Zoram tu siamthat tur nge?

September 30th, 2008 6:22 pm by Lyon-gal

Politician mahni hmakhua bak ngailo! Sakhaw puithiam in angaihna hre bok si lo! Sumdawngho lahin Ngaihtuahpeih bawk si lo! NGO lah in an ngam bok si lo! Thalai Pawl ho lah an la junior si! Huiham!! Angaihna hria tan chuan penchhuah ngam ngei angai ngei ang!!!!

Similar Posts:

Recent Posts:

31 Responses to “Zoram tu siamthat tur nge?”

  1. 1
    elizabeth Says:

    Siamthat hna hi chu an ngaihtuah peih tawh hlawm lo aniang e.Mahni hna theuhah kan buai lutuk a,kan hman nganglo aniang.

    Report this comment

  2. 2
    winning Says:

    Mahni theuh insiamtha ila ram chuanthat hun a nei mai ang.

    Report this comment

  3. 3
    Irreplaceable Says:

    Siamthat theihloh a awm hleinem,beidawng duh miah lo ila,kan la siamtha em em ang!!

    Winning sawi ang hian mahni theuha tan a pawimawhin ka hria,chumi zawhah chhungkua,chuan khawtlang a la nghawng khawp ang.

    Kan beisei a san lutuk chuan kan lungawilo mai mai a,chuvang chuan kawng hrang hranga hmasawnna tlema zawng kan hmuhah pawh hian lawm thiam ila.Ram vei ngai reng reng loina ram kan han vei ve te pawh hi hmasawnna kawng khat chu ani ve hrim hrimin ka hria.Beidawng loin hmasawnna lam ngaihtuaha hmala chungin mitinin kan bei hram hram zel ang chu…..

    Report this comment

  4. 4
    Burbura Says:

    Pakhatnaah chuan politiciante hi an ni a, anmahni ngei pawh an intiam.
    Politician te khalh ngil theihtu tur chu mipuite (democracy ramah) kan ni leh a (@winning, sawi angin).

    A nih loh vek pawhin Vai ngalsin ho anni tawh mai, kawngdang a awm love.

    Report this comment

  5. 5
    islander Says:

    Dan siamtha ila zawm vek tum ila zawmlo hrem ngam sawrkar sela, hrem duh lo an awm chuani hrem nise. Sual chu a tawmim mai ang. Poltiks a mi hming hliau te hi vote lo ngam ila mipuiin kan hrem ve theihna … chuan Dan lalna ram kan lo ni ang a va nuam dawn em. Traffic rules bawhchhia te kawngpui dipa insak ching leh pal hung ching te hrem bawk ila …. aw ka nghakhlel chu ram chu ….

    Report this comment

  6. 6
    islander Says:

    Dan siamtha ila zawm vek tum ila zawmlo hrem ngam sawrkar sela, hrem duh lo an awm chuan hrem nise. Sual chu a tawmim mai ang. Poltiks a mi hming hliau te hi vote lo ngam ila mipuiin kan hrem ve theihna … chuan Dan lalna ram kan lo ni ang a va nuam dawn em. Traffic rules bawhchhia te kawngpui dipa insak ching leh pal hung ching te hrem bawk ila …. aw ka nghakhlel chu ram chu ….

    Report this comment

  7. 7
    skimi Says:

    ka rilru in ti hah…..STOPPPPP!!! There is no use blaming we vais and the others!!!! Take control of youselves and please do something for the poor farmers who are harvesting their crops and do not know what to do with their harvest!!!!!!!!!

    Report this comment

  8. 8
    muantea Says:

    @skimi: i nick i rawn ti dang hret a ni maw? I vang hle mai. I pic lak Mizoram calendar a an rawn dah ka hmu a,a nalh khawp mai!

    Report this comment

  9. 9
    Thirkut Says:

    Economics. Everything boils down to economy.

    Report this comment

  10. 10
    skimi Says:

    Hey Muante, nice to see you on line too!! At the end of
    the day, the issue is not about me….WAKE UP!!!! SPEAK OUT!!! I have seen far more than many of you and I am proud to speak out loud for the silent voice(s) of the Mizos who have no place to sell their grapes, squash, passion fruits or cabbages….and some of you tell me that ……………..Zoram tu siamthat tur nge?………. Ka zak hle mai………..

