Aizawl a kutdawh tam ta lutuk hi

March 31st, 2008 5:59 pm by spykarman

Hmanlai kan pi leh pu te hun lai khan kutdawh hi an awm kan hria ngai meuh lo a an lo awm a ni palh anih pawhin a tlangpui in miang zan lo ani thin, tun hun thleng pawh hian Mizo dik tak zing ah hi chuan kut em han dawh hi chu kan la tam lo viau ni in a lang.

Mahse ngati nge zofate lena khawpui ber Aizawl ah hian kutdawh hi an tam tak em em mai le tih hi zawhna lian tak a ni ta, heng kut dawh tam zawk te hi chu a nih na tak ah chuan Mizo dik tak nilo an ni duh khawp mai, kutdawh khawingaih thlak tak tak te hi kan hmusit a ni ngawt lo tanpui awm tak tak hi a chu an awm a ni.

A tam zawk te hi han en chiang ila tlangval la tha lai min ti buai pawh nise la kan hneh miah loh tur, kut ke nei kim ve vek te an ni. Tam tak hi chu dik tak a sawi chuan thatchiat vang liau liau a ni. Chu mi piah lam ah vai naupang rual harh tak tak mai kawngkhar pawn lam an nu te an lo nghah a pawisa min rawn dil thin phei hi chu tanpui an chak awm thlawt lo.

Eng pawh nise kan thu neitu te hian chik zawk leh uluk zawk a heng kutdawh te hi an en dik hi chu a tul ta ani lo mo a nih loh pawn lehkha lo siam sak thin kan khawtlang hruaitu te pawh hian an lehkha siam sak thin a te hi a hriat chian a tul ta tak zet ani chuti a nih lo chuan Aizawl ah hian kutdawh lem chang kan tam lutuk ang tih a hlauawm tawh khawp mai.

Kan thu tawp nan chu hei hi ni sela, eng hnam pawh ni se, Kristian kan nih na ang in tanpui ngai te tanpui hi chu kan tih mak mawh ani a mahse kan tanpui a te hi tanpui an ngai tak zet em tih hi chu mipui te pawh hian ka chik ve deuh chu a tul ta.

Similar Posts:

Recent Posts:

23 Responses to “Aizawl a kutdawh tam ta lutuk hi”

  1. 1
    blackmagicwoman Says:

    Vai ho bula kan insawitheih na ve pakhat chu kutdawh kan awm loh tih leh awmpuite nen chaw ei dawhkan kan kil ho tih hi a nia… thatchhiat vanga kutdawh pung zel lo turin ka va duh ve maw le. Tin, kutdawh tur ringawt a vai lo lut ho hi ka haw ngawt mai.

    Report this comment

  2. 2
    H.Vangchhia Says:

    A hmasa berin, Mizoram ah hian vaingalsin/thlangkawrvai chhia te hi an duh duh in an lo lut thianglo(sawrkar dan a ni). Hemi hi kan vanneih na leh kan culture/tradition la bo loh chhan, kan ti fo thin.

    Mizoram a Vaingalsin te lo luh theih dan chu central sawrkar hnathawk emaw, eng hnathawk tur (eg: Mitiri) emaw a hun tuk bik neia Mizo in a sponsor te chauh an ni in ka hria( i think i am correct). Thlakhat emaw ILP (Inner Line Permit) pek an ni a chumi hnu chuan renew a nih loh chuan an haw angai tawh thin.
    Mizoram ah hian kutdawh turin tumah hi kan sponsor ka ring lova, ILP siam tu te pawn an remtih ka ring heklo. Chuti a nih si chuan tinge kan ram rethei te ah hian kut an rawn dawh kan phal. Dan a awm a, dan bawhchhe tu chu sual ti a ni nghal ngawt. Khang kutdawh te kha hnawhchhuah chu ,” a Kristian lo em mai,” kan ti leh pek em ni….a nih chuan dan bawh chhe tu lo encourage/puih thin chu dan (law) kalh tho a ni si a..Kristian chu sual a ni ve tihna em ni dawn…. Dan bawh chhe tu chu hnial lova public/civilian arrest neih a police hnen a pek mai tur zawk a ni dawn lawm ni. Mizoram ah hian zu rui pawh public arrest ( an tia mawni) a theih tho si a, dan bawh chhiatna chi dang pawh a theih ngei tur a ni….man ula (Mizoram a awm te khan) police ah hlan ula…a niang chu…min ti changel hmun a lawm a thu hrim ah…ha hmai lei cho phut tawrh khan han beng bu chawn phawt mah ula a sual tampui lovang…midang henn ah ” chi miah loh” an tih nan te pawh.

