Women’s Reservation

April 29th, 2010 5:02 pm by kawlhawk

Hmeichhiate tan Ram rorelnaah Seat 33% hauhsakna, “Women’s Reservation Bill” chu Rajya Sabha-ah Pass tawh niin, Lok Sabha-ah pawh Pass a la nih ngei rin ani.

Awle, India ram hmundangte chu lo dahtha ta ila; He Bill hi kan ram tan a tul ve kher em? Kan hnam hian a mamawh em? Kan thatpui ang em? Eng ni-ah emaw chuan India rampuma hman tura Order chhuah ngei anih a rinawm a, engtia lo dawnsawn tur nge? tih lam hawiin ngaihdante i thawhkhawm ang u hmiang.

Ka’n thawh hmasa ber ang e.
Kan hnam nun leh Khawtlang inkaihhruai dan, Kan rilru put hmangte enin, Women’s Reservation hi 1% pawh neih tul ka ti lo!

MP, MLA, VC, etc… an duh duh, zalen takin an chuh thei a, hmeichhia an nih avanga Vote duhloh emaw, inthliarna ang chi kan neih ka hre lo. MLA thlan hnuhnung berah khan Women Candidate 8 lai kan nei a, khang mite kha hmeichhia an nih avanga tlinglo an ni lo. Tin, an hmeichhepui te ngei ngei pawhin an Vote vek hek lo. Reserve kher loha tlingte kha an tling mai tur ani.

Kan State ang, Small State, Seat 50 pawh awm lohnaa 33% hmeichhiate tan… tih hi Thil tul lo satliah mai niloin, Thil tha lo tak a ni.

Kan hmeichhe pawlten Mipa leh Hmeichhe intluktlanna Thu an aupui mup mup tawh a. “Mipate tih theih apiang kan ti ve thei… Mipate aiin kan nép bik lo…” an tih thuai thuai tawh laia, an puala Seat hauh sak anih chuan, Mipa te aia an la nép zia leh an la tluk loh zia ti chiangtu mai ani dawn a, hei hi an mahni ngei pawhin an duh ka ring lo.

Zonu chuan Inchhung enkawl, pasal tih lawm, fate uap leh chhungkaw boruak nuam siam hi ngaihpawimawh berah nei rawh se. Mipate aia thiam/ fing/ zirsang zawk pawh lo niin, Mipate tih theih apiang ti ve thei mahse, engkimah ring rawlh a tum tur lah ani hek lo. Kristian zirtirna pawmtute kan ni a, Pathian-in min din dan réng a inan loh hi… Vaivut-a siam leh Nàkruh-a siam kan ni si.

Similar Posts:

Recent Posts:

87 Responses to “Women’s Reservation”

Pages: « 1 [2] Show All

  1. 51
    lrlawma Says:

    @elcee :lol:

    Report this comment

  2. 52
    de_beauvoir Says:

    Mizo District Council ah khan reservation kha an lo nei ve daih toh asin..khang hmeichhe hmasa ho te khan hma an la nasa ve a,khatih hunlai khan hmeichhe voice kha an ngai poimawh ve riau tlat. Patriarchy hi a chak tulh2 zawk lo maw?? hmeichhia te an sang toh kan tih rual khan mipa in an attitude an thlak tlat chuang silo a ang riau mai Misual pa ho ti2 atang chuan:)

    Report this comment

  3. 53
    elcee Says:

    “Vai” kan tih a kan lo hmuhsit ve ringawt zingah hian hawi zau tak tak hi an lo tam a, hmeichhe dinhmun sanna a piangah ram a changkang tih an lo hmu ve kir ker a, India ram tih changkan ve an tum a nih hi :lol: Mizo zing a ka ngaihsan ve pawl ber Vanneihtluanga hian vawi khat chu a thu ziah, Lengzemah ” hmeichhe dinhmun sang lutuk hi a tha lo thei a.. Blah..blah.. heihi a nia West ram tamtak pawh in an tih sual chu” a ti ngial. TISUAL an in ti emaw a ti ve tlats :lol: Mahse anmahni a zawt lo :roll:

    Report this comment

  4. 54
    zodin Says:

    elcee, i comment thui tak zawk kha ka rawn thlawp e.

