh, kan thiltih te kha thiamloh min chantir a, chatuan hremhmun a min nawr lut tu an nih loh nan tun kum thar atang chuan kan nun leh kan hun hman dan te uluk tak a kan Lalpa duh dana hmang theuh turin ka rawn sawm che u a ni e.

I thiltih zawng zawng saw thir teh,
Hun in a liam pui saw.
Chatuan hmun lo thlen khalh tur che
Lal hma a din pui tur…

Similar Posts:

Recent Posts:

9 Responses to “KUMHLUI MUAL LIAM TUR HI”

  1. 1
    Borat Says:

    Khai aw, eng calendar nge in hman bik? Kan tan chuan kum hlui thlah zan chu hman hmanah…

    Kristmas leh (343 days to go) Kum Thar 2015 kan nghak chhuak leh tep zawk asin.

    Report this comment

  2. 2
    shailendra Says:

    misual.com atanga facebook mawlh mawlh a, whatsapp lam bawh chhoh mek lai a misual.com awplumtu, kumthar chibai le.

    Report this comment

  3. 3
    H.Vangchhia Says:

    #2 sawi ang zel khian (Y) hairehai

    Report this comment

  4. 4
    chhana Says:

    Kumthar chibai.
    2013 chhunga ka diary a ka ziah keimaha thil chhinchhiah tlak zual te:
    Lo ka nei.
    Mitthi inah camera man-ah ka tang.
    KTP inkhawmah hun ka chang.
    Inawhhum tum ka chhan.
    Ka unaupa’n natna thako tak a vei tih ka hriatin pawi ka ti hle.

    Report this comment

  5. 5
    caribou Says:

    Sawi tur a vang hle mai, kumthar chibai ti ringawt mai teh ang.

    Report this comment

  6. 6
    Bucko Says:

    4 online at this hr 0832 17th Jan
    Va reh em em ve….

    Report this comment

  7. 7
    kiddo Says:

    Kumthar chibai le

    Report this comment

  8. 8
    doc_lib Says:

    ka va vang ve.. hehe misual ho in dam hlawm maw?

    Report this comment

  9. 9
    BigDaddy Hmahmatea Says:

    Nikum a ka post a nia (Rei tawh hmel mai mai) Kuminah approve a ni chauh atin nih hi :)

    Report this comment