Chin refugees in India “forced back” to Myanmar

January 28th, 2009 3:53 pm by Aryan

BANGKOK, Jan 28 (Reuters) – Up to 100,000 Christian Chin who have fled to India in the past 20 years to escape persecution by Myanmar’s Buddhist military rulers are at risk of being forced back, Human Rights Watch said on Wednesday.

The New York-based rights said local authorities and community organisations in northeastern India’s Mizoram state frequently targeted Chin migrants, one of the former Burma’s many oppressed ethnic minorities.

Reuters

Thil thar ni lem lo mahse Foxnews ah te hial an lo chhuah takah chuan.

So did BBC and AP as well

tetea_t and chhanga also wrote to us about this Chin Human Rights Organization (CHRO) newsletter The Chin People of Burma: A Struggle for Survival . The references to Mizoram and YMA could be of interest to readers.

On the other hand, this news says there’s free flow of people from Burma to Mizoram due to no entry restrictions and norms.

Update:
Following the showering of this news from the World’s major news agencies, a local daily Evening Post has some insight story. It’s of course in Mizo language. Read the news here.

Similar Posts:

Recent Posts:

192 Responses to “Chin refugees in India “forced back” to Myanmar”

  1. 1
    drake Says:

    Hei chu Pu Chawnghilha’n sei deuh a, a comment tur ah dah ang…hehehe… kidding :)

    Report this comment

  2. 2
    H.Vangchhia Says:

    Lalsangzuali hla kha tunlai zaithiam te hian han ti lar se, eng thu emaw chu mipui rilru ah a sawi mahna… :(

    Report this comment

  3. 3
    Borat Says:

    “Christian Chin” han tih hluai bik. “Christian illegal immigrant” annih tlat si chuan dan anga hnawhchhuah mai awm tak.

    Report this comment

  4. 4
    H.Vangchhia Says:

    Chhulkhat chhuak kan ni kan ti si… thu neitu ni ilang chuan ka hnawtchhuak hauh lovang. Mizoram buai lai te khan raltlan ho an lo duat thei em asin… MNF lah khan an bank hmun hnih ah ngawt an la rawk sak zui

    Report this comment

  5. 5
    burgerstud2005 Says:

    Illegal a lo lut nih chuan hnawh chhuah mai tur chu an ni ang chu,Chin tih hian Pawih ho khi em ni?.Nge Paihte te pawh an tel tho?.

    Report this comment

  6. 6
    beethugs2 Says:

    An Illegal miau chuan dan lo anga awm an nia,haw tir ngei chu an ngai ngei ang.

    Report this comment

  7. 7
    Aryan Says:

    an vaiin, chin state a awm zong khi

    Report this comment

  8. 8
    taia-pa Says:

    Mizo vek tho kha kan ti ani lawm ni?

    Report this comment

  9. 9
    H.Vangchhia Says:

    Lalsangzuali hla thu ang khan kei chuan chhulkhat chhuak ah ka in ngai a…. ka en foreigner thei hauhlo mai. Mizoram kan harsat laiin min pui tu te an nia, an harsat ve hun ah kan unau te chu kan pui tur ah ka ngai…hmak

    Report this comment

  10. 10
    H.Vangchhia Says:

    burger: Chin tih hi Burmese ho phuah sak an ni awm e.Chin State ami hlui tak in min hrilh dan in, Chin chu Bumese tawngin Em (basket) kan hmeichhia ten an phurh thin hi a ni. Em an phur thin an hmuh avang khan Chin ho tiin an ko a chuta tanga chhuak chu a ni awm asin. Chin State ami te khi, Mizoram a hnam awm zawng 2 te chipui vek an ni e.

    Report this comment

  11. 11
    keimahvemaimai Says:

    LOL, a tha vek e a tha vek e. Mizo te kan unau kan unau min tia, hmun hran ah chuan Mizo ten min chuti kha ti a an ti leh tho a, an thusawi engber hi nge awih tur a awih tur loh poh hi a hriat toh lohhhhh?????Mizo te unau a an duh chuan ni rawh se, an duh loh a an hamthat na tur a a changa an unau te a an claim a te an rel an rel a nih chuan , Mizoram a cheng ten unau ang lo a kan lo treat chuan vui lo se ni mai lomz.

    Report this comment

  12. 12
    H.Vangchhia Says:

    keinin engtin nge kan koh ve nih chuan…Nghapih kan ti a ni lawm ni? Kan awmna hmun/ram leh leh koh dan in Mizo min nih tir in min nih loh tir heklo. Paite, Hmar, Lai(Pawi), Mara (lakher), Ralte etc kan nih vang zawka Mizo ni chauh kan ni alawm. Kan thlahtu te, kan nu leh pa te an mawl luat ah unau kan in hre chiang lo mai a ni. A tul hun ah Mizoram mi ten, unau kan ni e tiin, Burma Mizo ho kan han pur a, Mizoram buai te khan, tun ah an ram a buai ve a ni mai. Keini tunlai mi te hian kan fa te hi, mihrang kan nih loh thu hi hrilh fo tawh ila, thlah chhawng hnihna vel ah te chuan chhungkhat kan nih kan hrechiang tawh ngei ang. Nghapih tih hi unau te kohnan chuan na deuh tur ania…. hna hniam an rawn tawh vang hian kan hmusit a, a hausa ho Recording Studio nei chin te, thlalak dawr tha nei chin leh mi,oan te kan en hrang leh lawi silo. Kan nep em a ni….

    Report this comment

  13. 13
    burgerstud2005 Says:

    HV:Burma mi hi Nghapih kan ti teh chawk a.Nia…Chin tih hian Pawih leh Paihte an ni em ka tihna chhan chu Pawih ho hi chu an rilru hi a tha a.Thu ma huat thu suh ah Paihte hi an ni deuh zel a,hetia Burma mi kan tih ruihhlo zuar ho hi.An hming atang hian a hriat ve tlat a.Mi sawi dan chuan Tiddim aiin Tahan hi an fel daih zawk te an ti a.

    Nia,Chin tih hian ka hrethiam chiah lo.CNA/CNF zinga mi te i chu chhim a ka awm laiin ka hmu fo mai.Burma mi rau rau ah Burma Mara an fel ber.Buaina siam ngai lo.Hei hi thil mak tak ani.Paihte ho hi ruihhlo zuar an tam bik teh lul nen.Buaina chu an siam ngai lo.Ka nau hmeichhia pawhin CNF a mi thiannu a nei a!!!.Chin tih hian Mara leh Pawih an ti deuh em kha?.Pawih kan ni a,Chin ka ni tihna em ni?.Ka hrethiam lo.

    Report this comment

  14. 14
    SiLent_Man Says:

    Being a refugee is NOT illegal… ka hriat ve dan mai mai chuan. miin “pursuit of happiness” an tih laia mahni sahimna zawnga tlanchhiat illegal lo tih daih te chu

    Report this comment

  15. 15
    burgerstud2005 Says:

    Chalngura Jahau,a Mizoram born Mizo,a Belgian Citizen was arrested an tia mi kha..khatiang deuh tho kha ni mai awm tak…

    Report this comment

  16. 16
    taia-pa Says:

    Hv Mizo in Mizo kan hnawk chhuak dawn tihna em ni?Chin ho hian Mizo an in ti ve reng em?Mizo inti lo mahse kan unau chipui te chu an ni ngei si a.

    Report this comment

  17. 17
    Thirkut Says:

    Chin tih chu Chin state a Mizo leh Mizo lo pawh a huam tel vek ang chu. An khawngaihthlaak.
    “Dan anga hnawhchhuah” an nih chuan a zia deuh a mahse dan lo angin, mob thu or YMA thu a hnawhchhuah an ni fo a, hei chu a tha lo. Immigration hi chuan buaina a siam duh a ni. Solution a har sa a ni. Chin, Mizo dik tak phei phei chu ka lainat pui.

    Report this comment

  18. 18
    Thirkut Says:

    An Mizo leh Mizo loh chung chang ah chuan, Aizawl a mi ho ai a Zo zawk, Mizo diktak an awm nual. An Mizo tawng pawh “paka” zawk an awm. Mahse Mizo a in chhiar duh lem lo pawh an awm tho a an tam zawk in ka hria.

    Report this comment

  19. 19
    H.Vangchhia Says:

    taia_pa< Mizo intih vang kherin Mizo kan ni ziah vettei lo. I hnam ang, ka hnam ang, heta thian dangte hnam ang ni ve vek tho an nih vang zawk a Mizo an ni. Mizo ka ni tih vang kherin Mizo an ni lo. Hrilh fin theih loh :D

    Report this comment

  20. 20
    H.Vangchhia Says:

    Burger, Tun lo haw lose, Tiddim lam atangin rangkachak a lo kal nasa anga, Tahan atangin Ruihhlo, halkha (Haka) leh Fahlam (Falam) lam atang hian Electronics, bawng leh thuamhnaw a lo kal tam ber ka ring.

    Report this comment

  21. 21
    H.Vangchhia Says:

    Chin tih chu Burma a Zohnahthlak ho Burmese hoin an kohna a ni. Em (Basket) tihna mai a ni awm e.

    Report this comment

  22. 22
    chepahakhata Says:

    @burgerstud2005, “CHIN” tih chungchang hi ka comments hmuh tur a awm nual a lo la chhiar fuh lo nge? hei lo chhiar rawh.

    Chin tih hi Burma Zo hnahthlakte zawng zawng kohna a nia. Mizoram mi thlang an tlak hma zawng zawng pawh khan “Chin” tih hi hnam dangin min lo hriat dan a nia.

    Kawl lehkhabu a an ziah dan chuan Chin leh Kawl(Bama) ho hi China ram atang AD 9-10 century velah Burma ram rawn lut angin an sawi a. Chu tih lai chuan Burma-ah hian Mon-Khmer(Mon), Katoo & Piau ho an lo awm tawh a.
    Kawl hoin Irrawady luipui an zawh thla a, keini Chin hoin Chindwin lui kan zawh a, Kachin hi kan ute a ni a an ni hi tuna an awmna Kachin state-ah hian awmhmun an khuar a,a cham hlen a, kei ni ka chhuk zel a Kalay & Kabaw phai kuamah awm hmun ka khuar ve a. A then Asho Chin ho an chhukthla zel bawk a.

    Kalay & Kabaw phai a kan awm lai , khampat vel bawrah hian kulh ropui tak nen kan awm a, Shan ho Yazachu-ah hian kulh ropui tak neiin nghialnghet takin an lo awm tawh. Shan ho nen kan indo kan hneh lo vangin ka vak dar a, tlangsang lam panin ka darh zo a. Chin state kan khawsak hun hi A.D 1300-1400 inkar vel bawr a ngaih ani.

    Chin tih a min koh chhan hi Kawl lehkha ziakah hian chi-2 ina awm .
    1. Kawl ho leh keini ho hi in kawm ngaitak niin an sawi a, Kawl ho hian “Ta Nge Chin” (Thiana/i) tihin min ko thin a chu tiang atang chuan “Chin” kan lo ni tang ang sawi an awm a.
    2. Zohnahthlak ho reng reng bawmrang/em/bawm phur thin ka nih vang in Kawl ho chuan bawm phur ho min lo ti thin (Bawm,em,bawmrang,kho hi Kawl tawng chuan ‘Chin’ tih a ni” chutiang a “Chin, Chin(bawm, bawm)” tih a tang chuan “Chin” tih hming kan lo pu angin an sawi bawk.

    Chuvangin, Chin tih hi kan hminghmasa mite min lo hriat dan hmasa a nia, Mizo tih ai pawh hian pawm thei vek ila a pawi na em em pawh ka hre lo. Mahse, Burma ram Zo hnahthlak tam tak hian” ‘Chin’ tih hi Kawl ho min hmuhsitna hming” an ti a, duh lo pawh tam tak an awm ve bawk.

    Chin tih hi Zo hnahtlak zing a chi hming ang a ngai hi kan awm a, i hriat pawlh lo ang u.

    Report this comment

  23. 23
    RDAC Says:

    “Chin” tih trawngkam hi Zofate zawngzawng (tuna misual.com a comment ziaktute leh chhiartute zawng zawng telin) Kawl (Burmese) trawnga min kohna leh min hriatdan a ni mai e.

    Pu H. Vangchhia sawi anga “Bawm kan phurh avangin Chin min ti ta” tih hi chu thu belhchian dawl lo a nih bakah Kawl trawnga ‘bawm’ an ziak dan leh keini min kohna ‘Chhin’ tih hi a ‘spelling’ in ang miah lo, a lamrik dan inang a ni e. KAwl hawrawp a “Ya-Pint” in Chin hnam hi an ziak a, bawm chu “Ya-Yit” in an ziak.

    Chepahakhata sawi “Thriana” tih atranga Chin lo ni ta tih pawh khi AD 1900 hnu lama thil awm leh phuahchawp mai a ang zawk. Belhchian a dawl lo in ka hria.

    AD 8-9 century ah Chindwin lui zawh a Burma kan lo luh khan kan una Jingphaw te (Tuna Kachin lo ni ta te) kan kalsan a, tuna kan awmna hmun kan pan lai daih tawh khan Kachin trong in “Khang” min lo ti a, Khang chu Kawl tronga an ziak tirh chuan “Kha Yang” tiin an ziak a, chumi hnuah “Khyaing or Chhiang” tiin an ziak leh a, reiloah “Chhin” tiin min hre ta a ni. Karen ho khian “Chhaw” min ti a, Arakan ho chuan “Chhang” tun thlengin min la ti a ni.