    Report this comment

  5. 55
    clanz Says:

    Chhungkua a hmeichhia in mipa aia thu an neih zawk reng2 in..#.^%**.. kan hriat thin kha. Chutiang bawkin khawvel ram chak leh thiltithei (Superpower countries) ho hian hmeichhe hruaitu an neih sup2 hunah, khawvel hi a buai zual chiah ang. Tun atanga kum 40/50 velah, lo ngai reng ru.

    Report this comment

  6. 56
    elcee Says:

    A tawi zawk hi i thlawp lo tihna em ni ? :-) Dam thin maw? Ka mu dawn chiah .. Mangtha phawt!

    Report this comment

  7. 57
    elcee Says:

    @clanz! Kum 40/50 hnuah hmeichhia an lal zawk dawn tihna lam a ni lo :lol: mizo ten mipa leh hmeichhia thliar lova a tling/fel a piang ram hruaitu a tan a kan thlan ve theih hun tur riruatna mai a ni e! Hmeichhe zingah tling/fel an tam deuh tum in ram hruaituah hmeichhia an tam deuh anga. Mipa tling/fel an tam deuh tumin mipa ram hruaitu an tam deuh dawn tihna lam a nia, mipa zingah pawh hmeichhia tluk a tling tak tak an tam tho avangin :-D Kan awmna ram hi khawvel a chenna tlak/tha ber a kum tamtak thlan a ni tawh. Hmeichhia ram hruaitu lian an kat nuk mai, hmeichhe aw pawh in mipa aw ang chiah in ngaihthlak a hlawh a, ram a buai zual miah lo asin :lol: Thil reng reng hi mahni awmna hmun atang a ngaihdan lo neih a, chu chu dik ta ber tur a ngaih ngawt chi a ni ber lo :-)

    Report this comment

  8. 58
    H.Vangchhia Says:

    Hmeichhe hawizau leh eng eng emaw zau :lol: NOI te ka ti rilru niap niap a

    Report this comment

  9. 59
    Jennifer Lo Says:

    Kan MLA zz te hi hmeichhia pawh ni thut sela, makchhiat tawk thei kan nih reng tho chuan engmahlo mai a lo ni, KUTBENG a chhuak thei, kan thawhchhuah ve pawh DAN ang a chhuahpui theilo kan nih chhung chuan, nupa inthren a maintenance/alimony claim chhung a rei viau hian/amount tlemte a nih chhung chuan DARBENTHEK RI pawh kan tluk chuang lo..
    Mizo nupa an inthren hian inneih lai a an standard of living tlukpui thawthang a khawsa zawm thei tur a mipa ten maintenance nupui te pek hi anmawhphurh a nia, mipa te social status/prestige lanna dik tak a ni tih hi kan pawmtlan siloh chuan hmeichhe dinhmun trullo lai chawisan phet tum hi enge a sawtna??? :mrgreen:

    Report this comment

  10. 60
    sillyBoy Says:

    elcee, thahnem i ngai hle mai. A tha e. Ram changkang hmeichhiate leh India (Mizoram) hmeichhia te khaikhin theih a ni lo. I awmna ram hmeichhia te chu an changkang a niang. Hmeichhe ropui/tha leh tling an awm chuan RESERVATION kher ngai loin an tling tho a ni lawm ni? Margaret Thatcher, Golda Meir, Indira Gandhi, Hillary Clinton, Angelina Merkel, Sonia Gandhi etc..)Mizoramah pawh Pi Thanmawii, Pi Lalhlimpuii te pawh an tling tho a lawm.

