LEIKAPUI Style/Music

February 17th, 2012 3:30 pm by malsta27

Misual a luh a khat viau na chungin, rilru a vei zawng2 in post ve leh chawm mai teh ang. Post tlem lai a ni bawk a Admin ten an hrethiam em ang chu. Enge misual te ngaihdan phei chu ka hre lo.

Music kan tih hian thil tamtak a kawk thei awm e, rimawi/ ri-ngaihnawm te pawh a tih theih ang chu. Bengchheng a lo nih theihdan te, ri-hnawk a lo nih theih dan lam chu a music style/genre/mood a zir in a danglam thei viau awm e. Mihring te hian  kan lung ti leng tu, min tihlim tu, min hnem tu leh thlarau nun kaihruai tu atan te pawh Music hi kan hmang nasa ta viau mai.

Music han tih mai hian, a huang a zau duh viau maithei, mi thenkhat tan a pawisa in thlep ri(harness sound of folding  cash) an tih mai te pawh rimawi lutuk tak mai a ni thei tlat. A ngaithlatu a zirin a danglam viau maithei mahse tun a mi kan sawi tum erawh hi chu zai lam leh rimawi hmanraw tum lampang leh a kaih hnawih te a tih theih  ang. Heng ang ho ah hian style/genre hrang hrang, classical atanga jazz/blues(negro spiritual) te. Celtic atanga gothic / strings leh symphony/orchestra leh metal chi hrang leh a dangte  pawh an ni ang.

Kan sawi tum ah lut dawn ta ang i la, mizo te hian kan thlahtu te chu khawchhak lam ho ni turah rinna lian tak kan nei a, structure/colour/culture(anthropological/linguistic approach adt adt)  atang a teh in a ni kan ti thei ang. Chutiang chiah chuan music hi in thlah chhawn tur ang chi in dah ta i la, a khawi hi nge Leikapui style kan tih tak hi ni ang. Hla hlui thenkhat(ti ila) leikapui style kan tih ang chi ho hi han en hlawm ta ang i la. Hla tam zawk lo chhuahna hi radio leh tape recorder awm hnu a chhuak deuh vek an ni ti ta i la kan ti sual awm love. Mahse chung ho ah chuan enge kan ngaihthlak thin ti ta i la, sap hla a nih loh chuan Vai hla a ni ngei in a rinawm. A chhan chu kan pi leh pu te khan cassette record player ang chi te leh musical notes(tonic/staff) han dah thatna tur leh kan han zirna tur chi an nei tlat lo. chumi avang chuan sap hla leh vai, latin lam te poh a awm maithei, ang chi ho kha kan nu leh pa,  pi leh pu te ngaihthlak tam ber kha a ni lo thei lo. chumi chuan loh theih lohin saptha swaras(vai classical note) leh 7  notes tuna kan hman lai mek te hi an ngaih thlak tur a a ni ta a ni. Chung notes ho hmang chuan hla an phuah ta a kan hla neih zawng2 deuh thaw hi chutiang  notes atanga siamte chu an lo ni ta a.

Khing kan han sawi ah te hian kan  thlahtu te ti ta ang i la,kan an pui mongoloid/chinese te poh an ni thei ang, khing ho khian music notes hrang an nei ve a, chutah chuan tuna note F leg B (tonic a f leh t) hi an nei ve lova note 5 chiahin hla an siam thin tihna a ni. Hemi avang hian leikapui kan tih 7 notes a siam ho hi keimahni music nilovin hnamdang atanga kan lak a ni thei mai a ngem?

Han thlir let in sap(boss) nilovin vun var i ti teh ang, lo luh hma hla ang chi ho  ‘lera zai’ tihte pawnto hla adt adt ang chi ho ah reng2 hian F leh B note hi a awm mang tlat lo. Chuvang chuan tun a leikapui kan tih hi keimahni music a nilo a tih theih mai a ngem? Tuna hetiang hla leikapui han tih theih tur chu Pu Ngurthangvela hla ho deuh chauh hi a ni mai awm e. Pu Ngurthangvela hian hei hi a lo hre reng em, nge ni a sap tawnga instinct an tih emaw sensori emtional values an tih atanga a phuah chhuah em ni ang? chu chu lo ni ta ang se, Keini thangthar te hian chumi chu hre lo chuan keimahni music chu kan lo hmusit ta em ni? Tawngkam mawi lo ni lo se leh min lo ngaithiam se, Hre ta ni i la, Pu Ngurthangvela hi hetiang hian an sawngbawl a ngem? tih te pawn ngaihtuah a ti thui viau mai. Kan lunglenna te hi kan lo hai tawh reng mai hi a ni anga, A sawisa thin tu te hi mawl luat(tawngkam na nilovah) vang a tih theih mai a ngem?zawhna a tam thei hle mai………………….Thuziah thiam loh a lei ah a sei ta……………………