    Report this comment

  3. 3
    hp.swing Says:

    Kutdawh hi a awsam em a han ti dawn ila zahtheih loh a ngai awm! Mahse kut dawh hausa deuh deuh poh an awm teuh an ti. Rualban lo Home a dah hi Kut in dawh tir ngawt ai chuan an chhung te hian a tha an ti ve ngei ang a. An khawngaih thlak em mai.:-(

    Report this comment

  4. 4
    keimah Says:

    H Vangchhia sawi ang hian Vai kutdawh ho hi ILP an neih leh neih loh en phawt ila, an neih loh chuan Police hnenah pek nghal tur. Kutdawh tur ringawta ILP pek chu an awm a rinawm lem loh. Mizo kutdawh an nih chuan pawisa pek ringawt hmain engnge a harsatna, etc zawh hmasak theih chuan pawisa pek tlak a nih leh nih loh a chiang maiin ka ring.

    Kutdawh mai ni lovin, kan khawsak zia tam takah Vai ho tihdan hi kan la nasa tawh lutuk a, Mizote hi kan inenfiah a tul khawp mai!

    Report this comment

  5. 5
    blackmagicwoman Says:

    kutdawh ni chiah lo, mahse mi ina kal a, buh thlei, in suk tur etc vel zawng tawp pawh hi an tam lutuk. raw tawp a pawisa dil aiah inhlawhna tur zawng nu leh naupang kan inah an rawn kal ngun lutuk.

    Report this comment

  6. 6
    H.Vangchhia Says:

    ILP nei tura vaingalsin min an sponsor hian, insa tur emaw hian sponsor an ni tlangpui. Mi ina in hlawhna zawng chawp tur hian tuman an sponsor ka ring lo…chuvangin , dan bawhchhia ngei an nih ka ring a, an nih a kan lo pui a nih chuan…dan bawhchhia tanpui tu, encourage tu kan ni ang. Kristian na a (Mizo style takin) kan teh dawn pawn, dan bawhchhiat chu sual a ni a, sual tih pui tu/pui tu chuan a thiltih a Kristian lo tih hre bawk rawh se. Police ah pek hmak hmak tur, min ti changel hmun.

    Report this comment

  7. 7
    burgerstud2005 Says:

    Vai ho tak hi chu aw…

    Report this comment

  8. 8
    H.Vangchhia Says:

    Social worker chuan an hre vek ang…kutdawh pawisa a kan puih chuan (Mizo kutdawh tan chauh, vai chu pek loh tur..dan an bawhchhia :P) kutdawh zel turin kan fuih tihna. An harsatna/kut an dawh an sim nan chuan engtin nge ei an zawn theih ang tih ngaihtuah pui a tul thin.

    Kan tet ve deuh lai chuan YMA hian Mizo rethei zual deuh chu an chawikang thin. Tunlai YMA hian enge Mizo rethei zual te tan a tih ve theih le?

    Report this comment

  9. 9
    Chingal Sa-um Says:

