MIZORAM POLITICS A PARTY TE INCHIRHTHEHNA TAWP THEI LO: KAWNG CHHIA “MNF hovin anmahni mawng an hlim”

September 15th, 2017 4:12 pm by Hruaitluanga Bawitlung

Mizoram leilung hi a nghet lova fur ruahtui in thlennn tir țhin leimin avangin in leh lo mi tam takin an chan phah țhina kawng pawh nasa takin a min țhin avangin kawng a chhiat nasat phah hle țhin, hei hi hman ațanga Mizoram dinhmun leh nih dan phung reng a ni. Politics a inchirhtheh nan pawh MNF hian hmang teh mahse mipui hian Mizoramin kawng chungchangah kher hi chuan lungawithlak leh țhat tak tak hunlai a nei lo tih hi kan thil hriatchian a ni.

Tunah hian Mizoram sawrkarin he harsatna Mizoram in kan neih reng țhin tih tawp tumin kawng siamțhat hna hi beihpui tha in hma a la chho mek a, kumin 2017-18 hian Ministry of Road Transport and Highway hnuaia national highway siamna leh enkawlna turin state/UT 24 bakah NHAI, NHIDCL leh BRO te fund ruahman a ni a. He ruahmanna ah hian Maharashtra chuan chang tam berin cheng Vaibelchhe 129.72 changin Mizoram in a dawt a, cheng Vaibelchhe 124.68 kan chang a ni.

Tin, hetih lai mek hian Mizoram sawrkar chuan kawng siamțhat hnathawh beihpui tha a thawh tak meuh a, kum 2017-18 Budget ah hian Mizoram sawrkar chuan kum 2017-18 chhungin cheng vaibelchhe 239.50 kawngpui awmsa chei țhat nan ruahmanna a siam a, hei hi nikum lam lama sum Mizoram sawrkarin a dah aiin za ah zahnih sawmnga pakua (259%) in a tam zawk a ni. Amaherawchu, tun kum hian vanduaithlak takin thlasik pawh a zawh hmain fur February thla ațanga kan hman țan avangin kawng siam țhat hna thawhna turin khaw țha aa awm thei ta lova, fur a zoh hun ve leh tuma nawr ngai lovin sawrkar chuan a tum leh ruahman lawk angin kawng siamțhat hna chu beihpui thain a țan mai dawn a ni. Read more »


Dawihzep

September 15th, 2017 3:14 pm by Henry Vangchhia

Mizo te hi kan inti huaiin mi hmasa te huaisenna thawnthu kan sawi pawr viau thin. A hmuh theih chin a kan dawihna panga (5) chiah kan inenchian nan sawi ka chak tlat mai!
1. Eng office pawh dawr dawn ila, sawipui tu emaw kalpui tu emaw kan neih loh chuan Mizo tam takte hi zam a khur mai chi kan ni foin ka hria.
2. A huho a bawhhuk pawlisi kan thawh hreh loh viau laiin, kan thinrimna thlenna hmun tur takah thlen ngam kan awm leh ngailo.
3. Mizoram kan hmangaih ti siin ram hmangaihtu aiin mimal hamthatna bak kan thlang tling ngam leh silo (dawizep vervek)
4. India pawn zin chakna nei siin sponsor tu awmlo a visa application dil ngamlo khawp a mi dawizep kan ni fo.
5. Thudik sawichuah hlau a midang ngaihdan tur vengthawng khawp a dawih fo kan ni (a ruk a inrel kan peih vei nen!)


CALL GIRL AN TI!

September 14th, 2017 3:07 pm by H.zate

Ziaktu: H.zate, Hmar Run.

