Hriat chian lehzual

September 5th, 2018 11:39 am by Awmtea Khiangte

Pathian hi hriat chian lehzual kan duh a, kan bei thin. Tun hma aia hriat chian lehzual dan awm chhun chu hmangaih lehzuala a duhzawng anga awm hi a ni mai.

Thenkhat chuan kan thlarau chauh kan ngaihtuah a, kan taksa kan ngaihthah fo. Nan taksa hi kan hre chiang tur a ni. Kan taksa huat zawng leh mamawh kan hre tur a ni. “Ka pum a na” kan ti leh ngawt thin. Pum na siamtu eng vang nge, eng nge ka taksa tana damdawi tha ni ang tih te hi kan zir fo tur a ni (midang ei ang ei ve ngawt loin). Mahni leh mahni hi kan inenchhin (experiment) fo a tha hle.

“Zan dar 12:00 hma chu ka muhil thei lo,” kan ti leh ngawt thin. Eng vanga muhil thei lo nge kan nih? A chhan chu kan taksa circadian rhythm (biological clock) chet vel dan vang a ni. Cortisol hi kan mut leh thawh chungchanga thuneitu ber a ni. A tlangpuiin kan thawh hnu minute 30 vêlah cortisol hi a lo sâng a, nilengin zawi muangin a tla hniam hret hret a. Mut hun zanah a lo hniam ta hle a, chu chuan mut a tichhuak thin.

Circadian rhythm hian darkar 24 (ni khat) chhunga kan taksa awm dan tur a hril a. Zing a nih chuan min kai tho a, zanah kan mut a tichhuak thin. Mahse, chu biological clock chu kan herh danglam chuan kan mut leh thawh hun a buai thin. Taksa hi khawl ropui tak a nih angin zan dar 12:00 thleng meng thin kan nih chuan zan dar 12:00 hma chu cortisol a tla hniam lo a, kan harh tlat thin tihna a ni. Ama’rawhchu, zan dar 7:00-a i mu a, a tuk zanah dar 12:00-a i mut leh a, a tuk leh zanah dar 9:00-a i mut leh si chuan i taksa circadian rhythm (biological clock) kha a buai dawn a, mut hun mumal i nei thei lo ang a, i mut chhuah hun pawh a buai vek ang.

Chuvangin kan taksa awmdan hi fel taka kan rel a ngai a ni. Lirthei leh khawl dang te pawh uluk taka kan enkawl a nih chuan eng vangin nge kan taksa khawl hi uluk taka kan enkawl loh bik ang? Circadian rhythm dik taka kan vawn theih nan mut hun leh thawh hun bi dik tak neih tum ila. Chu chuan taksa hriselna kawngah nasa takin min pui dawn a ni. Kan taksa hi hre chiang turin i bei zel ang u.


Sunglass man to chhan!

August 31st, 2018 11:02 am by H.Vangchhia

Dawr chekhnawk ve deuhah te lo chuan sunglass man hi a sang em em ta mai chu a nia. Darthlalang them, thirhrui tawite leh plastic tereuhte remkhawm mai nisi hian sunglass (brand name!) ho hi an to uchuak em em mai a ni. Hetia sunglass man a san chhan, hniam lam aia san lam a pan zel zawk chhan hi engvang nge kan tih chuan, Italian company pakhat tu vak mahin an hriat lar lemloh, Luxottica company vang a ni a tih theih ang. Tunlaiah phei chuan sunglass quality tha tak tak RayBan, Oakley te leh chi hrang hrang bakah, lehkha chhiarna tur chi hrang hrang, vur tlengna a vuah chi ilo designer thiam tak tak siam duhthlan tur a tam hle mai – hetiang lar tak tak ho hi Luxottica ta deuh vek anni hlawm.

Luxottica hi khawvelah mit a vuah chi siamtu company lian ber a ni. Nikum hmasa lam tawh khan Luxottica CEO thin, Andrea Guerra chuan khawvel mipui billion chanve talin an tarmit siam an vuah niin a sawi hem mai. CBS news reporter-in engvang a tarmit man titlawm duhlo nge an nih, tia a zawh chuan, Andrea Guerra chuan, “a vuahtu turin nikhatah darkar 15 vel hahdam taka a vuah tur leh hmaifang danglam tak takte ta tur han siam chu hna a tam ve em a ni,” a ti.