    Mizoramin kutdawh tlangval a ngah tih thu hian Mizo hnam chhunga inenfiah a tul tawh tak zetzia a tilang hle a. Social view, cultural view, christianity view, educational view leh view chi hrang hrang atanga insiamthat kan mamawhzia a tilang hle. Kristian naah hian kan induh tawk lutuk leh chumi thlirna ringawt hmang kan ram leh khawtlang leh chhungkua mimal thleng enkawl vek kan tumna hian kan taksa rilru leh thlarau than chhohna atan a tha ber emaw kan ti a. Engkim hi Pathian thu thu ani kan ti a, keini engmah tih kan tum lo va. Inbumna lian tak a ni. Pathianin a tihtur engkim a hria. A ti vek bawk. I (kan) tih ve tur chin pawh hre khawpa sunday school kaichhuak inti te hian sakhaw laimu a manfuh lo a ni. Finna leh thiamna hmusit zawngin sakhuanna kan kalpui a. Hrawk chawm ringawt beiseiin India central zem zen theihah kan innghat lutuk a. A lang lo zawng hian kan rilru leh taksa a chimit tial tial anih hi. A tul chuan nakin hun thui tak tana kan ram leh hnam thatna tur a nih dawn phawt chuan thenfai ngai te hi a awlsam laiin dim baksak lovin mahse thiam tak, dik tak leh fing taka chet thiam emaw chet ngam emaw a ngai a ni. Sorkar leh YMA leh pawlho tih tura kan ngaih bik hi a dik lo. Mimal tin kan tanrual a ngai. Mimal tin thiltih hi pawlho pawhin a rinngam khawp pawha kaihhruaina tha kan mamawh a ni. Kut dawt dan dik ni lo, awm ngaihna hre lova mihring nun pangngaia nung duh lo tute lo khawngaih tu chuan chungmi te chu zalenna zau tak a hawnsak tihna a ni.

    Report this comment

  10. 10
    H.Vangchhia Says:

    YMA chu mipui…Mizo zawng zawng and please read number #2.

    Report this comment

  11. 11
    H.Vangchhia Says:

    A dik chiah…thenfai kelh tur…USA pawh tih ngaihna an hriat tawh loh hi….engkimmai hi a suak vek….pure breed mihring awm bar lo, Dan lova lut dan ngaihna hre tawh lo, English dik hmang awm bar lo, mihring thinlung thianghlim (em em a lol) awm bar lo, nunna hlut zia hria awm bawk mang hek lo, khawvel dam rei lam ah lah 30 na a ni heu mai…lekha zir lam ah lah ram changkang ber e tilo chuan 25 na emaw a ni chauh bawk…. kan ram chhe te, zim te hi…chawh chawrawi i phal ve lovang u, a theih lai hian…chingal saum i thaw dik:)

    Report this comment

  12. 12
    H.Vangchhia Says:

    pure breed mihring ka tih kha, ramsa nen a nilo ania…race wise ok;)

    Report this comment

  13. 13
    hp.swing Says:

    Kut dawh thenfai ringawt hi a tih chi ber em mon le? Enge an dinhmun ka hre em o? Vai te hi chu a thenfai chi ngawih ngawih a. Mizo inthenfai hi chu ruahmanna felfai lo chuan ti chi a ni lo. An inchhung a an dinhmun te ngaihtuah sak a tha. Kei chu ka duh maih lo a nia. Misual ho hi ka thin in ti rim tlat. Piansual in tlailuat a nei lo………..

    Report this comment

  14. 14
    sekibuhchhuak Says:

    Tuna Kutdawh kan sawi hi chu,miinah te kal kual a emaw kawng sir a thua pawisa leh thildang lo dil thinte hi an nih ka ring a.Ngaihdan siam thiam har ka ti.An piangsual ram tuileilo chu thu hran ni ta se.Ziaktu sawi ang khian,tlangval thalai piansualna pawh nei miah lo tan a kut han dawh ngawt mai chu a zia lo viau ang.A rilru a piangsual a ni ber ang chu .

    Mahse, thil pakhat,thalai thenkhatten tunlai a kut an dawh dan chi khat(ka ti ve mai..!) chu,khawpui lun lai kawn vel a thiamthil,zai,musical instrument te play a zai te hi an ching khawp mai.Ramdangah pawh.Hengtiang chia hi mizo ina kutdawh kan tih nen hian a in ang chiah em chu ka hre lo.

    Nikum lama Hollywood movie “Once” tih-ah pawh khan a lang chiang khawp mai.

    Vai kutdawh Mizoram ami te khi chu khuahkhirh/ven dan emaw,tihrem dan emaw chua awm ngei ang .

