ENGVANGIN NGE CHAKMA TE HI AN RAM AȚANGA TLANCHHIA IN MIZORAMAH AN RAWN PUN LUAI NA CHHAN HI.

August 5th, 2017 4:16 pm by Hruaitluanga Bawitlung

Chakma ziakmi hmingthang S.P. Talukdar a lehkhabu, “Genesis of Indigenous Chakma Buddhists and Their Pulverization Worldwide,” ațanga Chakma te an awmna hmun Chittagong Hill Tract(CHT) ațanga hmun hrang hrangah, a bikin keimahni ah chuan Mizoramah, an pen hluaina chhan a sawi dan chuan India ram partition anih dawn khan kum 1941 census a Buddhist leh Hindu 97% awmna CHT chu Sikh tamna ram Zira leh Ferozpur chu Pakistan nen inthlengin CHT chu khing ram ka rawn sawi tak te aiah East Pakistan ah an awm ta a. Pakistan sawrkar chuan CHT awm Chakma te chu Pakistan leh Muslim sakhua dodaltu ah an rinhlelh avangin nekchepna tinrengin an nekchep phah a. An in venna ‘Excluded Area’ an nihna dan pawh kum 1963 khan hlihsak an ni a. Tribal ramah chuan Bengali Muslim chuan luhchilhin chimral tumin nasa takin an bei, kum 1941 census a Bengali Muslim 2.5% chauh kha kum 1991 ah meuh chuan 48.5% ah an kai chho dawrh tawh a ni. Hemi avang hian nasa takin Chakma ho chu an ram ațanga tlanchhia in ram dangah awmhmun an zawng ta a ni.

Tin, Chakma sing emaw zat chu an chenna ram Reing Khyong Reserve Forest ațangin Pakistan (Tuna Bangladesh ni ta) in Mizo helho bakah hel pawl dang te training na leh tawmna hmun atana a pek avangin an awmna hmun ațangin umchhuah an ni a, India ram state hrang hrang i.e., Mizoram, Arunchal Pradesh, etc ah an pemdarh phah a ni.
Read more »


MIN PHATSAN SI!

August 5th, 2017 12:25 pm by H.zate


Ziaktu: H.Zate, Hmar Rûn.

Zan dar 11 a ni a. Ka sim , ka hman țhan zawkah pawisa a awm loh vangin ka hman ngai loh zâwk ațangin ka hmangai êm êm , a tana ka nun pum hlan tura rinawmna ka lo tiam tawh chu ka call a. A ri ral ral a, a la a, “E, duat, i rawn call khiah a, Flight i nghâk mêk em ni?” a ti a. Ka la chhâng lo. “Duat!” ka ti a. A ni chuan, “Duat, lo haw vat a, ka hmu châk tawh che. Kan pahnih tân Hotel nuam deuh ka lo book a, a hma ang khân nuam deuhin hun kan hmang leh dawn nia!”.
Read more »


Misual Apps

August 5th, 2017 9:40 am by Sangpuiipa

Member thenkhat atanga misual apps neih a phone a install mai rawtna a awm avangin kan pawm tlan tur pawh ni chuanglo in a enchhin nan leh mithiam zawk te cho chhuah nan ka rawn siam chhin e. A lo tha ta viau a nih leh a aia tha leh changtlung zawka siam nise. Appsgeyser hmanga siam a ni a, code ka ziah peih chuan a hranpa in ka la siam leh ang. :D

Hetah hian


MNF LEH CHAKMA POLITICS; TU NGE A KAIKUANG CHHUI A NGAI E !!!

July 31st, 2017 2:57 pm by Hruaitluanga Bawitlung

Chakma Autonomous District lo pian chhuah dan:

North Eastern Areas Re-Organisation Act, 1972 ah khan Sixth Schedule tidanglam in Mizoram chu UT Legislative Assembly din ni i.e 21 Feb., 1972 ațangin Mizo District Council a nihna chu tih tawp a ni a. Tun, Mizoram chhunga Autonomous Region te chu Autonomous District ah hlan kai an ni ang tih a ni a. Hemi Act ah hian Chakma District piang tur tih lanna a awm lo. Mizoram UT Assembly ah emaw Parliament-ah te pawh hriattir chiah lo in Chakma District piantir tuma beitu te chu khatih lai huna Chief Commissioner SJ Das, Aizawl DC AC Ray leh Home Secretary(Central) Pimputkar te niin a lang. Mizoram Administrator SJ Das chuan para 1(2) Sixth Schedule tlawhchhanin Pawi-Lakher Reorganisation order 1972 chu april ni1 ah siamin Pawi-Lakher Region chu Autonomous Region 3 ah țhenin Chakma, Lakher, Pawi region ah a siam ta a, thil mak tak mai chu region 3 April ni 1, 1972 a lo piangte kha a tuk April ni 2, 1972 khan Sixth Schedule para2(6) tlawh chhanin Region Council Rule, 1972 siamin Autonomous Regional Council a pe nghal a ni. Chutiang zelin UT Act, 1971 hmangin Sixth Schedule para 29B tlawhchanin Mizoram Administrator chuan Autonomous District Council ah ahlang kai leh. Hei pawh hi April ni 29, 1972 khan Mizoram District Council Order, 1972 hmanga siam ani. Hman-hmawh taka thiltih a nihna avang hian a felhlel hle.