    Report this comment

  11. 11
    flying Says:

    “. Zoram tu siamthat tur nge?”. Sorgar!.

    Report this comment

  12. 12
    amanda Says:

    Zoram siamthra tur chuan kan zavai in kan pawimawh alawm,ka ngaihdana pawimawh dan indawtin.

    1.Chhngkua ah Ram hmasawn na tur leh thil tha leh tha lo.corruption te hi naupang te atanga a thatlohzia rillrua tuhnghehsak,thatchhiat pawizia hriattir.Chhungkaw tin kan fihlim chuan,ram a nuam nghal a ni mai.

    2.Kohhran hi ringtute tan chuan kan in nghahna ber a nih avangin,Kohhran hi kan fimkhur a ngai thutra/thudik in zirtir tur chuan a zirtir tu kha a felfai a ngai a,chuvang chuan kohhran hruaitu reng reng sawiselna awm tur a ni lo,thinnel,zaidam,fing,hlepru lo,taima,nupui pakhat nei an ni ngei ngei tur a ni.Kohhran hruaitu thatchhe deuh a awm theih a nia Pastor te pawh an thatchhe ve thei fu a nia.

    3.Ram hruaitu/Politician te an ni pawh kohhran hruaitu te ang bawkin hleprukna leh thatchhiatna lakah te an fihlim tur a ni,Chubak ah chuan Ram hruaitu chu mifing tak .Vision tha tak nei,huaisen bawhzui ngam,a family chauh kha a ngaihtuah thiang tawh lo,rampum tana thra tur thlir thiam mi an ni ngei ngei tur a ni,mitha fing si lo ngawireng mai ai chuan,hma la tak tak ngam/thei /peih mi te hi ram hruai tu atan an tha.

    Mipui te hi kan pawimawh tak meuh a,kohhran leh ram hruaitu te kan support tur a ni.

    Report this comment

  13. 13
    skimi Says:

    Amanda…great points…but all BULLSHIT….I regret to say that….your points are ideal and well taken but I have come back REALLY ANGRY…Go VISIT MIZORAM to understand my point……………

    Report this comment

  14. 14
    amanda Says:

    @skimi: I do understand what you mean…. mahse @irre sawi ang hian beidawn mai hi chu kan tihtur a ni lo ang,kan population hi 10 lakh kan la tling lo deuh a,inzirtir tak tak chuan kan in zirtir fing thei thuai in ka ring,Chuvang tak chuan thalai rual lehkhathiam mifing te hi an pawimawh em em a ni,hman ah chuan Engineer te an ngaisang a chhan chu pawisa an ngah avangin,tunah chuan han ti ti nikhua poh hian chumi khami a eiru/hlepru kan tia kan nuih tet2 tawh a nih hi,tuna thangthar ho hi tih takzet a kan inzirtir chuan kan ram hi kan ka siamthra thei lutuk lo beidawng reng2 suh. Kan theihtawp kan chhuah ang a,kan awmna hmun theuh ah,strong determination kan neih chuan kan hlawhtling em em ang tih hi ka ring tlat a ni.

    Report this comment

  15. 15
    jemi Says:

    mahni poh in siam tha thei si lo zoram lo siam that tum ve te chu a..

    Report this comment

  16. 16
    chhurliana Says:

    #Zoram hi a mi chengte mizote siamthat tur tihin kan chhang phawt ang e.

    # Zoram siamthat tih hian enge a tum/kawh ber tih hi ngaihtuah phawt ang. Ram ngaw? In leh lo? Sorkar Office leh Building te? Teuhlo mai…

    # Mizoramah hian siamthat ngai pakhat chiah a awm a, chu chu mizo te hi mawle, mizorama cheng te hi. A siamtha tu tur pawh mizo te tho kan ni.

    # Kan moral hi dik sela, tam takin sakhuana in a ken tel ah te ngaiin, mi sakhawmi lem lo (piangtharlo) tan chuan engkim tihthiang anga ngaihdan hrisel lo tak kan nei te hi tha lo tak a ni. Chhurbura ang mi huaisen, tlawmngai, rilru inngaitlawm leh mi inpe hi kan ram hian a mamawh tak zet zet a nih hi maw.