    Kawl khawpui hmasa ber “Pagan” khua ah King Kyansitta in lung a lehkha a ziak hmingthang tak “Mya Ze Di” lung phek ah, AD 1040 a ziak ah khian “Chin, Mizo tronga lam rik dan Chhin” tih an lo ziak daih tawh a, tuna Chindwin lui pawh khi “Chin Twin” tiin an ziak daih tawh.
    Khami hun daih tawh atrang khan keini ho hi Kawl leh kan chhehvela hnamdang hovin “Chin” tiin min ko daih tawh a nih hmel.

    “Zo” tih pawh hi “Chin” ang bawka kan hming hmasa a ni a, Chinese history lam en chuan Yunan province ah khian AD 6-7 century ah “Zo dunesty” awmin an lo ziak tawh a, chumi hnuah “Zo” ho chu Tai or Siam ho hneh loh avangin leh hmun thra zawk belh duh avangin tuna Burma rama kal ta angin an ziak. “Zo or Dzo” ho chu an unau “Mien or Myan” ho nen an cheng duna, Mien ho chu Irrawaddy leh Ruili lui zawh in central Burma ah an luh thu kan hmu a, Mien ho chu tuna Myanmar inti Kawl ho khi an ni an ti.

    Keini ho hi (Zofate zawng zawng hi) Encyclopedia Britanica ah chuan “Chin” hnuaiah min dah vek a, Encyclopedia Americana ah chuan “Kuki” hnuaiah min dah leh vek a nih hi.
    Tlangkawmna : kan vai hian Chin/Kuki/Mizo kan ni e.

    Report this comment

  24. 24
    RDAC Says:

    Pu H.Vangchhia: Tun atrang chuan “Em phurh avangin Chin tiin min ko” tih hi bansan tawh mai ta che. Chuti lo chuan University of Illinoise a prefessor F.K Lehman-a thuziak (chhuina) ka thawn mai ang che, Hairihai…

    Report this comment

  25. 25
    H.Vangchhia Says:

    RDAC, i hriat dan i ziak a, keipawh Burma Mizo upa tawh tak lehkhathiam ve tho min hrilh ka han ziak chhawng mai chauh a ni e. Bawm an kohna ang pawn minhrilh hek lo, Zohnahthlak ten kanphurh thin “EM” an sawina angin min hrilh a ni ve mai. Burma a piang ka ni lova, Tahan erawh ka kal tawh a ni ve lek fang. Burma tawng chu Nghapih tih bak hre lo ve tak ka ni e. Nia, mi thenkhat chuan a nih chiah loh thu an sawi chawk reng a ni. Lehlam ah a ni tih an sawi thung bawk. Lo ni mai mai teh hlawm se…. eng vak ah ka ngai love.

    Ka hriat dan ka sawi chu bansan tura min tih vangin ka bansan phah hauh lovang le. Ka hriat ve dan/Burma Mizo ten min hrilh ve dan a ni mai. I hriat dan ka tawmpui kher na chhan tur che ka hrelo. Zohnahthlak kan ni tih ka hria a a tawk reng. Chin tih hi a thuhrim ah CHHIN tia alam a ni hrim2.

    Report this comment

  26. 26
    r200188s Says:

    an khawngaihthlak a nih hi…

    Report this comment

  27. 27
    sekibuhchhuak Says:

    Hnam, Chi lam ah hi chuan sawi tur kan ngah tlang khawp mai. Ni e, he khawvelah hian mihring te hian kan hriatchhian duh ber pakhat chu kan IDENTITY ( Tu nge kan nih ) ni ani fo reng ani.

    ‘Hnam, Chi ‘ lamah hian buai vak hi a ‘buaithlakna’ chen a awm a. Keizawng ka hriatna zim teah hian MIZO vek kan ni tih hian min phuarkhawm khawp in ka hre mai.

    Tin refugee inti a ram danga tlan tam tak hi an awm hlen chawk ania. ( America-ah Vietnamese hote ) Hetianga INDIA in a lo ngaithei lo deuh pawh hi a awmna chen a awm thei viaulo mo!

    Report this comment

  28. 28
    H.Vangchhia Says:

    r200188s i sawi dik chiah.

    Report this comment

  29. 29
    H.Vangchhia Says:

    sekibuhchhuak, India a Burma atanga refugee tam zawk te hi chu, Europe hmun hrang2, Australia, United States etc ah an lo la lut thin. USA angah hi chuan, (ka hresual em lovang a)… kum 2 an awmin a awma te khan Green card an apply theih bak ah, nupui/pasal kalsan emaw, nupui/pasal duh te chuan , chungte chu an ko lut thei. A hnu kum 3 emaw ni lek/reilo te ah citizenship an apply thei mai bawk.

    Report this comment

  30. 30
    islander Says:

    Chin or Burma refugee hnawhchhuah lam Aizawlah thawm a awm lo. Mainland India hian tirh kir a tum pawh ka ring lo. Diplomatic circle ah Burma hi India hian a be tha tlats, chuvang zawk chuan proactive deuhin refugee ho hian International level ah tran an la ve a ni mai.

    Unau vek kan ni, kei ka theih ang tawkin kan unaute hi ka hum duh angmithra pangngai refugee chu. Rukru leh misual tel lovin.

    Report this comment

  31. 31
    Aryan Says:

    kei chu ka awih lo, pawih ho an fel bik pawh ka ring la, hman deuh a lawngtlaia bank rawk tu te pawh chhim lam ram dep burma ramah an tlanbo daih ani lawm ni?

    Report this comment

  32. 32
    RDAC Says:

    Pu Vangchhia: ka fiam che a nia, thutak ah lo la lo la. Ka hriatdan ka ziak ve mai a nia.

    Thildang, Pu L.Keivom (IFS) khi Rangoon, Burma a Indian embassy ah first secretary/consul a thawh lai (1987-90?) khan Burma a Kawl ho chuan “India ambassador chu Chin a ni tlat mai” an ti mai a, a hnuah Pu Lalthanzauva Padaite ambassador a thawh pawh khan(1995-??) “Chin mi, Indian ambassador” an lo ti mai a.

    Report this comment

  33. 33
    H.Vangchhia Says:

    RDAC, haw love :D huat nei har deuh mai ka nia…. Keivawm hi ka nu pu in a vithlum tawh :D Mizo hnam, Keivawm nilo, Keivawm tak tak hi hairehai…. Pu Keivawm hming ka hriat hian ka hrechhuak fo mai…a fanu te nen kan in hria alawm…a fanu cousin phei chu kawm nuam lutuk …einch…Mumbai ah an awm hehehehe

    Report this comment

  34. 34
    H.Vangchhia Says:

    Zo hnahthlak ah chuan Mara (Lakher) hi an zaidam in mi pawi an sawi tlem ber maithei a ni. Mi pawi an sawi pawh ka hre ngai lem lo e a. Tuna Saiha a Administrative thil lam a sawrkar hna thawk hotu lam leh pro’ pastor te saw kan veng an ni fur hlawm a. An ni pawn an zing a awm chu hahdam thlak an tih thu nimin ka call pawn min lo hrilh.

    Report this comment

  35. 35
    H.Vangchhia Says:

    islander ka thlawp e

    Report this comment

  36. 36
    taitesena Says:

    Aryan a hi refugee anih ka ring. :D

    Report this comment

  37. 37
    chawnghilh Says:

    Inmawhchhiat reng reng hian Burma-Mizo-te leh Mizoram-Mizote pawh hi kan khawsa a ang. Economy-a chungnung zawk zawkin that kan chhuah ngawt ni lovin; thisen zawmpui kan nih ang ngeia in-unau hliah hliah tur kan ni. Tripura, Manipur-a Mizo awm vete ai chuan Burma-Mizo thawm chu a na deuh salh zel chuan a lang.

    Burma-Mizo-te hi hmangchang hre tak, mi hnam kara sei lian, rualawt leh taima, intungnung thei khawp tura mi tumruh an ni. An hmeichhiate Zotawng thiam lo pawhin Tiau lui an rawn kan thla ngam ngat a. Kan Mizo nulate ngam loh an dai-hre ngam. Endawngna karah pawh theihtawp an rawn chhuah thin.

    A hleihluaka chetna —contraband goods lamah pawh Burma-Mizo-hote chuan ‘sons of the soil’-hote chu min khum chiang hle bawk.

    Kum 2004 kum laihawla Chanmari-a ‘Child-Molesting’ rapthlak leh tenawm tak a thlen takah khan … inlainat dawn teh mah ila, Myanmar-ADAMa pakhat avangin mi dang zawng zawngten an tawrh phah ta miau a … ROMANCE tam tak a shattered phah bawk … Mizo tlangval leh chhungkaw-pa tam tak ten Tiau ral chhak lam an mitthla-rinthuin an chhui rauh rauh hun lai pawh a awm kha! A rei zui ta vak lo mai pawh a!

    Chhungkaw tam takin an tawrh phah a; eisiamtu mai ni lovin, vawk-chaw latu, nau-awmtu kan chavai ta! Kan vai-film chhuahna hmun a reh phah duak a. Sorkar hna pawh a buai tel vek!

    Politics lamah chuan INSIMILATION kan ti-tuah hum a; vai rawn lutte chiah kan tichep a; a hlet dang tam takah luhka kan hawng tho va. Hman deuh lawka kan hnuaichhiahten min hruai ta uak uak zawk a nih khi! Tih tak emah chuan Valte-a ten OTTO RECORDING an rawn ti a; Zaimite a rawn hui khawm vek a; Butta leh Lalruanga ten an dawibur-tha an han then kual zui a … Biaklara te thianzahovin lemziak leh music lamah thalaite min han hnuk khawm leh chiam a. Zirna lamah chuan Shillong leh Calcutta, Delhi lamah zuk inchher hriam thin mah ila … DAILY thil tam zawkah khi chuan Burma Unauten min rawn zirtir belh hi kan ngah zawk tlat! A firfiak deuhva Bible lama che duhte tan lah Dr Rohmingliana te thlengin kan lo mikhual a. Synod nget (worms of Synod) kan neih tam phah a; parasitic taka chet dan lah an thiam na’rawh! Ritchawi, Judo, Karate, Badminton thlenga min rawn thuam thatute chu Pialral lam, Rih Dil atanga KHI LAM MI an ni deuh vek mai! “Ni chhuak leh Ni-hawi chi bak” tih tawngkam kan hmang tak nain; kan chhut kim lo khawp asin!

    Tunhma deuhva Mizo tlangval, India sipai-a Lucknow pela zu tangte khan thil thar engemaw chen chu min lo fah tawh; mahse, Kawl rama Mizo tlangval tleh chho —sipaia han tang tawhte tu leh fate hian min rawn thuam thar tha tawh zawk ni te hian a lang.

    Hnawhkir leh hlawm chu a thiang ngei ang; hmanni lawk pawh khan Thailand-a Burmese raltlan lutte chu eitur leh in tur paisakin, lawngin tuifinriatah an va sezawl chhuah ve tho kha!

    Kan ram suahsualna khi tarlang mualpho chiang kelh tur chuan Burma-Mizo hmeichhiate khian Inkhawmpui nei ta se; an chenna in theuhva an khawsak dan zep nei miah lovin—hun renchem hauh lovin—han inpuang ta tak tak se … screen liana en tur hmun remchang apiangah inchhawp zel mai bawk se… thawnthu rapthlak kan thlir leh ngaihthlak ngam mai mai loh tur a va tam dawn tak em! Zah an ngai a, kan mualpho tur angin kan mualpho lo zawk a nih khi!

    Ram-in Constitution chipchiar a nei vek a; inhnawhkir a lo awm a nih pawhin, constitutionally-a tih a ni ngei ang. ASYLUM zawng an la thiang alawm, rawn ti se —an him a ni mai tura le!

    Report this comment

  38. 38
    taitesena Says:

    AP, REUTERS, BBC report ho khi a chiangkuang lo ve hrim hrim anih khi. Mizoram/India ah hian MA degree nei hna nei lo an tam emai…. burma mi/refugee an nih avanga hna nei lo anih ka ring lo.

    Report this comment

  39. 39
    chawnghilh Says:

    assimilation, constipation emaw zawk ni!

    Report this comment

  40. 40
    H.Vangchhia Says:

    Amen thum dup

    Report this comment

  41. 41
    Aryan Says:

    lol a chunga google ad khi, “gay and lesbian burma” te an rawn ti vel :D ka refresh a UNHCR a rawn ti leh daih tawh.

    Report this comment

  42. 42
    chawnghilh Says:

    Off-track lawk teh ang. Zonet.in ka chhiar a … thu LETLING an report tlat … “Muslim hote chu America hmelma an ni lo tih a hrilh a …” tiin zuk inziaka maw le.

    Obama hian, “Americans are not your enemy,” tiin Muslim-ho a address zawk vei nen khan! Chheh chheh mai thiiiiiiiiiiii! “You Muslims are not Americans’ enemies,” a ti lo kha a chhep fuh ka lo tih vei nen!