    Report this comment

  11. 61
    elcee Says:

    @silliboy! Ni e, tehkhin theih ngawt a nih loh zia chu ka hria. Jennifer lo sawi atang te hian mizo hmeichhe dinhmun la nep zia chu a hriat. Chutihrualin tuna kan dinhmun ang reng a din duh loh hun, dinhmun tha zawk leh hmeichhe chanpual that zawkna tur dan siam hi hmeichhia te hian nawr tak tak hun a awm dawn! Engtikahnge tih chu sawitheih a ni lo. Hmeichhe dinhmun hi chawisan thut theih a nih loh avangin hetiang a reservation hmeichhe tan a han siam te pawh hi hmeichhe dinhmun chawisan nan a bultanna a ni ve thei. Engpawhnise, ka comment hmasak angin tun a kan dinhmun en in reservation hrim hrim hi ka rawn fak pawh a ni lo, last para. khi a ni ka chhan ber chu. Hmeichhia te, hmeichhia kan nih vang hrim hrim in, enganga fing leh inzirsang pawh ni i la kan tihtur, kan roll min tuk sak ringawt leh, hmeichhia in a thiam a finna engvanginnge ram kaihhruainan a hman theihlohna bik tur? Engvanginnge hmeichhia a nih vang ringawt in, a pasal a tha emaw, a sual emaw “pasal te tih lawm” hi a tihtur a nihna chhan bik ri gawt tur tih lam a ni zawk. Hetiang ngaihdan nei tlat tu te hi hmeichhe tan leh ram tan a thanmawhbawk an ni!!!! Tun a i hmeichhe rawn tarlan ropui tak tak ho pawh hi a post tupa post dan hmangah chuan ‘ an inrawlh lohna tur a inrawlh’ an ang ta tlat a ni. Ka sawi tum ka sawi fiah em aw?

    Report this comment

  12. 62
    H.Vangchhia Says:

    God is great, beer is good and people are crazy tra la la la la

    Report this comment

  13. 63
    hmingtea Says:

    Tunah pawh Mizoramah chuan pi Rii a thu ber tho ano lom ni?A hmain pi Ro Neih Sangi hahahaahahahhahah
    Nupa pa in MLA te an awm nawlh mai ang a :lol: :lol: :cry: :cry: :lol: :cry: :lol: :cry:

    Report this comment

  14. 64
    clanz Says:

    Khawvel pum hi thaiboy ta mai se…???te ka tia….kur3!!!

    Report this comment

  15. 65
    shabito Says:

    Ka sawi ve chiam dawn emaw ni le. Women’s reservation lo huphurh hlawm em em ringawt mai :)

    Report this comment

  16. 66
    lasi pitar Says:

    Mipa te hian khawtlang ah leh chhungkua a fing tak leh rilru fim taka a ro an rel theih na tha ber chu zan lama hmeichhe fel takin an tih tur dik tak an lo tih sak ve hian a ni ka ti lo thei lo :lol:

    Report this comment

  17. 67
    hlatekhua Says:

    Zonu tan “in chhung enkawl…pasal tihlawm…ngaihpawimawh bera neih” tih khi chu a Middle Ages rilru tiah tiah ka ti!

    Report this comment

  18. 68
    blackmagicwoman Says:

    He topic ah hian sawi tur ka ngah lutuk a…i dont even know where to start, tih ang vel a ni! Ni dangah ka la hlap ang. Post leh comments ka chhiar in tunge mi rilru fing leh tunge hmanlai rilru a la in ham tang chu a hriat theih mai e! Threnkhat in khawvel danglam ang zel a rilru siam rem zel thiamin threnkhat an la thim chhah mep mep hle :-)

    Report this comment

  19. 69
    dr_feelgood Says:

    Nu ho lam ah kan tang lawk. Reservation duh lo chuan, tuna kan seat zawng zawng deuh tho hi ST tana reserve ania, hengte hi open vek se, a tling tling chu tling mai se kan ti mai dawn em ni.Vai politician fing pui pui sum ngah bawk si te khu an rawn tling fer fur mai ang. Kan PM ber pawh Assam seat atanga MP ani sia.
    Hmeichia te fin zawk/ fin loh zawk vang pawh ni chuang lovin, Rorel na funkim zawk neih nan hmun thum a thena hmun khat hi chu hmeichhia ni ve rawh se, tihna mai aniin ka hria.Kan Assembly a hmeichhia 13 an awm vanga a buaina tur pawh ka hre lo, tuna mi te pawh hian hmeichhe rilru ang lek tho ani an put ni.