    Report this comment

  17. 17
    redrose Says:

    Aww.. penchhuah a ngai hleinem, democracy ram kan nih hi, mitin in mawh kan phur, i vote hlu tak kha hralh mai loin, mi dik leh tha , ram hmangaihtu dik tak a i hriat kha vote mai rawh le.

    Report this comment

  18. 18
    Emi Says:

    Mizoram te chu mihring kan la tlem a, duh leh tum takzetin bei ila chu a la insiamthrat theih ang. An sawi tawh ang khian mitinin mahni insiamthrain kan tihtur dik tak rinawm takin thawk phawt ila, chumi zawhah khawtlang siamthrat tumin thawk leh threuh ila.

    Report this comment

  19. 19
    chhim_lanu Says:

    Sawi mai hi chu awlsam khawp mai.Tih tak tak a har anih hi..

    Report this comment

  20. 20
    Irreplaceable Says:

    skimi: Your frustration is justified to a certain extent. However,amanda’s and my fellow misual.commers points up here are certainly worth considering.If we were to make our state a better place,i’d say the ‘never give in’ attitude is what we need in the first place. You have already identified where we need to work on,looks like how,when and by whom are next in line. We all need to work on an action plan and then execute it to mak eour state a better place to live in.

    Report this comment

  21. 21
    bembem Says:

    Tu siamthat tur nge? – Mizo tawh phawt chuan mawh kan phur vek mai. Mizoram chhung a cheng ten mawh kan phur zual!!!

    @skimi lungawihlohna ang hi kan nihdan ani vek in a rinawm – kan ramah sawrkarin rorelna dik a kengkawh lova, rethei leh hausa inkar a hla em em a, kohhran leh tlawmngai pawl ten duhangin sawrkar an khalh ngil thei lova, dikna in ro a rel theihlohna hunah kan awm mek a ni!!

    Mahse siamthat theih anih zia thuah chuan chian a tha hle ang! Khawvel ram ropui leh hnam ropui te hian ‘chhiat em em lai’ leh ‘siamthat’ ngaih lai hun an nei vek a ni!! Mizo kan bang biklo! That tak tak lai leh chhuanawm taka awm lai kan la nei velo zawk ti ila kan tisual awm lova sin!!

    Thangthar mithiam leh khawvel daizau an lo pung ta a – hmasawn theih a nih zia leh ram leh hnam siamthat theih anih thuah rual kan awt ta em em a – hei hi a nihna takah chuan ‘beiseina’ min siamtirtu a ni zawk a ‘beidawna’ hun a la ni hleklo a..tha zawngin kan thang dawn tan chiah anga ngaih a fuh zawk a rinawm!!!

    Siamthat ngai atam – mimal, chhungkua, tlawngai pawl, kohhran, sawkar – engkim duhang takin a kal vek lovang – khawi ramah mah duhang taka kal vek chu hmuh tur pawh a awmlo… mahni tihtheih zawn theuh-ah tan kan la thei…

    Mimal angin keimahni theuh in en ta ila – engvangin nge ram siamthat tul lai ka hmu a, siamthat anih siloh…mawh ka lo phur reng mai!!! tih in hrechhuak phawt ang u!!!!

    Kan chhungkua hi..tu tu emaw ka lo vei / sawisel nasa ve viau a..ka unau, ka chhungkua-ah eiruk ching emaw awm mai mai an lo awm reng em aw!!!

    Kan veng, khua, kohhran leh pawl – kan tihtur kan ti em?

    Sawrkar – mipui siam ani! mipui kan ni vek…midik leh fel..dik tak rorel tur thlan chhuah annih theihnan enge ka lo tih ve tawh a ka tih theih… sawi tueh teuh rikngawt a ni hauh lo mai!!! Vote takngial pawh thlak peihlo lo pawng tawng va vak vak kannih chuan a tidiklo hmasa tu chu nang / kei kanni deih mai thei a ni!!!!

    Mahni theuh kan pawimawh ber…

    Report this comment

  22. 22
    elizabeth Says:

    Thats exactly what we need,everyone is responsible to make our state a better place to live. But a combination of single beings always needs a leader to guide. 1st of all we need suh person who can lead us……..