    Report this comment

  43. 43
    r200188s Says:

    an va ti ang lo ve…

    Report this comment

  44. 44
    taia-pa Says:

    HV said”mizo intih vang a Mizo kan ni tei vet lo”
    Mizo hi Mizo kain tih vanga MIZO chu kan ni khawp mai,1901 chhiarpui ah mizo pakhatmah kan la awm lo,a hnu a mizo tih a lo chhuah hnu a mizo chu awm chauh kan ni.MIZO tih hian min phuar khawm meuh lova,lungawi lah kan lungawi tlang hek lo.Chuvang chuan ZOHNAHTHLAK tih pawh hi hmang thin reng kan ni.Zohnahthlak hian a huam kim reng a ni.Tumah kan vui lo.Mizoram a Zohnahthlak ten Mizo zohnahthlak te MIZO a insuihkhawmna Memorundam an theh luh rual khan e,kan unau,zohnahthlak tho ten ZOMI a insuihkhawmna tur Memorundam an theh lut ve tho asin.
    Nang meuh pawn i sawi khi Comment 21 na ah”Chin tih chu Burma a Zohnahthlak ho Burmese hoin an kohna a ni. Em (Basket) tihna mai a ni awm e.” Ngatinge Zohnahthlak i tih a,MIZO i hman loh,a chhan chu MIZO ah chuan nang pawn i pawm zan loh tih na.ani mai.
    THirkut in comt 17 na hah”Chin, Mizo dik tak phei phei chu ka lainat pui” hei te hian kan rilru a hril.
    Intih hnam hmangaih vanga MIZO tih kan huam zau tir viau hian awmzia a nei vak lo.ZOHNAHTHLAK vek zingah hian MIZO intite,ZOMI intite,CHIN inti te kan awma,hei hian kan ngaihdan vekin hnam pum a huap vek.Nang pawh CHIN i inti lo a i ni lo ang bawkin kan unaute hi MIzo an ni vek bik lo.
    Insuihkhawm a,hmingkhat kan pu duh anih chuan Mizo kan nihna bansan a CHIN emaw ZOMI emaw kan nih pawh a ngai mai thei asin.

    Report this comment

  45. 45
    chawnghilh Says:

    you mean Memorandum?

    Report this comment

  46. 46
    chawnghilh Says:

    Inpumkhat avanga hming thuhmun neih kher a ngai hran lo … ka hming hi Remsiami ni ta se; ka pasal pawh a hming neih ang angin ka lo dawngsawng ve mai ta lo’ng! Inpumkhatna thuthlung a pawimawh zawk ngai e.

    Report this comment

  47. 47
    funny_but_nice Says:

    University of illinoisE a awm pawh ka hrelove a. :-D

    Report this comment

  48. 48
    funny_but_nice Says:

    chawnghilh i comment 45 na khi i inhmehlo :-)
    reason: a tawi lutuk. :-P

    Report this comment

  49. 49
    taia-pa Says:

    A ni zawk e,a dik Mizo ni vek lovin CHIN KUKI ZOMI pawh lo ni ta hlawm mah ila kan in pumkhat thei tho,Chhinlung chhuak,Zohnahthlak,thlahtu thuhmun kan nihna a dang chuang lo.kanin pumkhat thei tho.Mahse engtikah emaw chuan CHIn emaw MIZO emaw ZOMI emaw ah hi chuan lungawi tlang ila chuan kanin pumkhatna pawh hi a nghet sawt ngei ang.Tin,tawngkhat hmang bawk ila.

    Report this comment

  50. 50
    chawnghilh Says:

    Pastor pakhatin, “Burma ramah chuan thlawhna siam an tum ve a; nghapih-ah bawk an chhuah zel,” tiin a sermon-ah a sawi tawh a. Mizoram-a Camping neih a zin ang hua piang thar chiangkuang lo an tam thu sawi fiah nan a hmang a. Inkhawm banah ka chhuahchhal, “Pastor, Thlarau takin thu sawi zui tawh thin la; analogy hawihhai lo lutukin mipui chawkphur tawh ngai suh. Cheng 2 leh cheng 5 chawi den denin i thusawi an rawn ngaithla a; an hlawkpui vakna tur ka hriatpui lo em mai,” ka ti nek tawh!

    Dangpuithu te, nghapih te hi chattani tui tak a ni a; a ngaina tan chuan an tel lova khawsak a har thin khawp ang. Uih-sexy hret hi uih-tormenting deuh ai chuan hmarcha nena pir a thlanawm zawk chuan a rinawm e.

    Camping-a kal nawn zing tak pawh khan a tawngtainaah, “Our heavenly Father …” tih aia bawihno zawkin, “Oh DADDYYYYYYY,” a ti hnep vel tawh zu nia! A tlu nawn zing bawk a; a tlangnel tawh khawp asin le!

    Report this comment

  51. 51
    funny_but_nice Says:

    hnam ah unau kanni ti ila a tawk chiah. mizo in ni e va tih vel hi chu a trul miahlo, anni pawn an duhlo.

    Report this comment

  52. 52
    chawnghilh Says:

    Is it? @funny

    Report this comment

  53. 53
    funny_but_nice Says:

    off topic deuh loks: chawnghilh fa nei tlem tura in dan tihvel hi i duhloh zawng tak ani lo maw?

    Report this comment

  54. 54
    taia-pa Says:

    Funny,kei pawh ka ngaihdan chiah an e.Zohnahtlak vek kan ni tih ah hian kan lungrual tlang khawp rih mai.An ni pawn CHIN emaw ZOMI emaw inni e rawn tise kan duh kher lo maithei asin.

    Report this comment

  55. 55
    taia-pa Says:

    an=a

    Report this comment

  56. 56
    funny_but_nice Says:

    taia-pa: ni chiah e. “MIZO” tih huangchhunga absorb tum ngawt hi anni tan a lawmawm hranlo.

    Report this comment

  57. 57
    r200188s Says:

    nia kan duh vak lo ang..zohnahthlak han tih hnap mai hi chu a hming pawh a mawi ve a lawm..

    Report this comment

  58. 58
    r200188s Says:

    kan=an

    Report this comment

  59. 59
    chawnghilh Says:

    @funny : Democracry ram azawnga khawvela mi chi tin chi tang bitna leh retheihna ber ram India-ah hian FAMILY PLANNING infuih uar a ni thin a; Mizo mithiam hialte pawh khan he concept hi an lo chiang chiah bik lo a ni ang e; Allopathic Doctor-te hi ka tawng an huatthu ni suh sela; saptawng-a chuti vak ni chuang lo an awm ve nual tho vang a!

    FAMILY = NAU NEIH; PLANNING = TLEM emaw an ti thin! Chutiang kalphung chuan min zirtir a; hoarding lian pui puiah fa neih tlem ngei tura tan lain triangle sen letling bula nupa hmai bial lem pahnih leh fa pahnih lem min thlirtir hun chhung kha a rei em mai!

    Dictionary bih peih tan FAMILY leh PLANNING hi bih chiang ila; Phai vaiho zingah fa neih tlem an chhawr-hlawkpui dawn laiin; Mizoram tan chuan chhungkaw inhmakhua thiam leh economy lama kan tanlak dan ang zela FA NEIH diah duah, Team daih zel neih hi a pawi lo; hnam tlem —NUAI KUA emaw awrh hian eng ual kan ang pha lo zawk ang tih ka hlauthawng zawkmah! Chhungkaw hung deuhte phei chu an awhawm, kuang chunga pangpar vum hnur mai chu kan ngaisang ru deuh te pawhin a lang asin!

    Abortion pawh hi uihawm tham a nia sin! Miscarried mah an tahpui hawm hawm a nia! Condom pawh hi a hman dan an inkawhhmuh dan ang ngeia kutzungpuia vuah hi a tawk viau a ni!

    Report this comment

  60. 60
    taia-pa Says:

    Kei pawh pawih ka ni,Mizo ka ni bawk,chutiang chiah chuan ka unau Pawih zingah Mizo ni lo CHIN tamtak an awm ,mahse chhulkhat chhuak unau,Zohnahthlak erawh kan ni tho.Lungrual taka awm tur ani bawk.

    Report this comment

  61. 61
    chawnghilh Says:

    Lungrual loh pawn inbeihbuai kher loh a tha leh zel!

    Report this comment

  62. 62
    funny_but_nice Says:

    @chawnghilh: ni e kanla tlem avang hian eizawnna lam pawh a buaithlak phah theiin ka hria. entirnan zaithiam tan pawh eizawnna tham a tlinglo. bakah kan thil duhzawng hian hnamdang kan chiah hnehlo in ka hria. kan tlem avangin IAS te thleng hian kan nei tlem in ka hria. :-)

    Pathian thu lam hian engtin nge nge a tih reng reng? family planning lam hi an buaipui ve angem le.

    Report this comment

  63. 63
    chawnghilh Says:

    Pawih nih te hi zah tur a ni reng reng lo, “In-Pawih fei thleng,” tih phrase te pawh hi Commerce terminology, Mizo-hnahthlakten kan lo neih hmasak a ni; “barter system” kha Pawih-ho khan an lo ching hmasa hle a ni tih a hriat theih. Hrlah tla turin, “In-Pawih fakpawh kha advertisement ropui, commercial program mawihnai a lo ni thin bawk awm e. Steps to civilization-ah hian hma kan lo lak tawh dan hi han chhui kir han chhui kir pawhin, Lusei-ho hi chu kan lo la naupang fal (fledgling) hle chuan a ang!

    Report this comment

  64. 64
    funny_but_nice Says:

    keipawh paihte (manipur) thian ka nei nual a, mizo an inti miahlova, mizotawng thiamlo te anni. mahse kan inkawmngaih em em thova. mizo thiltih na ah tehian kal nuam anti ve viau a, mizo zai tehi an ngaithla paeih lutuk. keipawh paihte thiltih ah pawh ka kal fo mai.

    Report this comment

  65. 65
    funny_but_nice Says:

    kan chhungte zingah pawh pawih-a an awm. an mahni chu sailo annia. :-D

    Report this comment

  66. 66
    chawnghilh Says:

    Genesis han tih pang atang pawhin GENE (chi inthlah) lam a kawk tih hriat mai a tha a; Malakia-ah chuan “Chi thlah Pathian ngaihsak a zaweng,” tih kan hmu leh a. Mihirngten malsawmna kan dawn bulbal tak kha chhui chianin he leilung hi chi inthlaha luah khat tur kan ni. Hmeichhe chingte chhul keu hawn saktu Pathian hian INDAN vel hi a lo zirtir uar vak lo! Juda hnamah bik phei chuan Ornan-a khan a chi pawna tihthlak avangin a tuar phah khawp —Messia rawn pianna tur kawng a pin loh nan khan ngei ngeiin nupui inrochun pawh kha Juda hnamah khe kher kha chuan phalsak an ni tlat! Hemi awmzia hi Levia, Reuben, Gad etc., line-ah ni lovin!

    Report this comment

  67. 67
    funny_but_nice Says:

    Pu. Chawnghilh, Pu PC.Biaksiama nen in inang riau mai. ini hial lo maw :-) sorry but i think you are. :-D

    Report this comment

  68. 68
    taia-pa Says:

    Chawnghilh i fiamthu a ani tho nain Genesis tih hi an lakna Torah Hebrai trawng ah chuan Beresit tih ani a,chumi awmzia chu “a trantir,a bul”tihna ani daih.Gena tih nen chuan a in hlat hmel khawp mai.Mahse Pathian hi chuan inthlah pung tur in min ti.Family Planning ai chuan “BIrth control”hian fa neih tlem lam hi chu akawk lo maw? te ka ti mai mai a.

    Report this comment

  69. 69
    taia-pa Says:

    Gena=gene

    Report this comment

  70. 70
    chawnghilh Says:

    @Taia : Septuagint (Grik tawng) Bible neih hmate kha chuan i rawn sawi angin Hebrai thumal Beresit tia Genesis bultanna thumal a ni a; “a tirah” tihna a ni. Herbert Armstrong-a pawhin Beresit tih thumal denchhen hian British tih hi rawn piang ta angah a chhui tak asin! Ephraim leh Menaseh hnam pawh British leh American-ah hian a puh nghe nghe a; nangni in lo inthiatlut ve luklak tawh a … Israel ramah an awm phah ve taah ka ngai mai! Tun hmate kha chuan Thumal bultanna kha a Bu hming a ni mai thin reng a!

    Birth Control tih erawh chuan neih tlem lama min convince kha chu a tum deuh; economy-ah hnianghnar ila chu —hetiang lama ingtur chhen kan ngai chuang lo. Rethei chawkhawn rukru tur an tam dawn ai chuan … neih tlema theih tawka enkawl puitlin chu a tih chi khawp ang. Birth Control han tih pawh hian chhangchhe berh rethei chhang zing hauh lovin unau sawm leh pahnih pawh kan hring thei tho vang chu maw le. Control tih hi eng chena hman nge kan tum?

    PC-a chu kan inhre lo hran hlei nem! Kawng zawh (procession) a peih phian a; kei chu ka teihawi ve vak ngai lo.

    Report this comment

  71. 71
    burgerstud2005 Says:

    Chin hnam chi hrang hrang chu samaw.com ah a awm..en teh u..in var uar mai ang

    Report this comment

  72. 72
    funny_but_nice Says:

    kawngzawh a peih e a. :-) in inkawmngaih phian dawn chu a, inthu a in ang thei fu in ka ring.

    Report this comment

  73. 73
    chawnghilh Says:

    Grik tawng Bible neih hnu chuan “Chavva” pawh “Evi” kan ti daih mai alawm! Grik tawngin Adama nupui kha ‘Eua’ tih a ni thin a; anglicised hnu phei chuan EVE kan ti hlen ta a nih ber hi! Hetiang mai mai te hi sawi kai chang awm ve se, a nuam duh e.