Similar Posts:

Recent Posts:

27 Responses to “LEIKAPUI Style/Music”

  1. 1
    littlerascal Says:

    Leikapui style Hla hlir play a la party tur a ni

    Report this comment

  2. 2
    lr hlonchhing Says:

    Zai leh lam lamah chuan, ka chikat ve chiang thak thak khawp mai.
    Tha viau turah ngai ngawt teh ang.

    Report this comment

  3. 3
    century child Says:

    Chutiang style te alo awm ani maw? :-S
    pu NGTV-a hla ho-ah hian f leh b note a awm lo tih ka hre ve chiah :-O

    Report this comment

  4. 4
    badboy Says:

    lamhi chu ka thiam haih2 amia lr hlonchhing te hi ka bul ah han lam ve ngawt teh se an chhuak rang ang chu aw… :-D

    Report this comment

  5. 5
    Lamji Says:

    5 note i tih hi Pentatonic scale kan tih te hi an nia.. Minor Pentatonic ah chuan lah-lah(fah leh ti) tello in, Major ah doh-doh(fah leh ti) tello in.

    He Pentatonic scale hi a mak khawp mai,world cup hnuhnung ber opening concert ah khan khawvel hmun hrang2 cultural/folk music kan ngaithla anih kha..an music 98% kha Pentatonic anni. Chuta ka rilru a lo awm chu,music hi khawvel pum a kan intawm theih tura hnam hrang2 ina engtin emaw hmun khat atanga kan lak anih hi ka ring nghet ta bur mai.
    He note 5 te hi an origin,fah leh ti te hi a hnu a Renaissance period vela an siam anih ka ring ta ringawt.(ring ringawt,ka la chhiar zau vak bik lo hemi chungchang chu.) Music hi Africa khawmualpui atanga intan angin an sawi a,Bible nen pawh a chhui theih viau ang,Lal Davida tingtang perh thin pawh kha hetiang note 5 bak hi an perh ka ring lo.

    He’ng Pentatonic scale tho hi ani Clapton te,BB King te ho in tun thlenga an la hman tho. A tello hian blues,country leh rock ngat phei chu a play theih miah loh ti ila kan sawi sual tam awm love. Tunlai RnB ho pawh hi fah leh ti a tam tawh mai,a hmasa ho khan an nei miah lo,an pawlh dal ve zel e.
    Chuvang chuan FOLK music hi hemi base tawp hi anih vang anih ka ring. Tin. Pu Ngtv pawh kan Mizo hla hlui,rimawi hmasa ho atang influence/inspiration a nei anih ka ring.
    (sei ve… :) )

    Report this comment

  6. 6
    PKfanai Says:

    Leikapui style hi a nihna takah chuan, Vai film nen hian an inkungkaih riau asin. Kan bialnute kan la hrilh dawt ngamloh emaw, kan la rim ngam tak tak vak si loh, mitmei hmu tawh si kha, zan thlaeng hnuaiah an ngaìthlak nuam tur tawk atangin, Tingtang Sedar tiat emaw Ukulele emaw perhin, “Ka hrilh tam ta che, i chhanna nghakin, Aw min hrilh rawh zanin ngeiah kan han ti vang vang thin kha chu,a nuam ve mai mai thin a nia.

    Report this comment

  7. 7
    Hriatpuia pa Says:

    He post chu NGTV a va lar ve! :-$

    I music sawidan hi a ril lutuk a, ka man ve phak lo. Post tha tak a nih ka ring :-D

    Report this comment

  8. 8
    lrpa Says:

    Vawiin hi kan duat REMPY birthday a lo ni ta reng mai a..
    ka thiam chhun chhun in ‘feliz cumpleaños, Rempy’ (G)

    Report this comment

  9. 9
    lamea25 Says:

    Zai luah2 hian lunglen a hnem ber, keimah ah chuan

    Report this comment

  10. 10
    Dr Mahminga Sailo Says:

    A bengvarthlak e.. (Y)

    Leikapuia thu a, Ukulele nen ngeia lengzem hla saa ka zai kha Leikapui zai emaw ka lo ti mai asin.. :-D

    Ngaih tur nei hawt si lovin, biak ngam si loh te mitthla chungin, “Aw kar a hla”, “Thapui nang nen”, leh hla dang dang, aw tlawk theih tawp maia kan han sa vawng vawng mai thin te kha aw, lung a va’n leng em!