    Report this comment

  23. 23
    bembem Says:

    Mifing ten an sawi dan chuan society hian kan phu tawk ang zel chauh hruaitu kan nei thin an ti!!!! Mipuiin / mahni theuhin kan zir phawt loh chuan phutawk kan nei chhe deuh rih dawn tihna anih hmel!!! Tunah hian kan harh thar tan ta hle a… midik leh fel taka rorel thinte theihtawp a lo support tu kan awm tam huanah midik leh fel ten rorelna an luah chauh ang!!! tun dinhmunah hian chuan kan phutawk a la chhe rih ani… mipui / mimal kan harh tak tak hunah erawh hruaitu tha tak tak an lo chhuak ngei ngei ang!!!!

    Report this comment

  24. 24
    ThaiBoy Says:

    Kan ram hi ram ropui tak anilo tih hi pawm phawt ila, Kum 100 chuang awrh chuah A AW B kanla nei a,mihring kan tamlo a, ram chheng chhia ani a, ram hausakna hai chhuah tak tak kanla neilo, kan economy hi a la hniam em em laiin kan living standard erawh asang em em thung, kan politician te leh sawrkar hnathawk 70% hi chu an corrupt hle in alang bawk, chuti chuan, mihausa kan tih tamzawk te hi hausa mawl(Employment generate nachang hrelo) ani, CM ber lah chuan “hmasawn na a zuang a, mipuiin kan umphaklo” alo ti rawl nen,kan tran deuh chu angai ani, heti ringawt chuan ‘hnamboral’ kan ni mai ang tih hi ka hlau thin.

    Report this comment

  25. 25
    kanidar Says:

    Hmnnn, he zawhna hi mahni inzawt theuh thei ila a tha. Biak Ina inzilhna tam tak hi chu a ngaithla ve lo, inkhawm lo tan a ni thin :-)

    Report this comment

  26. 26
    Irreplaceable Says:

    A ngaithla zinga hlawkpui pakhat an awm pawhin a hlawhtling thawkhat kan ti dawn lo mi? :)

    Report this comment

  27. 27
    elizabeth Says:

    Hruaitu tha ani kan mamawh,mimal theuhte hi chuan kan tihtur leh tihtheih ah kan chiang tawhin a lang. Hruaitu tura kan thlantlin te pawh hian an tlin hma chuan an tihtur ah an chiang khawp mai,mahse an han tling chiah a,an tihtur an ti lehlo mai thin ani.Mipuite hi chu hruaitu thu thu leh kawng kawh hmuhtu tihdan dan ani mai.

    Mosia anga hruitu tha,pathian thlan dik tak te hi thlang tling ila chu,kan ram hi chuan tuipui sen te pawh kan kan ve mahna!!!!!!!!!!

    Report this comment

  28. 28
    Kimas Says:

    Ram siam tha tur chuan a lu ber an pawimawh berin ka hria. Hmanlaiin mizo zingah pawh mipuiten lal zia an chhawm an tia lawm. Mizoramah chuan kan CM hi a pawimawh ber. CM tha leh dik, huai leh a ngaihna hre tawk nei ila chu hmasawnna chu a zaun chuan a zuang tehmeuh ang chu maw le.

    Report this comment

  29. 29
    bembem Says:

    @elizabeth “mimal theuhte hi chuan kan tihtur leh tihtheih ah kan chiang tawhin a lang.”

    – A ni mai thei e, kan chiang viau anih pawhin kan tihtur kan tilo anih ka ring. Hruaitu sual in a duh duha a hruai theih leh a bum theih a mipui / mimal kan awm chhung chuan mipuiin / mimalin ram leh hnam tana kan tihtur kan hria anih pawhin ka tilotawp tihna ni-ah ka ngai!!

    Report this comment

  30. 30
    elizabeth Says:

    bembem..i ngaihtuah chianglo ani lo maw,engthil pawh nise,pawl thil,a huho a thiltih leh mipui huap thil reng reng ah chuan hruaitu an pawimawh ber zel ang. Hruaitu in a zir loh chuan a hruaia te chu kawngdik ah a kal theih loh reng reng.