Tin, April ni 1, 1972 a region siam leh a tuk April​ ni 2, 1972 a Rule siama council 3 a siamsak an nih nghal bakah 29 April, 1972 a autonomous district council ah hlan kai leh theuh mai te kha a mak chuk chuk hle a ni.
Read more »


Android Games

July 31st, 2017 11:56 am by Sangpuiipa

Android Phone Mizorama a kan hman tanna ngaihtuaha a la rei loh ngaihtuah in tunah chuan Mobile Phone hmangtu tam ber, a tam zawk kan ti thei hial tawh ang chu, chuan Android OS hmang phone kan hmang ta fur mai. Chutih rual chuan phone tha leh changkang tak tak kan hman te hi kan belchiang in ka hrechiang lemlo hle hlawm a. Hei vang hian tul miahlo ah kan mamawh leh kan tangkaipui tur ni lemlo phone man to tak tak kan neih phah ni te pawhin ka hria. Kan sum neihin a tlin a, chhungkua a buai dawnlo anih chuan phone man to neih hi a pawina ka hre lemlo a, chutih rual chuan topup man takngial pawh harsa tak tak ten phone man to tak tak neih an tum ve kher thin hi chu a tul lemlo ka ti thin. Whatsapp nan chauha hmang te pawhin an hman mamawh bak thil lei tel teuhin phone man to tak tak an nei thin. Hei hi chu in zirtir kan la ngai hle niin ka hria. Tin, phone kan lei dawn pawhin mi neih ang leh it zawng ringawt ni lova, kan mamawh ang nei kim thei kan neih theih chuan lungawi kan zir te pawh a tha viau awm e.

Read more »


Sehrep thenfai dan awlsam

July 7th, 2017 3:31 pm by Sangpuiipa

Tuna ka post tur hi khawpui buhfai tha ei chin tan chuan a tangkai lemlo maithei a, amaherawhchu keini buhfai man tlawm a lei chin ho in in lo tangkaipui ve tak hlauhin kan share ang che u.

Buhfai ah hian sehrep a awm duh hle a, tunhma kha chuan lung nawi a awm thin a, then a nuam in a awlsam a. Tunlai ah chuan sailungvar emawni an pawlh tawh a, buhfai rawng nen a in an em avangin then a hautak thin hle. A bik takin ration buhfai ho ah hian a awm tam em em thin a, a chan em avang hian seh zawng hian ha te pawh a bal hlawk thei thin.

Tum khat chu science kan zirtir laiin kan thil zir atang chuan thil tih chak riau ka nei a. Thil Size inanglo thliar hran nan hrik tur a ni tih kan zir a. Ka haw veleh ka ti chhin ta a. Sailungvar ho kha buhfai aiin an te a, chhang hrikna hmangin ka hri chhin ta a, a lo tha ngiang mai. Thlan hah vak ngailo in a hrik tlak vek theih nia.

Lo ti ve chhin teh u.


American flag thui hmasaber tu chu tunge?

July 4th, 2017 1:01 am by Henry Vangchhia

Mi tamtak chuan American National flag thui hmasaber-tu chu, Elizabeth “Betsy” Ross, anti ngei ang. A dik chiah em tih hi chhui tham taktak a awm thei a, mahse thlurbing pakhat neiin i han sawi dawn ang hmiang! Elizabeth Ross khan American flag hi a thui ani tih a damlai zawngin vawikhatmah a sawi hriat a nilo a, ama thui ngei a ni tih tuman an sawi emaw pawh hriat a ni chuanglo chungin, a tupa chuan leh hmutu tur an thih hnu leh,kum 100 dawn a liam hnuah – George Washington, Robert Morris, leh George Ross te hmaah a design chu phawrhin, chutiang chuan a thui thei angem tiin a zawt a. George Ross chuan tlem tidanglam a thui turin a hrilh ta niin Elizabeth Ross tupa William Canby chuan 1870 khan a sawi a. Tichuan, Elezabeth Ross fanu leh a tunu te hriatpuina-in “Harper’s New Monthly Magazine”-chuan kum 1873 khan a chhuah darh ta a, chuta tang chuan American Elementary School-ah te chuan naupangte zirtir chhoh a nita a ni. Read more »


mi(sual).com hi!

