Archive for April, 2013

Pawngsual case avangin Mizoramah transfer

Tuesday, April 30th, 2013

Tun hnai a Delhi a pawngsual case rapthlak tak pahnih a thlen avangin DCP, South Delhi, Chhaya Sharma chu (hrem nan?) Mizoramah an transfer.

Delhi gang-rape: DCP Chhaya Sharma transferred to Mizoram

While the Delhi Police Commissioner Neeraj Kumar maintained few days back that he would not resign even after two gruesome rapes in the capital, two of his sub-ordinates had to bear the brunt of public pressure as they were removed from their positions. DCP, South Delhi, Chhaya Sharma has been transferred to Mizoram in the wake of gruesome Delhi gang-rape incident that raked massive nation-wide protests.

Ngaihtuahna: Chutiang mi chu kan duh ringawt dawn a mi le?

US leh ram changkang thenkhat ah Facebook a chuai tan

Tuesday, April 30th, 2013

As Facebook prepares to update investors on its performance in the first three months of the year, with analysts forecasting revenues up 36% on last year, studies suggest that its expansion in the US, UK and other major European countries has peaked.

In the last month, the world’s largest social network has lost 6million US visitors, a 4% fall, according to analysis firm SocialBakers. In the UK, 1.4million fewer users checked in last month, a fall of 4.5%. The declines are sustained. In the last six months, Facebook has lost nearly 9million monthly visitors in the US and 2m in the UK.

Users are also switching off in Canada, Spain, France, Germany and Japan, where Facebook has some of its biggest followings. A spokeswoman for Facebook declined to comment.

“The problem is that, in the US and UK, most people who want to sign up for Facebook have already done it,” said new media specialist Ian Maude at Enders Analysis. “There is a boredom factor where people like to try something new. Is Facebook going to go the way of Myspace? The risk is relatively small, but that is not to say it isn’t there.”

http://finance.yahoo.com/news/facebook-losing-millions-users-us-110108858.html

The Other Side of the Story: Vaphai

Tuesday, April 30th, 2013

via Chhunga Maliana @ SPECIAL REPORT

Mizoram khawchhak, Champhai atanga chim lam km 92 a hla, Vaphai khaw VC awmna hnuaia awm, Tiau lui kama Saikhumphai Bawk hi kum 1987 khan, Vaphai khua, mi 4 leilet neitu te’n hnathawh awlsam zawk nan tiin thlam ang lekin an zu inbawk a. Helai leilet ram zawl hi Saikhumphai tih a ni a. A hming chawia Saikhumphai Bawk tih hi phuah a ni. Helai leilet hi buh tin 50,000 zenzawn thar theihna (150.00 Ha.) a zau leh leilet neitu In 80 lai awmna ram a ni a. Vaphai atanga Km 10 laia hla a nih avangin, leh lehlanga hnathawh a harsa a, a hmuna awmchilh chu a awlsam zawka an hriat avangin heng mite hi thlam ang lekin an zu inbawk ta a ni.

Tiau kam leilet hi a zau tham em avang leh a hlat avangin Vaphai khua leilet neitute chuan Myanmar lama unaute chu hlawhfa atan an ruai thin a. Chu chu remchangah lain, inhlawhfa anga awm siin, Burma lam atang chuan an rawn lut ta zeuh zeuh reng a. Burma ramchhung khaw hrang hrang atangin an lo lut zel a, an inchhek muk tulh tulh a, an ngampa zel bawk a;tichuan kum 2007 September thla khan LAD (Sorkar-ah)-ah Sub-Village dinhmun an lo dil ru ta a ni.

Sub-Village dinhmun an dil hi kum 2010 khan Vaphai VC lamin an hre ta hlauh a. Chumai ni loin kum 2011 khan Sazep khuaa Group YMA Conference-ah YMA dan kalhin ‘Parent Branch hriatpui lohin’ direct-in Branch YMA pek an lo dil bawk a; Group YMA rorel chuan YMA Dan kalh a nih avangin a pawm ta lo nghe nghe.