He company, Luxottica, khawvel miten an hriat lar em em loh hi Agordo khua, Italy ramah kum 1961 khan din a ni. Bul an tan-tirh chuan tarmit frame pawh sathar ang chi, mountain goat ki (horn) hmang a siam ala ni. Sunglass tha chi kan tih ho reng reng te, tarmit frame tha chi emaw mit lam vuah chi reng reng a “Brand name” chin hi chu Luxottica siam deuh vek a lo nih chu – RayBan tarmit thlengin an ta a ni a, chubakah, tarmit dawr lar chu an lei vek titih tawh a ni. Smartmoney.com columnist Brad Arron chuan, siamtu hrang hrang awm anga kan ngai hi mit dawivaih angin a tehkhin nghe nghe a ni. Brad Arron vek chuan, “Pro-wrestling ang hian inelna lem (fake competition) a ni. Oakley pawh company lian tak a ni thin a Luxottica nen an in ngur takah chuan Luxottica chuan an dawrah an tarmit hralh a phalta silo a, Oakley stock a tlachhe ta nghal a – Luxottica chuan Oakley chu a leita a ni…Luxottica hian $30 a siam theihah $200 mipui hnenah an ngiat a ni”, a ti a; a sawizelnaah chuan, khawvel a brand name pheikhawk chi hrang hrang pawh hi a neitu chu company pakhat niin pheikhawk lar ho dawr pawh chumi company ta tho chu niin a sawi.

Source: CBS news


Tawng tih hausak a pawimawh!

May 23rd, 2018 9:21 am by H.Vangchhia

Khawvelah hian tawng chihrang a tam em em a, hnam ropui leh fing deuhte tawng a hausa deuh a, hnam mawl deuh te tawng a hausa lemlo fo niin a lang – mahse, tawng hausa sa awm theiin a rinawm loh. Tawng hausa tur chuan mahni tawng emaw atang a phuahbelh ngawt lo pawhin hnamdang tawng lalut (adopt) te pawhin tawng a tih hausak theih a, chumi chu khawvel a tawng hausa ber English a hausak chhan ber pakhat pawh a ni thei ang.

William Shakespeare khan a lehkha ziaknaah English thumal 17,677 a hmang a, chutah chuan thumal 1,700 chu a ma siam ni a sawi a ni. Chutih karah chuan a hunlai khan English hi a la buaichuar khawp mai a, khaw lehlam leh lehlam te, ziaktu hrang hrang leh press khawl chhu ho pawhin a remchan dan angin thumal sipel an thlak kual vel mai mai thin a ni a. Midang ang bawkin amah Shakespeare-a hming ngei pawh sipel dang 80 lai a ziak a awm niin Milada Broukal chuan a ziak a, chutiang sipel-ah chuan Shagsspeare tihte, Shakspeare tihte leh Shakestaffe tih thlengin sipel danglam hman a ni. Amah Shakespeare ngei pawhin a signature lar tak 6 hmuh theih zing a pahnihah ngawt a hming sipel zuk thlak danglam ve roh pek a mawle! A enga pawh chu nise, Shakespeare khan English hi nasa takin a ti hausa chiang a ni.
Read more »


MIZO HNAM SAKHAW DIK PHOCHHUAHNA – IIby. Rorelliana

April 15th, 2018 12:24 am by Rinzova Khawlhring Lalhnam

Amah, Pathian Khuanu atanga chhuak nunna chauh lo chu ‘chatuan nunn’ dang reng reng a awm lo.

Mizo hnam min dintirh atangin englai pawhin kan hnenah a awm reng a, auh chawp ngaiin min kalsan ve ngai lo. Amah chu kan engkima kan engkim a ni a; Amah chauh lo chu Pathian dang reng reng an awm lo. Khawvel mihring zawng zawngte Pathian, Khuanu chu a ni.