June 21st, 2017 8:11 am by Henry Vangchhia

mi(sual).com hi a hlu a ni – tawl mai a!

Hmundangah inhmu ila ka kawmphakloh ngei ngei tur mawhphurhna sang chelhte leh, hmelhriat mai bakah heti taka ka nel ngam nghal em em mai ka chharna hi a hlu kati. Tumai pawh thu kan duh tlang a (inti fing hlawm fu! :P ), kan inhnial bap bap a, kan innel em em lawi si. Internet a inhre mai nilo-in, member chhiat-tawk an awm emaw harsa zualte tanpuina thleng a thawk chhuak tlang thei thiau kan ni tlat bawk.

mi(sual) nick nei hrang thiau kan ni chungin hming pangngai kan nei tho – a takah pawh nick a inkoh nuam kan ti viau lawi si, a nuam a ni!

Thiantha/hmelhriat tha tak tak kan inchharna hmun, he mi(sual).com hi damreng rawh se.

“A leng a ni aw a leng vawng vawng…”


KA MITTUI A TLA!

June 17th, 2017 2:35 pm by Leo dtea

Room kawngkhar inkalh ri khep in min ti harh a, tuk dang ang bawka thawh chhuah ka tum lai tak chuan, kan inah ka awm lo tih ka inhre thei nghal a.

Chu ka awmna room tluka room khawhar chu khawvel hmun dang ah a awm theih pawh ka ring lo, a thim in a dai ruih mai a, boruak pawh chu a rit hle bawk a. Chu room thim ruih mai chuan mitthi khaw lam nena inzawmna a neih ti chiang tur in, chiang lo ruaia ruangam lo che phei hrut hrut ka hmu thei a, mahni inrintawkna nei chung a uluk tak a ka lo thlir pawh in, ka thil hmuh chu mitvai thil hmuh sual mai mai a ni lo tih ka hre thei bawk.
Chu thil chuan ka lam a rawn pan hnai hret hret tih ka hmuh chuan chi-ai ruk na riau ka nei a, kar lo ah ka khum bul hnai chu a lo thleng ta mai a! A hmel ka en nak chuan ka thau ah min man a! dik tak chuan tawng chhuak tur pawh ka awm tawh lo.
Chutia chechang lova ka awm reng lai chuan thawm dang in min rawn ti harh zawk a, room kil tin atang chuan tuna ka thil hmuh mek ang deuh hlek leh tlema ang lo deuh tam tak an rawn chhuah belh a, a then mawngtawlh in, a then bawk vak in an lo chhuak a, a then phei chu an che hlei thei lo zawk hial a ni.
Ka huaisen na zawng zawng te nena intih pachan tum a, ka han inseh ruh meuh chuan chu room thim tak chu thawklehkhat ah a eng ta uar hian ka hre thei a, a boruak rih dan leh boruak khawhar thlak tak erawh a la danglam chuang lo. Chung ka thil hmuh te theihnghilh thak khawp ka in ngaihtuah lai chuan, chiang lo ruai, mahse hriatthiam theih tho si a min be tu an awm ta tlat hian ka hria a. Ka hawi kual a, a tira hlauh ruk na nen a ka lo hmuh, ka enchian ngam loh te kha eng dang ni lovin, nausen buchip te te, lungchhe tak, mittui nen min lo thlir dauh dauh tu te lo niin. Read more »


ȚAHNA NUNHLUI

June 17th, 2017 11:36 am by H.zate

Ziaktu : H.Zate Hmar Rûn.


Kum 10 lai a lo liam ve ta reng mai. Khang hunlai khân tleirawl duhawm, inkhaitli, sang leh hmețha, Nu leh paten beiseina sang tak nena an thlir ka ni. Ka han tleirawl chhuak chu ka lo chhe em em lo bawk nen hêltu leh chhaitu pawh ka ngah ve a sin aw! Rilruin eng teh vak a la ngaihtuah lova, nun kha nuam ti em emin ka hmang ve a, rilru engthawl takin ka nung ve tawp mai   a ni.

Kum 2006 niin kum lamah kum 16 ka nih kum a ni a. Ka lo tituai ve bawk a ni ang e, kan khuaa sawi hat ka tling ve a. Tlangvalte leh rawltharte thlir rawn, pathlawite fiam rawn ka ni ta dêr mai.

Kohhran thiltihnaah ka tel ve a. Chutah chuan a ngai te bawkin tlangval pakhat chuan min la bêm reng a. A țhianpa min koh tirin ka laka a luanliam zia chu ka hriatthiam phak baka rilin min hrilh a. A rûkin lawm viau mahila ka tilang duh lo. Mahse, a ni erawh ka duh hran lova, Ka chhang mai bik lo. Read more »