    Report this comment

  74. 74
    chawnghilh Says:

    PC-a’n fa a kawi dum dum chuang bik lo! Pakhat leh pakhat han inmalkhalh ngat hi chuan fa tam neih a har.

    A hman deuh tan fa ngah a awl; chhul engemaw zat kual a ngai thung.

    Report this comment

  75. 75
    burgerstud2005 Says:

    http://www.maraland.net ah poh awm

    Report this comment

  76. 76
    burgerstud2005 Says:

    http://www.samaw.com ah pawh awm

    Report this comment

  77. 77
    taia-pa Says:

    Samaw ah chuan CHIN in min khai khawm tir leh tlat thung anih khi mawle.Thenkhat ten an tih Mizo ang ngawt chu ani lo mawle.Mizo tih hian zohnahthlak zawng zawng te a phuar khawm vek loh zia a lang.An ni ho chuan Mizo chu Zohnahthlak ah pawh Chin hnam peng paruk zinga pakhat ah chauh an ngaI ve leh tlat thung a nih hi.Mizo tih chuan a huam vek hmel loh khawp mai.Zohnahthlak unau tih ah hian i lungrual vek mai teh ang u.

    Report this comment

  78. 78
    H.Vangchhia Says:

    Israel in min khaikhawm zawk ka lo ring asin hairehai…. :D huat awih loh… mi thenkhat ngaihdan ani tlat. An phatsan hnu ah rawn patriotic viau tum teh mahse…. hahahahahahaha a ni tawp.

    Report this comment

  79. 79
    chawnghilh Says:

    Lalchhanhima Sailo (Beth Israel) pawh khan ‘Chhinlung Peoples …’ etc., CPCI? a ti ve duah! A dam lai khan innel ngam tak kan ni bawk a; kan fiamthu a namai lo bawk a, “Bo nih ber hi in lawm vena riau a ni lawm ni?” tiin mipui fuankhawmnaah ka fiam tawh a.

    Pathian-in a Fapa hmanga Kalvary-a a zawnchhuah nia inhriate beng a verh hle a niang; a hnuah phone call ka dawng malh malh hle. Chhana pawh khami hunah meuh kha chuan a hawi kun lup asin le!

    Report this comment

  80. 80
    islander Says:

    1950s hmalam khan kan ram rethei lutuk ramthra belin Burma kan pem hum hum. Tunah kan taimak leh fel vang ni lovin kan ramah an rawn pem thla ve leh a ni mai.

    Kan ram politk a dik loh chuan kan la hrehawm khop ang. hawh u UNAU hi i inhai lo’ng u Zoram Trang Fan Fan …. Rilru te reuh te te hian in rilru tet hi bansan a va thra em

    Report this comment

  81. 81
    ammi Says:

    Illegal a an lo lut chuan eng hnam pawh ni se..an hnawhchhuah mai loh ten..thats the law simple as that.

    Report this comment

  82. 82
    flying Says:

    Tun ami khi hmankum a hnawhchhuah tawh trum a Report thren khat te kha nia, LIVE Pawn Victim te kha lo interview ani tawh. Mahse khing report ah khian a tu a te mah in hmusakhi lo vin thawhho na ttha jok engtin nge kan neih ang, “.Mutual Trust”. hi kan mamawh tawn ve ve in a lang. Tun ah Bangkok ah pawh HUman Rights Denfenders ten an chai mup mup tran mek a chanchin kimchang tak in Report pawh siamfel nge ka beisei.

    Keipawh ka awmna ram a Minister te tawktur in Naktuk jing chuan ka thlawk chhuak ve leh dawnta, zoram tan zel aww!!.. P

    Report this comment

  83. 83
    flying Says:

    Defenders!!! tihjok tur ani e. P

    Report this comment

  84. 84
    Mama_nu Says:

    Mizoram a an awm duh vang in an in la Mizo a, US (etc) an thlen chuan an in ti hrang leh tho. Mizo society ah pawh an tel lo, an mahni in an in la hrang leh vek tho.Duh lo na na hi chu tih mizo vak tum talh hi a tul ber pawn ka hre ta lo le.

    Report this comment

  85. 85
    Mama_nu Says:

    Pu HV tang tang tang rawh! :)) an zar zo i ni bawk a phat san re re suh lolzzzzzzzzzzzzzzzzz

    Report this comment

  86. 86
    flying Says:

    @mama_nu jar zo tih hian tamtak in zar kan zo dun a lawm tun trum a zaithiam te pawn tram tranpuinan ti in nasa tak in hma an lakna ah zar kan in zo dun zel anih hi. Kawngkhat chhuah hian thlir lo in kawngdang dang hi thlir thiam hlawm ta i la a va trhat hmel ve.

    Report this comment

  87. 87
    ZerO Says:

    An buai leh ta…..

    Report this comment

  88. 88
    Mama_nu Says:

    taitesena a comment (no 38) a a sawi khian thil min ti hre chhuak…
    Asylum dil a interview na ah khilam unau tu te emaw chuan ‘mizo ho chuan kan Ui lam in min ei sak’ te an ti mawle, an ham that na a tan chuan Mizoram chu a chhe thei ang ber in an chhuah mawle!! nuih zat vak lo chang a awm ve eng eng emaw hriat2 tak ah chuan.

    Report this comment

  89. 89
    Mama_nu Says:

    Ka ngawi hneks dawn. Ka comment belh chuan Indopui III a chhuak palh ang hahahhahaha!!!

    Report this comment

  90. 90
    flying Says:

    Record kan neih te hi a changtak tak vek leh zep tur awm lo thup theih pawh ni lo te an nia. IN hriat chianduh anih chuan New Delhi ah chiang a fiah duh in awm chuan min lo contact u la Asylum/Refugee dil ho te an Case thlir in anih leh nih loh fiahtak in kan zot ho theih ka beisei. Tihrual in in mawhpuh tawnna mai mai hian thil chiang lo jok in a chhuah tam pui jok fo ani.

    Report this comment

  91. 91
    Mama_nu Says:

    Ka van comment chak takkkkk …mahse Indopui III na a chhuah ka hlau sia ka ngawi hram2 teh ang. Ka comment hre duh chuan min rawn contact mai ru lolzzzzzzzzzzzzzzzz

    Report this comment

  92. 92
    flying Says:

    @mama_nu flying _4u2flying@yahoo.ca ah mi lo hrilh, chuan an hming leh khua.. Chung ho cc chu. Chuan khawilai hmun.engtik ni leh thla nge? Kum.

    Chuan i thilhriat te hi a dik leh dik loh hriat chian i duh chuan tun trum ah UNHCR New Delhi ah March 3 ah mi i tawk thei ang, Jor Bagh New Delhi ah.

    Anmah ni pawh LIVE in hmu in i tawkthei ang Keiman ka lo ko thei angtihna anih chu.

    Report this comment

  93. 93
    ammi Says:

    Keipoh hman deuh khan ka thian pakhat U.N.O ( human rights )hnuai a project zuk ti in sawi ka hre tawh….Mizoram tanga Burma lam mi US,UK kal ho hian ti duhdah nasa lutuk tuar leh hreawm thei ang bera hrem an nih thu hi an sawi tel ngei ngei a ti…min chhuah chhe khawp mai.Hei vang hian ka ti thei der lo Burma lam mi hi chu…no offence intented ka ngaihdan leh hriatdan a ni miau a.A tamzawk hi chuan an hamthatna tur a nih phawt chuan Mizo hnam tih hmingchhiat pawi an ti lo tlangpui.

    Report this comment

  94. 94
    Mama_nu Says:

    Flying ka thil hriat te chu a dik leh dik loh finfiah leh chuan a ngai tawh lo; ka mit leh beng a ka hmuh leh hriat ngei te an ni e…Delhi tih lam a ni lau!

    Report this comment

  95. 95
    Mama_nu Says:

    ammi ihh…interview an luh hma hian an story hi an ziak a, an by heart mawle. Asylum hmu tawh ho ngei in an sawi hi ka hre nual mai…tlanchhiat ngai khawp a tuar tak2 chu an tam lem lo a niang. Eng pawh nise Burma ah an rethei em a, hmun dang a an kal thei chu lawmpui awm tak an ni…mahse lehlam-a-awr- dum, leh-lam-a-awr-sen lai tak hi chu hriat fo a tan chuan a nuam lem lo tih mai a nia.

    Report this comment

  96. 96
    Kimas Says:

    Thuhlui thartawh leh mai mai a ni mai lo maw? Kan unaute hian ramdanga pem an duh anih pawhin Mizoram tihmingchhe tel kher lo hian tihdan zawng sela. A landanah chuan India rama harsatna tawh vanga ramdanga pem dan tihawlsam an tum a ni ve bawk theiin ka hria. Mahse Mizoram a issue thar ang deuhva sawi anih chuan a dikin ka hre lo. Refugee pem dan kawng chu zawng zel se mahse Mizoram tihmingchhe tel kher lo hian. Chuti anih loh chuan thudik tak kha tihdarh ve a tul awm si a, kan inmualpho tawn mai mai ang, tu tan mah a tha lo, kan mualpho tlanna vek a ni.

    Chin, Mizo, Zomi etc hi chu a eng ber emaw hi lungrual tlang thei ila chu a tha khawp mai. dialect hi la awm zel se, kan vaia pawm tlan hming hi nei tho bawk ila a thain ka ring. Chin tih pawh hi a pawina ka hre lem lo. Chutih rualin Mizo or Zomi hi a tha reng tho. Hming hi chu chinchhiahna mai ani a, a nihna tak chu chumi piah lam kha a ni.

    Report this comment

  97. 97
    Mama_nu Says:

    flying min lo KOH sak i in huam a, ka lawm khawp mai, mahse i tawngkam tha ka um lo mai ang nge…Del lam ni lo UN Hqs ( NY or Geneva) lam pawh duh chuan biak an har lo a…i ti lawmawm reng2 e :)))

    Report this comment

  98. 98
    Aryan Says:

    “mizo te hian burma mizo leh chin ho te refugee anga USA leh Canada vela an kal zung zung hi kal ve an chak a, an itsik thei lutuk an ti” ti ta ila in awih em? :mrgreen:

    A hrim hrimin ramdanga refugee ni turin mizoram sawichhiat agai ami? In sawi khawngaihthlak dawn pawhni se an refugee nihna chhan ber Burma sawrkar sawichhiat/ hek zawt zawt zawk awm tak. Mizoram an hek thin tih kha chu urban legend mai mai anih ka ring deuh, a chhan chu an case a support lo tlat in ka hria.

    Report this comment

  99. 99
    chenguaio Says:

    TO AMY ALEXANDER, incompetent sElf ambitious so called social worker :
    my brothers and sisters come from burma, i take them in, WITH EQUAL OPPORTUNITIES.
    BUT THEY SELL DRUGS YO MY KIDS, STEAL and RAPE my daughter. Madame AMY, you should be ashamed of yourself

    Report this comment

  100. 100
    Mama_nu Says:

    Aryan, tam tak hian Indian passport an nei a…Burma ah an tuar nasa em a, Mizoram ah an chhuk a, mahse Mizoram ah pawh an tlatlum silo a, an in sawi khawngaihthlak mawle! Sawi tur a tam ka sawi peih tawh lo ka ngawi hneks tak2 dawn…hahhahaha

    Report this comment

  101. 101
    burgerstud2005 Says:

    Burma mi kan tih ho hi Mizo in kan tih duhdah chu ka ring lo hual hual.Hmuhsit chu kan lo hmusit mai thei e.A chhan chu Mizo hi racist ve tak kan ni a.Kan vengah sap monu 2 kan nei a,negro monu kan nei bok a.Negro zawkte chu kan vemng naupang bal tak tak te pohin an fate an kawm peih lo.Sap naupang chu an zui dul dul zel.

    Persecution,torture,confinement etc tih vel hi chu Mizo ten kan hmang ngai lo tluk a ni.Chuvangin asylum dil dawn a Mizo ten ti duhdah anga an sawi anih chuan dawt hul hual an sawi a ni ang.Mahse isolated incidence a awm thei tho bawk a.Mahse chu poh chu ka ring lo.

    Unau kan ni e tihah lungawi ila,a tha ber mai.Kan ni reng bawk .

    Report this comment

  102. 102
    hltau Says:

    Dam chi khat chu, chin-mizo-kuki tih a nih thin kha, kan hnampui ve tho te a nia.

    Report this comment

  103. 103
    Kimas Says:

    Mizoram sawichhiat ka tih khi a post ami khi a nia. Mizorama mizotena nek chepa him tawk lova, Burma lama nawrchhuah ni mai tur anga present khi sawichhiatna chu a ni mai lawm ni? Mizoram hming khi tia han chhiar mai khian a mawi zawk nge a chhe zawk? Ralkhatah miin lo chhiar se engtinnge impression an siam ang?Anih khitiang khi a thleng reng em tunah hian le? A thleng lo anih chuan sawichhia a ni mai lo maw?

    Burma atanga Mizorama rawn chhuk zawng zawng hi refugee a chhiar vek chi an nih ka ring chiah lo. Misual burmaa tihtur nei mang lo vak vel te, mi tha rualel vanga pem te, eizawnna kawng chi hrang hrang dapa awm te, sumdawng vak vel te, sawrkar laka him loh vanga pem te pawh an awm nuaih mai. Mizoram atanga Burma a pem chho zawng zawng pawh chuti tho. Dinhmun tha zawk beiseia pem hi refugee nihna a ni vek kher lo ania. Kan generalize mah mah thinin ka hria.