    Report this comment

  11. 11
    thachianga Says:

    Post leikapui tak a ni ;-)

    NGTV sawi chuan, a hla tam tak hi Burma-ho scale a ni tlat hi a advance riauva ka hriatna a ni. Music chi hrang hrang a ngaithla tam tih a hriat.

    Leikapui zai tih hi Mizo zai dan hmuhsitna tawngkam ni tlatin ka hre bawk. ‘I zai dan leh i hla sak kha a thing, zan thla enga leikapui chuan chunga zai pui ul ulna tawk vel chauh a ni’ ti a deusawhna tawngkam atang lo chhuak, tun hnua an thuam mawi leh tak mai mai a ang.

    I thuziak niai nuai erawh hi chu….. hui ha.

    Report this comment

  12. 12
    malsta27 Says:

    @Thachianga#11: Leikapui tih hi mizo idol(zonet) atanga ka hriat chauh a ni a tu phuah (coined) nge phei chu ka hre lo. Mahse he thu hi ka hriat dan chuan mizo music bik leh hla te tih ang deuh in ka lo hria a. Chumi a nih dawn chuan kan lunglenna te ang ho hi F leh B note awm lo tur ni awm tak a ni a, an ti sual deuh emaw ni dawn chu le? ka ti deuh.

    @century child#3: nia keipoh in ka hriatna a la rei lo, hman deuh khan TV ka en mai2 a Pu Ngurthangvela hi mi pakhat hian a lo bawl in a tihdan te fiamthu thoh nan a lo hmang chiam mai a, a mak ka ti ta deuh hlek a. Chuta tang chuan thiam ang tawk2 in ka bel chiang ta a ni. He a bawl tu pa hian a hriat loh lutuk vang nge, a lo hmusit ve khanglang nge a mawl( tawngkam mawilo nilo se)luat vang ni ang tih poh ka hre bik lo.

    @Lamji#5: ni khop mai inor mode(pentatonic) piah a dorian/Ionian mode ang chi ho chu lo dah hrang ta ila,BB king leh clapton te blues/jazz ah hi chuan half note minor/major/dominant 6,7,9,13 ho te hi an hmang nasa in ka lo hre ve ngawt a.

    5 notes kan tih hmang chauh hian Pu Ngurthangvela hian a lo phuah thin reng mai hi, phak ang tawk2 a music lo ngaihlu ve ta chuan a hlu ka lo ti ve em ringot mai ni. Mahse Hetianga amah an hmuhdan leh cheibawl dan erawh hi chu thil zahpui awm tak ni ah ka ngai. Hnam fing zawk leh Upa zawk te chuan folk classical composer an tih ho hi an ngaisang hle thin a ni si a………….

    Report this comment

  13. 13
    thachianga Says:

    Post tupa, mi pawi sawi ka hlau deuh a, chiang takin ka sawi duh lem lo a ni. Leikapui style tih hi Zonet Mizo Idol atanga hriatlar a ni ngei a, mahse, Zonet Mizo Idol hma daih tawhah hian kan hla, tunah chuan hla hlui kan tih tak ho leh a satu hranghlui thenkhat (an vaia an nih loh avangin) elsenna atan an hla sak dan an sawichhawnna; ‘leikapuia zai ul ulna tawk vel a ni’, an tih thin hi chu music lama kan mithiam, ka hriatchian deuh deuh ho tawngkam a ni. Hei aia chiang chuan ka sawi duh tawh lo.

    Chord chungchangah chuan F leh B tela an phuah thiam a, a mood an vawn theih chuan ‘great skill’, a dik tak chuan music hian ramri a nei lo tlat alawm. Mahse, eng hla pawh, a scale (style) fir taka phuah dawn chuan a chord pianpui tihdanglam loh tur niawm tak a ni.