(more…)

Saikhumphai khaw hal hi tu thiam loh nge?

Tuesday, April 30th, 2013

Nizan (29 April 2013) mut dawnah ka’n fb zuai teh ang tiin ka han login a, chuta ka notifications hmuh hmasak ber chuan min barakhaih hle mai: Vaphai hoin Saikhumphai khua an hal thu a ni. Comments ahte Vaphai kan demzia tam tak hmuh tur a awm laiin Vaphai tan zawnga comments tam tak pawh hmuh tur a awm bawk.

Nunau pawisawi ve miah lote tithlabar a, in leh lo nei loa siamtu Vaphai khaw tan zawnga comments tam tak ka hmuhte chuan ka rilruah zawhna tam tak a rawn siam zut zut mai. Vaphai ho chet dan atang hian Vaphai khua hian dik an intiin fel an inti hle tih a lang a. A fel zawk leh tha zawk an nih pawh a rinhlelhawm lo e. Mahse, Saikhumphai hal ngawt tur hian tuin nge thuneihna pe a, an mihring puite chunga nunrawnna lantir tur hian eng rights nge an neih? Saikhumphai hi misual an nih chuan a hrem theitu, dan leh thupek kengkawhtuten hma la ang hmiang. Court in Saikhumphai tan zawngin thu tlukna pawh a siam a ni awm a, anih chuan Vaphai ho hi Court leh roreltute leh dan chunga leng emni an nih? Vaphai khua hi engti zawng pawhin thiam theih an ni lo vang. Dan anga hrem phu an ni a, a tisualtute hi dan anga hrem an nih loh chuan kan ram leh hnam tan zahthlak tawpkhawk a ni ang a, Saikhumphai chunga thil thlengah hian mawh kan phur tlang vek ang. Chuvangin, hrem phute hi kan sawrkar hian hrem mawlh rawh se!

(more…)

An nem mi u

Tuesday, April 30th, 2013

(Thlan piah lam ramah chuan, a rim a ra pawh kan hre tawh dawn si lo)

Kei chauh hi maw nunhlui vanga indawm kuna tap thin ka lo inti a, mahse a lo ni lo. Ni e, hmangaihna kawngah hi chuan, kan tahpui lah kan nuihpui hi a inzat a; kan ngaihtuahna an luah tam zawh poh leh a na zual thin niin a lang. Nunhlui chu nunhlui a ni a, hun liam tawh chu hun liam tawh a ni a; theihnghilh a tha. A dik…Mahse, hman hun kha tun huna kan han hmehbela, kan han chantir chiah hian; kan tahna leh kan suangtuahna chuan tahkhua a tisei kan ti leh tho si thin.

Nunhlui tham hnu dawn kirin thinlai lo thar si thin e,
Nangngaih a zual an nem mi u hmana suihlungrual dar ang;
Kan lenlai dawnin tunah tahkhua ti sei mai tur…

tiin Malsawmtluangi Fanai (MS-i) chuan mi awi vawi za tam tawh a. Kan inhmangaihna a tam zawh poh leh, a sawhkhawk erawh a na tih a chiang. He ti hian lungrun takin min chhunzawm sak a…

(more…)

Zuapa (a awm loh thla, kum 11-na pualin)

Monday, April 29th, 2013

Leng ila vangkhaw zaua’n,
Fang ila khuavel hmuntin;
Chuan ila tlantin, mualtin,
Tawng ang maw chulhnu kan nun.

Hun leh ni herliam zel hian,
Kan nun hmanlai chantir e;
Sikni ang kir zai rel lo hian,
Tahkhua i ti sei thlawn e.