    Report this comment

  15. 15
    H.Vangchhia Says:

    Kei chuan vaingalsin kutdawh te hi dan lova (against the law) Mizoram a awm an nih ka rin tlat avangin an pun zel hma hian thawn haw vek chi ah ka ngai ngawih ngawih. A hnial tu chu sual puih duhna rilru nei a ni ( dan bawhchhiat chu sual a ni si a). Mizo kutdawh, piansual vang liau liau emaw chu khawtlang in tun hma kan tih thin dan in chhawm dawl dan ngaihtuah an tha, Kulikawn ah pawh eizawnna lam ah te an pui thin (tun hma chuan)…mahse, kut ke kim nei a mit meng te erawh hi chu kei chuan thatchhiat vang ka tilo thei lo. Keipawh a tul chuan aidu ka khawrh a ka zuar mai, an tam thakthing bazar ah ka thutpui mai, mi in ban khur te ka lai fo bawk etc….mi pangai tan chuan Mizoram ah hian hna thawh tur atam lutuk tlat. Hna a awmlo, hna avang tih hi chu that chhiat chapo vang mai a ni. Chuvangin, kut ke kim, mit meng kha chu vaw hrep ula hnawt haw rawh u…mai mai sala

    Report this comment

  16. 16
    Chingal Sa-um Says:

    hp.swing….kan thupui her loh lam zawngin i rawn sawi daih mai. Piangsual emaw ramtuileilo emaw loh han en mai pawhin mipui vantlangin khawngaih tur chin nia lang an awm nghal pang. Chutiang ni ve lo, tlangval thalai kutke kim biai, leh vaitha pawh nilo vaichhia, leh thatchhiat vang liauliaua zorama kutdawh pung ta mai hi a nia, tihrem dan ngaihtuah vak chi chu.

    Report this comment

  17. 17
    Burbura Says:

    Kan ram politics hian mipuiteah kutdawh rilru a tuh mek a ni. Kuttling lo leh dik lo taka sum lakluh chu mi tamtak chuan zahthlakah pawh kan ngai tawh hlawm meuh lo niin a lang.
    Kum 1990 vel khan nu pakhat hi kan inah kut a rawn dawha, a hmel enin hnathawk thei tur tih hriat tak a ni. Ka Pa’n a lo kamkhat ta hrep maia, mizo min tihmingchhia a zah pawh i zak lawm ni, mizo hnamah kut dawh kan awm ngai lo, tute nge i chhungte? I that chhiat vang a nih kha, hnathawk thei lo turin engmah piansualna pawh i nei lo, hnathawk la Pathianin mal a sawm ang che. Haw vat rawh kut dawh tawh reng reng suh a tia, a rawn lang leh ngai tawh lo.

    Report this comment

  18. 18
    Vladimir Putin Says:

    An la tam tial tial ang

    Report this comment

  19. 19
    cool_lady Says:

    Va zahthlak ve molee,thohpui te bulah lo insoitheih ve thin tehreng nen,kan ramhi an hmuchak ve thei khop a,soi nuam ve thei rap,a bikin vaiho chu ho tir vat hlom se aniang cu,an ramah kan mi leh sa te hian kut an doh ngam omlo mm mai.

    Report this comment

  20. 20
    keimahvemaimai Says:

    kut dawh te chu tun atanga a kum sawm vel ah an awm tawh ang ka lo ti rilru ve mai mai a, ka lo hisap sual hle mai. kut dawn awm na chhan bul ber chu CORRUPTION!!!!!!

    Report this comment

  21. 21
    keimahvemaimai Says:

    H.Vangchhia vai ngalsang chuah an nih ka ring lo, khi lam unaute pawh hi an awm ve tho in a ni ka rin ni.

    Report this comment

  22. 22
    9mm Says:

    piangsual ni silo kutdaw te chu kah tiah tiah mai tur…

    Report this comment

  23. 23
    H.Vangchhia Says:

    keimahvemaimai : Burma mizo kutdawh an awm a mi aw, kalo la hmu miah lova niang…Burma lam chu Mizo tho, ram buai lai khan Mizoram mi te min lo chawikang/min pui nasa…dictator vangin an ram atlachhia, chhawmdawl dan ngaihtuah pawh a suallo zawk hial ang, unaute chu.
    Thlangkawrvai/vaingalsin ho mawlh mai hi a ni…an tawp si, an uih si, an ngal a sin in a sei si, an ha a kuh thei si (an kutdawh te hi) an inti khawngaihthlak luangliam thei si…Mizoram ah dan lovin kut an dawh bawk si…hnawh haw an ngai a ni. Burma Mizo chu Mizo tho an ni…tu te nge mahni unau te hnar ngai le?!! Sual tlem awm mahse, unau hmel hai lovah kan ti aniang chu…

    Report this comment