    Report this comment

  20. 70
    elcee Says:

    @bmw! mak thei emai! Nidang nghah a ngai em ni? tunah khan han hlap ve piap piap zawk ta che! Nidangah pawh i hlap leh tho anga :-) Hetiang hunah hian nuho hi tanrual dial dial tur asin :lol: Keipawh he post hi ka vei zawng tak a nih avangin nizanah zanlai pelh thleng thak in, vawiin a office a mutchhuak tur pawh ngai pawimawh zo lovin ka comment tawk tawk asin!! Tunah pawh thiante lunch ei hlan in ka rawn comment leh tawk tawk a nih hi :-)

    @hlatekhua! Middle age pawh ka ti lo kei chu, Stone age ka ti :-D

    Tak tak in Pukawlhawka hi a post tha thei khawp asin, Mizoram pawh a vei zia a lang. A hriat chin leh a hmuh chinah ngat phei chuan mipangngai chung lam a ni tih a hriat. Mahni awmna vengah ngat pawh pa rawn tlak a nih ngei ka ring. Khawvel hi han hrut zau deuh vin han chhiar zauh belh deuh phei se chu ram hruaitu ropui tak ni thei tur chi mawle :-D

    Report this comment

  21. 71
    Epistemology Says:

    Pathian min siam dan hi kan interpret dan mai niin ka hria. Mizo khawtlangah hmeichhe dinhmun a sang lem lo tih hi survey result in a tilang viau zel. (National Health Survey).

    Politics ah hi chuan, tuna kan milian nu ho, (an pasal te vang emaw avang milian) puanchei leh mit dum tawka hnawih thin, eng seminar emaw organized changa intih changkan nan, thingtlang nu ho hma a, seminar saptawnga pe thin. Mahni nunah engmah hmuh tur awm lo ho thuhnuai a awm hi ka duh map lo.

    Hetih lai hian Mipa ten kan ngaihtuah tur chu- a trul kan ti emaw ti lo emaw India ramah Hmeichhe movement a lian tlat. Parliament ah power an nei tlat. Kan duh lem loh hi hmeichhe tan “reform” or empowerment hi a awm zel dawn….kan lo surprise lutuk loh nan tlemin “attitude” thlak a trul khawp mai.

    Tin, Pu kawlhawk, kan society-ah hian fragmentation a awm lian chho mek. I ngaihdan vek erawh hi chuan kan kal ka ring lo. Mahni chhungkuaah i duhdan kalpui mai chi niin alang

    Report this comment

  22. 72
    elcee Says:

    @dr_feelgood! Enge “hmeichhe rilru ang lek” chu? Sih vawt vawt-ah i itawm :-) Mipa rilru a in ang lo bawk in Hmeichhe rilru theuh theuh hi lei leh van tluk in a inthlau thei asin!

    Report this comment

  23. 73
    lasi pitar Says:

    @BMW, full support !

    Report this comment

  24. 74
    elcee Says:

    Epistemology!! nang hi i comment reng reng atangin i thlir zau tih alang, sawi chhuak thin lo mahse mi pangngai chuan comment atangin thlir zau leh zau lo chu an hre kir ker :-)

    Tin, thlir zau ang tak a lang, a zin pawh zin tam, a chang a fing fu fu a comment si, mahse achang a rilru tawi leh tuk si hi kan awm zeuh zeuh. A hrelo tan chuan hetiang mi comment hi dik awm fu fu in alang thin, chhut chiang duh tan erawh chuan an hmuh/experience lam ai in an ngaihdan mai mai an sawi tih a lang fo.