    Kan hruaitu te reng reng hi thlantlin hma chuan leadership quality nei tha leh ram hmasawn na tura mi thahnem ngai tak tak vek anni.Mahse an han tlin hnu hian an hruaia leh a thlang tlingtu mipui te ngaihthah in,mipui te hmasawn na aiin an mahni chhungkua hmasawnna an buaipui ta daih thin zawk ani.Chuvang chuan mimal hi chuan tihtur hre mah ila hruaitu in a ngaihtuah tlat loh chuan kawng a tawp ani mai.

    Anih loh vek chuan hruaitu thlang lo in,mahni thahnem ngaihna ang ang in kal ta mai ila,mahni tha tih dan ang ang in kal ta ila,hei ai hian kan ram chu a buaipui awm zawk i ring ve lo maw??? Hruaitu chu an pawimawh tehmeuh in kei chuan ka hre ve tlat…..ve mai mai ina..

    Report this comment

  31. 31
    bembem Says:

    @elizabeth…ngaihtuah chiang tehreng mai! Kan topic hi “Zoram tu siamthat tur nge” tih a ni a… mimal tin kan pawimawh vek tiin ka chhang mai a ni… hruaitu an pawimawhlo ka ti hauhlo… an pawimawh ber ang tih chu hai rual a nilove..mahse mipui / mimal tih hian mahphurhna kan nei vek ka ti a ni zawk e.

    Hruaitu neitha tur chuan mipui an pawimawh ka ti bawk… “Kan hruaitu te reng reng hi thlantlin hma chuan leadership quality nei tha leh ram hmasawn na tura mi thahnem ngai tak tak vek anni.” i tih hi pawm har a ti deuh… tawngka mai a thahnemngai hi ram hmasawnna tura mi thahnemngai anni vek kher lova… thusawi thiam leh mi hnehthei nazawng hi leadership quality neitha anni vek kherlo bawk!!!

    “Mahse an han tlin hnu hian an hruaia leh a thlang tlingtu mipui te ngaihthah in,mipui te hmasawn na aiin an mahni chhungkua hmasawnna an buaipui ta daih thin zawk ani.” i tih hian mipui kan pawimawh zia a rawn nennghet ta sauh sauh zawk niin ka hmu ve thung… kan awiawh a hruaitu atana kan thlan na na na..,mimal tana an thawh leh deih chuan a paihthla theitu leh kaihruai (checked) theitu chu MIPUI chauh kanni!! mipui kan ngaih mai mai a..tha ena kan en mai mai a..diklo taka thil ti tur leh duhsakna hleihluak uma kan tlawn chuan.. mahni tanghma haiin a hmanhlel ve ta a ni mai zawk lovang maw!!!

    “Chuvang chuan mimal hi chuan tihtur hre mah ila hruaitu in a ngaihtuah tlat loh chuan kawng a tawp ani mai.” tih hi Mizo rilru thanmawhbawk dik tak niin ka hria… mimal in tihtheih neilova kan inhriatna leh hruitu kuta thil zawng zawng kan dah tlatna avang tak hian mibum nuam leh hruaisual awl kan nih phah tlat a ni… sawrkar, ram leh hnam..ah hian tel vena ka nei a, tihtheih pawh ka nei a ni… kan tih theuh hunah zawng kan ram leh hnamin hma a sawn tak meuh zawk ang!!!

    Hruaitu an pawhmawh ber, mipui an pawimawh ber bawk… hruaitu thlang / siam tu annih miau avangin…Khawvel history han en la… ram hruaitu ropui tak tak te an lo chhuahna chhan chu an hnam leh ramin harstna namenlo an tawh vang a ni duh khawp mai… khawi ram mah hian hmasawn turin lungmuang takain hruaitu tha lo lan hun an nghak churh churh ngailo..mipuiin / mimalin tihtheih nei nia an inhriat hunah hruaitu tha chu an lo lawr zawt zawt mai ani… sawisel nghek nghek si a..engmah tichuanglo… siamtha tur hre teuh sia engmah ti silo… sawi a tawp mai mai ching kan lo tam tak em em nachan chu mimal / mipuiin engmah tihtheih neilo anga kan inhriat tlat thin avang hian a ni zawk in ka hre ve tlat a ni!!! A dik ngei pawh ka ring!!!

    Report this comment