6. THLARAU (Kristian zirtir dan): Mihring hian thlarau kan nei a, kan thlarauah chuan Pathian laka thiamloh chang kan ni. Chu thiamloh channa chu min thlahtu Evi leh Adama bawhchhiatna vang a ni. Isua kan rin loh chuan kan thlarau chu hremhmun (meidil)-ah a tla ang a, Isua kan rin chuan vanramah Amah nen kan kal ang. “Ka thlarauin a zawm ta; Krista grape nung chu. Rei tak ka lo thlahthlam ta; mahse ka nei leh ta” an ti. Read more »


MIZO HNAM SAKHAW DIK PHOCHHUAHNA ~ Iby- Rorelliana

April 15th, 2018 12:24 am by Rinzova Khawlhring Lalhnam

“Hriatna dik chu finna leh nunna bul a ni a, hriatna diklo chu khawngbona leh thihna a ni.”

Kristian Sakhua leh Mizo Hnam Sakhua a Danglamna:

1. KRISTIAN SAKHUA: Israel ram leh hnamah Juda mi, Mari fapa Isua-ah bul â–¶anin, Isua rin chauh loh chuan vanram kai theih a ni lo. Isua chauh hi khawvel zawng zawng chhandamna chu a ni. Isua hming lo chuan Pathian pawh biak theih loh, Isua-a awm lo chu tumah Pa hnen an thleng dawn lo, Pathian hnena thil dil dawn pawhin ‘Isua hmingin kan dil e’ ti thei chauh Kristian an ni. Read more »


Ngaihtuahna

August 29th, 2012 9:00 am by vakul

French Philosopher Rene Descartes chuan, “ka ngaihtuah a, tichuan ka lo awm ta a”(I think therefore i exist/am) tih thu lar tak mai hi a lo sawi a, hrethiam lo leh deusawhtute chuan ama hming nena hmehbelin sakawr hmaah tawlailir a awm ngai em ni(Des Cart before des Horse) tiin an an sawi fiam thin a, a tum ber chu a awm a ni tih tichiangtu leh finfiahtu ber chu a awm tih a ngaihtuahna tak kha a ni. Thil nung dangte pawh hian hriatna an nei vek a, mihring danglam bikna chu kan hria tih kan hriatna lai tak hi a ni awm e.

Thil nung lo(non living) aia thil nung danglamna chu kan thil tawn kan dawnsawn let dan hi a ni a, mihring kan chungnun lehna chu kan thil tawn kan ngaihtuah let leh hi a ni a, mi fingte an ropuina chu ngaihtuahna an seng peih em em mai hi a ni. Ngaihtuahna hian mihringah mahni inhriatchianna a pe a, chu chuan nun a thunun thin; Greek Philosopher Socrates-a chuan mahni inhriatchianna hi finna bul ang hialin a chhal a, keimahni inhrechiang tur chuan kan ngaihtuahna ka sen a tul a ni. Tunge ka nih a, miten tuah nge min ngaih, tih ngaihtuahna hian nun dan mawi a paw chhuak thin.

Pathian thuah chuan, “Ka mite chuan ngaihtuah rawh se” “hawh teh u i ngaihtuah tlang teh ang u” tih thute kan hmu a, kan rin hi kan ngaihtuah a tul a, kan hriat hi kan ngaihtuah zui a tul bawk thin. Mahni mum muma mum a, hmuh chin chiah ngaihtuah ni ila, naupang chhia kan ni dawn a, ransa aia kan chungnunna chu kan ngaihtuahna hi a ni. Isaac Newton-a hun hma lamah khan theirah hi vawi duai lo a lo tla tawh a, ngaihtuahna hmanga theirah tla chhawr ber a lo ni hlauh zawk a.

Read more »


‘Remna’ Palai Bâwngte

August 29th, 2012 6:00 am by Awmtea Khiangte

A eng chu ka hria ni maw… Hre lo pawh ni ila, ka intihre châk ve hrim hrim! ‘Bâkah ‘remna’ tih tawngkam hian ka lung a lên ve hrim hrim bawk. Sâp hoin ‘compromise’ an tih ang êm chu ni lo mah se, ni deuh thuakin ka ngai. Eng chu? He ‘remna’ hi maw le!