    Report this comment

  25. 75
    blackmagicwoman Says:

    @elcee, nia i thusawi kha ka tran lutuk che lawm. mahse hetiang topic ( or inhnial awlna deuh² topic) a comment hi ka sim chiang tawh. Its too time consuming. Kan comments te man lek lovin lawk deuhvin min rawn chhang a, keini in kan digest thei lova kan chhang let leh a…chuan min rawn chhang let leh em tiin kan lo thlir leh a..ti reng reng chuan hun paih a awl. Khawvel danglam ang zela rilru pawh tlem tlem a tih danglam a ngai tih hre lo chu zilh fin an har! ‘adapt or die’ tih nachang hre lo chu…they are not worth my time. :-)

    Report this comment

  26. 76
    H.Vangchhia Says:

    Pathian in mihring (man) ti hlim turin (a khawhar hnemah) hmeichhia (female) a siam a. Khawvel finna te chu nei chho ve zelin, a tel lovin mihring (man) a awm theilo tih a hre ve ta ran mai si, engkim a inrawlh a tum ve zo ta a. A anka nem chu thuneih nan hman a tum ta zawk a; khawvel chu thimin a bawh khat leh tan ta mup mup a.

    Hmeichhe lu chu mipa a ni a, mipa lu chu Krista a ni, tih te pawh Pathian lehkhabu ah kan hmu. Pathian thu hi a hmanlai ngai lovang. selah

    Ka ngaihdan chuan kan subject khel ah ngau ngau hi chuan, hmeichhia hian chance an lo nei ngailo a nih chuan chance hi nei ve ngei sela ka ti,a fair zawk viau ang. Mahse, seat an chan tur a hauh lawk sa ang chi hi chu a tha ka ti leh chuang hlei lova. Chuvangin, theih nise mipa leh hmeichhia hi chance in angin nei ve ve se ka ti. Mizoram bik atan chuan, pastor thleng hian… Mizo hmeichhia Pathian thu tha tak leh sang tak taka zir chhuak an awm fur tawh, Mizoram Presbyterian/Baptist hian tinge pastor ah an nemngheh duh tlat loh, mak ka ti thlawt a ni. Ramdang ah chuan Baptist/Pres pastor hi hmeichhia an ni fur.

    Report this comment

  27. 77
    kawlhawk Says:

    elcee& bmw hlap hrep rawh u. Topic hi hmeichhia ten inhelh poh leh a hlawhtlingah kan ngai ang. Ka tawmpui e… Ka thlawp e… tih kur dup zawng hriatna ati zaulo tlat.

    Report this comment

  28. 78
    blackmagicwoman Says:

    OT: facebook a misual.com fan #1111 na ni duh tan, chan char² a hun e! :-) Kan van pung chak chiang, nuam e!

    Report this comment

  29. 79
    H.Vangchhia Says:

    comment #77 khi mipa comment dan tur ah ka ngai :D tra la la la la

    Report this comment

  30. 80
    de_beauvoir Says:

    (elcee& bmw hlap hrep rawh u)

    (comment #77 khi mipa comment dan tur ah ka ngai……)

    Mizo mipa attitude la diklo tak chu a nih hi…mi pangngai ka ni inti sawi atan chuan a zahthlak..in chhungkua ah chuan domestic violence te nasa fuu ang a..in nupui te chu an duk chur reng mai dwn nih hi…Hmeichhe seat reservation hlauh ltk vang a hetiang thu chhakchhuak ho hi mipa DAWIH ka ti!!

    Report this comment

  31. 81
    Jennifer Lo Says:

    Hmeichhe tan a seat hauh hi Zonu te tan hian a thralo ka ti miahlo, mahse tun a hmeichhe pawl te kalmek leh kal tawh dan enhian fingfel ngaihna hria tak2 te hi anrawn penchhuak leh duh awm silova, hmeichhe chawikan issue te hi hmeichhe MLA te kutah te khan dah ta se thil hi anti khawlo tluang zel ang tih a hlauhawm ka ti my2, hmeichhia te harsatna pui ber ai a saptrawng seminar ..blah..blah tih vel a inhambuai pawl emaw te kha kan hruaitute annih teh chuan.. Nu ho kalkhawm hi chu thu hi a Saisa nuaih thrin a Remhria aiin REMLO HRIA hi kan tam mah2 em aw ka ti thrin… a hmeichhe thu daawn mah2 em aw :D