(more…)

RAUTHLA LENG

Monday, April 29th, 2013

Kum 2007 fur lai kha a ni a, ka ke na avangin khawiahmah ka kal chhuah theihloh avangin inah ka awm a, thuthleng sei a mu chung in TV ka en mai mai a. Ka chhungte ho an chhuah vek avangin keimahin inah ka awm a, mahni a awm hi tithang viau mah ila engemaw chang hi chuan khua hi a har ve hle thin a ni. Hemi ni pawh hian ruah a sur cherh cherh a, thawm dang em em hriat tur a awm bawk si lo a, TV ah lah chuan hmuhnawm deuh han en tur a chhuak der bawk si lo, SMS in thiante ka text kual mai mai a, han sawi em em tur lah chu ka hre der bawk si lo. Ka bulah chuan ka zawte putar lu lian zet mai chu min ngheng chung hian a mu ngut mai bawk a, ani lah chu han biak in awmzia a nei der bawk si lo. Khawhar tizual ting tur hian ruah lah chu a sur ri cherh cherh mai bawk si nen.

Chutia khawhar taka ka awm chuan tunhma hun kal tawh te ka ngaihtuah kual mai mai a, chutih lai tak chuan kan in luhna step chu mi kal an awm tih hriat tak hian a rawn ri chho deuh khat khat a, chutah door bell a rawn ri ral ral a, ‘lo lut rawh’ ka tih rual chuan kawngka a rawn inhawng a, ka thianpa Mapuia, college kan kal lai vel a ka kawm thin, kum sawm chuang a ka hmuh tawh loh leh a chanchin pawh ka hriat tawh loh chu huh deuh phingpheng hian a rawn tei lut nawlh mai a. Mak ti taka en he-haw chung chuan ‘Ehee, Mapui teh hlawl che chuan. I dam maw? Lo leng rawh, i lo inchibai hial teh ang,’ tih pah chuan ka tho chhuak nghal a. Mapuia chuan, ‘Ka dam ve tawk tawk alawm, hei helaiah hian ka kal a, rawn tlawh che a remchang em a, i ngaihawm thei ve roh bawk si a ka rawn peng zawk anih hi,’ nui deuh var var chung a tih pah chuan a kut a rawn phar chhuak a, kan han inchibai lawp lawp a…a kut chu a vawt thlar mai a. Thutthlengah chuan  a thu ve ta nghal a.

Mapuia te nen hian 1989 khan Hrangbana College ah kan lut ho thin a, amah hi ho ve tak mai, pa fiamthu duh ve deuh mai a ni a, kan duhzawng te a lo inang bawk nen kan inhriat tirh atangin kan inkawmngeih nghal viau mai a. Inhre sa nilo pawh duhzawng inang ta na na na ho kha chu kan inkawp nghal deuh chawt mai a. Morning class a la nih avangin class han tlanbo pawh hian zingkarah hi chuan han teihawina tur hi a vang ve duh khawp mai a. Kan thianho khan bike kan neih deuh vek avangin Zemabawk dai velah te sawn ganja te kan va zu ringawt thin a ni. Hetiang hian ho tak mai in kumkhat kha chu kan kal tluan ho dal dal a, chumi hnuah Aizawl College lam kha zan lam a kal anih avang khan a boruak a hit deuh zawk a kan rin avangin kan thianho chuan kan insawn ta dial mai a. Chet lah kan che na ta reng bawk a. 1993 thleng khan ka Aizawl College ah hian ka lut a, hetih hun chhung zawng hian Mapuia te nen hian kan in kawp chho chawt reng a. A ngainat pawh kan in ngaina viau reng a, an in lam leh kan in lam hi kan kar tawn chhen thin in chhungte pawh hian min hre ve ve hle thin a ni.

(more…)

Dog tears: Wolf-dog sobbing at grave of owner’s grandma

Monday, April 29th, 2013

He video hian ka rilru a khawih lutuk a. Ka hnuk te pawh a tiulh thei hial a ni. Ka misual thiante hian en ve ula tiin ka rawn dah a ni e. Dawt nge a tak tih erawh ka hre bik chuang law.