    Report this comment

  14. 14
    Lamji Says:

    @11 thanchhinga,, ‘NGTV sawi chuan, a hla tam tak hi Burma-ho scale a ni tlat hi a advance riauva…’
    Burma–ho scale I tih hi enge?? (hre lo tak2,hre chak)

    Report this comment

  15. 15
    sheldon Says:

    Post tupa chu music ah i lo va ril ve aw. Good post (Y) Ka bengah chuan leikapui zai hi a tla na ber.

    Report this comment

  16. 16
    malsta27 Says:

    @thachianga: ramri chu neilove, mahse written ang nilo conventional law an tih ang hi a awm ve deuh run a nia.Mongoloid/chinese classical ah chuan chord a awm tlat lova tin lom le. Music dangah chuan F leh B tel kha a tha love tihna lam ni lovin, folk leh leikapui tih a nih dawn chu an kan chawr chhuah ang ngei khan kal ta ang se a that duh hmel ka lo ti mai2 mole.

    Mizo tho vin Mizo music an lo ngainep a nih chuan kha chu an thu a ni a ka ti deuh. A chhan chu Hnamdang hmuh ve hma a hla ho ah khan F leh B hi a awm mang tlat lo………….Mi poi soi tih thu hla ah hi chuan poi tur vak a awm in ka hre lo. Pu Ngurthangvela soisa tu hi chu ka lo soina deuh a nih pawh in, hetiang mi a sawisak dan ah hian a phu ve tawk ah ka ngai deuh mai sin :-P :-D .

    Burma scale chu engtin nge a awm a? (keipoh ka la hre miah lo)

    Report this comment

  17. 17
    malsta27 Says:

    @sheldon#15: ril teh nang o, ril tak2 an tam lutuk mahse Folk classical siam thin kan neih chhun chungchang thiam ang tawk in soifiah kan tum ve lom le.

    Leikapui i tih kha polh nilo deuh kha i lung ti leng tu a lo ni ve toh a nge aw? :-D

    Report this comment

  18. 18
    sheldon Says:

    @malsta, in ril alawm le. In comment thenkhat te khi ka hrethiam pha miahlo nia.

    Leikapui zai han tih hian hmuhsitna lamah ka lo ngai pek hleinem. Ka lo ngaih ve dan chuan leikapui zai chu Mizo zai dan, tluangtlam leh a lungleng zawnga thluk te hi ania maw ka lo tia sin le :-S

    Report this comment

  19. 19
    Chheha Says:

    Kan lunglenna te hi kan lo hai tawh reng mai hi a ni anga.@11,Leikapui zai tih hi Mizo zai dan hmuhsitna tawngkam ni tlatin ka hre bawk. He thu pahnih hi a dik viauin ka hria.

    Report this comment

  20. 20
    malsta27 Says:

    @sheldon#18: mizo lunglenna, kan pi leh pu te hunlai atanga a diktak ni tur awm a langah chuan, d,r,m f, s, l, t tih tonic solfa ah hian f leh t hi a awm ngai lo kan ti a ni deuh ber. Hemi note pahnih f leh t a tel a nih chuan music dang sap hla leh vai hla te kan hriat atanga kan phuah ve mai a ni thei mai awm ma nge kan ti :-P :-D .

    Report this comment

  21. 21
    thachianga Says:

    #14 its thachianga not thanchhinga ;-)
    #15 Ka sawifiah tawk lo palh ang. A tawi zawngin, NGTV hla ‘A Pe’ tih te, ‘Sodom leh Gomora’ UPC doctrine lam hla ( a thupui ka hre lo) te, ‘Sengkhawm thuai ang’ tih te kha ngun takin han zirchiang teh. Burma scale a hmanna chu a man theih mai. A hla beat bar, measure, note leh interval-ah te a lang deuh vek.

    Report this comment

  22. 22
    Jacka Pi Says:

    Solfa hi primary schoolah kan zir a,tun hnuah hian ‘fah’ leh ‘ti’ hi minor angin an ri tih hi ka hrethiam ve leh hnuhnawh chauh. Mahse anmahni hian minor chu an nei ve leh chhawng tho bawk si!

    Report this comment

  23. 23
    malsta27 Says:

    @thanchhinga/thachianga#21: burma scale leh bar leh beat chu engtin nge awm ka hre miah lo. Mahse i sawi hla ang ho khi han en la, a thu chu thuhran nise note 5 chiah a hmang vek anga, chuan bar leh beat ah chuan burma bar a nihna ka la hmu miah lo mai tempo kal pangai vuak nghet lova awm ni mai ah ka lo ngai ve ngawt a. bar in shift dan hi chi hrang2 a tam khawp lo maw? hla pakhat hi hian vuak ngai a hmang tluan thak tur tih erawh a awm ka lo hre lem lova :-P….mahse keyboard/synthesizer ang chi ho a music track i siam dawn a nih chuan bar/beat shift chu harsa viau maithei e.