    Report this comment

  104. 104
    burgerstud2005 Says:

    @Kima i dik ka ti e.I support u.

    Report this comment

  105. 105
    sillyBoy Says:

    Mizoram buai avanga sahimna zawnga Burma rama pem chho mizo tam tak an awm. Chungho chu eizawnna hrang hrang neiin tam tak an awm hlen a, an thlahte zel pawh Burma rama piang leh sei lian an ni a, Mizo an ni tho. Mahse, an seilenna leh khawsakna (life style & environment) a dang daih a, Mizo ni mahse ‘Burma mi’ nihna an nei tlat thin nia. (No offence)

    Mizorama ruihhlo Heroin/ No. 4 an man 80% vel hi khi lam atanga lo kal a ni a; tualthah, pawngsual, Bike ruk etc. te pawh khi lam mi an ni duh khawp mai. Heti chunga kan unau an ni tih reng hi chu thil har tak a ni thei.

    Tin tawng hi a pawimawh hle bawk. Mizo dik tak ka ni pawh ti se Mizo tawng (Lushei) tawng thiam mang lo emaw aw phawi (accent) pai/ awn deuh te hi chu ngaihdan a dang deuh lo maw??

    Report this comment

  106. 106
    chenguaio Says:

    The New York-based HRW consultant Amy Alexander hi ka va haw over ve..

    Mizoram alo kal tawh em? a va hre zet zut ve. A lokal ka ring miahlo..

    Hetiang thil dik famkimlo hi HRW ah hian a awm theih ngai ka lo ringlo a.

    A hria chuan lo chhang tu

    Report this comment

  107. 107
    benjamin rualthanzauva Says:

    Evening Post: HRW New York hmuhah Mizorama Chin awmte dinhmun derthawng

    “khawvel hmun hrang hrangah he chanchin hi chhuah niin Mizo hmel a timawilo hle niin internet lama a chhiartute chuan an sawi hlawm.”
    >> nangni ho hi a aniang :-)

    “Hemi chungchangah hian Central YMA President JH Zoremthanga chu Evening Post chuan bepawpin president chuan, “Nikum lamah YMA hminga Myanmar mi hnawhchhuah vekna thu chhuah a awm ka hre lo a, thu diklo thehdarh hi a tam a, thawkkhat lai pawh khan US lam atangin hetiang hian min lo puh vak tawh a, a hnuah ngaihdam min rawn dil leh nghe nghe,” tiin a sawi a.”

    http://emizoram.com/news/?p=3337

    Report this comment

  108. 108
    benjamin rualthanzauva Says:

    lalmisualpa Says:
    January 29th, 2009 at 4:21 pm edit

    Chin refugees in India “forced back” to Myanmar>>>ah ka comment theilo,tah hian ka rawn sawi ve mai,min lo hre thiam teh un….
    < <

    Report this comment

  109. 109
    chepahakhata Says:

    Nikum lam a Tanhrilh a buaina awm an khua a tang chhuak tur a an tih ho kha an sawi ur deuh a ni lo ang maw?

    Report this comment

  110. 110
    Patriot Says:

    Thu vavukah i ngai mai ang u.

    Report this comment

  111. 111
    hp.swing Says:

    In thu soi ho hi a sang viau nang a, eng mah experience in nei lo tih a hriat. A effective lo. Mizoramah lo kal ve ula in hre mai ang.

    Report this comment

  112. 112
    chepahakhata Says:

    @hp.swing, eng experience nge i neih bik a?? Mizoram kal ngai lo chu an awm ka va ring lo!!!

    Report this comment

  113. 113
    H.Vangchhia Says:

    chepa, a swing mai mai a nih kha, hrethiam rawh :D

    Report this comment

  114. 114
    RDAC Says:

    Comment a tam tawh vio a, mahse, thudik kan hriatnan ka han belh leh teh ang.

    Mama_nu in comment 84,85,88 leh 95 a ziak te khi a dikna a awm in ka hria. Burma a Zofate Mizoram ah kalin India passport leiin USA ah inkhawmpui chhim tur in emaw an kala, asylum an dila, India PP keng mahse Burma mi an nih thu, Burma leh Mizoramah thawn kir chi an nih loh zia leh an him loh zia an sawi thrin a. A thren chu India passport leiin (India mi in man to taka an siam sak) Mexico ah an thlawk luta, Mexoco a trangin USA an lo lut a, a chunga ang bawk khian USA ah asylum an dil thrin. Kum 2001-2002 ah Mexico rama khawvel pum huap YMCA inkhawmpuia kal turin Mizoram mi IRS officer ( a hming ka ziak lovang) in Burma mi 15 chu “palai” angin a hruaia, mi pakhatah Rs. 2 lakhs a la a, hemi trum boruak hian Mizoram mipui a deng nasa. Heng mite hi mi 15 chauh an ni.

    Mahse, India passport a USA lo kal Burma lam Zofate chu tuna USA a awm Burma Zofate (Chin) zingah tlemte chauh an ni a, 1-2% vel chauh an ni ti ila ka sawi sual in ka ring lo. Keimah ngei pawh hian hetiang mite chu ka hre kim deuh thaw a ni. Mi 30 or 40 bak an ni lovang.

    Burma ram thrat loh vangin Burma rama tlangmite leh Kawl ho thlengin ram dangah an tlan churchur a, Burma Zofate pawh USA leh ram dang dangah Refugee angin an kal ve a, an kaldan tlangpui chu:

    1. New Delhi ah UNHCR (United Nations High Commissioner for Refugees)ah refugee nihna an dila, USA leh ram dangah UNHCR ruahmanna in “Refugees Resettlement Program” in an kala, heng hi mi 300 vel an ni ang. USA,Canada, Australia, Norway leh ram dang ah an kal hlawm a. New Delhi ah USA sorkar State Department in a pek “BRSP Burmese Refugees Scholarship Program” ah TOEFL chhangin USA ah lehkha zirzawm tura an thlan avanga kal hi mi 20 chuang vel an awm bawk. Heng mite hian Mizoram in emaw Mizo mipui in emaw “Min ti duhdah” tih an sawi lo a, an sawi kher a ngai lo bawk. Delhi ah asylum pek sa vek an ni.

    2. Phillipines ram kianga Guam thliarkarah 2000 kum khan Chin mi 1000 vel an kala, USA asylum an dil a, kum 2002 ah USA an thleng veka, heng te hian Mizo mipui an sawi chhe lo. Guamah USA asylum an pe vek a, USa thlenhnuah an dil lo.

    3. Kum 1999 atrangin Kualalumpur, Malaysia ah UNHCR office ah Burma chapter hawn tran a ni a, Karen, Kawl leh Chin tamtak asylum an pe a, USA, Canada, Australia, Norway leh ramdang ah an thawn a, Malaysia atrang hian kum 2005 atrangin ram dangah an thawn chhuak trana, kumtin mi 5000 vel an thawnchhuaka, Chin hi a tam pawl an ni. Hengmi te hian Mizoram an sawi chhe lo.
    Tunah USA ah ringawt hian Chin mi 10000 (sing khat) chuang awm turah kan ngai a, Mizoram atranga India passport a kal chu mi 100 aia tlem an ni ang. Norway ah Chin mi 2000 dawn lai an awm a, Denmark-ah 1200, Finland ah 700 vel, Germany ah 1000 lai an awm bawk.

    Report this comment

  115. 115
    islander Says:

    @RDAC i thilsawi hi a tam zawk a dik ka ring tlats. Mi an desperate chuan an survival atan lo che chhe deuh te chu an awm thei. Kei poh Assylum dil ve na tur ground nei lo USA a awm “Inkhawmpui triak thei lo” te rinthu sawi te poh a ni thei tho.

    Mahse tute poh mai hi inti hrang eng ang mah ila UNAU kan ni tho tho

    Report this comment

  116. 116
    Kimas Says:

    RDAC a lawmawm e. Benjamin comment@ 107 khi clarify theih nise. Tute nge heti zawnga lo ti reng reng le? Ka comment tawh angin kan unaute ram hausa zawka a tam thei ang ber an kal theih hi chu ka duhsak khawp mai. Tuna Misual.com a comment tu tamtak pawh hi in ni hlawmin ka hria. Kan zavai atan hmasawnna kawng hawngtu pawh a la ni zelin ka ring.

    Amaherawhchu Mizoram hi zo hnahthlakte ram ani reng dawn a, khawvel ngaihsak hlawh lehzual tura pressure siam nana a chhe zawnga chhuah chu kei ka phal hauh lo. Lo ti an awm anih pawhin hrilh hriat a tha khawp mai. Tin hnamdang ho journalist te pawh hetiang zawnga lo brief tur a ni bawk lovin ka hria. A chunga post atang pawh khian thil ralkhat sawi a nghawng awm thei si, mi thenkhat tana chawp leh chilha thatna thlen thei nia lang, Mizoram image erawh tichhe thei si a awm tlat. hei tak hi ka duh loh chu a ni.

    Report this comment

  117. 117
    benjamin rualthanzauva Says:

    @Kimas: Evening Post news ka quote a nia, emizoram ah khan a chhiar theih.

    RDAC and Others: fimkhur takin comment ang, kan hrethui, hrechiang anih pawn. stats te phei hi khawi a mi? HRW report pawh hi fel hlel kan tia (??), chuvang chuan heta kan thusawi te pawh uluk taka ngaihtuah phawt a tha ang.

    Report this comment

  118. 118
    funny_but_nice Says:

    comment ava dawng hnem ve.

    Report this comment

  119. 119
    RDAC Says:

    Ka lawm e.
    “Burma mi ho khian USA leh ramdang thleng in Mizoram leh Mizo-te” min sawichhia” tia “inpuhna” a awm nuala, he thu hian kan in-unauna pawh a tichhe thei dawn in ka hria a, chumi thil thra lo tak kan unau (Zofate) zinga lo awm tur paih bo theihna anih beisei in ka thu hriat “facts” tlem ka ziak mai a ni.
    Ka sawi nawn leh duh chu “Burma a Chin mi-te khian Mizoram leh Mizo te Sap rama sawi chhia leh hek reng anga sawi hi a dik lo e. A sawi an awm pawh in India atranga Indian Passport siama kal mi tlemte chauh an ni ang” tih hi .

    Report this comment

  120. 120
    chepahakhata Says:

    Kan comments te hi i fimkhur ang u. Mi thatlohna leh diklohna, hmusit zawng ang a kan sawi chuan lehlamin an rawn sawi ve leh a nga, kan in ti mualpho tawn mai mai.

    Inhmuhsitna, inthikna, itsikna leh insawiselna hi keini Chinlung chhuak Zofate hian peihbo i tum teh ang u.

    Report this comment

  121. 121
    H.Vangchhia Says:

    Comment #119 &120 Amen

    Report this comment

  122. 122
    chawnghilh Says:

    Aizawl Chanmari Vancy Hotel-a Child Molesting kum kha 2003 a ni zawk; nimin khan ka lo ziak sual palh a ni. Ngaidam! Mahse, David’s Kitchen kan neih theih phah zui ta a nih khi! Tha zawk a rawn piang e.

    Report this comment

  123. 123
    karei Says:

    Mahni unau te Khawvel hriata hek leh Drugs supply tu hi awmlo sela a nuam ani mai!
    Burma rama Mizo awm lui tlat khawiah mah chhuak lo ho khi ani ka ngaihsan, Mizoram lama lo chhuk leh hmun dang awm ho hi chu an selfish in an sual anti tlat!

    Report this comment

  124. 124
    RDAC Says:

    @karei:
    Tunlai hian USA ah India passport hmanga tourist visa a lokal, Mizorammi diktak Mizoram-a piang a seilian Mizo diktak ho, Burma mi anga insawi a USA asylum dil, Mizo leh YMA sawichhia an tam hle an ti a nia!!!!! Maryland lama awm Mizo te zawt mai rawh, hriatchian i duh chuan.
    Ka sawi tawh angin Burma lam ho chuan choice an nei tama, UNHCR ah refugee an dil mai tawh an ti.

    Report this comment

  125. 125
    elcee Says:

    @114 RDAC sawi khi a sual tam vak ka ring lo.
    Chin refugee ka hriat zingah Indian passport hmang a kal an awm loh avang a ni mahna Mizo sawichhia an awm ngai lo. Mahse in sawi ang deuh hian Indian passport nei ho, asylum duh si ho hian Mizo leh Mizoram hi an sawichhia an sawi chhia ang tih hi chu a rin theih thung, an hamthatna zawk tur a nih avangin..
    Chuan ka Chin hriat ve ho hi chuan mizo hi an han ngaisang ve khawp a :-D mizo nih a nuam khawp mai an zingah chuan. “Mizo tluk a khawvel a zaithiam an awm lo” an ti :-D chuan Liandingpuii leh Daduhi dvd phei chu nei lo an awm lo :-D Mizoram te hi a la hmu lo te hian an hmu chak ngawih2 a, ram dangah rei tawk awm hnu a an lo zin hunah chuan an rin ang he hu chu a lo ni lo maithei :-D Citizenship hi kum 7 hnuah an dil thei a, thenkhat chuan an hmuh veleh Mizoram zin nghal an tum, pawisa lah chu an ngah tên hlawm bawk si, nuam an ti viau ang!!
    Tin, tlang tak a sawiah chuan kei chu Chin refugee zawng2 hi an ram a awm hlauhawm vang a tlan an nih ka ring miah lo, tlemte chu an ni ngei ang, mahse nun nuam zawk beisei a Burma ram chhuahsan hi a tam zawk an ni hrim2 ang tih erawh hi chu ka ring. Tin, an lo hlawhtling a, ram changkang zawkah te an awm theih phah a, an nu leh pa leh unau te pawisa te an thawn thei hi engpawh ni se kei chuan ka lawmpui reng reng bawk.
    Tin, Mizo Burma refugee ang a in sawi chu an awm chiang tih ka hria, Aizawl a mi ngei pawh tunah ramdangah refugee ang a pem hnai tur ka hria. Ka thiannu te thenawm!!