(WhatsApp ah min rawn text a, a chanchin ziahsak turin min ngen a. Ka ziak ta nge nge a, mahse, veng hming leh mihring hming erawh tihlan a ni lo. Lo chhiar la, Ka hnena Tlangval khawngaihthlak inpuanna chu! )

Ka muhil thei lo tih tur hre lo chuan _Facebook_ a ka facebook thian thenkhat thlalak chu enin ka chinglet vel a. Chutia ka en lai chuan mi pakhat thlalak chu ka hmu fuh hlauh mai a, nalh ka tiin ka en ning lo hle! Mit dawih leh khap zuk zuk thin kha a ni thlalak en nan hi chuan ka mit a khap lo chiang kher mai! A khap lo mai a ni lo, khap nachang a hre lo! A thlalak enin, _’like’_ ka hmet kauh a, a thlalak zawng zawng, 300 chuangah _’like’_ ka hmet kim hman vek. Chutia a thlalak _’like’_ ta chiam mai chu mak a ti ve ni tur a ni. Lawmthu min hrilh hial a! Chutiang vel chu a ni, a ni nena kan inhriat tan dan chu!

Chu zan atang chuan kan hun awl neih apiangah kan inkawm a. Kar 3 vel chutia facebook kal tlanga kan inkawm hnu chuan amah kawm lo chuan ka awm thiam tawh lo. Facebook ringawt chu ka duhtawk lo, a tawpah chuan Ka zahtheih loh chhuahin a no. ka dil a, tha tak leh pangngai takin min pe ve mai a. Ka va han lawm teh lul em! A number min pek zan chuan zan a rei tawh em vangin ka call nghal mai lova, a tuk pawh chu ka rial a. Zan a lo nia , ka han be ta a. A aw ngaihnobei zet kha ka bengah hian a va han ri mawi ber kher em! Kha aw tluka mawi ka bengah hian a la lut ngai lova, a lut leh ngai tawh pawhin ka ring lo. Read more »


PI ZIRI A CHING EM NI?

August 15th, 2017 3:07 pm by Lersia

Mikhual hmeichhe hmeltha tak mai pakhat hi khaw pakhat ah a zin a; chumi khua ah chuan mirethei tak chhungkaw in ah a thleng a. “Chhungkaw rual tak, zah kâi, thlah ropui tak, mi chhungkaw awh rawn, mifate entawn, mi pate enthlak in nih theih nan min nei ula, min pâwl u la ka rai ang a, fa ka hrin sak ang che u… Tun chin ah rual awt reng reng a in awm a ngai tawh lovang, a hming pawh ka neisa thlapa District-a tih hi Lalpa min pek a ni” a ti a…. An va lawm teh lul em, kut bên hnan in Pathian hnen ah hial lawmthu an sawi a!!!

Chu hmeichhia chu a hmel en in zûnzam in a bawh khat tlat a, a pian lah chithlah nana itawm hliah hliah a ni, a mizia lah kutdawh tluka in ngaitlawm, lalfanu anga zahawm a ni. Mitilreh leh Pastor zahmawh thlenga kaitho thei khawpa ît awm, zei bawksi, thilphal, tawngkam thlum khat tlat a ni.

Chawngvung-i man lêt lawih a man a nih laiin, chhungkaw hmakhaw ngaih avangin an engkim thapin, neih thing lung khawng dawt dawt sengin an nei ta a. A mah ah chuan an hmakhaw hun an dahkham tak meuh meuh a ni. Nula sang tamtak hmeltha tak tak neih tur an tam laiin, Fapa ropui pek a intiam tlat avangi neih an tumruh tlat a, amah ah “zawng zawngin” an innghat ta meuh meuh a ni. Kum tamtak chhung atan an rinawm tlat a, an nei ta rêng a!!!

Mahse, an han nei ta cheng a, beisei a lo ang lo hle mai!!! Mo fel hmeltha anga a luh achin ah Rorelnate, thuneihnate, thiltihtheihna te a rawn chhawm a, hun a lo kal deuh a, chhungpuinû chan chang tura beisei khan, nu hrawn zia a rawn pu ta a!!! Ancheh, biak har, induh, vîn si, sual si ah a lo chhuak ta a. Chhungkaw fai rel bêl awmna hai khawpin chhungkua a hre chiang lova. Êk in kawng thlawh fai chu sawi loh, kawng tla bal, tuiin a hawrh leh biboh zawng zawng pawh a hai der lui tlat tawh!!! Read more »


ENGVANGIN NGE CHAKMA TE HI AN RAM AȚANGA TLANCHHIA IN MIZORAMAH AN RAWN PUN LUAI NA CHHAN HI.