    Report this comment

  24. 24
    malsta27 Says:

    Burma scale i tih hi ka hrethiam chiah lo va, han soifiah la mole???? ka lo ngaihthlak ve dan chuan………..guitar ang in soi don ta ang i la, malmsteen a hian bar inkar ah hian 24 bor vel a thun thei niin ka hria a(ka hriat sual loh chuan) chutiang chiah chuan hla thu poh i thun hman chuan i thun thei ni in ka hria i duh chuan.entirnan, 4/4 ni ta ang se note pali chiah2 zel thun tur a ni i tihna ang deuh vah a ngaih theih a, chutiang a nih chuan musician tan ava hrilh hai thlak duh awm ve???? :-D :-D , guitarist ho tan phei chuan zut moi ngaihna a vang duh ngawt ang, a rang apiang kha a mawi tihna nilovin?? :-D :-D :-D

    Report this comment

  25. 25
    thachianga Says:

    Kan thu chai alo inanglo anih hi. A remna leh a solfa note mal lam ka lo ngaihtuah lova, a hla pianzia, a hla kalphung lam sawi ka ni zawk. I thliar sin zawk a, keiin ka hlawm lian si a ni e.

    Music scale hrang hrang; diatonic, pentatonic, hexatonic, heptatonic, chromatic, whole tone lam ka sawi lo. Western scale, non-western scale lam mawle.

    Asia-ah hian music scale chi hrang tam tak a awm a, Indian raga, Indonesian, Indochina, Hejaz, Arabic maqamat, adt. hian scale (kalphung leh pianzia) an nei hrang theuh a, non-western scale or Eastern scale tiin an khaikhawm mai thinin ka hia.
    ‘NGTV pawh hian Burma hla kalphung leh a zia (Scale)zuiin hla a siam thiam hle a, a advance e’, ka ti ta a ni.

    Eastern scale chu i sawi ang hian pentatonic, 5 tone, interval-ah pawh tone tlak dan mumal tak nei an ni vek a, Burma scale pawh (Burma scale hi Burma ho hla pianzia tiin dah mai ang), khawvelah a lar lo naa hetianga kalphung fel tak nei a ni. Indian raga-ah chuan interval hi semitone an hmang tlangpui a, Indian classical-ah erawh chuan 7 note in a kal thung.

    Western music, harmonic overtones nen a danglam daih a, khawvela musical scale pawh western music zui an tam avangin khaikhin a remchan lohna a tam mai.

    Duhtawk mai ang. Ka ngawi ta hmak e.

    Report this comment

  26. 26
    malsta27 Says:

    Burma style/scale i tihna chhan tur awm ka rawn zawng a tin lom le. Burma hian scale hran leh style hran an neih ka hre lem lo, Iron cross leh band dangte pawh in chu2 an hmang tho, mahse mizo hla an sak in,an mizo tawng hman leh an accent te avangin an lamdan a danglam deuh a chumi chu scale dang leh kalphung dangah i ngai deuh ni mai in a lang.

    Burma i ngaisang lutuk a an copy na lam i theih nghilh a niang :-D :-D . Burma nilovin mongoloid classical zawk a ni e. Lera zai, thanglunghnemi, pawnto hla ang chi zawng2 hi en la hetiang scale vek hi ni. A hla flow a hi mongoloid classical diktak an tih ang chi zawk kha a ni e. Chinese ho khian an la vawng nung tha deuh va, you tube ah a awm nual a ngaithla chhin la burma nilovin mongoloid classical a ni e i tih theih ka ring. A lawmaw reng2 e.

    Report this comment

  27. 27
    malsta27 Says:

    Eastern tih hi chu kan soi lai mek a ni a, I ron man tan dawn chiah a ni e. Hengho zong2 lo chhuahna ang pure classical an tih ang chi chord vak poh hmang lo synchronization a kal tawp ang chi, note dahna pawh danglam deuh ang chi chiah in Pu Ngurthangvela hian a phuah e kan ti reng a lawm mawle. Burma scale chu ka la hre chuang lova han chhut thui leh deuh hlek la kan thil soi hi i ron man ve mai ang……………….NOI

    Report this comment