It’s well known that dog is man’s best friend. But Wiley the wolf-dog was pretty fond of it’s owner’s late grandmother Gladys – so much so that he appears to cry at her graveside. In this heart-breaking video, posted to YouTube on April 14 by user SarahVarley13, the adorable wolf-dog lays on the tombstone, shaking, and makes what appear to be sobbing noises as the family gathers around him.

(more…)

Saikumphai chungchang hi enge in ngaih ve dan le?

Monday, April 29th, 2013

via BigDaddy Hmahmatea (R.Lalhmangaiha) | Kulikawn

SAIKUMPHAI CHUNGCHANG HI ENGE IN NGAIH VE DAN LE ??
*******************************************

Saikumphai khua chu Court in chuak lo tur an tih chu Vaphai khaw ho lungawilo in tunah hian an hal a ni awm a: Hemi chungchang a Special Report a an post hi ka rawn copy a… Kei chuan ka thu lo hriat ve dan atang chuan hetiang a Vaphai khua ho in hma an la ta mai hi ka dem khawp mai a. Kan sawrkar hian a tul anga hma la a thil ti diklo tute hi an phu tawk anga hrem ngei turin ka phut bawk a ni. A hnuai ami hi SR a post chu a ni e…

Ma Thanenga
Saikhumphai

Mipui nunau, vaphai khua in kut an thlak hlauh vang in, biakinah awmkhawm hmasak tir zet an ni a, a la him tawk lo ni a an ngaih avangin, an khawpiah lawk, leilet (burma) an sipaiten lo inthiarfihlim leh zawk mai tur in an ti a, bungrua pakhatmah keng lovin sipai thu ang chuan an kal ve mai a, leilet atang chuan an khua Saikhumphai chu chiang lutuk lovin a langthei a, mahse, chu mi hmun an han thlen chuan, court in a ching fel tawh ni a an hriat, an khua kang khu hluah hluah chu an hmu ta, mipui nu nau an tap. Tih theih dang an nei lo, an chen na in neihchhun, vaphai in hmanni lawk a an thiahsak leh an thawmhnaw neih zawng zawng te chu meivapah a chang zota, mahni hnampui te chung a thil tihah chuan a lutuk deuh lo maw?

Pathian chance pe ve rawh

Sunday, April 28th, 2013

He thu hi hman atang tawhin ka rilruah a awm reng thin a. Vawiinah erawh chuan thui takin ka ziak dawn lo va. Ka sawi tum awmzia chauh ka rawn thai lang dawn a ni.

Pathian hnenah kan tawngtai thin a, kan duh leh mamawh tam tak kan dil thin. Chutih la erawh chuan keimahni duh dan leh ngaihdanin thutlukna kan siam leh lawi si a. Tha kan tih zawng ang apiang chu Pathian aw tiin kan chhal fo thin.

Pathian hi kan hmangaiha a thu kan zawm duh tak tak a nih chuan kan nunah hian chance kan pek ve hi a hun tawh hle a ni. Chance chu eng nge? Thutlukna kan siam dawnin emaw, kan nun kal zel dan turah pawh ‘A Thu’ kan ngaichang thin tur a ni. Kan Pathian, kan zah em em leh a rawng kan bawlsak leh a thu kan awih em ema hi chance pek kan theihnghilh fo. Khawi kipah pawh awmin eng thil pawh ti ila, Pathian hi a hmun laili ber pe thin ila; pen khat kan pen hmain Pathian hian chance nei hmasa zet sela, thu kam khat kan sawi hmain Pathian hian a ngaihdan leh duhdanah chanve nei hmasa zel sela, hringnun hi a kal sual thei hauh lo vang.

Vawiin atang chuan thutlukna kan siam hmain Pathian hi a ngaihdan, duhdan leh remtihdan sawia, puang chhuak thei turin kan chanchin phek tinah hian chance i pe thin ang u. Pathianni malsawmna ka hlan a che u.