August 5th, 2017 4:16 pm by Hruaitluanga Bawitlung

Chakma ziakmi hmingthang S.P. Talukdar a lehkhabu, “Genesis of Indigenous Chakma Buddhists and Their Pulverization Worldwide,” ațanga Chakma te an awmna hmun Chittagong Hill Tract(CHT) ațanga hmun hrang hrangah, a bikin keimahni ah chuan Mizoramah, an pen hluaina chhan a sawi dan chuan India ram partition anih dawn khan kum 1941 census a Buddhist leh Hindu 97% awmna CHT chu Sikh tamna ram Zira leh Ferozpur chu Pakistan nen inthlengin CHT chu khing ram ka rawn sawi tak te aiah East Pakistan ah an awm ta a. Pakistan sawrkar chuan CHT awm Chakma te chu Pakistan leh Muslim sakhua dodaltu ah an rinhlelh avangin nekchepna tinrengin an nekchep phah a. An in venna ‘Excluded Area’ an nihna dan pawh kum 1963 khan hlihsak an ni a. Tribal ramah chuan Bengali Muslim chuan luhchilhin chimral tumin nasa takin an bei, kum 1941 census a Bengali Muslim 2.5% chauh kha kum 1991 ah meuh chuan 48.5% ah an kai chho dawrh tawh a ni. Hemi avang hian nasa takin Chakma ho chu an ram ațanga tlanchhia in ram dangah awmhmun an zawng ta a ni.

Tin, Chakma sing emaw zat chu an chenna ram Reing Khyong Reserve Forest ațangin Pakistan (Tuna Bangladesh ni ta) in Mizo helho bakah hel pawl dang te training na leh tawmna hmun atana a pek avangin an awmna hmun ațangin umchhuah an ni a, India ram state hrang hrang i.e., Mizoram, Arunchal Pradesh, etc ah an pemdarh phah a ni.
Read more »


MIN PHATSAN SI!

August 5th, 2017 12:25 pm by H.zate


Ziaktu: H.Zate, Hmar Rûn.

Zan dar 11 a ni a. Ka sim , ka hman țhan zawkah pawisa a awm loh vangin ka hman ngai loh zâwk ațangin ka hmangai êm êm , a tana ka nun pum hlan tura rinawmna ka lo tiam tawh chu ka call a. A ri ral ral a, a la a, “E, duat, i rawn call khiah a, Flight i nghâk mêk em ni?” a ti a. Ka la chhâng lo. “Duat!” ka ti a. A ni chuan, “Duat, lo haw vat a, ka hmu châk tawh che. Kan pahnih tân Hotel nuam deuh ka lo book a, a hma ang khân nuam deuhin hun kan hmang leh dawn nia!”.
Read more »


Misual Apps

August 5th, 2017 9:40 am by Sangpuiipa

Member thenkhat atanga misual apps neih a phone a install mai rawtna a awm avangin kan pawm tlan tur pawh ni chuanglo in a enchhin nan leh mithiam zawk te cho chhuah nan ka rawn siam chhin e. A lo tha ta viau a nih leh a aia tha leh changtlung zawka siam nise. Appsgeyser hmanga siam a ni a, code ka ziah peih chuan a hranpa in ka la siam leh ang. :D

Hetah hian


MNF LEH CHAKMA POLITICS; TU NGE A KAIKUANG CHHUI A NGAI E !!!

July 31st, 2017 2:57 pm by Hruaitluanga Bawitlung

Chakma Autonomous District lo pian chhuah dan:

North Eastern Areas Re-Organisation Act, 1972 ah khan Sixth Schedule tidanglam in Mizoram chu UT Legislative Assembly din ni i.e 21 Feb., 1972 ațangin Mizo District Council a nihna chu tih tawp a ni a. Tun, Mizoram chhunga Autonomous Region te chu Autonomous District ah hlan kai an ni ang tih a ni a. Hemi Act ah hian Chakma District piang tur tih lanna a awm lo. Mizoram UT Assembly ah emaw Parliament-ah te pawh hriattir chiah lo in Chakma District piantir tuma beitu te chu khatih lai huna Chief Commissioner SJ Das, Aizawl DC AC Ray leh Home Secretary(Central) Pimputkar te niin a lang. Mizoram Administrator SJ Das chuan para 1(2) Sixth Schedule tlawhchhanin Pawi-Lakher Reorganisation order 1972 chu april ni1 ah siamin Pawi-Lakher Region chu Autonomous Region 3 ah țhenin Chakma, Lakher, Pawi region ah a siam ta a, thil mak tak mai chu region 3 April ni 1, 1972 a lo piangte kha a tuk April ni 2, 1972 khan Sixth Schedule para2(6) tlawh chhanin Region Council Rule, 1972 siamin Autonomous Regional Council a pe nghal a ni. Chutiang zelin UT Act, 1971 hmangin Sixth Schedule para 29B tlawhchanin Mizoram Administrator chuan Autonomous District Council ah ahlang kai leh. Hei pawh hi April ni 29, 1972 khan Mizoram District Council Order, 1972 hmanga siam ani. Hman-hmawh taka thiltih a nihna avang hian a felhlel hle.

Tin, April ni 1, 1972 a region siam leh a tuk April​ ni 2, 1972 a Rule siama council 3 a siamsak an nih nghal bakah 29 April, 1972 a autonomous district council ah hlan kai leh theuh mai te kha a mak chuk chuk hle a ni.
Read more »


Android Games

July 31st, 2017 11:56 am by Sangpuiipa

Android Phone Mizorama a kan hman tanna ngaihtuaha a la rei loh ngaihtuah in tunah chuan Mobile Phone hmangtu tam ber, a tam zawk kan ti thei hial tawh ang chu, chuan Android OS hmang phone kan hmang ta fur mai. Chutih rual chuan phone tha leh changkang tak tak kan hman te hi kan belchiang in ka hrechiang lemlo hle hlawm a. Hei vang hian tul miahlo ah kan mamawh leh kan tangkaipui tur ni lemlo phone man to tak tak kan neih phah ni te pawhin ka hria. Kan sum neihin a tlin a, chhungkua a buai dawnlo anih chuan phone man to neih hi a pawina ka hre lemlo a, chutih rual chuan topup man takngial pawh harsa tak tak ten phone man to tak tak neih an tum ve kher thin hi chu a tul lemlo ka ti thin. Whatsapp nan chauha hmang te pawhin an hman mamawh bak thil lei tel teuhin phone man to tak tak an nei thin. Hei hi chu in zirtir kan la ngai hle niin ka hria. Tin, phone kan lei dawn pawhin mi neih ang leh it zawng ringawt ni lova, kan mamawh ang nei kim thei kan neih theih chuan lungawi kan zir te pawh a tha viau awm e.

Read more »


Sehrep thenfai dan awlsam

July 7th, 2017 3:31 pm by Sangpuiipa

Tuna ka post tur hi khawpui buhfai tha ei chin tan chuan a tangkai lemlo maithei a, amaherawhchu keini buhfai man tlawm a lei chin ho in in lo tangkaipui ve tak hlauhin kan share ang che u.

Buhfai ah hian sehrep a awm duh hle a, tunhma kha chuan lung nawi a awm thin a, then a nuam in a awlsam a. Tunlai ah chuan sailungvar emawni an pawlh tawh a, buhfai rawng nen a in an em avangin then a hautak thin hle. A bik takin ration buhfai ho ah hian a awm tam em em thin a, a chan em avang hian seh zawng hian ha te pawh a bal hlawk thei thin.

Tum khat chu science kan zirtir laiin kan thil zir atang chuan thil tih chak riau ka nei a. Thil Size inanglo thliar hran nan hrik tur a ni tih kan zir a. Ka haw veleh ka ti chhin ta a. Sailungvar ho kha buhfai aiin an te a, chhang hrikna hmangin ka hri chhin ta a, a lo tha ngiang mai. Thlan hah vak ngailo in a hrik tlak vek theih nia.

Lo ti ve chhin teh u.