    Report this comment

  126. 126
    ZerO Says:

    In facts leh figure rawn tihlan te hi Police ko ila in tang ngam ang em? :-) Ni e, Shillong atang te pawn nula awm tha duh lo, hnamdang kawp ching te kha “Lu meh kawlh a, thawn haw” kan ching tho alawm

    Report this comment

  127. 127
    Kimas Says:

    In sawi tliar tliar a, a ngaihnawm viau laiin kan thu post original tak khi kan kalkan lek lek. Kan hriat ho kan sawi hi chu a dikna chin a awm vekin ka ring. Mahse kan thupui leh a source khi en vang vang ila, Human Rights lama thudik tawk lo hmanga zualko thin hi chu an awm tih a chiang mai a, chu chu kan zawnchhuaha kan tihreh loh chuan clarification ringawtah hi chuan a fel theiin ka ring lo. Tuten nge Human Rights ho hnena thudik tawk lo hmanga Mizo leh Mizoram lo sawi thin tih hi hriat nise. Tihreh tum bawk ila a tha maiin ka hria.

    Zohnahthlak te tan hian Mizoram hi khawvel hriata sawichhiat phal chiah ka ngai lo. Famkim lovin a michengte pawh mi mawl leh insensitive ve tak tak awm ve tho bawk mahse a tlangpuia lakin han dem em em na tur hi a awmin ka hre lo a ni. Mahni theuh hi inbih chiang ila mahni thlirna ringawt lo lehlam thlirna atang te hian zirchian tum ila.

    @Elcee sawi khi a dik viauvin ka hria. Chin ho(burmaa mizo/zofate) hian Mizo/Mizoram hi an ngaisang tlangpuiin ka hria. Mahse mi tlemte mahni hma chauh ngaihtuaha ram leh hnam hmingchhiatna lam vei pha lem lo an awm a ni maithei. hei hi kan zavaia do tlan a that ka ring.

    Report this comment

  128. 128
    flying Says:

    Kei Report khi chip chiar tak in ka lo en chhiar a. Pu Chawnghilha khian fiahthawhkhat chuan a sawi lang nge a. Report hi Past/Present ni leh kum. When/HOW /Who Khi kan thliar hram thiam chuan a thra hle ang.

    When, ah khian 2003 a mi hnawhchhuah kha an sawi lang.

    How, YMA Ten an lo hnawh chhuah a mi Report kha ani nge ang chung ho chu Burma rama let pawh tam tak an awm tih report hriat a nih rual in Delhi lam ah in sawn thla a, kan him lo Burma ram ah pawh mizoram ah pawh tin in Refugee status chu an lo dil nge ani ang, Chung chu a awm kei chuan ka tihpui tlat ani. A chhan khang ho kha a khawiah mah an him tlat lo 2003 ah khan.

    Who .. Ah khan victim tuarmek ho kha ani nge ang, mizzima khan interview a lo siam ani khang ho kha.

    Mahse tunah chuan kha tiang rilru kha pailiam vek in mizoram ah pawh himtak in an awm a lawm pawh an lawm viau/kan lawm tlang.

    Amy Alexender khian a report ah Past a mi kha a lo zep tel ani ang, Chro Executive Director in a sawi na ah mizoram unau te hmel pakhat mah a lang lo tlat. CHu ai chuan Burma ram a sipai te mawlh ani a sawi zawk ni .

    Kha vang khan ania thu kan sawi hian thliar fihlim thiam a ngaih em em ni.

    Report this comment

  129. 129
    ZOaTlau Says:

    Hemi chungchangah hian CYMA president JH Zoremthanga ka be pawp a, ani chuan heti hian min lo puh leh chiam zel a, nikum lamah pawh US lam atangin min puhtuten ngaihdam min rawn dil a ti a. Tunah hian Myanmar atanga rawn chhukte hi YMA branch hrang hrangin a tanpui nasa hle a, an zalen hle tih a sawi bawk.

    Report this comment

  130. 130
    kanidar Says:

    A van sei dawn ve awwww .. :-)

    Report this comment

  131. 131
    islander Says:

    kan unau nihna hi dawheh ho vangin a chhe tur a ni lo

    Report this comment

  132. 132
    Thirkut Says:

    “The Chin in Mizoram lack jobs, housing and affordable education,” HRW consultant Amy Alexander said,”

    “The Mizos in Mizoram, also, lack jobs, housing and affordable education” ti tel bawk se a chiang zual tur. Phakar reuh anih hi Amy te reuh tit tet-i chu.

    Report this comment

  133. 133
    flying Says:

    The Chin People of Burma: Unsafe in Burma, Unprotected in India

    Panel Presentation at

    Foreign Correspondent Club of Thailand, Bangkok

    January 28, 2009

    Good evening friends, ladies and gentlemen:

    It is a great pleasure for me to be in this panel along side our international friends from the Human Rights Watch. This is both an honor and a great opportunity for us to present the issues and ongoing problems facing the Chin people of Burma .

    My name is Salai Bawi Lian Mang and I am the Executive Director of Chin Human Rights Organization. We are a local human rights organization that has been working to monitor and document human rights situations in Chin State and western Burma for the last forteen years.

    Let me begin by saying how grateful we are to the Human Rights Watch for arranging this event and for producing their report on the situations of Chin people. All of this couldn’t have happened at a more appropriate timing because the Chin people are now faced with a survival crisis, one that has been allowed to happen due largely to the ongoing policies of neglect and repression against the Chins by Burma ‘s military regime. As you know, rarely had the situations of western Burma in general, and the Chins in particular, been reported in the mainstream international media. We are hoping that the new Human Rights Watch report will shed new lights on this long-neglected and underreported problem in western Burma .

    Chin State remains one of the poorest, most neglected and underdeveloped regions in all of Burma . After more than fifty years of Burma’s independence, Chin State has no reliable road system, electricity or other basic infrastructure that can support an estimated population of half a million inhabitants. The majority of Chin people rely on traditional shifting cultivation for their subsistence. Generations of this kind of agricultural practice is now depleting the forests in Chin State . In the last two decades, the Chin people have been pushed to a point of survival crisis.

    Ladies and gentlemen:

    Today, the Chin people are the poorest of the poor in Burma . Food insecurity is chronic, and the quality of life and the Chin people’s ability to survive in their own homeland is further compromised by chronic human rights abuses associated with militarization of Chin State . Since early 2007, large parts of Chin State have been struck by acute food shortage due to the flowering and dying of bamboo that covers the landscape. What followed this natural cycle was a massive infestation of rats that then destroyed much of the food crops that the Chin people depend on for survival. We estimate that as many as 100, 000 Chins are directly affected by the rat infestation and associated food shortages. The humanitarian conditions of the Chin people today is nothing short of a famine. More Chin families are now reduced to foraging for food in the forests for their daily meals.

    As of December 2008, we have recorded over 1000 people who have fled across the border into India due to the food crisis in Chin State . Internal migration has been widely reported in parts of Chin State . And more Chin families are likely to move to India because they have either run out of food supplies or are no longer simply able to endure conditions imposed by the Burma Army, including forced labor, confiscation of food and livestock by army units on patrol, and various restrictions and bans imposed on Chin farmers. Such conditions exist even in the areas hardest hit by the food crisis, as the latest information recieved by Chin Human Rights Organiaztion indicates:

    * In Lungding village, Thantlang Township of northern Chin State , Burmese troops from Light Infantry Batallion (89) are subjecting the villagers to supply them with food and ration. “The entire village is running out of food, but the Burmese soldiers are still taking what little is left of our food supplies,” says one villager

    * In southern Chin State , villagers in Matupi Township are required to supply rations for Burmese troops stationed at Lasin army outpost. Each village in the area, large or small, is required to feed troops from Light Infantry Battalion (304) for an entire month on a rotating basis.

    * In Vuangtu village of Thantlang Township, Burmese troops Light Infantry Battalion (269) are asking villagers to give 40 kilograms of rice or 3500 Kyats per household to the army in order to be exempt from forced portering of army supplies

    * In Falam Township , local Chin farmers are arbitrarily ordered to replace traditionally- grown rice seed with a new type of rice recommended by the authorities. Farmers must buy the new rice seed from the local authorities at the rate of 8000 Kyats per tin (about 20 kilograms)

    Adding extra economic burdens to already impoverished communities are the regime’s economic policies that seek to transform the basic means of Chin people’s livelihood from subsistence farming of staple food from ones based on commercial production of cash crops, such as tea or jatropha or bio-fuel cultivation. As of 2008, (fiften thousands) 15,000 acres of land have been transformed into tea plantations, while more than (sixty thousands) 60,000 acres of land is projected for jatropha plantation this year. Most of these lands were confiscated from the local people in Falam, Thantlang and Hakha Townships .

    Unfortunately, the current crisis is in Chin State is made worse by the lack of humanitarian assistance and meaningful response either from inside the country or across the borders from neighboring countries. We are grateful to the World Food Program and the UN Development Program for their ongoing relief operations in Chin State . But we also understand that the restrictions and conditions imposed by Burmese authorities on international organizations operating in the country, coupled with the remoteness and difficult geographical access to Chin State , are limiting relief operations from inside Burma . We believe that a large population of Chin people who are struggling with the food crisis, especially from the remote areas, are still unreached and under-served by the current aid efforts. We would like to see a more coordinated relief effort from both inside Burma and across the borders from neighboring countries in order to have maximum impact. In this respect, we would like to propose a parallel cross-border humanitarian aid efforts from India to supplement existing relief operations carried out by the WFP and the UNDP from inside Chin State .

    Ladies and gentlemen:

    The current crisis in Chin State today is primarily due to the rat infestation, but this ‘unusual’ natural phenomenon is not a catalyst in itself. It has to do with what has been happening in the last 20 years in Chin State . In the last 20 years, 14 Burma Army Battalions have been deployed in Chin State . Now stationed at 50 different locations across the State, militarization has drastically transformed life in Chin State in the last two decades. Some of the human rights abuses associated with militarization in Chin State include:

    Widespread use of Civilian Forced Labor

    Extortion, torture, arbitrary arrest, detention and execution

    Religious persecution

    Land confiscation

    Displacement

    In conclusion, as you can see, what we are witnessing in Chin State is a natural disaster, a disaster that has been allowed to happen because of ongoing policies and practice of neglect and repression by Burma ‘s ruling military regime against the Chin people.. I will now be happy to take any questions.

    Thank you

    Note: Hei hi CHRO in A present siam chu ania mizoram a unau lamte sawichhiahna ka hmu lo.
    Tin Report dang te a ni lo zawnga an lo chhuah chhawn ve leh chu CHRO pawn pawi ati ngawt ang.
    Ka post na a rei ve deuh tawhnan Admin te an hman lo ani ang e tah hian ka han thlah chhawng mai nang e.

    Report this comment

  134. 134
    Mama_nu Says:

    http://www.chro.org/images/sto.....rvival.pdf

    Hei hi 2006 a Chin Human rights Organization (CHRO) in a report an siam chu a ni a. Tah hi chuan Mizoram pawh a chuang chiang khawp mai, thlalak te nen.

    Khawi ah pawh, Mizoram chang lo ah pawh thiam bik nei lo leh a bik in informal/unorganised sector ah chuan hlawh a sang em em lo vek. Tin, ni 1 a inhlawhfa pangngai chuan Rs 100 hi rate a ni. Mizoram mi leh sa inhlawh pawn chu tho chu an hlawh, Chin an nih vang a Rs. 100 chauh hlawh an ni bik chuang lo. “Exploitative and abusive work environments are a common problem for the Chins…”, tih te hi an thu hman then khat te chu a ni. Integration with the Local Population tih hnuai ah hian Mizoram leh YMA pawh a sawi chiang kalh2 khawp mai.

    Jan 28th a presentation ah hian thai lan nilo mahse, heng thu thar la khawm/thehdarh tu te hian literature/report lo awm tawh sa an refer a an quote hi an tih dik loh na a awm lo, literature search hi an tih makmawh a ni zawk. 28th presentation hi dik lo tak in an chhuah chhawng ve leh tih na pawh a ni lo. Document chu a awm ngei tlat!

    Report this comment

  135. 135
    flying Says:

    Ni e. kha an document ah khan kei ka hmu sual lo khawp asin. A la uar deuh chuan in la uar mai ang. Nih na ang tak in an document ah ka ngai. Huaisen ka ti.! YMA pawh chu an thiltihsual hi a tu a teman sawilang ngam kan awm loh a vang an in la lawr tial tial a tia opposit tu an awm hian an zia awm deuh tawh anih hi. Mizoram Human Rights Networking pawh an thiltihsual an rawn phawrh chhuah ve tran hi kei chu ka chhuang khawp.

    Kei ni chu a thawk kan ni lo a kan hre chiang lo ani ang an ni a thawk a ten an document thlap thlap te hi evidence awm vek ani tlat.