    Report this comment

  32. 82
    Jaspi Says:

    elcee te ho chu in lo va bei nasa ve.! A post tu pa pawh a rawn pherh aw duai mai nih si :lol: #77 Topic danga, a huai theih nen :razz:
    Hmeichhe nihna chawisang in 100% in ka thlawp. Mahse, ka nupui erawh chu inchhungkhur kalsana ramtan a hun zawng zawng hmang turin ka duh hauh bawk si lo :(

    Report this comment

  33. 83
    Tarmita09 Says:

    @dr_feelgood Says #69: Mizoram Lok Sabha leh Rajya Sabha seat i tihnaah ngai ta ila, I ngaihdain pu ka pawm lo hul hual. ST reserved pawh ni eng ang mah se vai kher chu an tlin ka ring lo fan! Chutih lamah chuan kan la tangrual ve turah kei chuan ka ngai. Pawisa te rawn sem se kan laksak duh ngei ang mah se, mahse vote zawka tling tur chuan ka ring lo.
    Tin, India ram hian Executive 33% hmeichhe tana reservation hi a zo lo tih ka sawi ngam. A vai zawk hian a nia aw hmeichhhia chu rapbet ni; eng eng upper caste pawh ni se. Upper caste women bawk an rawn lang leh anga National all round development-ah engmah kawng ro a sut a rinawm loh. Hmeichhe inti changkang leh changkang ho hian gross development hi eng mah an hretthiam tak tak lo. Sonia-i pawh Italian a nia mi hnuai hning zawk te an ngai pawimawh tak tak zawkah ka ngai chauh.

    Report this comment

  34. 84
    de_beauvoir Says:

    @Jennifer Lo: Hmeichhia seat reserve bik hi keipoh ka thlop vek chuang biklo, mahse Reservation chungcang soi a vanga hmeichhia te duh tok a min sawi chhe vak vak leh tunah kan MHIP hruaitu thenkhat te ang vek ni tur a hmeichhe zz min generalize hi chu a dik thlotlo alom..khitiang ngaihdan nei ho hi chu an thil thir dan hi miin an la nuih zat tulh2 ang. HV-a te, Kawlhawk te ho gaihdan hian Lok Sabha a thleng pha dawn cuang si lo a le, a thlen phei cuan an dinhmun a hlauhom ting ang mawle…:)

    Report this comment

  35. 85
    pibuhdeng Says:

    elcee chu pui hem hem hle mai.. :lol: a tha lutuk a nia aw..

    Report this comment

  36. 86
    Jennifer Lo Says:

    @de-beauvoir, tiang mipa ho ngaihdan hian kan awmtur tihna a ni chuang hleinem,lo bauh ve mai2 rawhse,AN INCHHUNGKHURAH AN BAUH VE NGAM LOVA, hetah anhmuh remchan min bauh khum vel mai2 a nih hi, a hriatreng a lawm :mrgreen:

    Report this comment

  37. 87
    chhingkhuala Says:

    Chhungkuaah nupa an tan rual loh cuan ngmah a puitling tak2 thei lo.. Hnam upa leh fing apiangin hmeichhe ‘role’ poimoh zia an hria a.. Pa ropui tak2 phenah nu fing, fel, rem hre tak2 an om thin tih an hai lo. Tin..Bible chang ‘Mipa lu chu Krista’ tiin an soi fo mai.. Krista kha mi zong2 tana hahdamna, hahcholhna a ni..kn innghahna tur, kn lungpui, kn beiseina tur a ni. Mipa, Pa tamtak hi cutiang Quality chu kn nei m? Nei lo leh tlin lo cuan i soi i soi lo ang u. Cuan Chhungkua ah Nu an lal? Pa ber khn a tih tur a tlin loh vang a ni thei ang m? HmeiChhiA an la ti mo? An nupui te kh an ‘mawl’ ‘dumb’ vang hrim2 in, hmeichhia te hi inang vek turah an dah a ni thei ang m? Kyni kan chhungko hmeicia te hi kan tangkai pui tehlul nen.

    Report this comment

Pages: « 1 [2] Show All