“Tu te kârah nge?” tih zawhna in lo zâwt hmanhmawh leh tawh elo, inhnial hrât-ho!? Tûnlai boruak – Lalhnam/Hnamsakhua ‘neuh neuh’ avanga Rinzova Khawlhring Lalhnam, Hnam Sakhua, houdini leh ɪ̣uɪ̣pnoɥ te thahnem ngaihna a ropui khawp mai. Chutih rualin sawi leh sêlna pawh “an thâwm mitdelte hriat khawpin” tih tluk zetin a ring a. Heti ang lam hawi paws pawh pending mawi hnawk khawpin a intlar pût khi. A ziaktupa Rinzova Khawlhring Lalhnam leh a thiante hmêl pawh an zahawm rûn tawh mai. Amaherawhchu, mi puitling tak an ni a, lung loha la mai lovin paws dangah phûr takin kawmen an rawn pe ve zêl a, an fakawm khawp mai.

Read more »


Misual vangin!

August 29th, 2012 3:00 am by KK Lova KK

Ni 4 chhung lai kan misual thei lo chu kan nu lawmah a lo tla pek a. Misual ka’n tum a, ‘down’ a lo intih apiangin, “A tha lo a nih kha, mu mai ang!” a lo ti vat zel a, tih tur dang awm ta lo chu a thu ka awih mai zel bawk a. Ni khata vawi li vawi nga Misual thin kha, a theih tak lohah chuan vawi li vawi nga lai mut a lo tul ta a. Tunah chuan godaddy-te vangin kan lo cher ta hle mai a nih hi! Thiante ho kha eng nge in an ve hlawm?


Technology’s Dark Side: Devious Devices Designed to Harm You

August 29th, 2012 1:00 am by keimah

(Ka let thiam lo. Ka rawn copy paste ve tawp!)
From ATM skimmers that steal your money to hackable insulin pumps, technology does have a dark side. And the various forms of sneaky tech can have frightening consequences.By Liviu Oprescu, PCWorld

We’re accustomed to the idea of hackers’ trying to crack our computers, but today our TVs, cars, phones, and appliances are becoming increasingly vulnerable as we use technologies such as Wi-Fi, Bluetooth, RFID, cellular, and GPS to connect them.

Though increased connectedness has been a boon to convenience and communication, a sinister flipside has emerged: More and more real-world objects are hackable, some with potentially frightening real-world consequences.

Hackers can unlock your car and even start the engine. They can steal your credit card just by walking past you—without touching your wallet. They can hijack a lifesaving insulin pump and turn it against the user. Here’s a roundup of some of the technology that bad guys can use to hack you and everything around you.

Chhiar zawm duh tan hetah click keuh.


Tun ang ni lo nakinah!

August 28th, 2012 10:30 pm by H.Vangchhia

Mizo te hian kan ching zual em tih hi ka va’n inzawt ngun tak em… rilru-in! Mizo ka ni miau a, hnamdang aiin mahni lam chu ngaih pawimawh tur rengah te ka ngai tho bawk a.

In kan sa a, a thar lai ngei mai chuan han luahlum te a nuam a, chei á¹­hat ngai pawh a awm ngai meuh lo. Ama mawi mawiin chu in chu a mawi mai a, ka tuai hnum hle a, a aia in mawi lo leh mawi zawk pawh an tam tho bawk. Hun a liam zel a, kum tam an vei hnu chuan chu in, ama tawk a mawi ve á¹­hin tak mai chuan chul lam a lo pan á¹­an ta a ni. A hma a chei á¹­hat leh chuan ngai vak lo kha tunah meuh chuan, rawng hnawih á¹­hat te leh thil dang tam tak a thawm á¹­hat alo ngai tawh á¹­hin a ni.

Chutiang deuh tho chu mihringte hi kan ni awm e!

Kan á¹­hatlai ni te chuan keimahni phak ang tawk tawkin kan nalh á¹­heuh awm e. Kan nalh viau e tilo chuan keini aia nalh leh nalh lo pawh an kat ve nuk zel tho mai. Chutia kan nalh vanglai emaw chuan nupui/pasal min pawmlum tu tur kan hmu a, chhungkua dinin fanau nen kan chiar nak nak tawh á¹­hin. Hun leh ni te alo liam ve zel a, upat lam kan pan ve zel bawk a. Chutah meuh chuan kan engkim mai chu thuam á¹­hat alo ngai fo tawh á¹­hin. Kan rilru suk-thlek dan pawh mi pangai tan chuan a hun ang zel a intuai thar a ngai a. Thuamhnaw pawh chutiang zelin.

Read more »