    Hei ai hian document hi ti chip chiar zawk lehphei se chuan, Pu Chawnghilh a sawi ang khan kan hmelchhe ngawt ang. P

    Report this comment

  136. 136
    lalmisualpa Says:

    A sei tawh tehreng nen….

    Report this comment

  137. 137
    Mama_nu Says:

    Dawt muhlum a ni chu ka ti hauh lo, mahse an project dan hi chu a lei-ko ve thlawt a ni.In sawi khawngaihthlak kha an tum ber a ni reng a, an mawh lo e ti mai ang, mahse receiving end a awm tan chuan a ngaithlak nawm phah chuang hauh lo…there’s always 2 sides of the story.

    I repeat: Ni 1 a inhlawhfa pangngai chuan Rs 100 hi rate a ni. Mizoram mi leh sa inhlawh pawn chu tho chu an hlawh, Chin an nih vang a Rs. 100 chauh hlawh an ni bik chuang lo. Tin ‘Chin’ an nih vang a hlawh tam zawk a chhawr hi Mizoram mi te hian an ba miah bawk lo.

    US a kan MIZO asylum hmu a cheng tawh in thil pakhat a sawi chu, UN ah khawngaihthlak deuh a in sawi a ngai sia, hman deuh kha chuan sipai ho in a an pawngsual ang a in sawi an tam khawp a, kan tlangmi pui 1 (Chin ?) phei chuan sipai 7 in min pawngsual ti in a sawi a, tawng lehsak tu khan 7 chu a tam mah mah 4 ti rawh a ti e an tia, an nuih pui bawk2. hahahahha!

    Report this comment

  138. 138
    Mama_nu Says:

    flying says: “…YMA pawh chu an thiltihsual hi a tu a teman sawilang ngam kan awm loh a vang an in la lawr tial tial a tia opposit tu…” <– oppose/opposed tu a nih hmel an tia.

    Report this comment

  139. 139
    Aryan Says:

    Kan tet lai chuan paihte in hlawh ho hian khawtual mi aiin an hlawh tlem thin tih che ka hre chiang khawp mai. patlingin Rs 80 hlawh se paihte in hlawh ho chuan Rs 60 an hlawh.

    A chhan ka hre chiang chiah lo nangin khaw tual mi chuan an mahni hriamhrei an in tuma paihte ho erawh chuan an ruaitu te hriamhre an hmang. Chuvang pawh chu ani mai thei.

    Report this comment

  140. 140
    Kimas Says:

    A chunga in post leh in link dah han en khi chuan thudik hrulah kim lo deuh hleka thil report thin a ni tih chu a hriat khawp mai. YMA chung changah khian report khi chuan Chin ho tana ngeiawm tak angin a tarlang a, khi khi thlirna pakhat chauh hmanga en ani tih a chiang khawp mai. 2003 a buai tuma YMA in hma a lak kha inhuatna vang a ni lem lova, sual thil hluar zel mipui ning tawngkhawng tawh inup puak kehah YMA khan sul a su ta mai a ni. Pawl dem zawnga tih chi chu a nih ka ring lo. Thiltha tamtak Chin mipuite ngei tan pawha tunhma atanga an lo tihthinte kha sawi tur a tamin ka ring.

    2003 quit Mizoram movement pawh kha rilru tina tu chu ni tehmeuh mahse khatiang awm tirtu zawk kha a ni mawhphur tu ber chu. Kan unaute Burma lam mite pawhin an duh hauh loh burma lama misual leh awmtha duh vaklo ten mizoramah hian pawi an khawih hnem tawh a, Mipui rilruah nin tawngkhawngna a intuh ta a. Chu chu immediate factor a awm takah chuan a tawpah a puak keh ta anih kha. Mahse kha khan thil tha tamtak a hring chhuak ve tho bawkin ka hria. YMA member deldul tak zingah hruaiten fimkhur tulna chi hrang hrang an hrechhuak bawk a. Mob rule a thil tih a chi loh zia pawh a chiang reng anih kha. Mahse YMA pawng dem tur chi niin ka hre lo. YMA hruaitute initiate pawh ani lova, mipui tawngkhawng puak keh ani ber zawk. YMA khan hma la lo se kha ai khan a outcome a chhe zawk maithei asin.

    Tin, Mizorma mizote hian Burma lam atanga kan unaute lo chhukte hi regfugee angin kan en vak lo hlawm. Pem satlaih angin kan ngai tlangpuiem aw ka ti. Refugee nia kan ngaih chu hmana refugee awmna tur bika awm ho kha an ni deuhva. Midang hi chu refugee niin kan ngai vak lo fo. Anmahni ngei pawhin an inngai lem lo fo bawk a. UN lamah chuan refugee angah an dah vek tihna anih chuan tuna kan awmdan hi chu refugee awmdan leh indawnsawn dan tur chu a ni kher lovang. Hmun khata awm a, hming list fel tak neia, sorkar pawhin a buaipui ngei a ngai ani mai lo maw? Kan zingah inhlawhna zawngin an duh hun hunah Burma lamah an haw thei thova, an chunga engemaw a thlen hleka refugee tia Human Right ho an inrawlh sek dawn si chuan heti niaih nuaih a awm chu a chi vak pawhin ka ring lo. Misual fal deuhte thiltih nghawng hlekah lah locla ten thiam an chang lo nghal zel bawk anih si chuan a tu lam lam tan pawh a tha lo khawp ang.

    Report this comment

  141. 141
    benjamin rualthanzauva Says:

    ======
    The Chin People of Burma: Unsafe in Burma, Unprotected in India

    Panel Presentation at

    Foreign Correspondent Club of Thailand, Bangkok

    January 28, 2009
    =======

    Why can’t you just leave a brief extract and link?

    Report this comment

  142. 142
    taia-pa Says:

    Hei chu Pu HV an Chinlung chhuak,Zohnahthlak unau vek kan ni tih piah lamah MIZO vek kan ni tih hi lo hrilh hlawm se,thahnemngai takin lo campaign se,in sawisel leh in hek lo turin lo tihlawm se.Hetiang hi a awm tawh lo mai ang.Mizo vek kan ni a tih kha maw.Lo hrilh harh hlawm teh se.Chuan a thra mai ang.

    Report this comment

  143. 143
    funny_but_nice Says:

    insawichhiat vel lo ngasih pawimawh vak hi ka peih zawng ani velo. an duh duh in minlo sawichhia sela engahngemaw inlo ngaih pawimawh vak le min sawichhiat avanga dinhmun tha an luah theihna anih techuan a vanneihthlak tlang animai lawm le keinin thil hlu tak kan chan phahna ka hre lemlo bawka.

    tuna ka awmna ah tehian ka thiltih a piang deuhthaw hi an sawi kuala, an modify kual vela, dawt deuhroh nen an chawhpawlh kual vel thin. mahse engahmah ka ngai peihlo, ka tum kawng an dal theihna tur advantage hi pek ka tum heklo. chutiang deuh chu ani e he thil ah pawh hian ka ngaihdan.

    fiamthu ka rawn post anga in nui vak dawnnia. :-D

    Report this comment

  144. 144
    lalmisualpa Says:

    Pu HV, ‘Thomte’ hi eng hnam peng nge mawni le,i hre mial lo maw? Min hrilh thei in awm mial em aw!

    Report this comment

  145. 145
    RDAC Says:

    Mama_nu comment 137-na a ziak ang khi an tam mai. Keimah ngei in ka hre tam. Burma ram mi ten (Zofate Chin chauh an ni lo, Karen, Shan, Kawl etc..) New Delhi, Bangkok, Mae Sot, Kualalumpur a UNHCR office ah Refugee status an neih theih nan, 3rd countries ah resettlement a an kal theih nan “dawt” an sawi nasa thei lutuk. Mama_nu sawi ang hi an tam mai. Mahse, an sawi chu “Burma sipai sorkar an sualzia, sipai sorkar hnuaiah an him loh avanga India, Thailand or Malaysia thlenga lo tlan an nih zia awihawm deuh turin an sawi thrin. UNHCR ah a sylum an hmuh theih nan a ni.

    Ka comment hmasa a ka sawi tum tak zawk chu, Mizoram a Mizo ten thu belhchian dawl lutuk lo “Burma mi hovin USA leh ram dangah asylum an hmuh nan Mizoram leh YMA min sawichhia” tih hi a dik famkim loh zia tarlan ka duh a ni e. Ka ziak tawh angin chutianga sawi ho chu (an awm miah lo ni lovin) mi tlemte, pawisa nei tak, Mizoram lam unau neih thra (Mizoram mi an nih loh vek leh) an ni a, USA leh Europe visa hmu thei chin, Kohhran inkhawmpui leh meeting dang chhuanlama visa hmu thei chin mi tlemte an ni zawk. Heng mi tlemte ho hian USA (or ram dang) an thlen hunah “Burma mi ka ni a, tuna ka passport hi chu ka lei chawp mai a ni a, Burma ah ka him lova, Mizoram ah ka him tawh lo bawk” tiin an thlenna ramah asylum an dil thrin a ni.

    Report this comment

  146. 146
    H.Vangchhia Says:

    lalmisualpa, Tombing hnam, Paite thah chu ka hre ngei mai. Ralte Siakeng ah Thawmlo ka hre leh a.. thomte tak chu ka hre hauhlo mai a. Midang hria an awm mial em aw?

    Report this comment

  147. 147
    funny_but_nice Says:

    thomte chu an thawm a lian lo eee..

    Report this comment

  148. 148
    Mama_nu Says:

    Ka hriat chin ah US vel a Mizoram mi kal a asylum dil awm chhun ho chu tun hma a Burma a lo awm ve thin tawh or Burma lam a awm/awm tawh chhungte nei an ni zel. Mizoram a piang, seilian leh Burma lam a chhungte la nei ngai lo Mizo zing ah asylum dil ka hre lo.

    Burma lam unaute zing ah pawh Mizo in ti chin chuan Mizo society leh kohhran ah an tel a, mahse CHIN in ti ho chuan Chin day pawh an nei hrang thlap. So i repeat; Mizo nih duh lo na na, lo tih Mizo tum luih talh lai hi a nia tul ber ka ti loh chu.

    Report this comment

  149. 149
    H.Vangchhia Says:

    Mama_nu, i sawi para tawp ber hi..nia a ni viau mahse, kan ti teh ang. Mahni chipui te Mizo an nilo han tih ngawt mai chu a felhlel deuh lo maw le. Mizoram a Mizo ka ni inti ho zing ami te chipui tho an ni si a. Thlahtu te lo tih sual ah ngaiin, thangthar te hi chuan Lalsangzuali hla thu ang deuh khan….chhulkhat chhuak kan nih hi a fing zawk anga in ngai ho tal hi chuan kan fa te atang tal chuan mihrang kan nih loh hi hre tawh se a tha lawm ni? Mizoram chhuak te hi a inti fing, thil inti hre zawk kan nih ang hian hma hruai mai ila, a tha lawm ni.

    I para pakhatna khi ka hriatsual loh chuan mi pakhat ka hria…. tra la la la la

    Report this comment

  150. 150
    flying Says:

    @ Bena: ======
    The Chin People of Burma: Unsafe in Burma, Unprotected in India

    Panel Presentation at

    Foreign Correspondent Club of Thailand, Bangkok

    January 28, 2009
    =======

    Why can’t you just leave a brief extract and link?..

    E. ni ti raw, kha kha CHRO an Executive Director in mi a rawn thawn anih kha. Private mail in.

    @Mama_nu : Ka hriat ve chin ah maw mizoram a seilian piang nge nge pawn CHIN Refugee try a ramdang a chhuak an awm. Mahse kei chuan hei hi an tan harsatna siamsak ka tum lo. P

    Report this comment

  151. 151
    H.Vangchhia Says:

    Assylum dil emaw, refugee dil emaw te hi chu an kut ah dah mai mai ila atha ka ti. Ram nuam zawk a awm theihnan , a ti an lo awm pawn an ti a ni mai a, ti thei in peih hlawm ilang Mizoram mi tamtak hian an ti ve duh tho chuan ka ring. Kan sawisel a tul ka tilo. USA apiang kan nih loh chuan, kal dan adang vek thei…kan in chhui sak emaw, kan sawisel sak emaw a tul hlawl lo. Kan hna pawh a ni heklo.

    Report this comment

  152. 152
    flying Says:

    Ka la telh hramteh ang, mizoram a kan politician zahawm tak ( Hming ka thupang) a tu nu pawn, CHIN Refugee dilin ramdang ah a khawsa tun ah hei eng eng emaw a zir chhuak trep tawh. A zir chhuah hun ah chuan aww ani top ang:P

    Report this comment

  153. 153
    flying Says:

    @ mama_nu : “.Burma lam unaute zing ah pawh Mizo in ti chin chuan Mizo society leh kohhran ah an tel a, mahse CHIN in ti ho chuan Chin day pawh an nei hrang thlap. So i repeat; Mizo nih duh lo na na, lo tih Mizo tum luih talh lai hi a nia tul ber ka ti loh chu.”.

    Thi is a long story!!.. Chin Day ani lo, CHIN NATIONAL DAY tih ani jok. I hre chiang lo deuh anih hi.

    Hlawhchung chang pawh khi i sawiah khan damtak in i sawi a anih natak erawh i sawi lang lo a Aryana khian a sawi dik zawk anih hmel.

    Report this comment

  154. 154
    Mama_nu Says:

    Asylum an dil leh dil loh ah kan buai lo, Burma ah an rethei em a hmun tha an kal theih chuan kal rawh se…ka sawi zawk chu, duh lo chung2 leh in la hrang chung2 lo tih Mizo talh tum kha kan ba lo.

    Flying Mizoram asylum dil pahnih khat i hriat pawn a dik ang, mizo in ti lem lo phei chu tam tak an ni…hei hi kan topic pawh a ni ber lo bawk.
    Duh hun hun a in ti Mizo a duh hun a inti Mizo leh lo hi a ni zawk. Tin inhlawhfa ah hian hrawk chawm leh accomodation an provide te chu an hlawh a tlem deuh tlangpui, a thlawn in a chhawrtu te pawn engmah hmu bik hek lo, dan pangngai a ni. Remote/exceptional cases tlem in thai lang dawn a nih chuan, Aizawl ngei ah hian Burma lam mi, mahni hming pum pawh hre lo, khua leh chhungte pawh hre lo, chhawr tlak miah lo, chawm a chhungkaw member ang mai a enkawl te pawh an awm ve a tho bawk.

    In rawn la lawk mai mai a, report in chhiar khan an sawi awm zia chu in hre ve reng in ka ring…hre thiam lo leh an sawi “infer” thiam lo khawp in nih ka ring lo.

    Report this comment

  155. 155
    Mama_nu Says:

    An mahni pawn a tawi zawng in Chin day an tih tho vang in kan sawi tawi mai a ni e. Lai leh Falam lam ho pawh Mizo Day ai chuan Chin day ah hian an phusa zawk mah.

    Report this comment

  156. 156
    flying Says:

    mizo ni duh leh duh lo ah kei chu ka buaipaih lo :P Chuan in ba/kan ba lo, an ni pawn a phut ka ring hoh lo. P

    Report this comment

  157. 157
    flying Says:

    Lai leh Falam? lolz.. dun get u mama_nu..

    Hakha leh falam are Lai!..

    Report this comment

  158. 158
    flying Says:

    An mahnipawn CHIN Day an tih chu ka ring chiah lo an yahoogroups tin deuh thaw ah ka lut ve a, CHIN NATIONAL DAY an ti tlat mai.

    Report this comment

  159. 159
    Mama_nu Says:

    Royal treatment an phut a nih deuh ber hi a an report a tang chuan… lolzzzzzz

    Report this comment

  160. 160
    Mama_nu Says:

    An sawi na ah Chin Day an ti fo. khang mai mai lak lawk kha a nep thlerh2.
    Nia nang ni hian Lai, falam , whatever hi in hre hrang fing thliah2 khawp mai. Mizoram mi tam zawk hian kan en hran loh vang a niang hre kilh kelh lo kan tam khawp ang. Mizo ram chhung ah chuan an Mizo em a kan hre hrang lo a nia nge!!!

    Report this comment

  161. 161
    Mama_nu Says:

    Chin National Dat ek e bal le pawh lo ti in ti lo se, ka point i rawn support sim sim a, ty. Mizo day nilo chu an nei hrang chiang tih i ron comfirm.

    Report this comment

  162. 162
    Mama_nu Says:

    Chin National Day. ek e bal le pawh lo ti in ti lo se, ( lolzzzzzzzzzzzzzz) ka point i rawn support sim sim a, ty. Mizo day nilo chu an nei hrang chiang tih i ron comfirm.

    Report this comment

  163. 163
    flying Says:

    I hawi zau/loh vang ani zawk ang mama_nu. zir chian rih loh vang ani ang e. Zir chiang chuan ahria thlap thlap ang!!.

    Ni e, confirm chiang, US a MIZO Day tih a pian hma kan pi leh pu te hun a ta tawh CHIN NATIONAL DAY TIH HI piang tawh ani. Chu chu an awmna/chenna a piangah an chhawmnung reng zawk ani.

    Report this comment

  164. 164
    Mama_nu Says:

    Canada ah asylum ka hmuh ve hun ah ka fing ve mah na…fing thut mai ang. lolzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

    Report this comment

  165. 165
    Mama_nu Says:

    Chin chu chin ni se, Mizo chu mizo ni se a tawk der

    Report this comment

  166. 166
    flying Says:

    ni e ni mai rawhse!! P

    Halkha leh Falam leh Tiddim chhuak hi i ngai Chin bik riau in ka hria. A nih chuan, Tahan atanga lo chhuk ho Asylee emaw, refugee hmuh vanga awm te khan an hnathawhna hmun ah an pu te hnen ah Mizo an inti em : Mama_nu?

    Report this comment

  167. 167
    flying Says:

    Belh/Ka hriat dan chuan anni pawn CHIN an in ti tho in ka hria. P

    Report this comment

  168. 168
    flying Says:

    Ni e Mama_nu Canada ah asylum dil daih reng rawh a thra zawk a lawm u.s ai chuan akekekek

    Report this comment

  169. 169
    Mama_nu Says:

    An pu te ka zawt hran lo,ka hna pawh a ni lau, hahahah !! I hre zawk ang chu!
    Mizo in ti duh lo na na na lo tih Mizo talh kha a tul lo, khawi ram passport pawh nei se, Mizo in ti chin hi chuan mizo society leh kohhran an zawm ka ti mai a ni e. Lak lawk hrim2 duh tan lo chuan lak lawk tur a awm ka hre.

    Report this comment

  170. 170
    Mama_nu Says:

    Ka qualify lo lom, duh mah ila, Asylum hmu thei tur khawp in dawt ka sawi thiam tlat bawk silo a. :((

    Report this comment

  171. 171
    Mama_nu Says:

    Zoram hi chheng chhe te mah nise, KAN RAM ka tih theih ka neih chhun a ni ve tlat sia. Tin, Canada ah te phei chuan Mizoram a ka nawmsak ang in ka awm thei ve teuh lo mai.

    Report this comment

  172. 172
    flying Says:

    I Qualify ka ring.. try reng reng teh i hmu nge nge ang.P

    Nih chuan in, UNHCR ah lut leh ang, MIZO in nge an Luh CHIN in?

    Keima ka hriat dan chuan CHIN ang chhung in an lut.

    Report this comment

  173. 173
    flying Says:

    mizoram nawmsak ai in U S ah i nuamsak vang zawk a awm em ni i nih?

    Dik reng asin, Zoram tih hian khawilai chin nge i rilru leh suangtuahna in i zoram tir/phak tir ve ?

    Report this comment

  174. 174
    Mama_nu Says:

    Mizoram ah chuan faisa ka ring! Chhungte zar ah! hahahhaah!

    Report this comment

  175. 175
    Mama_nu Says:

    Min lo siponsor ve la, chu bak qualify na tur ka nei nang le, kei ve te chu! Hawi zau lo bawk sia! hihihih!!

    Report this comment

  176. 176
    flying Says:

    In pa in mi a hau ang lolzz

    Report this comment

  177. 177
    flying Says:

    “.Feb,7:30AM-a US President Breakfast eipui tura mi 160 sawm annih anga tel turin Pu HT Sangliana chuan US a pan.USA hian kum 10 US Visa an pe tel bawk”..

    source : Daling LOlz

    Report this comment

  178. 178
    chawnghilh Says:

    @daling : 7:30 AM tih ngawt chi a ni ve lo! Eastern Time tih tel kher a ngai a nia! He khawmualpuiah hian time zone 4 leh Alaska, Hawaii Time Zones pahnih dang —zavaiin Time Zones paruk lai a awm a nia aw! I hre tho nain, mi dang tan a bengvarthlak ve mai mai a!

    A ropui e; hmanah Abrama-ten vantirhkoh pathum an lo mikhual tawh a –Middle East-ah; bawngnosa tui tak an buatsaihsak a, van atanga planet earth-a rawn kal an ni a (cf. Genesis 18:1-8).

    Mi zahawm Pu HT Sangliana pawh a chhuanawm e; darkar 20 thuak Boeing-a thlawh ngaia hlaah JALPAN KHANE KE LY-E atan chuan a namai lo a nia aw!

    Kum 10 US visa pe mah se; a tihtur program azirin thla thum an pek ngei a rinawm chu le!

    Report this comment

  179. 179
    Mama_nu Says:

    Kan pa pawh i siponsore ve ang chu, nge kei min siponsore fel hun ah kan KO thla ve zawk ang? Nang thil kal hmang hria leh Konection nei tha deuh ah rem han ruat la! :P

    Pu HT-a chu Feb 2nd hian MD thleng tur a beisei a nih kha… i source dah dan chu lehhhh!!!

    Report this comment

  180. 180
    flying Says:

    @ Pu Chawnghilh : Ni khawp mai kha, Eastern Time anih kha.

    Nia ngaihsan awm khawp mai. Kei chipchiar in ka hre ve lo kha mi an lo MSN mai mai anih kha.

    Report this comment

  181. 181
    flying Says:

    lolzz @mama_nu. Source pawh hi dang jat mai zel anih hi. lolzz

    Eh, eng tia siponsur nge in duh a? P

    Report this comment

  182. 182
    burgerstud2005 Says:

    HT ve sek hi a.

    Report this comment

  183. 183
    Mama_nu Says:

    Nang in i hre zawk ang chu…i kut ah ka nghat thlap, kei ni Pawl 3 Sc fail in, ‘eng-tin, eng-tin tih lam kan hre ve nang le!

    Report this comment

  184. 184
    Mama_nu Says:

    Pu Chawng-a a chet hi chuan a ri zaih mai a ni!!

    Report this comment

  185. 185
    flying Says:

    @pi mama_nu i chenna a nawm hmel em mai in pa chu siponsur mai rawh nang man. http://www.ip-adress.com/detai.....EkxTG5KbGN

    Report this comment

  186. 186
    Mama_nu Says:

    Nang nge nge hi chu i fing chut2 khawp mai, internet la hmang ngai lo zirtir tu a tan i tha phian ang…thil i hre e mai! Hahahahha!

    Report this comment

  187. 187
    flying Says:

    Ni rengasin, In pa te ho pawh an chhuan awm kati!! lolzzz…

    Report this comment

  188. 188
    Mama_nu Says:

    Nang tluk an awm hlei nem le!

    Report this comment

  189. 189
    Mama_nu Says:

    admin. ho in min hau tep tawh ang, tah hian inbiak vak an phal lo sia… a tawp nan min siponsore hun nghak in ka thu mai ang nge.

    Report this comment

  190. 190
    Kimas Says:

    In va inkawm tui bawrh bawrh ve a. Sawi hawn laklawh hi chuan sawi tur hi a pung thei thin viau bawk ania. Mahse fimtakin thil sawi ho thin nise. Ngaihdan hi inhnial se a mihringte hi chu inkawm ngeih thung ila.

    In sawi thenkhat hi chu a dik hmel thin khawp mai. Thenkhat erawh hi chu in ngaihdan/thlirdan a ni ve thui khawp maithei bawk. Ka sawi duh ber chu Mizorama Kan khawchhak unauten harsatna an tawh tam tak hi natural a ni, a rama cheng ngeite pawhin an tawh mek ani ve tho. Chuvangin refugee (kei chuan migrant/immigrant tih ka hmang duh zawk) an nih vanga tawk an ni vek lem lo. Tin, khawi hmunah pawh kan pemthar anih chuan a lo awm rei tawhte anga awm ngawt tum chi pawh a ni bik lo ania. Mi zeizia enin an zai ngaia in adjust a ngai thin. Duh leh hmuh apiang tih nghal pawp pawp te, lo awmsate mitmei veng lek lova nun te hi tih chi ani lo tih hi hria ila. Miin an sawisel ngahl mai loh avang mai hian an pawm tihna a ni lem lo fo. Mizote phei chu hmaichhana insawisel hreh chi (kan East Asian puite ang thovin) kan ni a, kan up khawl a, a puahkeh vek vek chuan kan ti leh vak thin. Kan harsatna neun neuh tamtak hi chu kan pumpelh theiih niin ka hria.

    Report this comment

  191. 191
    flying Says:

    Hau lo ang FIR kan theh luh loh chuan:P Kan ngaihdan/hmuh dan in share threuh a lawm kan nih. In huatnan pawh hman tum chuang lo in kan hriat/hriat loh te mi dang hriatte kan in la chhawng zel a a tih chi zawk a lawm.

    Immigration Minister ka tawh leh hun ah ka lo sawi dawn ania. P

    Report this comment

  192. 192
    Mama_nu Says:

    History pawh a ziak tu a zir a ni an ti ani lawmni ?

    Kimas thu sawi hi a dik reng! A puak keh a nih pawn, a nghawng chauh en bik lo in, a puah keh chhan en tel hi mi pangngai tih tur chu a ni!

    Mi thusawi awm ze hre fumfe thei lo khawp a tan lam neih nghal tung (bias) chung leh a bawp lawk a duh lai lai thur chhuah leh pre-conceived notion nei chung chuan thudik tam tak kan hmuh thelh fo in, engmah kan zir chhuak lo ang! Tin, thil tam tak hre ve nial nual mah ila, kan hriat loh hi tam tak a awm chiang a ni tih hria in, rilru inhawng tak a thlir hi a tha fo bawk. Mahni hriat lai chhun, a ber emaw ti ni awm tak a chawi vawng turh zel mai pawh a dik lo. Internet ah hian mi in an hriat zawng2 leh an lo tih/thawh tawh sawi a tul an ti kher lo tih hi in hriat thiam sak a him bawk. A sawi hnem hnem leh a in ti hria a piang hi hre ber an ni vek kher lo bawk.

    Report this comment

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.